خبرنگارامرداد: فرزانه خسروی
کتاب «شاهنامه امین» پژوهش و نگارش پروفسور سید حسن امین در نشست هفتگی انجمن هماندیشان ایران فرهنگی در تهران رونمایی شد.
در آغاز این نشست عبدالرحمن حسنی،پژوهشگر فرهنگی و عضو هیات موسس انجمن هم اندیشان ایران فرهنگی با اشاره به ارزش شاهنامه و فردوسی در پاسداشت تاریخ و فرهنگ ایران زمین و با اشاره به نقد نادادگرانهی احمدشاملو بر شاهنامه در سخنرانی سال1991میلادی آن چکامهسرای درگذشته، در دانشگاه برکلی کالیفرنیا، بخشی از پاسخ مکتوب دکتر اسلامی ندوشن که پس از آن موضوع به نگارش درآمده بود را برای باشندگان(:حاضران) بازخوانی نمود.
فرشیدخدادادیان، پژوهشگر تاریخ و مدرس دانشگاه نیز در این نشست با اشاره به پیشینه ی «خدای نامگ»نویسی در روزگار ساسانی با اشاره به ترجمه این نوشتههای ساسانی به زبان عربی ازسوی افرادی همچون ابن مقفع،گفت؛ اینکه فردوسی بزرگ با اشاره به سختکوشی سی ساله خود به زنده کردن عجم با زنده کردن زبان پارسی اشاره میکند، افزون بر توصیف شرایط زمانی و مکانی روزگار وی، تاکید بر این مهم نیز هست که از آن پس ایرانیان برای مطالعه تاریخ اساتیری خود نیازی به دانستن زبان عربی برای مراجعه به«سیر الملوکها» و«سیرملوک الفرسها» نداشتهاند.
خدادادیان با سپاسداری از زحمات پروفسور امین،شاهنامه به نگارش درآمده ازسوی وی را از نظر دانشنامه بودن بسیار باارزش دانست و به گفتهی یک معرفی نامه پیشتر منتشر شده در بارهی شاهنامه امین، این اثر را دارای سه ویژگی مهم دانست.نخست اینکه همهی شاهنامه در این اثر بیمانند بوسیله پژوهنده و سراینده به نظم و نثر باز آفرینی، خلاصه، تحلیل و تفسیر شده است. دوم اینکه؛ مفاهیم روزآمدی مانند آزادگی، جوانمردی، حقوق بشر و عدم تبعیض جنسیتی، قومی، زبانی و غیره در آن موج میزند و سرانجام سومین ویژگی این است که پرفسور سید حسن امین افزون بر بازآفرینی شاهنامه، تداوم تاریخ ایران و جهان را نیز در آن گنجانده و ادامه تاریخ ایران تا امروز را به سبک و سیاق فردوسی اما برپایهی تاریخ مستند هم به انجام رسانده است.
پروفسور سید حسن امین،پژوهشگر و نویسنده دانشنامه منظوم تاریخ ایران نیز در این نشست ضمن سپاسداری از انجمن هم اندیشان ایران فرهنگی برای برگزاری نشست رونمایی از کتاب ایشان گفت این اثر حاصل عمر من است و مفتخرم که من نیز به پیروی از فردوسی بزرگ بیش از سی سال از زمان و عمر خود را صرف تحقیق و نگارش این اثر نمودهام و مینازم که امروز و در این نشست علمی ارزشمند و در جمع فرهیختگان این کتاب رونمایی میشود.
پروفسور امین خاطرنشان کرد؛ من سخن بسیاری برای گفتن در مورد این کتاب ندارم و هرچه را میبایست بگویم نوشتهام اما بیصبرانه منتظر نقد و نظر شما عزیزان و سایر بزرگواران اهل قلم و اندیشه و دوستداران تاریخ و فرهنگ و ادبیات ایران در بارهی این کتاب هفت جلدی هستم و امیدوارم با بهرهمندی از دیدگاههای ارزشمند شما بتوانم در ویرایشهای بعدی این اثر را وزن و غنای بیشتری ببخشم.
مدیر دایره المعارف ایرانشناسی و ماهنامه حافظ با اشاره به نقش فردوسی در توسعهی زبان فارسی گفت: فردوسی با به نظم درآوردن تاریخ و هویت فارسی، اعتباری دوباره به زبان فارسی داد. او در دورهای که زبان فارسی به انزوا رفته بود، آنرا به عنوان یک زبان ارزشمند مطرح کرد و به آن جانی دوباره داد. فردوسی با ارایهی شاهنامه خواست به ما بفهماند که باید زبان فارسی را گسترش و توسعه دهیم، بنابراین هرچه زبان فارسی بیشتر رشد کند، او بیشتر خشنود می شود.
پروفسور داریوش فرهود، فرنشین(:رییس) انجمن هماندیشان ایران فرهنگی در پایان این نشست ضمن جمعبندی مطالب و سخنان ارایه شده ،با شادباش به پروفسور امین،گفت؛ فروتنی علمی این استاد برجسته از این دید قابل تقدیر بیشتر است که وی بیش از اینکه در بارهی کار خود سخن بگوید از فردوسی بزرگ و اثر سترگ او، شاهنامه یاد کرد و بیشتر از او گفت تا اثر خود.
پروفسور فرهود نقد نادادگرانهی روانشاد شاملو بر شاهنامه را از این منظر قابل پاسخ دانست که باید آن زمان از ایشان و امروز از باورمندان به آن نقد نادادگرانه پرسید که؛ چون دوست دشمن است شکایت کجا برم؟
هموند(:عضو) هیات موسس انجمن هم اندیشان ایران فرهنگی گفت کار ارزشمند دکتر امین در احیای بازآفرینی و تداوم شاهنامه فردوسی افتخاری بزرگ برای ما هموندان ایشان در انجمن ایران فرهنگی است و امیدوارم این کتاب آنگونه که شایسته و بایسته است،دیده، خوانده و تحلیل شود.
پیش از سخنان دکتر فرهود متنی در ستایش از پروفسور امین توسط یکی از میهمانان خواند و در پایان نشست نیز پرسشهای باشندگان مطرح و از سوی سخنرانان نشست پاسخ داده شد.
نشست رونمایی از شاهنامه امین، 19 آذر ماه 1396 در کلینیک ژنتیک پروفسور فرهود برگزار شد.
دکتر فرشید خدادادیان
دکتر عبدالرحمن حسنی
پروفسورحسن امین
پروفسور داریوش فرهود
فرتورها از آناهیتا عبد شریفآبادی
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر