خبرنگار امرداد: نگار جمشیدنژاد
هیات نظارت یونسکو در ادامهی بازدید و بررسی میدانی پرونده محور ساسانی فارس در واپسین روز از بررسی میدانی این پرونده امروز ششم مهر ماه 1396 خورشیدی، به شهرستان سروستان رسیدند.
به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری فارس این گروه کارشناسی امروز بازدیدهای کارشناسی و فنی خود را از کاخ ساسانی سروستان آغاز کرد. بنابراین گزارش این هیات در جریان اقدامات علمی و عملیاتی انجام شده در این کاخ تاریخی قرار گرفتند.
گفتنی است، کاخ ساسان سروستان در مسیر روستاي نظرآباد شهرستان سروستان جای دارد که به شماره 23 در شهریورماه ۱۳۱۰ خورشیدی در فهرست یادمانهای ملي به ثبــت رسيده است. ايــن بناي بزرگ گنبدها، ايوانها، اتاقها و دهليزهاي پرشماری دارد. در خصوص تاريخ ساخت کاخ سروستان دیدگاههای گوناگونی وجود دارد به گمان بسیار اين سازه از آثار دوره بهرام گور(بهرام پنجم ساساني) است (438-420م) که از سوی مهر نرسي وزير نامور او ساخته شده است. پلان بنا مستطیلی شکل است که در ابعاد 37×45 متر ســاختـه شده است. اين بنا از با شکوهترين کاخهاي ساساني است و دارای یک ايوان ورودي و گنبدي در مرکز و حياط است. در اين کاخ نسبت به سازههای ديگر اين دوره فن معماري و پلان پيچيده و کاملتري بهکار برده شده است. نماي اصلي بنا در ضلع شرقي جای دارد که دارای يک ايوان مرکزي و دو ايوان کوچکتر در دو سو است.
این هیات پیشتر و در چهارم مهرماه 1396 خورشیدی، در همین راستا از شهر فیروزآباد و یادمانهای باستانی آن دیدن کردند.
برپایهی گزارشهای تاریخی اردشیر بابکان بنیانگذار سلسلهی ساسانیان پس از پیروزی بر اردوان پنجم واپسین پادشاه اشکانی شهر گور را پایگاه شهریاری خود قرار داد. این شهر چهار دروازه (مهر یا میترا در خاور، بهرام در باختر، هرمز در شمال و اردشیر در جنوب) داشته است که با خندق و حصاری خشتی به پهنای ۵۰ متر محصور میشده است.
در میان این شهر مناری چهار گوش به بلندای۳۰ متر با سنگ لاشه و ملات گچ ساخته شده که کارکردهای گوناگونی برای آن در نگر(:نظر) گرفته شده است که میتوان به نماد قدرت مرکزی برای ساخت شهر به شکل گرد ، محل ارتباط دژ دختر و جایگاه نیایش اشاره کرد . در اسناد تاریخی آمده است ساخت شهر بغداد از این شهر الگو برداری شده است. شهر گور در شهریورماه ۱۳۱۰ به شماره 17 به ثبت ملی رسیده است. قلعه دختر فیروزآباد نیز با پیشینهی تاریخی ۱۸۰۰ ساله در ۹۶ کیلومتری جنوب شیراز جای دارد که از یادمانهای دوره ساسانیان و اردشیر بابکان بنیانگذار سلسلهی ساسانیان به شمار میآید. این بنای تاریخی به عنوان یک کاخ و دژی محکم و استوار در پیروزی اردشیربابکان بر اردوان پنجم واپسین پادشاه اشکانیان نقش موثری داشته است. مصالح این بنا گچ وسنگ لاشه است. این دژ در سال ۱۳۱۵ به شمارهی ۲۶۹ به ثبت ملی رسیده است و کوششها برای ثبت جهانی آن ادامه دارد. همچنین کاخ اردشیر یا بنای نامور به آتشکده با طول ۱۱۶ متر و پهنای ۵۵ متر یکی از کاخ های ییلاقی اردشیر به شــمار میرود کــه از سنگ پاره و ملات گچ ساخته شده و نمای آن از شمال به چشمهی جوشان گردی موسوم به «بــرم پیر» (قمپ و خنب) است و آب زلالی از آن جوشیده وجاری میشود. این کاخ به شمارهی ۸۹ در آذرماه ۱۳۱۰ خورشیدی، درفهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
شهرستان فیروزآباد دارای 107 اثر ثبت ملی است که کوششها برای ثبت جهانی سه یادمان ویژهی آن« قلعه دختر، شهر گور وآتشکده» در چارچوب طرح محور ساسانی در دست اجرا است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر