۲۶ آبان ۱۴۰۳
در حمایت از پیام شاهزاده رضا پهلوی - دکتر علی میرفطروس
ناتوانی رژیم جمهوری اسلامی در پاسخ به اولیّه ترین و اساسی ترین نیازهای مردم ایران (مانند هوای سالم، آب، نان، برق و…) جنبش های اعتراضی متعدّدی را به دنبال داشته که جنبش «زن، زندگی،آزادی» بهترین نماد و نمونۀ آن بود.
۲۵ آبان ۱۴۰۳
۲۴ آبان ۱۴۰۳
۲۳ آبان ۱۴۰۳
اصفهک طبس، دومین دهکدهی جهانی ایران شد
در نشست سازمان جهانی گردشگری، روستای تاریخی اصفهک در دهستان دهستک، از شهرستانهای طبس در استان خراسان، یکی از برگزیدگان بهترین روستاهای گردشگری جهان در سال ۲۰۲۴ شد.
۲۲ آبان ۱۴۰۳
۲۰ آبان ۱۴۰۳
۱۴ آبان ۱۴۰۳
۱۳ آبان ۱۴۰۳
۱۲ آبان ۱۴۰۳
۱۰ آبان ۱۴۰۳
ایران نامی کهنتر از پارس
سرزمینی که اکنون در نقشههای جغرافیایی و مرزبندیهای سیاسی اجتماعی و جهاني ایران نام گرفته، كموبيش یکسوم سرزمین اصلی ایران بزرگ است، که امروزه بخشهایي از آن کشورهای دیگري شدهاند. کشورهایی چون افغانستان، پاکستان، تاجیکستان، ازبکستان، آذربایجان، ارمنستان، کردستان (شمال عراق)، بخشی از ترکیه، عراق و کشورهای نوپای جنوبی خلیجفارس و دریای پارس (عمان) مانند بحرین و امارات، همگی در گذشتهی نهچندان دور که گاهی دیرینهگی آنان حتا به یک سده هم نمیرسد، از استانها و خاک ایران بهشمار میآمدند. با اینکه هنگام رویدادهای سیاسی، نظامی، اقتصادی و جریانهای تاریخیِ خاورمیانه این استانها به نامهای خود و یا دیگری از ایران جدا شده و کشورهای جداگانهاي شدند، همچنان آثار و نمودهای تاریخی، فرهنگی و بهویژه زبان ایرانی را آشکارا در فرهنگ مردمان این کشورها ديده ميشود.
۸ آبان ۱۴۰۳
۷ آبان ۱۴۰۳
۶ آبان ۱۴۰۳
۵ آبان ۱۴۰۳
۴ آبان ۱۴۰۳
۳ آبان ۱۴۰۳
تاریخ و فرهنگ ایران - شهر سوخته؛ درخشش در ایتالیا، غربت در میهن
شهرسوخته شاید همچون تخت جمشید، شوش و میانرودان (بینالنهرین) آنچنان که باید شناخته شده و پرآوازه نباشد اما باستانشناسانی که از دهه ۷۰ در سرزمین باد و آفتاب، عمر خود را گذاشتهاند بر این باورند که «شهر سوخته هیچچیز از میانرودان و تخت جمشید کم ندارد». نتیجه این سه دهه کاوش چندی پیش در شهر لچه ایتالیا به نمایش گذاشته شد که استقبال پرشوری را به همراه داشته است، درحالیکه همین نمایشگاه سال گذشته در ایران در مهجوریت برگزار شد.
۲ آبان ۱۴۰۳
تاریخ و فرهنگ ایران - نادرشاه افشار؛ شاهنشاهی که تاریخ ایران را دگرگون کرد
آبان 2247 شاهنشاهی (1067 خورشیدی)، زادروز نادرشاه افشار، یکی از بزرگترین فرمانروایان تاریخ ایران است.
کشورهای عربی بازارهای حراج آثار تاریخی ایران
فرنشین (رییس) پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری با اشاره به اینکه هنوز خیلیها میراث فرهنگی را گنج، دفینه و زیرخاکی میدانند، گفت: حفاران قاچاق در حال زیرورو کردن گورها هستند، جوهرهی میراثی کشور در حال نابودی است و کشورهای عربی بازارهای مرزی حراج آثار تاریخی ایران شدهاند.
۱ آبان ۱۴۰۳
۳۰ مهر ۱۴۰۳
تاریخ و فرهنگ ایران - هنر قلمزنی اصفهان به ثبت جهانی رسید
فرنشین (:رییس) اتحادیه صنایعدستی شهرستان اصفهان از ثبت هنر قلمزنی اصفهان و دستیابی این هنر به نشان جغرافیایی بینالمللی خبر داد.
تاریخ و فرهنگ ایران - آغاز فرمانروایی فریدون دادگر
سرزمینهایی با پيشينهي کهن تاریخی برای نگهداری و پاسداشت تاریخ، هویت و فرهنگ خود چه از راه نوشتاری و چه سینهبهسینه، راه درازی را در این امانتداری ارزشمند گذراندهاند تا بتواند آن را به نسلهای آينده برسانند.
۲۸ مهر ۱۴۰۳
تاریخ و فرهنگ ایران - آیا در آموزش و پرورش برنامهی برای نابودی زبان فارسی در دست است؟
بر پایهی پژوهشهای انجام شده، دانشآموزان در مهارتهای نوشتن، شنیدن و سخن گفتن به زبان فارسی کمترین امتیاز را گرفته و «تنها از سطح ناتوانی عبور کردهاند».
تاریخ و فرهنگ ایران - دستیابی به دروازهی 12 متری پارسه
دوازده سال کاوش و بررسی دانشگاههای شیراز و بلونیای ایتالیا، به کشفیاتی برای بازسازی شهر باستانی پارسه تخت جمشید انجامید و ویرانههای دروازه ۱۲ متری این شهر زیبا و باشکوه پدیدار شد.
۲۷ مهر ۱۴۰۳
۲۶ مهر ۱۴۰۳
دکتر فرزانه گشتاسب: دستنویسهای اوستا؛ میراث گرانبها و ارزشمند
دکتر فرزانه گشتاسب در سخنرانی خود در پژوهشکده علوم انسانی، از اهمیت بازچاپ نسخ کهن اوستا و حفظ میراث دستنویسهای اوستایی گفت. وی به بیان دو تفاوت مهم بین نسخههای اوستای گلدنر و اوستای جدید پرداخت و تاکید کرد که این نسخ میراثی گرانبها و بیهمتا از فرهنگ و تاریخ ایرانزمین هستند که هریک داستانی برای خود دارند.
۲۵ مهر ۱۴۰۳
۲۴ مهر ۱۴۰۳
۲۳ مهر ۱۴۰۳
۲۲ مهر ۱۴۰۳
۲۱ مهر ۱۴۰۳
۲۰ مهر ۱۴۰۳
تاریخ و فرهنگ ایران - ویرانی در کمین آرامگاه اردشیر دوم
بخشی از سقف آرامگاه اردشیر دوم هخامنشی در میراث جهانی تخت جمشید (پارسه) با تهدیدی ویرانی روبهرو است.
۱۹ مهر ۱۴۰۳
۱۷ مهر ۱۴۰۳
۱۶ مهر ۱۴۰۳
تاریخ و فرهنگ ایران - جایگاه آیین مهر و مهرگان در ایران باستان
سرزمینهایی با پیشینهای کهن تاریخی برای نگهداری و پاسداشت تاریخ و هویت و فرهنگ خود چه از راه نوشتاری و چه سینهبهسینه راه درازی را در این امانتداری مهم طی کرده است تا بتواند آن را به نسلهای بعد برساند.
۱۵ مهر ۱۴۰۳
۱۴ مهر ۱۴۰۳
تاریخ و فرهنگ ایران - نقش و جایگاه زبان پارسی در قزاقستان؛ گذشته، امروز، و آینده
۱۳ مهر ۱۴۰۳
۱۲ مهر ۱۴۰۳
۱۰ مهر ۱۴۰۳
۸ مهر ۱۴۰۳
۲ مهر ۱۴۰۳
تاریخ و فر هنگ ایران - دستیابی به نقاشیهای 1700 ساله در استان فارس
نقاشیهایی به دیرینگی بیش از 1700 سال در گسترهی آرامگاهی شهر گور، در فیروزآباد استان فارس پیدا شده است.
۳۱ شهریور ۱۴۰۳
۳۰ شهریور ۱۴۰۳
۲۹ شهریور ۱۴۰۳
۲۷ شهریور ۱۴۰۳
ویرانی سنگنوشتهی اورارتویی آذربایجان شرقی به دست اهریمنان سوداگر
جویندگان گنج به جان گورستان عصر آهن و سنگنوشتهی خط میخی اورارتوها در آذربایجان شرقی افتادند. گورستان، سوراخ سوراخ و زیر و رو شده و سنگهای ایستاده روی گورها از دستدرازی قاچاقچیان در امان نمانده و سنگنوشتهی خط میخی هم تقریبا از میان رفته است. باستانشناسان وضعیت گسترهی باستانی «نشتبان» را «بحرانی» خواندهاند.
۲۶ شهریور ۱۴۰۳
تاریخ و فر هنگ ایران - پیدا شدن کارگاه فلزکاری ۲ هزار و ۷۰۰ ساله در سیلک
فصل سوم کاوش باستانشناسی در گسترهی باستانی سیلک به دستیابی به کارگاههای فلزکاری ۲۷۰۰ ساله، بقایای تنور ساج و ظرفهای سالم از دورهی سوم سیلک انجامید.
۲۵ شهریور ۱۴۰۳
مهرازی ایران باستان در جزیره ماداگاسکار قاره آفریقا
یک تیم بینالمللی از پژوهشگران گوردخمههای سنگی مرموزی را در مکانی دورافتاده در جزیره ماداگاسکار قاره آفریقا پیدا کردهاند که به گمان آنها ریشهی زرتشتی دارد.
۲۳ شهریور ۱۴۰۳
۲۲ شهریور ۱۴۰۳
۲۱ شهریور ۱۴۰۳
۱۹ شهریور ۱۴۰۳
۱۸ شهریور ۱۴۰۳
۱۷ شهریور ۱۴۰۳
بارگیریِ «تواناییِ زبانِ فارسی» - نوشته دکتر محمود حسابی
تاریخ و فر هنگ ایران - پیدا شدن چهارتاقی ساسانی در کوهدشت
چهارتاقی برجایمانده از آتشکده دورهی ساسانی در روستای رشیدآباد شهرستان کوهدشت، در پی کاوش اضطراری سر از خاک برآورد.
۱۵ شهریور ۱۴۰۳
۱۳ شهریور ۱۴۰۳
۱۰ شهریور ۱۴۰۳
۹ شهریور ۱۴۰۳
۸ شهریور ۱۴۰۳
۳ شهریور ۱۴۰۳
نقش و نقشۀ دکتر مصدّق در ۲۸ مرداد ۳۲ - دکتر علی میرفطروس
* مهم ترین «میراث ۲۸ مرداد» این بود که با تبلیغات حزب توده جامعۀ سیاسی و روشنفکری ایران دچارِ نوعی «امتناع تفکر» شد. فاجعۀ انقلاب اسلامی محصول این «امتناع تفکّر» بود.
* برخی صاحب نظران و شاهدان عینی، از جمله بابک امیرخسروی (عضو برجستۀ حزب توده) وقوع «كودتا در روز ۲۸ مرداد» را غیر ممکن و نادرست دانسته اند.
* احمد زیرک زاده (یارِ وفادارِ دکتر مصدّق): «در روز ۲۸ مرداد مصدّق نقشۀ خود را داشت و حاضر نبود در آن تغییری دهد».
* تحوّلات سال های اخیر و خصوصاً شعارهای جنبش «زن، زندگی، آزادی» نشان می دهند که نسل کنونی ضمن عبور از ۲۸ مرداد ۳۲ دست آوردهای دوران رضا شاه، محمد رضا شاه و شخصیّت هائی مانند محمد علی فروغی را مورد ارزیابی های تازه قرار می دهد.
۲ شهریور ۱۴۰۳
۱ شهریور ۱۴۰۳
۳۱ مرداد ۱۴۰۳
۳۰ مرداد ۱۴۰۳
۲۹ مرداد ۱۴۰۳
۲۷ مرداد ۱۴۰۳
بارگیری «آتورپاتکان و چیچست و سولان و سهند» - نوشته استاد پورداود
پارسیانجمن: استاد زندهیاد ابراهیم پورداود در جستارِ «آتورپاتکان و چیچست و سولان (سبلان) و سهند» از دریچهی زبانشناسی و تاریخ به این چهار جایگاه ایرانشهر پرداخته است.
۲۵ مرداد ۱۴۰۳
۲۳ مرداد ۱۴۰۳
۲۱ مرداد ۱۴۰۳
تاریخ و فرهنگ ایران - ایستادگی آریو برزن در برابر اسکندر مقدونی
۲۰ مرداد ۱۴۰۳
در پدافند از واژۀ «درود»
کورش جنتی: یک دانشجوی میکروبیولوژی در مجازستان دربارۀ کسانی که به جای «سلام» میگویند «درود» دو ادعای شگفت پیش افکنده است:
۱۹ مرداد ۱۴۰۳
۱۸ مرداد ۱۴۰۳
۱۷ مرداد ۱۴۰۳
۱۵ مرداد ۱۴۰۳
۱۴ مرداد ۱۴۰۳
۱۳ مرداد ۱۴۰۳
۱۱ مرداد ۱۴۰۳
تاریخ و فرهنگ ایران - پیروزی نادرشاه در میانرودان
لشکرکشی نادر شاه افشار به میانرودان (بینالنهرین) در سال 2292 شاهنشاهی، (1733 میلادی) یکی از مهمترین عملیاتهای نظامی او بود. در آن زمان، نادر هنوز به فرنام شاهنشاه تاجگذاری نکرده بود و به عنوان فرمانده نظامی و نایبالسلطنه فعالیت میکرد. او در سال 2295 شاهنشاهی در دشت مغان تاجگذاری کرد و از آن زمان به عنوان شاهنشاه ایران شناخته شد.
۱۰ مرداد ۱۴۰۳
ایرانیـان تشنه تغییر هستند | گفتوگوی رضا شاه دوم با سی.بی.ان نیوز
۹ مرداد ۱۴۰۳
۸ مرداد ۱۴۰۳
۷ مرداد ۱۴۰۳
۶ مرداد ۱۴۰۳
روزگارِ نشیبِ اندیشه، فرهنگِ ایرانی و زبانِ پارسی در دوره صفویان - بارگیریِ فرهنگِ ترکی به فارسیِ «نصیری»
پارسیانجمن: زمانِ صفویان روزگارِ نشیبِ اندیشه، فرهنگِ ایرانی و زبانِ پارسی بود و در زمانِ آنان بود که بخشی از ایرانیانِ پارسیزبان، مانندِ آذربایجانیان، ترکزبان شدند، چه صفویان هم خود ترکزبان بودند و هم قزلباشان که پایهی سررشتهداریشان بر آنان استوار بود.
۵ مرداد ۱۴۰۳
۴ مرداد ۱۴۰۳
۲ مرداد ۱۴۰۳
۱ مرداد ۱۴۰۳
ایران زیبای من - زاگرس و بلوطهایی که می سوزند!
زاگرس سرنوشت غمانگیزی پیدا کرده است. سال و ماهی نیست که شعلههای آتش به جانش نیافتد و درختان بلوطش از پا درنیاید. زندگی در زاگرس، فروغ پیشین را ندارد و خشکسالی و بریدن درختان، داستان غمآور آن شده است.
۳۱ تیر ۱۴۰۳
۳۰ تیر ۱۴۰۳
ایران زیبای من - بلوط؛ سرمایهی جایگزین نشدنی زاگرس
بلوط و گونههای گوناگون آن، فراوانترین درخت در رشتهکوههای زاگرس است؛ سرمایهای که پایداری مردمان زاگرس تا اندازهی بسیار زیادی وابسته به آن است. اما بلوطهای زاگرس آسیبهای بسیاری بر اثر خشکسالی و بریدن درختان، دیدهاند.