۸ مرداد ۱۳۹۹
۷ مرداد ۱۳۹۹
۶ مرداد ۱۳۹۹
دیدنی های ایران - غار کان گوهر؛ رازی هولناک در غاری بازمانده از عصر مفرغ
در سال 2521 شاهنشاهی (58 سال پیش)، گروهی از کوهنوردان استان فارس غاری را در بخش سرچهان شهرستان بوانات بازشناختند که سدهها بود که از چشمها دور مانده بود و کسی نمیدانست که یکی از بزرگترین و مهمترین معدنهای سنگ آهن، در این غار نهفته است. بعدها به سبب کانیهای باارزش معدنی غار، نام آن را «کان گوهر» گذاشتند. اما این همهی ماجرا نبود؛ این غار راز هولناکی را پنهان کرده بود که سالها زمان می خواست تا آشکار شود.
۴ مرداد ۱۳۹۹
۲ مرداد ۱۳۹۹
تاریخ ایران و جهان - پشتیبانی از اشکآباد یادگار اشکانیان در سرزمینهای فرارود
171 سال پیش در چنین روزی، دوم اَمُردادماه سال 2408 شاهنشاهی (24 جولای 1849 میلادی)، سرانجام ناصرالدین شاه قاجار در برابر مردان ملّیگرای وقت تسلیم شد و حمزه میرزا (حشمت الدوله) و میرزا محمد (قوام الدوله) را مأمور دفاع از مَرو و سرزمینهای آن (امروزه؛ جمهوری ترکمنستان با پایتختی عشقآباد، اشکآباد یادگار اشکانیان) کرد که در بیم روسها قرارداشتند.
۱ مرداد ۱۳۹۹
واژگان پارسی - بگوییم اَمُرداد؛ نگوییم مرداد
واژهی اوستایی اَمُرداد به درستی «امرتات» به چم (:معنی) بیمرگی است. هنگامی که «الف» آن را که پیشوند نفی است ننویسیم، واژهی مُرداد معنای مرگ را میگیرد و بیمرگی و جاودانگی به نیستی و مرگ دگرگون میشود! اَمُرداد بیمرگی را ندا میدهد و مرداد از مرگ میگوید. به راستی کاربرد واژهی مرداد با این که دم از نیستی و تباهی میزند، درست است؟
دیدنی های ایران - غار مزداوند؛ گام نهادن در راهی بیپایان
در سال 2515 شاهنشاهی (64 سال پیش)، دو تَن از غارنوردان ایران در بلندیهای «چاهک» و «شورلق» در استان خراسان غاری را پیدا کردند که از وسعت آن شگفتزده شده اند. تا آن زمان کسی از بودن چنین پدیدهای طبیعی خبر نداشت. آنها نتوانستند تا پایان غار را بپیمایند.
۳۱ تیر ۱۳۹۹
تاریخ ایران و جهان - فرمان داریوش بزرگ به گردآوری تاریخ مصر باستان
به فرمان داریوش بزرگ، پادشاه هخامنشی ایران، گزارش رویدادهای مصر باستان از آغاز پیدایش خط و نشانههای قابل خواندن تا 25 سده پیش گردآوری شدند و با این شیوه ماندگار ماندند. با پدیداری گاهشمار مصریهای روزگار باستان در سال 2781 پیش از میلاد، رویدادهای گردآوری شدهی مصر باستان با آن گاهشمار میلادی برابرسنجی میشود.
دیدنی های ایران - غار نمکدان؛ غاری برفپوش در دل قشم
در گسترههای خشک و نیمهخشک که بارشها اندک و گاهگاهی است، گنبدهایی نمکی که پدید میآیند ماندگاری بیشتری دارند و زمانهای بسیاری بهجا میمانند. در همین تودههای انبوه نمک است که غارهای نمکی شکل میگیرند. یک نمونه از این پدیده را میتوان در جزیرهی قشم، در استان هرمزگان دید. جایی که به آن «غار نمکدان» میگویند و انباشت شگفتانگیزی از نمک است.
آغاز شکلگیری گارد جاویدان هخامنشی
بر پایهی اسناد و آثار باستانی، 2485 سال پیش، در تیرماه سال 94 شاهنشاهی (جولای 465 پیش از میلاد)، شکلگیری ایجاد یک واحد ثابت ارتش ایران به نام گارد یا سپاه جاویدان آغاز شد.
سپاهی که سربازانش پس از هر جنگ به خانه و کسب و کار خود باز نمیگشتند و در سربازخانه آمادهباش بسر میبردند.
۲۸ تیر ۱۳۹۹
۲۶ تیر ۱۳۹۹
۲۴ تیر ۱۳۹۹
گفتگو با «ترنم علیپور»، شاهنامهخوان و نقّالِ نوجوانِ خوزستانی
«ترنم علیپور» شاهنامهخوان و نقال نوجوان خوزستان، در 25 بهمن 1386 در شهرستان امیدیّه به دنیا آمده و هماکنون ساکن شهرستان رامهرمز است. او از 9 سالگی به خواندن شاهنامه علاقهمند بود و در زمان کوتاهی نیز توانست در این عرصه رشد کند. امروز از «ترنم علیپور» که با بیش از 120 اجرای شاهنامهخوانی توانسته در جشنوارههای متعدد شاهنامهخوانی و نقالی حائز رتبههای برتر شود، بهعنوان یکی از شاهنامهخوانان مطرح استان خوزستان و حتی کشور نام برده میشود.
دیدنی های ایران - غار کهک؛ تالاری از آرایههای آهکی
در 65 کیلومتری باختر (:غرب) شهر دلیجان در استان مرکزی، غاری به نام «کُهک» دیده میشود. اندکی دورتر از غار، روستایی به همان نام هست. کهک غار چندان بزرگی نیست اما ویژگیهایی دارد که از آن پدیدهی طبیعی یگانهای میسازد و در میان غارهای کشور آوازهای میبخشد. آن ویژگیها به پرتگاههای ژرف و هراسآور غار و چکیدههای (استالاگمیتهای) غولپیکر آن برمیگردد. آبشار سنگهای کهک نیز بسیار دیدنی است.
۲۲ تیر ۱۳۹۹
۲۱ تیر ۱۳۹۹
تاریخِ زبانِ پارسی در آذربایجان
پارسیانجمن: در جستارِ زیر «حسین نوین رنگرز»، استاد دانشکدهی زبان و ادبیاتِ پارسی دانشگاهِ محققِ اردبیلی، نویسنده و پژوهشگرِ زبان و تاریخ، بر پایهی دبیزههایی(سندهایی) استوار و پرشمار نشان میدهد که زبانِ مردمِ آذربایجان دستِ کم تا زمانِ شاهِ عباسِ صفوی زبانِ آذری بوده که یکی از گویشهای پارسی است و پیشینهی زبانِ ترکی در آذربایجان و ترکزبان شدن مردمانِ آن به کمتر از چهار سده میرسد.
***
۱۸ تیر ۱۳۹۹
از ارتش رضا شاهی تا ارتش سایبری جمهوری اسلامی، به یاد قهرمانان ارتش شاهنشاهی ایران - خسرو فروهر
پاسخ به زورگیران آخوندی در داخل ایران و هم به زورگیران مبارز نمای صادراتی که چندین سال است با تهدید و توهین مزاحم اپوزیسیون هستند!
۱۷ تیر ۱۳۹۹
۱۴ تیر ۱۳۹۹
۱۳ تیر ۱۳۹۹
اشتراک در:
پستها (Atom)