-کاهش امنیت، تردد بیش از حد، اکتشافات و فعالیتهای معادن، یوزپلنگ را در ایران با خطر انقراض روبرو کرده است.
کیهان لندن - نهم شهریور ماه به دلیل حمله بیرحمانه شکارچیان به یک پوزپلنگ ماده به همراه سهتولهاش که برای نوشیدن آب به سوی نخلستانهای اطراف بافق آمده بودند، از سال ۱۳۸۶ روز ملی یوزپلنگ ایرانی نام گرفت.
آنطور که گزارش شده یوز باوجود قدمت طولانی که در ایران، عربستان تا هندوستان و ترکمنستان داشته، در حال حاضر نسل یوز آسیایی جز در ایران در سایر کشورها منقرض شده است.
کانون شکار ایران در سال ۱۳۳۸، یوزپلنگ را حیوان حمایت شده اعلام کرد که شکار آن ممنوع است و همین اقدامات حفاظتی جمعیت یوزپلنگ را افزایش داد. بر اساس بررسیهای صورت گرفته توسط صندوق حفاظت از یوزپلنگ، بیش از ۹ هزار یوزپلنگ در کشورهای آفریقایی و کمتر از ۱۰۰ یوز در ایران زندگی میکنند.
طی دو دهه گذشته، مطالعات دقیقی درباره یوز در ایران صورت نگرفته ولی در برنامه پایش جمعیت یوزپلنگ ایرانی، در طول یک سال مشخص شد که ۲۰ یوز در ایران زیست میکنند.
در این برنامه، ۱۰ زیستگاه اصلی یوزپلنگ در ایران با استفاده از دوربینهای تلهای پایش شد و بیش از ۲۰۰ تصویر به ثبت رسید ولی با مقایسه خالهای روی بدن این حیوان که مشخصهای منحصر به فرد در هر یوزپلنگ به شمار میرود، مشخص شد که آنها فقط ۲۰ یوز هستند.
در ادامه روند پایش در سال ۱۳۹۵ مشخص شد که ۳۰ قلاده یوزپلنگ در ایران وجود دارد.
کاهش امنیت زیستگاهها یکی از مهمترین عوامل کاهش زاد و ولد یوزپلنگها به شمار میرود. یوزپلنگ در صورت احساس کاهش امنیت در منطقه زندگی خود از زاد و ولد خودداری میکند و یا تولههای خود را رها کرده و آن منطقه را ترک میکند.
کاهش امنیت لزوما با تخریب زیستگاه همراه نیست و فعالیتهای گوناگون از جمله تردد بیش از حد، اکتشافات و فعالیتهای معادن و غیره میتواند امنیت این مناطق را تا حد زیادی کاهش دهد.
متأسفانه باوجود جمعیت بسیار کوچک و ارزشمندی که یوز در ایران دارد، حمایت از این حیوانات در حد نمایشهایی مانند استفاده از تصاویر آنها برای تبلیغات و لباس تیمهای ورزشی محدود شده است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر