۹ تیر ۱۳۹۹

تیرگان؛ جشنی شاداب از پیوند سه‌گانه آب، تیر و آرش

تیرگان یکی از جشن‌های ایرانی‌ست که در روز تیر از ماه تیر برگزار می‌شود. این روز برابر است با سیزدهم تیر در گاهشمار ایران باستان که هر ماه آن دارای ۳۰روز بوده که با دهم تیرماه در گاهشمار کنونی برابر شده است.

تاریخ ایران و جهان - نخستین پیمان مرزی را فرمانروایی ایران بست

2610 سال پیش در چنین روزی، 9 تیر سال 31 پیش از آغاز شاهنشاهی کورش بزرگ (590 پیش از میلاد)، نخستین قرارداد مرزی در تاریخ جهان میان فرمانروایی ایران (فرمانروایی ماد) و دولت لیدی (بخشی از ترکیه امروزی) بسته شد.

۸ تیر ۱۳۹۹

دیدنی های ایران - غار سُم؛ هراس در ژرفای کوه

کمتر غاری را می‌شناسیم که به اندازه‌ی «غار سُم» بیم‌آور و خطرناک باشد. راه‌های باریک و دشواری‌های فراوانی که در هر گام پیش‌روی غارنوردان هست، از این پدیده‌ی طبیعی جایی هراسناک ساخته است. به سخن دیگر، تنها ماجراجویانی که با روش‌های تکنیکی غارپیمایی آشنایی دارند خطر گذر از این غار را می‌پذیرند. به هرروی پیمایش هر غاری همراه با دشواری‌هاست. آن دشواری‌ها در غار سُم، پُرشمارتر است و آسیب‌رسان‌تر.

دیدنی های ایران - غار مغان؛ هزارتوی رازها

باید از شهر مشهد 75 کیلومتر آن‌سوتر رفت تا به روستایی به نام «مغان» رسید. غاری در آنجا هست که همنام روستاست: «غار مغان». روستای مغان دیرینگی بسیار دارد و داستان پیدایش غار سر به میلیون‌ها سال پیش می‌زند.

۷ تیر ۱۳۹۹

دیدنی های ایران - غار چال نخجیر؛ پدیده‌ای زنده

در استان مرکزی، در فاصله‌ی 10 کیلومتری راه دلیجان به نراق، گستره‌ای به نام چال نخجیر دامن گسترده است. آنجا گود مانند است. شکارچیان، جانوران بخت‌برگشته را به این گودی می‌کشاندند و آن‌ها را از پا درمی‌آوردند. نخجیر همان شکار است و چال نخجیر یعنی «گود شکار». در دامنه‌ی «کوه تختِ» این گستره، غاری دهان گشوده است که به همان نام «چال نخجیر» آوازه دارد. کوه تخت، بلندای اندکی دارد و از این‌رو دسترسی به غار آسان است.

۶ تیر ۱۳۹۹

چاپِ «بنیادهای دستورِ زبان و ادبِ پارسی و جمله‌سازی» به ترکیِ استانبولی

پارسی‌انجمن: زبانِ پارسی درایشی(نفوذی) بسیار در زبانِ ترکی، به ویژه ترکیِ عثمانی، داشته است، تا آن جا که اندریافتِ تاریخِ این زبانِ بی دانستنِ پارسی کاری است کم‌وبیش نشدنی. از سویی دیگر، زبانِ پارسی، سالهایی بی‌شمار، زبانِ مردمانِ کوچه‌وبازار، دیوانیان، دانشمندان، سررشته‌داران و … در آناتولی بوده و اندریافتِ تاریخِ این مردمان و آن چه که برِ آنان رفته است بی دانستنِ پارسی شدنی نمی‌نماید. بر همین پایه، در بسیاری از دانشگاههای ترکیه زبانِ و ادبِ پارسی آموزش داده می‌شود.

فرمانروایی دوباره ایران باستان بر گستره میهن

1053 سال پیش در چنین روزی، 6 تیر سال 1526 شاهنشاهی برابر با 27 ژوئن سال 967 میلادی، ساتراپ (استان) کرمان به قلمرو فناخسرو دیلمی پیوست. در آن زمان ساتراپ کرمان که جنوب آن را خلیج فارس و دریای عُمان دربر داشت، بارها گسترده‌تر از امروز بود که امروزه هم بزرگترین استان ایران در جایگاه گستردگی است. 

دیدنی های ایران - غار ایوب؛ غار آرزوهای سنگی

غار دیگری در ایران نمی‌شناسیم که به اندازه‌ی «غار ایوب» دهانه‌ی گسترده و سقف بلندی داشته باشد. از این نگاه، غار ایوب برجسته و انگشت‌شمار است و در شمار پدیده‌های طبیعی باارزش ایران شمرده می‌شود. افزون‌بر این که این غار آمیخته با افسانه‌هایی است که هرچند پایه و بنیان تاریخی ندارند، اما ریشه گرفته از باورهای بومی و مردمی هستند.

۵ تیر ۱۳۹۹

پانترکیسم و جریان های تجزیه طلب وابسته، بخش دوم – خسرو فروهر

تاریخ ایران و جهان - فرار امپراتور روم از برابر لشکر توانمند ایران

1657 سال پیش در چنین روزی، 5 تیر سال 922 شاهنشاهی (363 میلادی)، در جریان جنگ دو امپراتوری روم و ایران، امپراتور تازشگر که در حال فرار از برابر لشکر توانمند ایران بود با پرتاب نیزه سرباز ایرانی زخمی شد و درگذشت.

دیدنی های ایران - غار رودافشان

غار رودافشان را یکی از مرموزترین غارهای کشور نامیده‌اند. شاید از آن‌رو که در میانه‌های غار صدای بال‌زدن‌های تکرار شونده‌ی خفاش‌ها لحظه‌ای آرام نمی‌گیرد. تاریکی ترس‌آور آن نیز دل هر غارنوردی را خالی می‌کند و او را با هراس‌هایی گنگ، رودررو می‌سازد. این غار نمناک و پوشیده از خزه‌ها، دوری چندانی از شهر تهران ندارد؛ در شهرستان دماوند جای دارد و نزدیک به روستایی به همان نام: روستای رودافشان.

۴ تیر ۱۳۹۹

دیدنی های ایران - غار کتله‌خور؛ گذر نور از قندیل‌ها

تا دهه‌ی 30 خورشیدی، نامی از غار «کتله‌خور» شنیده نشده بود. هیچ کس نمی‌دانست در دل کوهی در استان زنجان چه گنج پنهانی از زیبایی‌های زیست‌بوم ایران نهفته است. تا آنکه در سال 1331 خورشیدی، شماری از کوه‌نوردان باشگاه «نیرو و راستی»، راهی به درون غار کتله‌خور جستند و با شگفتی‌هایی روبه‌رو شدند که شگرف و تماشایی بود. آن‌ها غار کتله خور را شناساندند و ثبت رسمی کردند.

۳ تیر ۱۳۹۹

افشای خیانت بزرگ فروش ایران، قطعنامه۳۷۴ مجلس امریکا و نقش فرقه رجوی – خسرو فروهر

دیدنی های ایران - غار سهولان؛ پدیده‌ای زیبا و یگانه

غار سهولان پس از غار علی صدر، دومین غار آبی بزرگ ایران به شمار می‌رود. این غار را باید سرمایه‌ای ملی و پُر از شگفتی‌های بی‌پایان دانست. دیدنی‌های آن، چنان است که کمتر نمونه‌ای برای سهولان می‌توان جست. غار سهولان در 43 کیلومتری شهر مهاباد در استان آذربایجان غربی جای دارد و درست در میان دو شهرستان مهاباد و بوکان، در دامنه‌های زیبای رشته‌کوه «کوتر» دیده می‌شود.

۲ تیر ۱۳۹۹

بنای «قدمگاه چاشتخوار»، اثری ناشناخته و رازآلود

یادمان تاریخی-فرهنگی نامدار به «قدمگاه چاشتخوار»، یادگاری باستانی است در سرزمین پارس که هم‌چنان ناشناخته و رازآلود مانده و نیازمند پژوهش‌های باستان شناختی است تا بتوان کاربری و دوره‌ی تاریخی آن، روشن ساخت.

دیدنی های ایران - غار کرفتو

شگفتی‌های غار کرفتو یکی دو تا نیست؛ مالامال از دیدنی‌هایی است که آن‌را در میان غارهای ایران کم‌مانند می‌سازد. کرفتو در دل رشته‌کوهی آهکی و بلند و در شمال دره‌ای ژرف جای گرفته است. از شهر دیواندره در استان کردستان، 72 کیلومتر دوری دارد و صخره‌های سخت‌گذرش، در گذشته‌ها غار را از دسترس گذرندگان دور می‌کرد؛ مگر با دشوارهایی توان‌فرسا و بالا رفتن از کوهی که به‌سادگی دست‌یاب نبود.

۲۵ خرداد ۱۳۹۹

ایران زیبای من - دره قله ‌زو

تنها 15 کیلومتر با مرز ترکمنستان فاصله دارد. ژرفای آن شگفت‌آور است و بادهای توفنده‌اش دره را درمی‌نوردد. پرنده‌های شکاری، بال‌گشوده و پروازکنان از فرازش می‌گذرند و گاه چنان ارتفاع اندکی می‌گیرند که گذرندگان کناره‌های دره را به وحشت می‌اندازند. اما آنچه «دره قله زو» را ترسناک می‌سازد نه پرندگان شکاری‌اش، که ژرفای بسیارش است.

کشوری با نام آوران بی نشان و دشمنان پر آوازه - آرامگاه یعقوب لیث رو به ویرانی

یعقوب لیث بنیان‌گذار دودمان فرمانروایی صفاریان در سیستان بود. او در روستای قرنین در سیستان زاده شد و از رویگری به پادشاهی رسید. پس از فراز و فرودهای بسیار، زمانی که دیگربار آماده می‌شد با لشکریان خلیفه‌ی عباسی رودررو شود، بر اثر بیماری درگذشت. در این زمان او به همراه سپاهیانش در خوزستان به سر می‌بُرد. از این‌رو، پیکر یعقوب را در همان جا به خاک سپردند.
تابلوی یعقوب لیث صفاری، اثر استاد رسام ارژنگی

۲۲ خرداد ۱۳۹۹

گلوبالیسم و رابین هودهای عمامه به سر با هدف نابودی ایران – خسرو فروهر

تاریخ ایران و جهان - چیرگی شاهپور یکم بر آناتولی و پاسداشت یادگار هنری این شهر

1764 سال پیش، در خورداد سال 815 شاهنشاهی برابر با ژوئن سال 256 میلادی، شاهپور یکم پس از چیرگی بر سلوکیه آناتولی (نه سلوکیه بین‌النهرین)، اجازه نداد که سربازانش کوچکترین آسیب به آثار هنری این شهر ثروتمند و یادگار دوران سلوکی‌ها برسانند.

ایران زیبای من - دره دوزویل لالی؛ شگرف و رازآمیز

خوفناک است و ترس‌آور. دیدن دورا دورَش هم ترس در دل می‌اندازد، چه رسد به رفتن و گرفتار شدن در میانه‌اش. پیمودن آغاز تا پایانش، دل شیر می‌خواهد. چنان صخره‌ها و دیواره‌های دره سر به آسمان سوده‌ و ستبر و خشن‌اند که نفس هر گذرنده‌ای را در سینه حبس می‌کنند.

۲۱ خرداد ۱۳۹۹

نگاهی به انسان ستیزی آرمان خواه نما یا همان چپولیسم جهانی – خسرو فروهر

زمانی که همدان پایتخت ایران باستان شد

2645 سال پیش، در خورداد سال 66 پیش از آغاز شاهنشاهی کورش بزرگ برابر با ژوئن سال 625 پیش از میلاد، هوخشتره (کیاکزار = سیاخارس = سیاخریس)، شهر همدان را پایتخت ایران کرد.

ایران زیبای من - تنگ هایقر؛ دلفریب اما پُرخطر

دره یا «تنگ هایقر» در شکوه و شگفتی بی‌مانند است. در ایران دره‌ای به ژرفای هایقر دیده نشده است؛ با صخره‌هایی چنان ستبر و پرتگاه‌هایی آن‌گونه هولناک و بلند که شگفت‌آور است. گذر از کنار آن صخره‌ها و دیواره‌های سایه‌افکن، سخت و توان‌فرسا است؛ آن اندازه دشوار که تنها از عهده‌ی دره‌نوردان حرفه‌ای و کوهنوردان کارکشته برمی‌آید.

۲۰ خرداد ۱۳۹۹

آیت الله رئیسی، پشت پرده سیاست های چین و نظم نوین جهانی، و تراژدی احمقهای مفید – خسرو فروهر

روزی که یکی از بزرگ‌مردان تاریخ خاور‌ زمین کشته شد

273 سال پیش در چنین روزی، 20 خورداد سال 2306 شاهنشاهی برابر با دهم ژوئن سال 1747 میلادی، در فتح‌آباد قوچان، نادرشاه در خوابگاهش به دست تنی چند از سردارهایش که بیشترشان قاجار بودند، کشته شد و به این گونه مردی که آرزو داشت ایران را بار دیگر ابرقدرت جهان کند، چشم از جهان فرو بست.

شهری ساسانی با چهارباغ ایرانی در فارس

شهری بزرگ از دوره ساسانی دربرگیرنده چهارباغ ایرانی، در قلب امپراتوری این دوره، در دشت «باچون- فراشبند»، فارس کشف شد.

پیدا شدن چاه سنگی ساسانی در اصفهان

پس از آنکه ششصد متر لوله‌گذاری آب در خیابان مشتاق دوم اصفهان به‌سوی باختر (:شرق) به دلیل نجات‌بخشی آثار تاریخی تپه جی و بخش شمالی تپه اشرف متوقف شد، سرپرست هیات باستان‌شناسی این تپه تاریخی از کشف چاه سنگی ساسانی به ژرفای شش متر، سفال‌های سالم سلجوقی، آل بویه و قطعات سفال‌های اشکانی و ساسانی خبر داد.

ایران زیبای من - دره هِلَت؛ کشاکش سنگ و آب

دره‌های استان لرستان چنان فراوان‌اند که برشمردن آن‌ها زمان‌بَر خواهد بود. اما «دره هِلَت» در شهرستان کوهستانی پلدختر، ویژگی‌ای دارد که در میان پدیده‌های طبیعی استان لرستان، یگانه‌تر به چشم می‌آید و دل‌انگیزتر.

۱۸ خرداد ۱۳۹۹

خیزش استاذسیس برای آزادی ایران از چیرگی تازیان

درجریان بپاخیزی ایرانیان، با آرمان رهانیدن میهن خود از چیرگی تازیان، 1253 سال پیش درچنین روزی، 18 خورداد سال 1326 شاهنشاهی برابر با هشتم ژوئن سال 767 میلادی، استاد سیستانی (استاذسیس) مبارزه خودرا آشکارا ساخت و رسما پرچم استقلال و فرمانروایی ایران را در خاور ایران‌زمین (غرب افغانستان امروز ـ جنوب خراسان بزرگتر) برافراشت.

ایران زیبای من - تنگ ظلمات؛ با سنگ‌های رنگین و خاک‌های گوناگون

در باختر کویر مرکزی ایران، پارک ملی کویر دیده می‌شود. این پارک یکی از دیرینه‌ترین و بزرگ‌ترین گستره‌های حفاظت‌شده‌ی ایران است و 670 هزار هکتار پهنا دارد. زمانی به پارک ملی کویر، «آفریقای کوچک» می‌گفتند، از بس حیات جانوری آن گوناگون و فراوان بود. اکنون از آن فراوانی کاسته شده است اما هنوز هم جانوران بیابان‌زی بسیاری در آن جا می‌توان دید. 

ایران زیبای من - دره زبان مار؛ ناشناختهِ کویر لوت

ناشناختگی‌های کویر آن اندازه فراوان است که از دیدن هیچ چیز نباید شگفت‌زده شد. خودِ کویر شگفت‌آور است، چه رسد به پدیده‌هایی که درون خود جای داده است. کویرهای ایران نیز همین‌گونه‌اند: ناشناخته و آمیخته با راز و رمزهای بسیار؛ ترسناک‌ و انبوه از دلهره و خطر.

۱۷ خرداد ۱۳۹۹

گذری در تاریخ: جنایات اسلام، کشتار ایرانیان در دوران خلافت امویان 2 - خسرو فروهر

ایران زیبای من - تنگ الیت

کوهپیمایان و دره‌نوردانی که گذرگاه‌های کوهستانی ایران را می‌شناسند می‌گویند تنگ الیت سخت‌ترین دره‌ی ایران است. این سختی به جریان توفنده‌ی آبی بازمی‌گردد که تنگه را درمی‌نوردد و گام‌به‌گام چنان خطرناک می‌شود که گذر از آن به مهارت یک دره‌نورد حرفه‌ای و کارکشته نیاز دارد.

۱۵ خرداد ۱۳۹۹

دومینوی فاشیستی – خسرو فروهر

ویرانی ایران دنباله دارد - دره زرشک تفت از سوی سوداگران تکه‌تکه می شود!

دره زرشک؛ به عنوان بخشی از گستره‌ی حفاظت شده و زیست محیطی شیرکوه دیرزمانی است در چنگال معدن‌داران افتاده است. پیدا نیست این فاجعه چه سرانجامی خواهد داشت!

ایران تنهای من - آگهی و یادگاری‌ نویسی بر پیکره‌ی گوردخمه‌ی «آبشخور رستم»

گوردَخمه‌ی ارزشمند دو هزار و اَندی ساله‌ی نامدار به «آبشخور رستم» در شهر مَرودشت به جایگاهی برای یادگاری‌نویسی‌های افراد نابخرد و ناآگاه تبدیل شده و زخم‌های ژرفی را بر پیکره‌ی رنجور یادگار پارس‌ها زده و نشانده است.

ایران زیبای من - دره‌ی رنگین‌کمان؛ شاهکاری از خاک‌های رنگین

جزیره‌ی هُرمز در نزدیکی بندرعباس، مرکز استان هرمزگان، به «جزیره هفتادرنگ» آوازه است. شمار بسیار رنگ‌ها در جزیره به کانی‌ها و سنگ‌های گوناگون آن بازمی‌گردد. هرمز جزیره‌ای بیضی شکل است که بخش گسترده‌ای از آن از جنس نمک خوراکی است.

ایران زیبای من - دره‌ی هفت غار؛ تماشای هفت گذرگاه سرخ

«هفت غار» نام دره‌ای زیبا در شمال شهر نیشابور در استان خراسان رضوی است. فرهنگ خراسان آمیخته با اندیشه‌های عارفانه‌ی ایرانی است. همین است که نامی مانند «هفت غار» ناخودآگاه ذهن را به سوی اندیشه‌های رمزآمیز عارفانه می‌کشاند؛ چیزی مانند «هفت وادی» که در آثار عطار نیشابوری آمده است و معنایی نمادین و رمزآمیز دارد.

۱۴ خرداد ۱۳۹۹

پاسخ نسل سوخته به حمله فاجعه سازان پنجاه و هفت به ورزش شاهزاده رضا پهلوی – خسرو فروهر

ایران زیبای من - دره ویژدرون

اگر دره‌ی هولناک «ویژدرون» را یکی از پدیده‌های کمیاب طبیعت ایران بدانیم و از شگفتی صخره‌های بسیار بلند و تراش‌خورده‌اش، مرز واقعیت و خیال را گم کنیم، چندان بیراهه نرفته‌ایم. در آن جا ژرفای دره‌ای باریک و دیواره‌هایی که گویی به‌هم چسبیده‌اند، فضایی ترس‌آور پدید آورده است.

۱۳ خرداد ۱۳۹۹

بی تفاوتی چپ ها و رسانه های فارسی زبان در باره گرفتاری های مردم ایران، و هیاهوی آنها برای رویدادهای آمریکا – خسرو فروهر

ایران زیبای من - تنگه لی‌ لی

طبیعت لرستان هم‌ساز با دیگر دیدنی‌های زیست‌بوم شگفت‌انگیز ایران است. طبیعتی که در زیبایی و نقش‌آفرینی چشم‌گیر و دلنواز است و در زندگی‌بخشی، ستایش‌برانگیز. دره‌ها و تنگه‌های این استان نه تنها پُرشمارند بلکه از باارزش‌ترین پدیده‌های طبیعی ایران به‌شمار می‌روند. یک نمونه از آن‌ها دره یا «تنگه لِی لِی» است در شهرستان دورود.

۱۲ خرداد ۱۳۹۹

تاریخ ایران و جهان - قبرس در قلمرو فرمانروایی ایران

2565 سال پیش در چنین روزی، 12 خرداد سال 14 شاهنشاهی برابر با 01 جون سال 545 پیش از میلاد، جزیره‌ی 9 هزار کیلومتری قبرس Cyprus در مدیترانه‌ی شرقی به قلمرو ایران، اَبَرقدرت جهان آن روز، افزوده شده بود.