۲۹ آذر ۱۳۹۷

زیست بوم - سد گتوند؛ عظیم‌ترین اشتباه مهندسی نظام اسلامی ۱۲درصد کارون را شور کرد!

- یک استاد دانشگاه اهواز: در کف مخزن سد گتوند یک بمب نمکی واقع شده و اگر مدیریت نشود در آینده با مشکلات جدی مواجه خواهیم شد.
- شرکت «مهاب قدس» مجری سد گتوند اقرار کرده که یک سازند در محدوده سد وجود دارد و ۱۸.۹ دهم درصد از آن برابر با ۱۲۰ میلیون تن نمک است!
- «آب نیرو تنها گزینه مدیریت سد را به عنوان راهکار کوتاه‌مدت در پیش گرفته و انتقال این نمک از داخل مخزن را به خاطر بار مالی آن فراموش کرده است.»

سد گتوند
کیهان لندن- رئیس دانشکده مهندسی علوم آب دانشگاه «چمران» اهواز گفته، ‍۱۰ و نیم میلیون تن نمک در سال ۹۶ پشت سد گتوند رسوب کرده و ۱۲ درصد از شوری رودخانه کارون مربوط به این فاجعه مهندسی حکومت است.
گزارش مرکز مطالعات دانشگاه تهران سد گتوند را به عنوان «یک خطای ملی» معرفی کرده است. این پروژه عمرانی به دلیل قرار داشتن در مسیر سازند آغاجری گچساران که حاوی حجم چشمگیری از نمک است، یکی از فاجعه‌بارترین اشتباهات مهندسی دولت‌های اکبر هاشمی‌رفسنجانی، محمد خاتمی و محمود احمدی‌نژاد است که به گفته استاد دانشگاه «چمران» اهواز، ۱۲ درصد آب رودخانه کارون را شور کرده، آنهم در سرزمینی که بحران کم‌آبی دارد.
شرکت «مهاب قدس» مجری طرح سد گتوند و طرف قرارداد با منابع آب و نیرو بود که برای ساخت آن ۶۰ روستا در شهرستان‌های مسجد سلیمان و لالی را زیر آب برده و ساکنان آنها را آواره کرده است. شرکت آب و نیرو حتی با وجود پیگیری‌های روستاییان، حق و حقوق تعداد زیادی از آنان را پرداخت نکرده است.
همچنین ۳۷۰ هکتار زمین کشاورزی با ۸۵ هزار بهره‌بردار کشاورزی حالا با آب شوری که سدگتوند برایشان به ارمغان آورده، با مشکل شوری آب مواجهند.
نمایشگر ویدیو
02:05
05:39
محمدعلی آخوند  استاد دانشکده مهندسی علوم آب دانشگاه «چمران» اهواز در نشست بررسی اثرات سد گتوند بر شوری اب رودخانه کارون گفته است: «در کف مخزن سد گتوند یک بمب نمکی واقع شده و اگر مدیریت نشود در آینده با مشکلات جدی مواجه خواهیم شد و این در حالی است که مشکلات آبی استان محدود به گتوند نیست و طرح غدیر نیز یکی دیگر از آنها است که در آینده تبعات آن روشن می‌شود.»
محمدعلی آخوند با بیان اینکه قبل از آبگیری سد گتوند بهره‌برداری‌های سیاسی از آن شد، گفت: «هم‌اکنون که سد ساخته شده، حذف آن کار ساده‌ای نیست بنابر این نیاز است تا با فعالیت‌های علمی بخشی از راه حل باشیم.»
مهدی قمشی رئیس دانشکده مهندسی علوم آب دانشگاه «چمران» اهواز و یکی از منتقدان سد گتوند نیز از افزایش میزان نمک رسوب کرده در پشت این سد خبر داد: «میزان نمک رسوب کرده در پشت سد گتوند، از سه میلیون تن در سال ۹۰ به ۱۰ و نیم میلیون تن در سال ۹۶ رسیده است.» او گفته که این وضعیت نشان می‌دهد که حتما باید فکری به حال آن شود.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه مشاور این سد که «مهاب قدس» بوده اقرار داشته که یک سازند در محدوده سد وجود دارد و ۱۸.۹ دهم درصد از آن برابر با ۱۲۰ میلیون تن نمک است، گفت: «در زمان آبگیری سد برای جلوگیری از تاثیرات این سازند اقدام به اجرای طرح‌ «پتوی رسی» کردند ولی متاسفانه این طرح در آبگیری اول فرو ریخت و بی‌نتیجه ماند.»
رئیس دانشکده مهندسی علوم آب دانشگاه «چمران» اهواز، ۱۲درصد از افزایش شوری کارون در منطقه اهواز برابر بر ۲۹۰ میکروموس را مربوط به سد گتوند دانسته و گفته که «۱۰۰ درصد در ساخت آن خطا شده و افرادی که در اجرای آن شریک بوده‌اند باید تاوان اشتباهات خود را بدهند.»
مهدی قمشی با اینکه گفته راهکارهای مناسبی برای رفع مشکل گتوند پیدا کرده‌اند، اضافه کرده که اما به دلایلی نمی‌تواند در این‌باره توضیح بدهد!
وی همچنین همه دولت‌ها را شریک اجرای این پروژه ضعیف دانسته و گفته که «روند ساخت این سد از زمان دولت هاشمی رفسنجانی شروع شد که بعد از آن در دوره اصلاحات ادامه داشت و سپس دولت احمدی‌نژاد آن را تکمیل و افتتاح کرد و اگر این پروژه ضعف و یا قوتی دارد همه دولت‌ها در آن شریک هستند.»
محمود کاشفی‌پور مدیر گروه محیط زیست دانشکده علوم آب دانشگاه «چمران» اهواز نیز درباره اینکه وزارت نیرو مدیریت مخزن و تخلیه نمک از داخل سد را راهکار علاج‌بخش گتوند می‌داند، گفته که: «این در حالی است که آب نیرو تنها گزینه مدیریت سد را به عنوان راهکار کوتاه‌مدت در پیش گرفته و انتقال این نمک از داخل مخزن را به خاطر بار مالی آن فراموش کرده است.»

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر