۲۱ آذر ۱۳۹۶

بیرونی نخستین اندیشمندی که آمریکا را یافت

خبرنگار امرداد: بامداد رستگار
برابر با گفتارهای گذشتگان، پیشنیان بر آن بودند که بخش خشکی و شایسته‌‏ی زیست در زمین ویژه‏ی  یک‌چهارم  شمالی است که آن را ربع مسکون می‌نامیدند و همه‌ی 90 درجه‏‌ی عرض شمالی را خشکی نمی‏‌دانستند.
اما بیرونی نخستین دانشمندی است که در ایران‌زمین با نیروی شگفت‌انگیز دانش و خرد بر این نگره بود که در نیم‌کره‏‌ی جنوبی زمین (ربع شمالی دیگر) درست در نقطه‏ا‌ی برابر قطرهای  یک چهارم  شمالی نیز خشکی هست و دو ربع دیگر زمین را آب فرا گرفته و همین آب‏‌ها میان دو قاره را جدایی افکنده است.
و این پرسش که چرا نیاکان‌مان تنها یک ربع شمالی زمین را دارای خشکی می‌دانستند پرسش چهارم از هشت پرسش ابوریحان از پورسینا است.
نگرش بیرونی را به قاره‏‌ی نوین در دو جا از «تحقیق ماللهند» و یک جا در «قانون مسعودی» می‌توان دید و برابر با آنچه ابوریحان گفته هر پژوهشگری بی‌گمان می‌شود که ربع شمالی (خشکی مقاطر) که ابوریحان با چشم خرد بدان نگریسته همان سرزمینی است که میان دو اقیانوس آرام و اطلس بوده و 462 سال پس از ابوریحان و شش سد سال پیش از این به وسیله‏‌ی کریستوفر کلمبوس اسپانیولی، که بی‌گمان بود به هندوستان رسیده است، تنها به گونه‏‌ی ناگهانی و از روی اشتباه پیدا گشت!

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر