۹ آذر ۱۳۹۸

بیانیه شاهزاده رضا پهلوی به مناسبت خیزش آبان‌ماه ۹۸

هم‌میهنانِ مهربان و دلاورِ من،
خیزشِ دلاورانه، میهنی و حق‌طلبانه‌یِ شما در دی‌ماه ۹۶، در قعرِ زمستانِ چهل‌ساله‌یِ جهالت و فلاکتِ تحمیلیِ آن، سرفصلِ نوینی بود در تاریخِ معاصرِ ایران. نویدی که پایانِ شبِ سیه نزدیک است و سرزمینِ ما آبستنِ بهاری نو در عمرِ پُر فراز و نشیبش. با خیزشی که به نمادین‌ترین شکلی از گوهرشادِ مشهد آغازشد، تمامِ چارچوب‌هایِ تحلیلیِ استخوان‌پوکیده در هم‌ شکسته‌ شدند و چارچوبی نوین جایگزینِ تحلیل‌هایِ عقیم شد. دی‌ماه ۹۶ می‌رفت تا در تندبادی از خواستِ برحقِّ شما، طومارِ نظریه‌پردازانِ شکست و وکلایِ اهریمن را در هم‌ بپیچد.

خیزشِ مردم و نیازهای آن - دکتر علی میرفطروس

* اعتراضات آبان ماه  فصل تازه و درخشانی در مبارزات آزادیخوهانۀ مردمِ ایران است و آنرا از تمام خیزش های پیشین  ممتاز و متمایز می سازد.
کسانی که ماهیّت شبه فاشیستی رژیم اسلامی را ندیده می گیرند و آنرا با رژیم های سابقِ لهستان و چکسلواکی مقایسه می کنند، مردم بی دفاع را طعمۀ اشرار وُ ازاذل وُ اوباش  می سازند.
مردمِ گرسنه و بی پناهی که بادست های خالی  توسطِ نیروهای سرکوبگر رژیم  به خاک و خون  می افتند، باید مطمئن شوند که از حمایت های سیاسی، مالی و تدارکاتی برخوردار خواهند بود.
***

پشتِ ‌پرده‌ی برنامه‌ی شومِ «دری‌» نامیدن و «تاجیکی» خواندنِ «پارسی»

عزیز آریانفر، نویسنده، ادیب و پژوهشگرِ برجسته‌ی‌ افغانستانی، در یادداشتِ زیر از پشتِ پرده‌ی برنامه‌ی شومِ شورویِ پیشین در «دری‌» نامیدن و «تاجیکی» خواندنِ «پارسی» در افغانستان و تاجیکستان، در راستای جدایی‌افکنی میانِ پارسی‌زبانانِ جهان، می‌گوید.

۶ آذر ۱۳۹۸

249 سال پیش درچنین روزی - کریم خان زند، هم‌پیمانی با تزار روس را نپذیرفت

در چنین روزی، ششم آذرماه سال 2329 شاهنشاهی برابر با بیست و هفتم نوامبر سال 1770 میلادی، کریم خان زند، وکیل ایرانیان، پيشنهاد هم‌پيمانی با تزار روس را نپذيرفت و خطاب به سفیر تزار گفت که شکست ملت دیگر ما را شاد نمی کند و سفیر تزار (طبق نوشته های به جای مانده از او، به قلم خودش) شوکه شد.

ایران من - تنگِ گَمبیل، سرزمین ناشناخته‌ی پارس

ناشناخته‌های طبیعت ایران، همیشه سخن‌های فراوانی برای گفتن دارند. یکی از این ناشناخته‌ها که در سرزمین پارس خودنمایی می‌کند، قطعه‌ای از بهشت گمنام جنوب کشور با نام «تنگِ گَمبیل» است.

۵ آذر ۱۳۹۸

پیام شهبانو فرح پهلوی به خانواده‌های قربانیان اعتراضات آبان۹۸: اطمینان دارم پیروز خواهید شد!

- شهبانو فرح پهلوی در پیامی گفته است «اطمینان دارم از خودگذشتگی ایرانیان برای نیل به آزادی و مردمسالاری به ثمر خواهد رسید».
- «در غم خانواده‌هایی که حتی از وداع با پیکر بی‌جان فرزندشان محروم مانده‌اند، شریکم».

1779 سال پیش در چنین روزی - رویارویی اردشیر بابکان با امپراتوری روم، و پیروزی قاطع ایران

در چنین روزی، پنجم آذرماه سال 799 شاهنشاهی برابر با 26 نوامبر سال 240 میلادی، آخرین جنگ اردشیر بابکان با امپراتوری روم  با پیروزی قاطع ایران به پایان رسید.

۳ آذر ۱۳۹۸

بارگیری زبانِ کهنِ آذربایجان

پارسی‌انجمن: زبانِ کهنِ آذربایجان نوشته‌ی استاد و. ب. هنینگ* و گردانشِ بهمنِ سرکاراتیِ تبریزی است.
استاد هنینگ در آغاز این جُستار به روشنی گوید: «همه همداستان‌اند ـ و در واقع هیچ‌گونه تردیدِ جدی در این مورد وجود ندارد ـ که، پیش از ورودِ ترکان، مردمِ آذربایجان و زنجان نیز، همانندِ مردمِ سایرِ مناطقِ ایران، به زبانهای ایرانی گفت‌وگو می‌کردند.»

ایران باستان را بهتر بشناسیم - بهداشت و تندرستی مردمان در شهر سوخته

کارشناسان، باستان‌شناسان و کاوشگران شهر سوخته در مقاله‌های جداگانه واپسین یافته‌های خود از مردمان ایران باستان را منتشر کردند.

۱ آذر ۱۳۹۸

طرحِ اخراج رژیم اسلامی ایران ازسازمان های بین المللی - دکتر علی میرفطروس

* قطعِ سراسریِ اینترنتِ کشور، اختلال درشبکه های تلفنی و تلویزیونی و پخش اعترافات دستگیرشدگان  نقشۀ هولناکی است که جانِ هزاران مبارزِ آزادیخواه را تهدید می کند، نقشۀ شومی که فاجعۀ ملّی کشتارِ زندانیان سیاسی درسال67 را  تداعی می کند.

۲۵ آبان ۱۳۹۸

لشتان؛ کهن دژی با پیشینه‌ای دو هزار ساله

بندر لنگه، از شهرهای استان هرمزگان، جاهای تاریخی دیدنی بسیاری دارد. دژی به نام «قلعه لشتان» یک نمونه از دیدنی‌های این بندر است. این دژ بر فراز کوه «شاهین‌کوه»، در بخش مرکزی شهرستان بندر لنگه، آرمیده است. «قلعه لشتان» در شش کیلومتری شمال خاوری (:شرقی) شهرستان بندر لنگه و در شمال روستای بارچاه، جای گرفته است.

۲۰ آبان ۱۳۹۸

ایران من - مُجِن، شهر پلکانی کویر

چشمه هفت‌رنگ مجن
شهر مُجِن با سازه‌های پلکانی و مهرازی (:معماری) ویژه‌اش «ماسوله‌ی کویر ایران» نام گرفته است. بافت کهن این روستا، دیوارها و سقف اتاق‌های آن، با خاک قرمز و زرد آذین شده است. افزون‌بر این باید پیشینه‌ی تاریخی مُجن را هم پیش چشم داشت و از دیدنی‌های آن بهره برد. شهر مُجن که پیش‌تر روستا بود، از سال 1362 خورشیدی، در تقسیمات کشوری شهر خوانده شد. این شهر در 35 کیلومتری شمال باختری (:غربی) شهر شاهرود، در دامنه‌ی کوه‌های البرز شرقی و در بخش مرکزی آن جای گرفته است.

۱۹ آبان ۱۳۹۸

ایران باستان را بهتر بشناسیم - گشایش آب‌راه میان دریای سرخ و رود نیل به فرمان داریوش بزرگ

گشایش آب‌راه میان دریای سرخ و رود نیل به فرمان داریوش بزرگ در چنین روزیدر چنین روزی، 19 آبان ماه سال 41 شاهنشاهی، برابر با دهم نوامبر سال ۵۱۸ پیش از میلاد، کار ساختن آبراه (کانال) میان دریای سرخ و رودنیل برای عبور کشتی‌های ایران از خلیج پارس به مدیترانه به سرانجام رسید.
سنگ نبشته‌های به دست آمده در طول این آب‌راه نشان می‌دهد که پس از پایان کار هر قسمت از این آب‌راه، جزئیات کار بر سنگ حک و در محل نصب می‌شد که شرح آن درکتاب «تاریک و روشن‌های مصر باستان» به نوشته‌ی مصرشناس آلمانی کارول میسلیویک آمده است. به نوشته دیودوروس سیکولوس، این آب‌راه به تصمیم داریوش و با هدف نظامی ساخته شد.

۱۸ آبان ۱۳۹۸

زبانِ پارسی در فرارود

آسیای میانه یا فرارود بخشی از سرزمینهای ایرانی‌نژادان است که با همه‌ی آسیبهایی فراوان که از ترک‌تازیِ ترکان و اُزبکان و تازش و ستمِ روسان دیده است زبانِ پارسی در بخشهایی از آن هنوز زنده و پابرجا است.

چگونگی کشته شدن یزدگرد یکم، شاهنشاه ساسانی و بنیان‌گذار شهر یزد

درگذشت یزدگرد یکم بنیانگذار شهر یزد؛ در چنین روزیدر هجدهم آبان‌ماه 979 شاهنشاهی برابر با نهم نوامبر 420 میلادی، یزدگرد یكم از دودمان ساسانیان و بنیان‌گذار شهر یزد، کشته شد.
یزدگرد یكم كه رهسپار جنگ و بیرون راندن هون‌ها از مناطق شمالی آمودریا (ماوراءالنهر) بود در محل چشمه سبز (چهل و چند كیلومتری نیشابور) بر اثر لگد اسب (تاریخ‌نگاران از دسیسه نوشته‌اند) كشته شد. در آن روز، وی خود تصمیم به رام كردن یک اسب سركش گرفته بود.

۱۶ آبان ۱۳۹۸

امر به معروف و نهی از منکر در ایران اسلام زده - خسرو فروهر در رادیو شمرون

بادگیرها، نماد مهرازی ایرانی

بادگیر از نمادهای برجسته‌ی مهرازی (:معماری) ایرانی است که در نوشته‌های سفرنامه‌نویسان سده‌های میانه‌ی میلادی (قرون وسطی) هم از آن یاد شده است. این سازه‌ی شگفت در شهرهای کویری و گرم و خشک برای تهویه و خنک‌سازی بر بام خانه‌ها، آب‌انبارها و دهانه‌ی معدن‌ها ساخته می‌شود.  این نماد مهرازی ایرانی امروزه در بسیاری از کشورهای خاورمیانه استفاده می‌شود.
بلندترین بادگیر جهان درباغ دولت آباد یزدبه بلندی 33 متر

ایران باستان را بهتر بشناسیم - پیدا شدن یک دیوار کهن ۱۱۵ کیلومتری در باختر ایران

باستان‌شناسان با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای برجای مانده‌ی یک دیوار سنگی در باختر (:غرب) ایران به درازای ۱۱۵ کیلومتر (۷۱ مایل) را شناسایی کردند.

ایران باستان را بهتر بشناسیم - ایران تنها ابرقدرت جهان در سال 819 شاهنشاهی

هفتم نوامبر سال 260 میلادی ایران تنها ابرقدرت جهان اعلام شدشانزدهم آبان سال 819 شاهنشاهی برابر با هفتم نوامبر سال 260 میلادی، روزی درخشان در تاریخ ایران به‌شمار می‌رود، ایران باردیگر ابرقدرت جهان شد.
شاپور یكم، شاهنشاه ایران از دودمان ساسانی، در شهر تیسفون (مدائن ــ 36 کیلومتری جنوب بغداد امروز)، در آیینی در برابر والرین (پوبلیوس لیسینیوس والریانوس) امپراتور روم و ژنرال‌هایش كه بر دست و پایشان زنجیر بود؛ ایران را تنها ابر قدرت جهان اعلام كرد. والرین و ژنرال‌هایش درجنگ به اسارت ایران در آمده بودند و این روز نه تنها یكی از روزهای درخشان تاریخ میهن ما، بلكه همه مشرق زمین است.

۱۴ آبان ۱۳۹۸

میراث فرهنگی شیراز زیر تیغِ نابخردی - یورش به برج کوره‌ای شیراز

هواداران یکی از خوانندگانی که در کشور دارای حاشیه‌های فراوانی بوده، با یورش به یادمان ملی باروی (:برج) کوره‌ای هنرکار شیراز به آن آسیب‌های برگشت‌ناپذیری را وارد کرده‌اند.

۱۲ آبان ۱۳۹۸

سالروز بنیاد شهر قزوین به فرمان شاپور یکم، شاهنشاه ساسانی ایران، در چنین روزی

ایجاد شهر قزوین به دستور شاه ساسانی در چنین روزیامروز فرخ روز رشن ایزد از ماه آبان سال 3757 زرتشتی، یک‌شنبه 12 آبان‌ماه 2578 شاهنشاهی، سوم نوامبر 2019 میلادی است.
در چنین روزی، شهر قزوین به دستور شاپور یکم شاه ساسانی ایران بنا شد.
سوم نوامبر سال 245 میلادی شاپور یکم شاه وقت ایران از دودمان ساسانی که در دوران زمامداری خود ایران را ابرقدرت اول جهان کرده بود دستور بنای شهر قزوین را صادر کرد. کار ایجاد این شهر سه سال طول کشید و در اکتبر (در جریان جشن‌های مهرگان) سال 248 میلادی پایان یافت. نام قزوین از طایفه‌ای به همین نام گرفته شده و یونانیان و رومیان باستان و اینک جهانیان دریای مازندران را به نام این طایفه دریای «کاسپین» می‌خوانند، زیرا که منطقه محل سکونت این طایفه‌ی آریایی تا دیلمان، گیلان و سواحل غربی آن دریا امتداد داشته است.

۱۱ آبان ۱۳۹۸

بارگیریِ «تاریخِ تبار و زبانِ مردمِ آذربایجانِ» انصاف‌پور

پارسی‌انجمن: آذربایجان همیشه سرِ ایران و ایران تنِ آذربایجان بوده است. از آن جا که نه سر بی تن و نه تن بی سر تواند زیست، ایران همیشه آذربایجان و آذربایجان همیشه ایران بوده است.

۱۰ آبان ۱۳۹۸

رویدادهای مهم دهم آبان ماه در سالهای پیش

پیروزی ایران بر سپاهیان روم شرقی در چنین روزیامروز فرخ روز مهر ایزد از ماه آبان سال 3757 زرتشتی، آدینه 10 آبان‌ماه 2578 شاهنشاهی، ویکم نوامبر 2019 میلادی است.
در چنین روزی به سال 576 میلادی سپاه ایران بر سپاهیان روم شرقی پیروز شد.