- او که نام اصلیاش «ازبرعلی حاجوی» بود، سالها یکی از شخصیتهای اصلی کتابهای درسی در ایران بود.
- در عین حال، روایت واقعی این حادثه با آنچه که در کتابهای درسی آمده متفاوت است.
- در پی درگذشت او در شهرستان میانه محل تولد و زندگی او عزای عمومی اعلام شده.
من و تو - در پی درگذشت «دهقان فداکار»، فرماندار شهرستان میانه در استان آذربایجان شرقی در ایران، امروز یکشنبه ۱۲ آذر را در این شهرستان عزای عمومی اعلام کرده است. دهقان فداکار در میانه متولد شده و زندگی کرده بود.
«دهقان فداکار» یا همان «ریزعلی خواجوی» کتاب سوم دبستان در ایران، پس از طی یک دوره بیماری ریوی و کلیوی روز گذشته، شنبه ۱۱ آذر در بیمارستان امام رضا در تبریز، در ۸۷ سالگی درگذشت.
او که نام اصلیاش «ازبرعلی حاجوی» بوده، دهقان فداکاری است که در سال ۱۳۴۰ پس از بدرقه یکی از دوستانش در ایستگاه راه آهن متوجه ریزش کوه بر روی ریل قطار میشود و به دنبال آن برای توقف قطار تلاش میکند. داستانی که در کتابهای درسی با تغییراتی منتشر شده است.
در روایت منتشر شده در این کتاب. آتش زدن لباس توسط او سبب ایستادن قطار و در نتیجه نجات مسافران شده در حالی که در واقعیت به گفته خود ازبرعلی او ابتدا کت خود را برای توجه راننده قطار آتش میزند، اما پس از آنکه راننده قطار توجهی به آن نمیکند. او با تفنگی که همراه خود داشته اقدام به شلیک چند تیر میکند تا در نتیجه آن قطار میایستد. پس از آن نیز به گفته ازبرعلی، مماموران قطار به همراه مسافران از قطار پیدا شده و اقدام به ضرب و شتم او میکنند تا اینکه پس از پی بردن به علت اقدام ازبرعلی و ریزش کوه، از او عذرخواهی کرده و به دلیل اقدامش در نجات قطار از برخورد با سنگهای وری ریل تشکر میکنند.
اقدام ازبرعلی حاجوی یا همانطور که همه او را میشناسند ریزعلی خواجوی، در روزنامه اطلاعات آن زمان با عنوان «فداکاری یک دهقان جان صدها مسافر را نجات داد» نیز منتشر شده بود.
فیلمی نیز با نام «اون شب که بارون اومد» به کارگردانی «کامران شیردل» در سال ۱۳۴۷ در ایران ساخته شد که روایتی از داستان دهقان فداکار و بررسی واقعیتها و جنبههای نسبی و اسطوره سازی آن بود. این فیلم تا سال شش سال پس از آن یعنی در سال ۵۳ توسط دولت وقت ایران توقیف بود؛ هرچند علت آن هیچگاه روشن نشد.
مشخص نیست که چرا علی رغم اینکه به گفته خود ازبرعلی، او بارها به مسوولان آموزش و پرورش اعلام کرده بود که نامش ریزعلی خواجوی نیست، اما بازهم اقدامی در تصحیح آن صورت نگرفته است. او خود پیشتر گفته بود از انتشار این داستان در کتابهای درسی اصلا خبر نداشته و سالها پس از آن مطلع شده است.
داستان «دهقان فداکار» یا همان «ریزعلی خواجوی،» چند سالی است که از کتابهای درسی ایران حذف شده است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر