۱۰ تیر ۱۳۹۹
۹ تیر ۱۳۹۹
۸ تیر ۱۳۹۹
دیدنی های ایران - غار سُم؛ هراس در ژرفای کوه
کمتر غاری را میشناسیم که به اندازهی «غار سُم» بیمآور و خطرناک باشد. راههای باریک و دشواریهای فراوانی که در هر گام پیشروی غارنوردان هست، از این پدیدهی طبیعی جایی هراسناک ساخته است. به سخن دیگر، تنها ماجراجویانی که با روشهای تکنیکی غارپیمایی آشنایی دارند خطر گذر از این غار را میپذیرند. به هرروی پیمایش هر غاری همراه با دشواریهاست. آن دشواریها در غار سُم، پُرشمارتر است و آسیبرسانتر.
۷ تیر ۱۳۹۹
دیدنی های ایران - غار چال نخجیر؛ پدیدهای زنده
در استان مرکزی، در فاصلهی 10 کیلومتری راه دلیجان به نراق، گسترهای به نام چال نخجیر دامن گسترده است. آنجا گود مانند است. شکارچیان، جانوران بختبرگشته را به این گودی میکشاندند و آنها را از پا درمیآوردند. نخجیر همان شکار است و چال نخجیر یعنی «گود شکار». در دامنهی «کوه تختِ» این گستره، غاری دهان گشوده است که به همان نام «چال نخجیر» آوازه دارد. کوه تخت، بلندای اندکی دارد و از اینرو دسترسی به غار آسان است.
۶ تیر ۱۳۹۹
چاپِ «بنیادهای دستورِ زبان و ادبِ پارسی و جملهسازی» به ترکیِ استانبولی
پارسیانجمن: زبانِ پارسی درایشی(نفوذی) بسیار در زبانِ ترکی، به ویژه ترکیِ عثمانی، داشته است، تا آن جا که اندریافتِ تاریخِ این زبانِ بی دانستنِ پارسی کاری است کموبیش نشدنی. از سویی دیگر، زبانِ پارسی، سالهایی بیشمار، زبانِ مردمانِ کوچهوبازار، دیوانیان، دانشمندان، سررشتهداران و … در آناتولی بوده و اندریافتِ تاریخِ این مردمان و آن چه که برِ آنان رفته است بی دانستنِ پارسی شدنی نمینماید. بر همین پایه، در بسیاری از دانشگاههای ترکیه زبانِ و ادبِ پارسی آموزش داده میشود.
دیدنی های ایران - غار ایوب؛ غار آرزوهای سنگی
غار دیگری در ایران نمیشناسیم که به اندازهی «غار ایوب» دهانهی گسترده و سقف بلندی داشته باشد. از این نگاه، غار ایوب برجسته و انگشتشمار است و در شمار پدیدههای طبیعی باارزش ایران شمرده میشود. افزونبر این که این غار آمیخته با افسانههایی است که هرچند پایه و بنیان تاریخی ندارند، اما ریشه گرفته از باورهای بومی و مردمی هستند.
۵ تیر ۱۳۹۹
دیدنی های ایران - غار رودافشان
غار رودافشان را یکی از مرموزترین غارهای کشور نامیدهاند. شاید از آنرو که در میانههای غار صدای بالزدنهای تکرار شوندهی خفاشها لحظهای آرام نمیگیرد. تاریکی ترسآور آن نیز دل هر غارنوردی را خالی میکند و او را با هراسهایی گنگ، رودررو میسازد. این غار نمناک و پوشیده از خزهها، دوری چندانی از شهر تهران ندارد؛ در شهرستان دماوند جای دارد و نزدیک به روستایی به همان نام: روستای رودافشان.
۴ تیر ۱۳۹۹
دیدنی های ایران - غار کتلهخور؛ گذر نور از قندیلها
تا دههی 30 خورشیدی، نامی از غار «کتلهخور» شنیده نشده بود. هیچ کس نمیدانست در دل کوهی در استان زنجان چه گنج پنهانی از زیباییهای زیستبوم ایران نهفته است. تا آنکه در سال 1331 خورشیدی، شماری از کوهنوردان باشگاه «نیرو و راستی»، راهی به درون غار کتلهخور جستند و با شگفتیهایی روبهرو شدند که شگرف و تماشایی بود. آنها غار کتله خور را شناساندند و ثبت رسمی کردند.
۳ تیر ۱۳۹۹
دیدنی های ایران - غار سهولان؛ پدیدهای زیبا و یگانه
غار سهولان پس از غار علی صدر، دومین غار آبی بزرگ ایران به شمار میرود. این غار را باید سرمایهای ملی و پُر از شگفتیهای بیپایان دانست. دیدنیهای آن، چنان است که کمتر نمونهای برای سهولان میتوان جست. غار سهولان در 43 کیلومتری شهر مهاباد در استان آذربایجان غربی جای دارد و درست در میان دو شهرستان مهاباد و بوکان، در دامنههای زیبای رشتهکوه «کوتر» دیده میشود.
۲ تیر ۱۳۹۹
دیدنی های ایران - غار کرفتو
شگفتیهای غار کرفتو یکی دو تا نیست؛ مالامال از دیدنیهایی است که آنرا در میان غارهای ایران کممانند میسازد. کرفتو در دل رشتهکوهی آهکی و بلند و در شمال درهای ژرف جای گرفته است. از شهر دیواندره در استان کردستان، 72 کیلومتر دوری دارد و صخرههای سختگذرش، در گذشتهها غار را از دسترس گذرندگان دور میکرد؛ مگر با دشوارهایی توانفرسا و بالا رفتن از کوهی که بهسادگی دستیاب نبود.
۱ تیر ۱۳۹۹
۲۹ خرداد ۱۳۹۹
۲۸ خرداد ۱۳۹۹
۲۷ خرداد ۱۳۹۹
۲۵ خرداد ۱۳۹۹
ایران زیبای من - دره قله زو
تنها 15 کیلومتر با مرز ترکمنستان فاصله دارد. ژرفای آن شگفتآور است و بادهای توفندهاش دره را درمینوردد. پرندههای شکاری، بالگشوده و پروازکنان از فرازش میگذرند و گاه چنان ارتفاع اندکی میگیرند که گذرندگان کنارههای دره را به وحشت میاندازند. اما آنچه «دره قله زو» را ترسناک میسازد نه پرندگان شکاریاش، که ژرفای بسیارش است.
کشوری با نام آوران بی نشان و دشمنان پر آوازه - آرامگاه یعقوب لیث رو به ویرانی
یعقوب لیث بنیانگذار دودمان فرمانروایی صفاریان در سیستان بود. او در روستای قرنین در سیستان زاده شد و از رویگری به پادشاهی رسید. پس از فراز و فرودهای بسیار، زمانی که دیگربار آماده میشد با لشکریان خلیفهی عباسی رودررو شود، بر اثر بیماری درگذشت. در این زمان او به همراه سپاهیانش در خوزستان به سر میبُرد. از اینرو، پیکر یعقوب را در همان جا به خاک سپردند.
تابلوی یعقوب لیث صفاری، اثر استاد رسام ارژنگی
۲۴ خرداد ۱۳۹۹
۲۲ خرداد ۱۳۹۹
۲۱ خرداد ۱۳۹۹
ایران زیبای من - تنگ هایقر؛ دلفریب اما پُرخطر
دره یا «تنگ هایقر» در شکوه و شگفتی بیمانند است. در ایران درهای به ژرفای هایقر دیده نشده است؛ با صخرههایی چنان ستبر و پرتگاههایی آنگونه هولناک و بلند که شگفتآور است. گذر از کنار آن صخرهها و دیوارههای سایهافکن، سخت و توانفرسا است؛ آن اندازه دشوار که تنها از عهدهی درهنوردان حرفهای و کوهنوردان کارکشته برمیآید.
۲۰ خرداد ۱۳۹۹
شهری ساسانی با چهارباغ ایرانی در فارس
شهری بزرگ از دوره ساسانی دربرگیرنده چهارباغ ایرانی، در قلب امپراتوری این دوره، در دشت «باچون- فراشبند»، فارس کشف شد.
پیدا شدن چاه سنگی ساسانی در اصفهان
پس از آنکه ششصد متر لولهگذاری آب در خیابان مشتاق دوم اصفهان بهسوی باختر (:شرق) به دلیل نجاتبخشی آثار تاریخی تپه جی و بخش شمالی تپه اشرف متوقف شد، سرپرست هیات باستانشناسی این تپه تاریخی از کشف چاه سنگی ساسانی به ژرفای شش متر، سفالهای سالم سلجوقی، آل بویه و قطعات سفالهای اشکانی و ساسانی خبر داد.
۱۸ خرداد ۱۳۹۹
خیزش استاذسیس برای آزادی ایران از چیرگی تازیان
درجریان بپاخیزی ایرانیان، با آرمان رهانیدن میهن خود از چیرگی تازیان، 1253 سال پیش درچنین روزی، 18 خورداد سال 1326 شاهنشاهی برابر با هشتم ژوئن سال 767 میلادی، استاد سیستانی (استاذسیس) مبارزه خودرا آشکارا ساخت و رسما پرچم استقلال و فرمانروایی ایران را در خاور ایرانزمین (غرب افغانستان امروز ـ جنوب خراسان بزرگتر) برافراشت.
ایران زیبای من - تنگ ظلمات؛ با سنگهای رنگین و خاکهای گوناگون
در باختر کویر مرکزی ایران، پارک ملی کویر دیده میشود. این پارک یکی از دیرینهترین و بزرگترین گسترههای حفاظتشدهی ایران است و 670 هزار هکتار پهنا دارد. زمانی به پارک ملی کویر، «آفریقای کوچک» میگفتند، از بس حیات جانوری آن گوناگون و فراوان بود. اکنون از آن فراوانی کاسته شده است اما هنوز هم جانوران بیابانزی بسیاری در آن جا میتوان دید.
۱۷ خرداد ۱۳۹۹
۱۵ خرداد ۱۳۹۹
ایران تنهای من - آگهی و یادگاری نویسی بر پیکرهی گوردخمهی «آبشخور رستم»
گوردَخمهی ارزشمند دو هزار و اَندی سالهی نامدار به «آبشخور رستم» در شهر مَرودشت به جایگاهی برای یادگارینویسیهای افراد نابخرد و ناآگاه تبدیل شده و زخمهای ژرفی را بر پیکرهی رنجور یادگار پارسها زده و نشانده است.
ایران زیبای من - درهی رنگینکمان؛ شاهکاری از خاکهای رنگین
جزیرهی هُرمز در نزدیکی بندرعباس، مرکز استان هرمزگان، به «جزیره هفتادرنگ» آوازه است. شمار بسیار رنگها در جزیره به کانیها و سنگهای گوناگون آن بازمیگردد. هرمز جزیرهای بیضی شکل است که بخش گستردهای از آن از جنس نمک خوراکی است.
ایران زیبای من - درهی هفت غار؛ تماشای هفت گذرگاه سرخ
«هفت غار» نام درهای زیبا در شمال شهر نیشابور در استان خراسان رضوی است. فرهنگ خراسان آمیخته با اندیشههای عارفانهی ایرانی است. همین است که نامی مانند «هفت غار» ناخودآگاه ذهن را به سوی اندیشههای رمزآمیز عارفانه میکشاند؛ چیزی مانند «هفت وادی» که در آثار عطار نیشابوری آمده است و معنایی نمادین و رمزآمیز دارد.
۱۴ خرداد ۱۳۹۹
۱۳ خرداد ۱۳۹۹
ایران زیبای من - تنگه لی لی
طبیعت لرستان همساز با دیگر دیدنیهای زیستبوم شگفتانگیز ایران است. طبیعتی که در زیبایی و نقشآفرینی چشمگیر و دلنواز است و در زندگیبخشی، ستایشبرانگیز. درهها و تنگههای این استان نه تنها پُرشمارند بلکه از باارزشترین پدیدههای طبیعی ایران بهشمار میروند. یک نمونه از آنها دره یا «تنگه لِی لِی» است در شهرستان دورود.
۱۲ خرداد ۱۳۹۹
اشتراک در:
پستها (Atom)