باستانشناسان با استفاده از تصاویر ماهوارهای برجای ماندهی یک دیوار سنگی در باختر (:غرب) ایران به درازای ۱۱۵ کیلومتر (۷۱ مایل) را شناسایی کردند.
به گزارش ایسنا و به گفتهی لایوساینس، سجاد علیبیگی دانشجوی دکتری رشته باستانشناسی دانشگاه تهران در مقالهای که در ژورنال Antiquity» » منتشر شده نوشته است: برجایماندهی این دیوار در منطقه سرپل ذهاب در باختر ایران شناسایی شده و یک میلیون متر مکعب سنگ را در بر میگیرد که ساخت آن نیازمند نیروی کار، زمان و مصالح درخور توجهی بوده است. برجای ماندهی این دیوار سنگی کهن از کوهستان بمو آغاز میشود و تا نزدیکی روستای ژاومرگ ادامه دارد.
ظرفهای سفالین بهدست آمده در کنار این دیوار نشان میدهد که ساخت آن به زمانی میان سدهی چهارم پیش از میلاد تا سدهی ششم پس از میلاد بازمیگردد. آثار ساختارهایی که اکنون ویران شده نیز در جاهایی در مسیر دیوار قابل دیدن است که گمان میرود برجک و یا ساختمان بوده است.
همچنین برپایهی گفتهی سجاد علیبیگی، دیوار از مصالح بومی و طبیعی منطقه مانند تخته سنگها ساخته شده و در جاهایی نیز آثار ملات گچ هنوزدیده میشود. در حالی که باستانشنان از وجود این دیوار بیخبر بودند ولی ساکنان نزدیک به این دیوار از دیرباز آن را با نام گاوریGawri) ) میشناختند.
سخنگوی نشریهیAntiquity» » یادآور شده که پس از انتشار مقالهی علیبیگی در این نشریه، متوجه شدهاند که پیش از این گروهی از باستانشناسان نیز بر روی این دیوار پژوهش کردهاند اما نتایج پژوهش و کاوش آنها در هیچ نشریهای منتشر نشده است.
باستانشناسان هنوز نمیدانند این دیوار از سوی چه کسی و با چه آرمانی ساخته شده است و به شوند (:دلیل) نگاهداری نامناسب برجای ماندهی آن پژوهشگران حتا از درازا، پهنا و بلندای این دیوار نیز به درستی آگاه نیستند و برپایهی گمانههای کنونی این دیوار چهار متر پهنا و نزدیکبه سه متر بلندا داشته است.
علیبیگی نیز در بخش دیگری از مقالهی خود آورده است: هنوز روشن نیست که این دیوار جنبه دفاعی داشته و یا نمادین بوده است و شاید مرز یک امپراطوری کهن (بهگمانی اشکانیان که میان سالهای ۱۴۷ پیش از میلاد تا ۲۲۴ پس از میلاد در اوج قرار داشتند و یا ساسانیان که میان سالهای ۲۲۴ تا ۶۵۱ پس از میلاد حکوکت میکردند) باشد. هر دوی این امپراطوریها به ساخت دژهایی بزرگ و سیستمهای آبیاری در باختر ایران اقدام میکردند.
گفتنی است این دیوار تنها دیوار کهن در ایران نیست و باستانشناسان پیش از این ساختارهای همانندی را در بخشهایی از شمال و شمال باختری (:شرقی) ایران پیدا کرده بودند که گمان میرود برای اهداف دفاعی ساخته شدهاند.
خبرنگار امرداد: سپینود جم
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر