۹ دی ۱۴۰۲
یادمانهای شهریگری ایران در جهان - دیگچهی دهانلولهای با سهپایه؛ هنر جهان پیشاتاریخ
باستانشناسان در تپههای حسنلو یادمان هایی یافتهاند که اکنون زینتبخش دیرینکدههای (موزه های) جهان است و نمایانگر هنری که باشندگان سرزمین ایران ارمغان جهان کردهاند. آنچه بهنام یافتههای تپهحسنلو آوازه یافته است، در شمار زیباترین دستسازهای باستانی است و نشانگر چیرهدستی استادان بیمانند آن تمدن است.
۸ دی ۱۴۰۲
۷ دی ۱۴۰۲
۶ دی ۱۴۰۲
۵ دی ۱۴۰۲
۴ دی ۱۴۰۲
۳ دی ۱۴۰۲
تاریخ و فرهنگ ایران - تندیس کورش بزرگ در تاجیکستان
تندیس کوروش بزرگ، بنیادگذار سامانه شاهنشاهی ایران، آدینه یکم دیماه 2582 شاهنشاهی، در شهر دوشنبه، پایتخت کشور تاجیکستان، رونمایی شد.
۱ دی ۱۴۰۲
۳۰ آذر ۱۴۰۲
۲۸ آذر ۱۴۰۲
۲۷ آذر ۱۴۰۲
یادمانهای شهریگری ایران در جهان - دستهگلدان بُز کوهی؛ فرازین و سرکش
آثار هخامنشیان در جایجای دیرینکدههای اروپا و مجموعههای خصوصی باخترزمینیان پراکنده است؛ آثاری که در ساخت و جلوهگری چنان هستند که بخشی زرین از میراث باستانی ایران و جهان بهشمار میروند. یک اثر بازمانده از هنر هخامنشیان، «دستهگلدان بُز کوهی» است؛ اثری زیبا، خیالانگیز و درخشنده که بهتنهایی گویای استادی و دقت هنرمندان آن دوره است و یادگاری گرانبها از شاهنشاهی پهناور هخامنشی. این اثر در دیرینکدهی لوور در پاریس نگهداری میشود.
۲۵ آذر ۱۴۰۲
پانترکان و سرودهای از مولانا
شهربراز: خوانندهای نوشته است که برخی از ازبکان در کشور افغانستان از این رباعی مولانا جلالالدین بلخی نتیجه گرفتهاند که مولانا ترک بوده است و نظر مرا پرسیده است:
بیگانه مگیرید مرا، زین کویام / در کوی شما خانهی خود میجویم
دشمن نیام ار چند که دشمنرویام / اصلم ترک است اگر چه هندیگویام
یادمانهای شهریگری ایران در جهان - جام هیولای دوسر و غزال؛ رمزگونهای از جهان باستان
۲۴ آذر ۱۴۰۲
۲۳ آذر ۱۴۰۲
یادمانهای شهریگری ایران در جهان - تندیس فاخته لاجوردی؛ مرغ آوازخوان ایلامی
در دیرینکدهی لوور شهر پاریس، اثری زیبا و هنرمندانه از تمدن کهن ایلام (عیلام) نگهداری میشود. این اثر، نهتنها نشانهای از ذوق استادان چیرهدست تمدن دیرینهی ایلام در بیش از سههزار سال پیش است، بلکه گویای پیشگامی و سرآمدی ایلامیان باستان در بهکار گرفتن و ذوب فلزات گرانبها هم هست. این اثر به نام «تندیس فاخته لاجوردی» شناخته و نامیده شده است.
۲۲ آذر ۱۴۰۲
یادمانهای شهریگری ایران در جهان - بشقاب نوازندگان؛ هنر والای ساسانی
در دیرینکدهی بریتانیا، یادمانی (اثری) بازمانده از شاهنشاهی ساسانی نگهداری میشود که به نام «بشقاب نوازندگان» آوازه پیدا کرده است. این یادمان، شاهکاری از هنر باستانی ایران در سدهی هفتم میلادی است.
یادمانهای شهریگری ایران در جهان - پیش درآمد
یادمانهایی (آثاری) که از شهریگری (تمدن) دیرپای ایران برجای مانده، چنان پُرشمار است که در هیچ دیرینکدهی (موزهی) شناختهشدهای در جهان نیست که نتوان نمونههایی از آن را یافت. از دیرینکدهی لوور پاریس گرفته تا دیرینکدههای آرمیتاژ روسیه، لندن، نیویورک، و حتا دیرینکدههای ژاپن، بخش بزرگی از یادمانهای کهن و تاریخی ایران و شهریگری های بسیار کهن فلات ایران یافتنی است.
۲۱ آذر ۱۴۰۲
۲۰ آذر ۱۴۰۲
۱۹ آذر ۱۴۰۲
نقش تالشان ایران در شهریگری ایران و گیتی - استاد زرتشت ستوده
The role of Iran's Taleshes in the urbanization of Iran and the world
۱۸ آذر ۱۴۰۲
تاریخ و فرهنگ ایران - دستیابی به اسکلتی که تاریخ تخت جمشید را روشنتر میسازد
در ششمین فصل کاوش در آبراهههای تخت جمشید در چند روز گذشته، کاملترین اسکلت بر جای مانده به دست آمد. همچنین آزمایشهایی انجامشده روی DNA اسکلتهایی که در فصلهای پیشین بهدست آمده نشان میدهد نژاد افرادی که در دروازه ناتمام بودند بیشتر از ساتراپیهای نواحی سوریه و آناتولی تشخیص داده شدهاند.
۱۶ آذر ۱۴۰۲
۱۵ آذر ۱۴۰۲
تاریخ و فرهنگ ایران - جشن سده جهانی شد!
جشن سده به عنوان بیستوچهارمین عنصر میراث فرهنگی ناملموس ایران در هجدهمین نشست کمیته جهانی پاسداری از میراثفرهنگی ناملموس یونسکو در بوتسوانا ثبت شد.
۱۴ آذر ۱۴۰۲
۱۳ آذر ۱۴۰۲
۱۱ آذر ۱۴۰۲
شگفتترین سازههای تاریخی ایران - بیشاپور؛ شهری کهن و یادمانهایی کممانند
آثار و یادمانهایی که از ساسانیان بهجا مانده است، ارزش والایی دارند و نمودار دورهای پانصدساله از تاریخ این سرزمین هستند؛ از دورانی که فرهنگ، هنر و تمدن ایرانی در اوج شکوفایی بود. برای آنکه بدانیم شهرهای ایران در روزگار ساسانیان چگونه طراحی و سازوکاری داشته است، نمونهای در دست هست که هنوز هم بخشی از شُکوه خود را از دست نداده است؛ آنجا را «شهر بیشاپور» مینامند: شهری با آوازهای جهانی!
تاریخ و فرهنگ ایران - آتش، جلوهگاه فروغ هستی
از ویژگیهای جشنهای ایرانی پیوند ناگسستنی آن با آتش است. حتا اگر آن جشن پیوند چندانی با آتش نداشته باشد اما فروزهای کوچک سپندینگی بیشتر به آن میبخشد. جشن آذرگان نیز بر همین بنیاد باورشناختی استوار شده است.
۱۰ آذر ۱۴۰۲
۹ آذر ۱۴۰۲
پیشینه و تاریخ درفش کشور شاهنشاهی ایران - استاد زرتشت ستوده
Pišine o târixe derafše kešvare Šâhanšâhiye Irân
شگفتترین سازههای تاریخی ایران - میل میلونه؛ سازهای پُررمز و راز از روزگار باستانی ایران
سازههایی که از ایران باستان بهجا مانده است، حتا اگر در گذر از سدهها و هزارهها آسیب دیده باشند، شُکوه و عظمتی دارند که نادیدهگرفتنی نیستند. این سازهها از روزگارانی یادها در درون خود نهفتهاند که آباد و سرافراز و نمایی از بزرگی سرزمین ما بودند. «میل میلونه» نمونهای از آن سازههاست که رازها با خود دارد؛ هرچند از ویرانگری زمانه در امان نمانده است.
۸ آذر ۱۴۰۲
۵ آذر ۱۴۰۲
۴ آذر ۱۴۰۲
شگفتترین سازههای تاریخی ایران - گردابسنگی خرمآباد؛ سازهای آبرسان از روزگار ساسانیان
سازههای شگفتآور ایران اندک نیستند؛ سازههایی که نشان از هوشمندی ایرانیان برای گذشتن از سد دشواریهای زندگی دارند و جُستن راهکاری برای بهتر و آسودهتر زیستن. نمونهای از آن سازهها را در شهر خرمآباد باید دید؛ شهری که در روزگاران باستان به آن شاپورخواست میگفتند. سازهی «گردابسنگی» یکی از آن بازماندهی دیرینهی شاپورخواست پیشین و خرمآباد کنونی است.
۳ آذر ۱۴۰۲
۲ آذر ۱۴۰۲
تاریخ و فرهنگ ایران - رد پای هخامنشیان در نزدیکی تهران
باستانشناسان پس از نزدیک به سه ماه کاوش در محوطهی «ازبکی» در دشت نظرآباد استان البرز، درحالی که در جستوجوی یک محوطهی «عصر آهن III یا ماد» بودند، یک سازهی معماری متفاوت را شناسایی کردند. گمان نخستین آنها بر این است که این سازهی خشتی از دورهی هخامنشی باشد.
۱ آذر ۱۴۰۲
۳۰ آبان ۱۴۰۲
دشمنی بیپردهی اهریمنان طالبان با زبان پارسی
اهریمنان طالبان در دیدار با اهریمنان جمهوری اسلامی ایران از مترجم بهره بردند. این شاید برای بسیاری خبری کوتاه و کماهمیت باشد؛ ولی دوستداران زبان پارسی میدانند که این کنش نمادین تا چه اندازه درنگیدنی و نگرانکننده است. طالبان از آغاز روی کار آمدنش نشان داد که بیهیچ پردهپوشی سیاستی قومی را پیش میبرد و پارسیزدایی یکی از برجستهترین نمودهای این سیاست است.
۲۹ آبان ۱۴۰۲
آرامگاه شهردار ایرانی، پایاوا در زنتوس، لیکیه - استاد زرتشت ستوده
Ârâmgâhe, Šahrdâre Irâni, Pâyâvâ dar zântos Likiye
شگفتترین سازههای تاریخی ایران - بوینییوغون؛ رازی چندهزار ساله
یکی از شگفتترین دژهای ایران را باید در استان اردبیل دید. اردبیلیها به آن دژ باستانی «بوینییوغون» میگویند. مهرازی (:معماری) آن شگفتآور و خیالآفرین است!
۲۸ آبان ۱۴۰۲
کاریاتید، یادی از مهر و شکوه ایران در ساختمان سازی گیتی - استاد زرتشت ستوده
Caryatid, yâdi az mehr o šokuhe Irân dar sâxtomânsâziye Giti
۲۷ آبان ۱۴۰۲
۲۶ آبان ۱۴۰۲
بارگیریِ «از عجم تا پارسی» شکیبیِ گیلانی
پارسیانجمن: از «عجم» تا «پارسی» (کالبدشناسیِ سنجشیِ زبانِ عجم و پارسی) دستاوردِ پژوهشی نویسنده و پژوهشگرِ زبانْ پزشک «جامیِ شکیبیِ گیلانی» است و دربردارندهی دو دفتر است که با هم به ریختِ نبیگِ کنونی درآورده شدهاند.
۲۵ آبان ۱۴۰۲
۲۳ آبان ۱۴۰۲
۲۲ آبان ۱۴۰۲
ایران و هنر ایران در نیایشگاه ترسایی در لندن - استاد زرتشت ستوده
Irân o honare Irân dar Niyâyešgâhe Tarsâi dar London
شگفتترین سازههای تاریخی ایران - دژ کنگلو؛ پایدار در برابر یورشگران
آنچه اکنون در «دژ کنگلو»، در رشته کوههای البرز بهجای مانده، بازماندهی باستانی قلعهای است که در برابر یورش تازیان و مغولان پایداری کرد و دروازههای خود را به روی آنان نگشود. این پایداری به سبب پوشش جنگلی، استواری سازه و دیدبانی دژنشینان بود که میتوانستند از باروهای دژ، پهنهی گستردهای را در دیدرس داشته باشند.
۲۱ آبان ۱۴۰۲
طرح ملی! ویرانگر اثر ملی!
روستای زرتشتینشین شریفآباد در جنوب خاوری شهرستان اردکان در استان یزد جلوهای از همزیستی آشتیجویانهی (:مسالمتآمیز) پیروان دینهای اسلام و زرتشت و یکی از ارزشمندترین جاذبههای گردشگری آن به شمار میرود. ویژگی برجستهی این گستره به پویایی آیین و فرهنگ زرتشتیان ساکن آن است؛ به گونهای که بسیاری از دوستداران را برای دیدنِ آثار فرهنگی زرتشتیان فرامیخواند.
۲۰ آبان ۱۴۰۲
موسولیوم در هالیکارناس، نماد دادگستری ایران در گیتی - استاد زرتشت ستوده
Mausoleum dar Halicarnassus. Nâmâde dadgostariye Irân dar Giti
شگفتترین سازههای تاریخی ایران - خورهه؛ جایی برای برآمدن خورشید
رازگونگی سازهای باستانی در شهرستان محلات، نام آن را بر سر زبانها انداخته است. آنجا را «خورهه» مینامند؛ نامی بسیار کهن و اوستایی که هنوز بهدرستی نمیتوان دریافت کاربری آن از چه دست و گونهای بوده است.
تاریخ و فرهنگ ایران - دیرینگی 50 هزار ساله تفرش
بررسیهای باستان شناسی در دو غار علی خورنده و گاوخور شهرستان تفرش نشان از یافتههای انسانی با بیش از ۵۰ هزار سال دیرینگی دارد.
۱۹ آبان ۱۴۰۲
۱۸ آبان ۱۴۰۲
همه آنچه شاهزاده رضا پهلوی در گفتگو با پیرز مورگان گفته اند - زمان تغییر فرا رسیده است!
شگفتترین سازههای تاریخی ایران - شهر بلقیس؛ هزار سال پویایی زندگی
اسفراین، در جنوب استان خراسان شمالی با رویدادهای تاریخ کهن ایران پیوندی ناگسستنی دارد و نشانههایی آشکار و فراوان در آن میتوان یافت که گویای کهندیاری آن سرزمین چندهزار ساله است. نمونهای از دیرینگی اسفراین، پهنهایست که آن را «شهر بلقیس» نامیدهاند.
تاریخ و فرهنگ ایران - گور دختر نشان و یادگاری بازمانده از ایران باستان
آشنایی فرزندان ایرانزمین با آثار گرانبهای باستانی و یادگارهای هنری و فرهنگی نیاکانمان میتواند پیوند آنان را با گذشته باشکوه ایرانزمین استوار کند. سرزمین پهناور و باستانی فارس، گاهوارهی نخستین شاهنشاهی بزرگ ایران و بلکه جهان است که بازماندههای باستانی آن همچون کاخها، آتشکدهها، نقش برجستهها، ساختمانها و آرامگاههای پارسیان، گوشهای از آبادانی، بزرگی و زیبایی ایران باستان را نشان میدهد.
۱۶ آبان ۱۴۰۲
۱۴ آبان ۱۴۰۲
ارج گذاری به شاهنشاه آریامهر از زبان یک پزشک فیلندی و یک ترگمان فرانسوی - استاد زرتشت ستوده
۱۳ آبان ۱۴۰۲
۱۲ آبان ۱۴۰۲
۱۱ آبان ۱۴۰۲
۱۰ آبان ۱۴۰۲
۹ آبان ۱۴۰۲
از هخامنشیان تا پهلوی - به خجستگی زادروز رضاشاه دوم
از هخامنشیان تا پهلوی
از کورش بزرگ تا رضاشاه دوم
این تاریخ و کیستی ماست. این سامانه شاهنشاهی ایران است. این خودِ ایران است.
شما نمی توانید بزرگی کورش را ارج بنهید ولی به پهلوی بی مهری کنید، مگر آدم درستکاری نباشید.
اگر پهلوی نبود، ایرانی نبود، و کسی کورش را نمی شناخت.
همانگونه که فردوسی زبان پارسی را دوباره زنده کرد، پهلوی ایران و سامانه شاهنشاهی را جانی دوباره بخشید.
نهم آبان ماه، زاد روز رضاشاه دوم بر همه میهن پرستان ایرانی خجسته باد!
جاوید شاه
پاینده ایران
۸ آبان ۱۴۰۲
به خجستگی هفتم آبان، روز کورش بزرگ
Cyrus The Great
۷ آبان ۱۴۰۲
۶ آبان ۱۴۰۲
بارگیریِ «فرهنگِ پهلوی»، نوشته فرهوشی
پارسیانجمن: «فرهنگِ پهلوی» گردآوری و نوشتهی بهرامِ فرهوشی است که استادِ زندهیاد ابراهیم پورداود بر آن پیشگفتار نوشتهاند.
۵ آبان ۱۴۰۲
۴ آبان ۱۴۰۲
رستاخیز میهن پرستان - رضا احمدی
شگفتترین سازههای تاریخی ایران - شاسوسا؛ سازهای با رازهایی ناگشوده
آرام و سربهزیر، آرمیده در دل کویر، سازهای آمیخته با راز. اینکه در چه زمان و دورهای ساخته شده است، پرسشی است که پاسخش همراه با حدس و گمان است. برای چه کاری این بنا را ساختهاند؟ باز پاسخی روشن ندارد. «شاسوسا» آکنده از رمز و راز است!
مهرازی پیشاتاریخی؛ تازهترین یافتهها در کاوش چپرآباد
باستانشناسان به ۲۳۰ مترمربع از بازماندههای مهرازی پیش از تاریخ و گورسپاری مربوط به دورهی ساسانی را در کهنترین گسترهی شناساییشده در نزدیکی سد «چپرآباد» دست پیدا کردند.
شگفتترین سازههای تاریخی ایران - مهرازی ایران، سرشار از شگفتیها
سراسر ایران برخوردار از سازههای کهنی است که برخی از آنها آوازهای جهانی دارند و برخی دیگر تنها در میان مهرازان جهانیای که به بررسی آثار کهن میپردازند، شناخته شده هستند. سازههای دیرینهی ایران هم از دید زیباییشناسی درخور نگرش بسیار هستند، و هم از دید شیوهی ساخت و نوآوری کممانند شناخته میشوند. در این میان، سازههایی هم هستند که سندهای تاریخی و مهرازی آنها به اندازهای نیست که بهدرستی بدانیم در سدههای گذشته چه کاربردی داشتهاند و به چه سبب ساختهشدهاند.