۱۰ دی ۱۴۰۱

انقلاب ما پادشاهی خواهان ادامه دارد و هیچ دشمنی نمیتواند جلوی قطار مدرنیته و میهن پرستی سامانه شاهنشاهی ایران را بگیرد - گزارشی گمان شکن از خسرو فروهر

میهن پرستان با رضا احمدی

تاریخ و فرهنگ ایران - چهارتاقی گنبد کلایی؛ کم‌شناخته و دیریاب

گستره‌ی کنونی استان کرمانشاه در دوره‌ی شهریاری ساسانیان یکی از پهنه‌های مهم ایران بوده است. از فراوانی یادمانهای ساسانی در این استان می‌توان به‌درستی این سخن پی بُرد. یک نمونه‌ی آن که آوازه‌ای جهانی دارد، تاق‌بستان است. از سوی دیگر نزدیکی کرمانشاه به مرکز شاهنشاهی ساسانیان، شهر تیسفون، و جایگاه راهبردی این شهر، بر اهمیت باستانی کرمانشاه می‌افزود. پس شگفت نیست اگر نشانه‌های چهارتاقی در کرمانشاه پُرشمار باشد. یکی از آن سازه‌ها «چهارتاقی گنبد کلایی» در شهرستان دالاهو است.

۹ دی ۱۴۰۱

بنیاد یا حزب مردم؟ شفافیت یا تقلب؟ - شاهین نجفی

وب‌سایتی به نام «بنیاد مردم» آغاز به کار کرده است و هدف خود را کمک به شفافیت سیاسی و همچنین رسیدن به رویای «حکومت مردم بر مردم» تعریف کرده است. بنا بر اصول شفافیت و انصاف در سیاست و زندگی اجتماعی پرسش‌هایی را مطرح کرده‌ایم و با دقتی بیشتر به این وب‌سایت نگاهی انداخته‌ایم.

۷ دی ۱۴۰۱

تاریخ و فرهنگ ایران - چهارتاقی نویس؛ بر دامنه‌ی دشت بُرزو

از «چهارتاقی نویس» و شُکوه دیرینه‌ی آن اکنون سازه‌ای به‌جا مانده است که تنها طرحی از زیبایی سده‌های پیشین خود را دارد. با این همه، هنوز هم می‌توان در همان طرحِ آسیب‌دیده دریافت که در زمان‌های سپری شده‌ی باستانی چه زیبایی خیره‌کننده‌ای داشته است.

۵ دی ۱۴۰۱

تاریخ و فرهنگ ایران - بارگیریِ «واژه‌نامه‌ی گویشِ بختیاریِ چهارلنگ»

پارسی‌انجمن: از روزگارانِ دور در سرزمینِ پهناورِ ایران گویشهای ایرانیِ فراوانی بوده‌اند که امروزه بسیاری از آنها از میان رفته‌اند و نشانه‌ای هم از آنها بر جای نمانده است. امروزه نیز، با شتابِ دگرگونیها، گویشهای ایرانیِ فراوانی در آستانه‌ی نابودی‌اند.

۳ دی ۱۴۰۱

میهن پرستان با رضا احمدی

تاریخ و فرهنگ ایران - چهارتاقی‌های خرم‌بید؛ نمادی از دیرینگی هزاره‌ها

شهر استخر، در پنج کیلومتری شمال تخت جمشید، خاستگاه شهریاران ساسانی است. این شهر، تنها زمان کوتاهی پایتخت ساسانیان بود، اما همواره جایی مهم و با ارزش در روزگاران باستانی شناخته می‌شد، و درخشندگی و اهمیت فراوان داشت. آتشکده‌ها و چهارتاقی‌هایی (چهارطاقی) که از دوره‌ی باستانی ایران در فارس و استخر به‌جا مانده است نشان از جایگاه بلند این بخش از سرزمین‌مان در دوره‌ی ساسانیان دارد.

۱ دی ۱۴۰۱

هومر آبرامیان و مانی - کدام ایرانیان یاریگر ضحاک بودند، و هستند؟

شده بر بدی دست دیوان دراز  /  ز نیکی نبودی سخن جز به راز

پیام شاهدخت نور پهلوی به مناسبت نخستین یلدای انقلاب ملی ایران - یونیکانیوز

شاهدخت نور پهلوی با انتشار پستی در صفحه اینستاگرام رسمی خود، ضمن اشاره به روید‌ادهای ۹۵ روز گذشته در متن انقلاب ملی ایران، نوشتند: «یلدای انقلاب ملی ایران یادآور پیروزی نهایی نور بر ظلمت و تاریکی است»

پروژه خمینی‌سازی؛ دروغ یا واقعیت - شاهین نجفی

میهن پرستان با رضا احمدی

بی شرمی ها در اپوزیسیون و راه نجات انقلاب مردم ایران - گزارشی گمان شکن از خسرو فروهر

تاریخ و فرهنگ ایران - چهارتاقی گیلان‌کشه؛ در دامنه‌ی قافلان‌کوه

گیلان‌کشه از روستاهای شهرستان طارم در استان زنجان، برخوردار از زیست‌بومی بارآور است و از این‌رو در هر فصلی فرآورده‌های گوناگونی ارمغان کشاورزان و باغدارانش می‌کند. افزون بر آن، نشانه‌های تاریخی و یادمانی نیز در آن‌جا فراوان است. نمونه‌ای از آن سازه‌های کهن «چهارتاقی گیلان‌کشه» است.

تاریخ و فرهنگ ایران - چهارتاقی جره، یادگار مِهرنِرسه

کازرون در روزگار شهریاری ساسانیان شهری مهم شناخته می‌شد. هنوز هم سازه‌های بازمانده‌ی ساسانی در کازرون فراوان و نمایان است. اما کازرون کنونی بر روی کازرون کهنی ساخته شد که در پی یورش‌های اقوام مهاجم ویران شده بود. یکی از نشانه‌های ساسانی کازرون کهن «چهارتاقی جره» است که شکوه و زیبایی خود را از دست نداده است، هرچند اندکی از گنبد فرازین آن فروریخته است.

۲۹ آذر ۱۴۰۱

میهن پرستان با رضا احمدی

تاریخ و فرهنگ ایران - بازدید از منطقه سیوند استان فارس

سفر کوتاهی داشتیم به منطقه سیوند استان فارس در ۸۰ کیلومتری شمال شیراز. از جاهای باستانی غار چهل پله سیوند مربوط به آیین مهرپرستی، معدن سنگ الماس بری مربوط به دوره هخامنشی، تنگ خشک سیوند، سنگ نبشته ساسانی سیوند، و کاروانسرای صفوی سیوند دیدن کردیم.
علی آقاجانزاده

۲۸ آذر ۱۴۰۱

تاریخ و فرهنگ ایران - چهارتاقی الزین طارم؛ شُکوه سادگی

طارم، در استان زنجان، برخوردار از چهارتاقی‌های پُرشماری است. از این دید شهرستان طارم اهمیتی ویژه دارد و همواره جایی دل‌خواه برای باستان‌شناسان و پژوهش‌گران مهرازی (:معماری) ایران بوده است تا آگاهی‌های خود را درباره‌ی این سازه‌های آیینی و باارزش ایران افزونی بخشند. چهارتاقی‌های الزین، پیرچم، ماه‌نشان و گیلوان، شماری از این سازه‌ها در طارم است.

زیست بوم ایران - با آبگیری سد چم‌شیر، ویرانی دیگر برای زیست بوم ایران در راه است!

پیگیری کنشگران و کارشناسان زیست‌بوم برای جلوگیری از آبگیری سد چم‌شیر کهگیلویه و بویر احمد و آگاهی‌بخشی از تاثیر ویران‌گر آن بر زیست‌بوم، به‌ویژه در استان خوزستان، بی‌نتیجه ماند و گفته می‌شود برای آبگیری این سد تاییدیه صادر شده است.

۲۷ آذر ۱۴۰۱

تاریخ و فرهنگ ایران - چهارتاقی چارقاپی؛ نشانی از دوره خسروپرویز ساسانی

در باختر ایران شمار بسیاری از سازه‌های چهارتاقی را می‌توان یافت. یک نمونه از آن‌ها در شهر قصرشیرین است که از جنگ هشت‌ساله و زمین‌لرزه‌ ها، آسیب‌های بسیاری دید. ولی هنوز هم نمای باشکوه و آیینی خود را از دست نداده است. این چهارتاقی را بومی‌ها به نام «چارقاپی» می‌شناسند.

۲۴ آذر ۱۴۰۱

میهن پرستان با رضا احمدی

تاریخ و فرهنگ ایران - چهارتاقی کوشک با رازی نهفته در آن

در سال 2500 شاهنشاهی (81 سال پیش)، مردم نطنز با راز ناگشوده‌ای روبه‌رو شدند که شگفتی آن‌ها را برانگیخت. در خانه‌ای با دوری اندکی از «چهارتاقی کوشک» در شهر نطنز، چاهی برای بهره‌برداری از آب زیرزمین کنده شد. چاه کَن دریافت که این چاه به راهی زیرزمینی می‌رسد. کوشش او و دیگران برای یافتن پایان راه به جایی نرسید.

تاریخ و فرهنگ ایران - چهارتاقی سیاه‌گل؛ فروزان تا دوره صفویان

یکی از کم‌مانندترین چهارتاقی‌های بازمانده از روزگار ساسانی، در استان ایلام جای دارد. این چهارتاقی (آتشکده‌) از زمان ساسانیان تا دوره‌ی صفویه روشن بود و در سده‌ی یازدهم مهی (:قمری) آتش سپند آن خاموش شد. این چهارتاقی که «سیاه‌گل» نام دارد، در پژوهش‌های باستان‌شناسی دارای ارزش فراوانی است.

۲۲ آذر ۱۴۰۱

زیست بوم ایران - ویرانی دیگر با آبگیری سد چم‌شیر

آبگیری سد چم‌شیر  و پیامدهای زیستی‌بومی آن نگران کننده‌ است. پیامدی که دامن‌گیر هندیجان، ماهشهر، شادگان در خوزستان می‌شود.

تاریخ و فرهنگ ایران - چهارتاقی کرمجگان؛ سازه‌ای دوهزارساله

در سراسر ایران سازه‌های چهارتاقی پراکنده‌اند و هر کدام گواه تمدن دیرینه‌ی این سرزمین دانسته می‌شوند. این چهارتاقی‌ها با نمای ساده اما دل‌انگیز خود، هم کارکرد آیینی داشته‌اند و هم سازه‌هایی برای دیده‌بانی بوده‌اند. مهرازی (:معماری) آن‌ها از ارزش فراوان برخوردار است، به‌ویژه آن‌که بسیاری از آن‌ها بر پایه‌ی دانش اخترشناسی ساخته شده‌اند و کاربردی از این دست نیز داشته‌اند. یکی از سازه‌های چهارتاقی‌ ایران که هنوز هم پابرجاست، در کهک، در استان قم، جای دارد و به آن «چهارتاقی کرمجگان» می‌گویند.

۲۱ آذر ۱۴۰۱

تاریخ و فرهنگ ایران - چهارتاقی گهواره‌دید؛ جایی برای دیده‌بانان سده‌های دور

شهر شیراز سرشار از دیدنی‌های تاریخی و آثار یادمانی روزگاران گذشته است. این شهر را با تاریخ پرشکوهش و زیبایی‌های دل‌فریب طبیعت آن می‌شناسیم. در میان یادمان‌های تاریخی بی‌شمار استان فارس، «چهارتاقی گهواره‌دید» نیز خودنمایی می‌کند. هر چند این سازه اکنون رنگ‌وروی چندان گیرایی ندارد اما از دید مهرازی (:معماری)، درخور یادآوری و بررسی است.


۲۰ آذر ۱۴۰۱

تاریخ و فرهنگ ایران - چهارتاقی بازه‌هور؛ از کهن‌ترین سازه‌ی گنبدی ایران

آرتور اپهام پوپ، خاورشناسی که پژوهش‌های درازدامنی در دهه‌ی هفتاد میلادی درباره‌ی هنر و مهرازی (:معماری) ایران انجام داده بود، آسمانه‌ی (:سقف) نیم‌دایره‌ای «چهارتاقی بازه‌هور» را کهن‌ترین گنبد جهان می‌دانست. به‌درستی هم در ایران سازه‌ی چهارتاقی‌ای دیرینه‌تر از بازه‌هور خراسان سراغ نداریم. از این‌رو ارزش این اثر تاریخی بیش از آن است که در نگاه نخست به‌گمان می‌رسد.

۱۹ آذر ۱۴۰۱

هومر آبرامیان و مانی - خمینی چو بر تخت شد شهریار

نخستین تراژدی در پادشاهی و نخستین خیزش در استوره های ایران

میهن پرستان با رضا احمدی

محسن شکاری، گروگانی که به قتل رسید، و سانسور شاهزاده رضا پهلوی از سوی میهن فروشان و خیانتکاران - خسرو فروهر

تاریخ و فرهنگ ایران - چهارتاقی فروزک؛ شکوه روزگار ساسانی

فروزک باستانی که اکنون خیرآباد نامیده می‌شود، تاریخی دور و دراز را پشت سر گذاشته است. دستِ کم می‌توان تپه ده‌وه را نام بُرد که نشان از آن تاریخ دیرینه دارد. در این تپه آثاری به‌دست آمده است که پنج هزار سال پیش ساخته شده‌اند. از همین نشانه می‌توان پی به دیرینگی این بخش از سرزمین‌مان بُرد. «چارتاقی خیرآباد» در چنین جایی سایه افکنده است.

۱۷ آذر ۱۴۰۱

واکاوی فراخوان شاهزاده و اعتصابات اخیر، و واکنش خامنه ای و دستگاه حکومتی - خسرو فروهر

میهن پرستان با رضا احمدی

تاریخ و فرهنگ ایران - رازگونگی سازه‌های چهارتاقی‌ ایران

پژوهشگران مهرازی (:معماری) ایران چهارتاقی‌ها را نه تنها یکی از مهم‌ترین سازه‌های باستانی ایران می‌دانند بلکه از آن‌ها به عنوان سازه‌های رازآمیز نیز یاد می‌کنند؛ از آن‌رو که با همه‌ی پژوهش‌هایی که درباره‌ی این بناهای زیبا انجام شده است هنوز به‌تمامی کارکرد چهارتاقی‌ها شناخته شده نیست و پرسش‌های کم‌وبیش بی‌پاسخی درباره‌ی آن‌ها وجود دارد.

۱۳ آذر ۱۴۰۱

زیست بوم ایران - آیا زندگی دو توله‌یوز ایرانی زاده‌ی پاییز در خطر است؟

امروز 13 آذرماه برابر با چهارم دسامبر روز جهانی یوزپلنگ نام‌گذاری شده است. همزمان با این روز جهانی پیداشدن دو توله‌یوز تازه زاده‌شده در پارک ملی توران خبرساز شد. زاده‌شدن این توله‌یوزها اگرچه خبری شادی‌آور است اما از آن‌روی که آن‌ها در فصلی غیر از فصل زادآوری یوزها (بهار) زاده شده‌اند و از سویی از طبیعت و ماد خود جدا شده‌اند و به‌گمانی دیگر نمی‌توانند به طبیعت بازگردند، نگرانی‌هایی را در پی دارد.

۱۲ آذر ۱۴۰۱

پروژه ائتلاف و نقش شاهزاده، و پیروزی ما و شکست تجزیه طلبان - گزارشی گمان شکن از خسرو فروهر

میهن پرستان با رضا احمدی

نقش برجسته پادشاهان ساسانی در طاق بستان - گزارشی از علی آقاجانزاده

سری زدیم به شهر زیبای کرمانشاه تا آثار تاریخی این شهر را ببینیم. از طاق بستان که مهمترین یادمان ثبت شده مربوط به دوره ساسانی در استان کرمانشاه است، آغاز کردیم. سپس از دیگر جاها مانند بازار سنتی شهر کرمانشاه بازدید کردیم. این ویدیو در پایان شهریور امسال گرفته شده است.

زیست بوم ایران - زاده‌شدن دو توله‌یوز ایرانی در پارک ملی توران استان سمنان

دو توله یوز ایرانی دور از انتظار، در پاییز سرد پارک ملی توران در سمنان زاده شدند.

۷ آذر ۱۴۰۱

تاریخ و فرهنگ ایران - آیا سرگذشت جریره از بخش‌های‌ افزوده‌‌ی شاهنامه است؟

در شاهنامه آمده است، هنگامی که سیاوش دل‌آزرده از رفتار کیکاووس راهی توران می‌شود، پیران ویسه، وزیر افراسیاب، از او می‌خواهد که همسری برگزیند تا از تبار سیاوش فرزندی بماند و جانشین‌اش شود.

زیست بوم ایران - آتشی که در سال 57 برافروخته شد، همچنان ایران را می سوزاند

جنگل‌های هیرکانی بار دیگر گرفتار آتش‌سوزی شد و با گذشت پنج روز از آغاز این رخداد، بخشی از گستره‌های این میراث طبیعی جهانی همچنان گرفتار تاخت‌و‌تاز آتش است.

۴ آذر ۱۴۰۱

این کشور مال ما ایرانیان است، نه بیگانه پرستان - خسرو فروهر

مقابله با نقشه های دزدان انقلاب. مردم ما آزادی، رفاه، و امید میخواهند.
نخواهیم گذاشت دزدان رسانه ای با پول بیگانه جلوی بازگشت پادشاهی و خوشبختی را به ایران بگیرند.
این کشور مال ما ایرانیان است، نه بیگانه پرستان!

۳ آذر ۱۴۰۱

نسل کشی رژیم در کردستان و شرکای جرم، و آینده شکوهمند ایران پادشاهی - گزارشی گمان شکن از خسرو فروهر

برابرنهاده‌هایی برای دو واژۀ «تظاهرات» و «انقلاب»

کورش جنتی: جنبش‌های سَره‌گرایانه به دنبال آن‌اند که تا آنجا که شدنی است و در چهارچوب دانش و سنجیدارهای (ضوابط) واژه‌گزینی می‌گنجد زبان را از وام‌واژه‌های بیگانه سبک‌بار کنند. بر پایۀ دیدگاههای سَره‌گرایانه بسیاری از نوواژه‌های پارسی که در آغاز ناآشنا و شگفت می‌نمایند در گذر زمان جای خود را در بدنۀ زبان باز می‌کنند.

میهن پرستان با رضا احمدی

۲۸ آبان ۱۴۰۱

میهن پرستان با رضا احمدی

وضعیت ایران و وظایف ما پادشاهی خواهان در برابر دشمنانمان - گزارشی گمان شکن از خسرو فروهر


باغ گلشن؛ جهانی دیگر در میان دو کویر

در زیست‌بوم زیبا‌ی ایران، در میان کویر لوت و دشت لوت، باغی بسیار دل‌ربا و تماشایی خودنمایی می‌کند که با گل‌های رنگارنگش، و با درختان بلند و سایه‌گسترش، جهانی دیگر می‌آفریند. آنجا را «باغ گلشن» می‌نامند.

۲۴ آبان ۱۴۰۱

میهن پرستان با رضا احمدی

میهن پرستان با رضا احمدی

میهن پرستان با رضا احمدی

باغ ایلخانی؛ گل‌های رنگین در سازه‌ای چهارفصل

در جایی به نام سنگ سیاه، در شهر شیراز، مجموعه‌ی درهم‌تنیده‌ای از آثار تاریخی دیده می‌شود. در آنجا میتوان باغ‌های تاریخی، آرامگاه‌ها، سازه‌های کهن، و مجموعه‌هایی که رد و نشانی از سده‌های دور و نزدیک دارد را پیدا کرد. یکی از آنها «باغ ایلخانی» است.

۲۳ آبان ۱۴۰۱

باغ کلات نادری؛ دژی استوار میان بازمانده‌ای از درختان کهن‌سال

واژه‌نامه‌ها کلات را به معنی آبادی دانسته‌اند و برخی نیز زیستگاهی بر فراز کوه معنی کرده‌اند. کلات نادری چنان ویژگی‌ای دارد. در آنجا دژی باشکوه و استوار دیده می‌شود و درختانی پیرامون آن که زمانی باغی سرسبز بوده‌اند و اکنون با دگرگونی‌هایی، هم‌چنان نشان از یکی از باغ‌های ایرانی را در خود دارند.

باغ چوکام؛ باغی میان رودخانه‌ها

سرتاسر گیلان همانند جنگلی سبز و پوشیده از درخت و گیاه است. در میان جنگل‌ها و پهنه‌های سبزینه‌اش، باغ‌ها پُرشمار هستند. یکی از آن‌ها «باغ چوکام» نام دارد. این باغ از سه سو به رودخانه‌های پیرامونش راه دارد و بسیار تماشایی است.

۲۱ آبان ۱۴۰۱

هومر آبرامیان و مانی - آیا عشق به مردم میهن در ارتش ایران مرده است؟

پدافند از ایران برای دفاع از هم مینهان است!
آیا اکنون ارتش نباید از هم میهنان در برابر حکومت اسلامی که مردم را کشتار می کند بایستد؟

خدای‌نامه همراه با هومر آبرامیان - شاهـنامه زنده

باغ نظر؛ از دیدنی‌های شهر شیراز با درختان سرو و نارنج

زمانی که کریم‌خان زند شیراز را به عنوان پایتخت‌ خود برگزید، باغ نظر از جاهای دیدنی شهر بود. خان زند که دل‌بستگی فراوانی به آبادانی و ساخت سازه‌های گوناگون داشت، دستور داد باغ نظر را سر و سامان بیش‌تری ببخشند و آن‌جا را برای بازدید خود و دیگران (و شاید هم مردم شیراز) آماده کنند.

۱۸ آبان ۱۴۰۱

باغ هرندی؛ دلاویزی کاج‌های سبز و خوشه‌های انگور

کاج‌ سبز ریشه در زمین و رو به آسمان بلند دارد و نشانه‌ای از سبزینگیِ زندگی‌ است. باغ و درخت نمادی از فرهنگ و باور ایرانی است. در کرمان شاید نمونه‌هایی از کهن‌ترین درختان کاج را باید در «باغ هرندی» جست‌وجو کرد و دید.

۱۷ آبان ۱۴۰۱

خدای‌نامه همراه با هومر آبرامیان - فَـــر ایــران

تاریخ ایران - پیدا شدن گستره‌های یکجانشینی پیرامون دریاچه‌ی ارومیه

بررسی باستان‌شناختی پیرامون دریاچه ارومیه (شهرستان چهار برج) به شناسایی گستره‌‌های یکجانشینی از دوره‌ی مفرغ و دوران تاریخی (اشکانی و ساسانی) انجامید.

باغ ارم؛ بوی خوش بهارنارنج‌ها

شیراز همواره با گل‌وگیاه و درختان سربرآورده‌ی بلند به یاد می‌آید. آنجا سرزمین باغ‌ها و درخت‌هاست. جایی که سبزینگی و تازگی جان آدمی را نوازش می‌دهد. یکی از آن جان‌نوازی‌ها، «باغ اِرم» است.

۱۶ آبان ۱۴۰۱

باغ گلستان؛ همسایه‌ی تماشایی دژ شاپورخواست

یکی از دیدنی‌های شهر خرم‌آباد، مرکز استان لرستان، «باغ گلستان» است. این باغ و سازه‌ی تاریخی آن هنوز هم برای گردشگران تماشایی است. باغ گلستان از شکل نظامی‌ای که پیش‌تر داشت به جاذبه‌ای گردشگری سامان داده شده است.

۱۵ آبان ۱۴۰۱

باغ پهلوان‌پور؛ دگرگونی در ساخت باغ ایرانی

شاید نخستین نمونه از باغ‌های تاریخی ایران که در آن‌ گرایشی در دگرگونی ساخت و سَبک ایرانی باغ‌ها به سوی نمونه‌های امروزی دیده می‌شود، «باغ پهلوان‌پور» یزد است. مهرازی این باغ هرچند برخوردار از نشانه‌های آشکار باغ ایرانی است، اما در آن چرخشی در امروزی‌کردن باغ‌های ایران دیده می‌شود. از این‌رو باغ پهلوان‌پور سمت‌وسویی میان باغ‌های تاریخی ایران و باغ‌های دهه‌های کنونی دارد.

۱۲ آبان ۱۴۰۱

میهن پرستان با رضا احمدی

آن روی سکه انقلاب مدرن ایرانیان، و استقبال بی نظیر از بیانیه پادشاهی خواهان و هدف از انتشار آن - گزارشی گمان شکن از خسرو فروهر

باغ شازده در مسیر جاده‌ی تاریخی ابریشم

در گذشته‌های دور تاریخی، راهی از چین آغاز می‌شد و با گذشتن از فلات ایران به اروپا می‌رفت. این راه را بدان سبب که مهم‌ترین کالای بازرگانانش ابریشم بود، جاده‌ی ابریشم می‌نامیدند. شهر ماهان در مسیر کاروان‌های تجاری بود که سپس‌تر در آنجا «باغ شازده»ی ماهان ساخته شد و به آن زمینِ کویری، سرسبزی و تازگی شگفت‌آوری بخشید.

۹ آبان ۱۴۰۱

باغ چهل‌ستون؛ نمایی یگانه از هنر ایران

از دوره صفویان، سازه‌های تاریخی بسیاری بر جا مانده که هر کدام نشانه‌ای از هنر کم‌مانند استادان مهرازی (:معماری) ایران شمرده می‌شوند. یکی از دل‌انگیزترین آن‌ هنرها «باغ چهل‌ستون» و سازه‌ی درون این باغ باشکوه است.

۸ آبان ۱۴۰۱

باغ اکبریه؛ درختستانی در پهنه‌ی کوهستان

 در هر جای ایران باغ‌هایی می‌توان دید که از یک سو ریشه در تاریخ دارند و از سوی دیگر نشانه‌ها از هنر و ذوق‌ورزی و سبزینگی. زیست‌بوم مردمان این سرزمین همواره آمیخته با ‌باغ و درخت و آبادانی بوده است. یک نمونه از آن باغ‌ها «باغ اکبریه» است.

باغ دولت‌آباد؛ آوازه‌ای جهانی

«باغ دولت‌آباد» در زیبایی و هنرآرایی بی‌همتاست. از این‌روست که این باغ ایرانی در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است.


۷ آبان ۱۴۰۱

به خجستگی هفتم آبان، روز گرامیداشت کورش بزرگ

هفتم آبان، روز گرامیداشت کورش بزرگ، پایه گذار نخستین امپراطوری جهان، در سال 559 پیش از میلاد است. این ویدیو گذری است از زایش تا درگذشت کورش بزرگ، و مهمترین رویدادهایی که شوند بنیان این امپراطوری شده است.
چند سالی است که در هفتم آبان راه های دسترسی به آرامگاه کورش بزرگ در پاسارگاد بسته میشود. به همین روی، این ویدیو چند روز پیش برای این روز بزرگ گرفته شده است.
ترجمه منشور کوروش هم که از سوی دکتر عبدالمجید ارفعی انجام گرفته، در این ویدیو خوانده میشود.
شیراز - علی آقاجانزاده

میهن پرستان با رضا احمدی

روز جهانی کوروش بزرگ، رسوایی در شاه چراغ شیراز، و بررسی دلایل عدم حمایت مستقیم اروپا، آمریکا، و گلوبالیستها از این انقلاب ایران - گزارشی گمان شکن از خسرو فروهر

۴ آبان ۱۴۰۱

باغ جهان‌نما؛ پردیس زیبای شیراز

باغ جهان‌نما را باید در شمال خاوری شهر شیراز دید؛ درست در جایی که خیابان حافظ و آرامگاه آن شاعر پُرآوازه در گوشه‌ی (:ضلع) خاوری‌اش جای گرفته است. از میدان حافظیه تا باغ جهان‌نما راهی کوتاه است.

۳ آبان ۱۴۰۱

میهن پرستان با رضا احمدی

باغ ایرانی، پیوندگاه فرهنگ، هنر و زیست‌بوم

آنچه به نام «باغِ ایرانی» خوانده می‌شود نشانه‌هایی دارد که آن را یگانه و ویژه‌ی تمدن ایران می‌سازد. باغ ایرانی از مهرازی (:معماری) ویژه‌ی خود پیروی می‌کند، ساختار هندسی ویژه‌ای دارد و آب و درخت از عناصر مهم آن شناخته می‌شوند. از آن گذشته، سازه‌ای که کوشک نامیده می‌شود، از مهم‌ترین عناصر باغ ایرانی است.

تاریخ ایران - دست‌یابی به گورهای ایلامی در گورستان ده‌پایین دنا

تاریخ‌گذاری یافته‌های فصل چهارم و فصل‌های گذشته‌ی کاوش در گورستان ده‌پایین نشان از آن دارد که از ۲۶۵۰ تا ۴۵۰۰ سال پیش در این گورستان خاکسپاری انجام می‌شده و مواد فرهنگی آن را می‌توان مربوط به دوره‌ی ایلام دانست.

۲ آبان ۱۴۰۱

تاریخ ایران و جهان - محوطه میراث جهانی بیستون در استان کرمانشاه

محوطه میراث جهانی بیستون در استان کرمانشاه دربرگیرنده شماری از یادمان تاریخی از دوران پارینه سنگی تا دوره صفویه است. در این محوطه یادمانی از دوره مادها، هخامنشیان، سلوکیان، اشکانیان، ساسانیان، ایلخانی و صفوی موجود هست. به گفته دیگر، چکیده ای از تاریخ ایران زمین در این محوطه در کنار هم جای گرفته است.

این ویدیو در تاریخ ۱۴ سپتامبر ۲۰۲۲ گرفته شده است.

کویرلوت و غارنمکدان در فهرست ژئوسایت‌های برتر زمین‌شناسی جهان

کویرلوت و غارنمکدان قشم پس از گذراندن فرایند گزینش ژئوسایت‌های برتر زمین‌شناسی، در فهرست صد ژئوسایت برتر زمین‌شناسی جهان جای گرفتند.

۲۶ مهر ۱۴۰۱

میهن پرستان با رضا احمدی

بخش هایی از جاهای تاریخی و طبیعت زیبای ایران

علی آقاجانزاده: این ویدیو بخش هایی از جاهای تاریخی و طبیعت زیبای ایران عزیزمان است. مانند پاسارگاد، تخت جمشید، نقش رستم، شهرهای زیرزمینی نوش آباد و کرد علیا، قلعه شبانکاره ها، بیستون، طاق بستان، و...، که در یک سال گذشته رفتم و تصاویرش را گرفتم. امیدوارم که لذت ببرید. به امید روزهای خوب برای این سرزمین و مردم مهربونش.