۲۷ آبان ۱۳۹۷

نظام ویرانگر اسلامی - دیوارنویسی برپیکره‌ی خانه‌ی تاریخی سوخکیان

خانه‌ی تاریخی سوخَکیان در شهر داراب به جایگاهی برای تبلیغ کمپ ترک اعتیاد و داربست فلزی تبدیل شده است! زخم دیوار نویسی‌ها بر پیکره‌ی خانه‌ی سوخکیان سنگینی می‌کند و چهره‌ی این یادمان ملی را خدشه‌دار کرده است.

به گزارش اَمرداد، خانه‌ی تاریخی سوخَکیان در شهر داراب پارس (:فارس) که به ثبت ملی نیز رسیده است از سوی افراد نابخرد و فرومایه مورد دست‌اندازی (:تعرض) جای گرفته و چهره‌ی آن خدشه‌دار شده است. بر پیکره و دیوار بیرونی خانه‌ی سوخکیان زخم دیوارنویسی خودنمایی می‌کند و صحنه‌ی زشت و زننده‌ای را به نمایش گذاشته است. افراد نابخرد با رنگ بر روی دیوار یادمان ملی، تبلیغ کار و پیشه‌های (:شغل‌ها) خویش را کرده و به آن آسیب رسانده‌اند. این در حالی است که تابلوی ثبت ملی خانه‌ی سوخکیان در کنار دیوار برپا و هشدارهای لازم نیز بر روی آن نگاشته شده است. اما گویا، این هشدارها کارساز نبوده و برخی از مردم و افراد نابخرد بدون اندیشه و بی‌پروا و بی‌توجه به ثبت ملی اثر و تابلو، به آن دست‌اندازی کرده و به این یادگار ملی آسیب رسانده و چهره‌ی آن را خدشه‌دار و صحنه‌ی زشتی برجای گذاشته‌اند. همچنین در کنار دیوار خانه‌ی سوخکیان، چند ماهی است که شن و ماسه و پسماندهای ساختمانی ریخته شده است. از سویی، بخش سمت راست و پایینی دیوار خانه و کنار درِ چوبی آن، فرو ریخته و ترک و شکاف های ژرفی (:عمیق) بر روی دیوار، پدید آمده است که با نگرش به آغاز فصل سرما و زمستان خطر ریزش آن بسیار فراوان است و باید هر چه زودتر مرمت و بهسازی شود.
یکی دیگر از موارد و دشواری‌های خانه‌ی سوخکیان، چشم‌انداز دیداری یا همان منظر بصری آن است که بدجوری توی ذوق می‌زند. سیم‌های برق که هرکدام رو به سویی دارند از هر سمت و سو و بسیار نازیبا از بیرون دیوار خانه به درون هدایت شده و صحنه‌ی زشتی را به نمایش گذاشته و چشم‌انداز آن را خدشه‌دار کرده است. از همین روی، جا دارد تا سرپرستان سازمان میراث‌فرهنگی هرچه زودتر در این زمینه، اقدامی انجام دهند.
خانه‌ای تاریخی که بدون تکلیف است
یکی از مواردی که همواره مایه‌ی نگرانی و افسوس دوستداران میراث فرهنگی شهر داراب درباره‌ی خانه‌ی سوخکیان بوده و گلایه‌های فراوانی را نیز، به همراه داشته است، تعیین تکلیف این یادمان ملی است. سال‌های سال است که در خانه‌ی سوخکیان بر روی مردم و دوستداران میراث‌فرهنگی و تاریخ شهر داراب بسته است و بدون کاربری ویژه‌ای در گوشه‌ای روزگار را به سختی می‌گذراند. هرچندکه، هم اینک مرمت‌گران در حال مرمت و بهسازی درون خانه هستند. خانه‌ی تاریخی سوخکیان سال‌ها است که بنا بوده از سوی سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به خانه‌ی صنایع دستی و خانه‌ی فرهنگ شهر داراب تبدیل شود، ولی همچنان بدون تکلیف بوده و درهای آن نیز بر روی علاقه‌مندان تاریخ و فرهنگ ایرانی بسته است. همچنین پیشتر و در سال‌های گذشته، خانه‌ی سوخکیان دفتر انجمن دوستداران میراث فرهنگی داراب بوده است. اما سال هاست که این خانه، بدون تکلیف مانده و درهای آن بسته است و همین اَمر مایه ی دل نگرانی دوستداران میراث فرهنگی داراب شده و خواستار بازگشایی و کاربری فرهنگی برای این یادمان ملی شده‌اند. دوستداران میراث فرهنگی داراب می‌گویند، سازمان میراث فرهنگی سال‌ها است که پیمان بسته (:وعده کرده) خانه‌ی سوخکیان را به خانه‌ی صنایع دستی و مرکز فرهنگی تبدیل کند، ولی همچنان این یادمان ملی بدون تکلیف است و در آن به روی مردم بسته است.
متخلفان میراث فرهنگی، جریمه شده‌اند
با پیگیری‌های فراوان نگارنده و آگاهی‌رسانی و فرستادن نگاره‌های (:عکس ها) دیوارنویسی به مرکز روابط عمومی یگان حفاظت سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کشور و پیگیری به هنگام و مناسب یگان حفاظت سازمان میراث فرهنگی و دایره‌ی حقوقی سازمان، خوشبختانه متخلفان میراث فرهنگی و افرادی که دیوار نویسی بر روی خانه‌ی سوخکیان انجام داده‌اند، احضار شده و برابر با حکم دادستانی، گناهکار (:خاطی) خویشکاری (:وظیفه) دارد تا دیوارنویسی را با همکاری مرمت کار پاک کرده یا به پرداخت جریمه محکوم شود. در غیر این صورت سازمان میراث فرهنگی، دیوارنویسی را پاک خواهد کرد. همچنین نگارنده با چاپ نگاره‌های دیوارنویسی و رفتن به سازمان میراث فرهنگی استان، موضوع را به آگاهی مدیرکل سازمان میراث فرهنگی و بخش حراست سازمان رسانده است. به هر روی، اگر سازمان میراث فرهنگی و دایره‌ی حقوقی این سازمان در زمینه‌های دست اندازی به یادمان‌های تاریخی کشور به هنگام وارد کار شوند و دادگاه‌ها نیز با سازمان میراث فرهنگی همکاری خوبی داشته باشند، گناهکاران میراث فرهنگی زودتر به دام افتاده و با آنان برخورد خواهد شد و همین امر در کاهش آسیب‌های میراث فرهنگی تاثیرگذار خواهد بود.
بازشناخت خانه‌ی سوخکیان
خانه‌ی تاریخی سوخکیان در خیابان هلال‌ احمر و در کنار سازمان هلال احمر داراب جای گرفته است. این خانه‌ی تاریخی وابسته به دوره‌ی پهلوی یکم بوده و بنا است در آینده به خانه‌ی صنایع دستی شهر داراب و خانه‌ی فرهنگ تبدیل شود. خانه‌ی سوخکیان از سنگ لاشه، گچ، خشت خام در دیوارها و آجر در نما ساخته شده است. این خانه به گونه‌ی یک مجموعه بوده که در برگیرنده‌ی سه بخش است:
 1- ساختمان و حیاط اصلی
 2 - اندرونی، بیرونی و به گمان فراوان بارانداز نیز داشته است
 3 - بخش پیوست یا همان الحاقی
آرایش‌های (:تزیینات) این خانه در برگیرنده‌ی گچ‌بری و نقاشی بر روی گچ در سقف‌ها و در نمای ساختمان و سقف‌های آجری، بهره‌گیری از کاشی در ازاره سر و لب درونی سازه و بهره از گچ بر روی‌ها ستون‌ها است.
خانه‌ی سوخکیان تا کنون تعیین حریم نشده است و با شماره‌ی 4679 در تاریخ 11 دی‌ماه 1380 خورشیدی ثبت ملی شده است.
بادگیر خانه سوخکیان از نمایی دیگر
بادگیر حانه سوخکیان که از سمت راست نگاره پیداست
انبوه زباله ها و ظرف های پلاستیکی که در کوچه بن بست و چسبیده به خانه سوخکیان ریخته شده است و جای افسوس دارد
پشت یک اثر تاریخی و ملی که به جایگاه ولگردان و معتادان تبدیل شده و خاکسترآتش آنان هنوز برجای مانده است
بخش پایینی دیوار بادگیر از سمت کوچه که فرو ریخته است
تنها بادگیر شهر داراب در استان پارس حال خوبی ندارد
تابلو اثر که رنگ باخته و خود به اثر تاریخی تبدیل شده است!؟
وضعیت بد دیوار پشت بادگیر از سمت کوچه که نیاز به مرمت فوری دارد
وضعیت درونی بخش اصلی بادگیر که نامناسب است و به مرمت فوری نیاز دارد
وضعیت سمت چپ خانه تاریخی سوخکیان که به کوچه بن بست راهی می شود و بادگیر در آن بخش پیدا است
فرتورها از سیاوش آریا
خبرنگار امرداد: سیاوُش آریا

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر