۸ شهریور ۱۳۹۹
۷ شهریور ۱۳۹۹
دژ مارکوه؛ زیبایی زیستبوم و دیرینگی تاریخ
بر فراز کوهی به نام «مارکوه»، در جایی که میتوان از شمال آن دریا را دید که موج در موج پهنهور است و از خاور تا تنکابن در دیدرس است و از باختر تا رامسر و از جنوب تا البرز نیز در چشمانداز است، دژی کهن برآوردهاند که طبیعت پیرامونش سِحرآور و هوشرُبا است. افزونبر اینکه یادهای دور و نزدیکی از تاریخِ آن گستره را نیز در دل خود نهفته است. آن دژ را «قلعه مارکوه» یا «مارکو» مینامند.
۶ شهریور ۱۳۹۹
دموکراسی و ضرورتِ تفاهم در تاریخ - دکتر علی میرفطروس
* درکِ مشترک از تاریخ ، لازمۀ تحقّقِ جامعۀ مدنی و دموکراسی است.
* جامعۀ امروز ایران در جنگی نابرابر میان مرگ و زندگی اینک نیازمند رهبران و روشنفکرانِ شجاعی است که ضمن تبدیل کردنِ «گذشته» به «تاریخ» بتوانند با همدلی و همبستگیِ ملّی براین مذلّت تاریخی فائق آیند.
***
۵ شهریور ۱۳۹۹
دژ اژدهاپیکر؛ سازهای فراموش شده
در شمال شهر لار، در استان فارس، بازماندهای از دژی کهن دیده میشود که گذر زمان هر آنچه خواسته است بر سر برج و باروهای آن آورده و از دیوارهای بلندش تلی از خاک به جا گذاشته است. آنهایی هم که خویشکاری (:وظیفهی) نگاهبانی از سازههای تاریخی را دارند، گویی از یادش بردهاند تا به یکباره در میان وزش باد و ریزش خاک، پنهان و پنهانتر بماند. آن دژ را «قلعه اژدهاپیکر» مینامند که نباید آن را با دژی دیگر در باختر شهر شیراز که آن نیز «اژدهاپیکر» خوانده میشود، یکی دانست.
۴ شهریور ۱۳۹۹
قلعه رودخان؛ تختگاه فرمانروایان گیلان
در یکی از فرازینترین بخشهای جنگلی روستای رودخان شهرستان فومن، در استان گیلان، دژی تاریخی، استوار و پابرجا، قامت برافراخته است که هرگز هیچ نیروی نظامیای در دورههای گوناگون تاریخ نتوانسته بود به آن دست پیدا کند. آن دژ را «قلعه رودخان» میگویند؛ دژی که خشتخشت آن از پایداری و رخنهناپذیری آن سازهی کهن نشانها دارد.
۳ شهریور ۱۳۹۹
۲ شهریور ۱۳۹۹
۱ شهریور ۱۳۹۹
قلعه دختر فیروزآباد؛ سایهواری از شکوه یک دژ
در نیمهی نخست سدهی سوم میلادی، اردشیر بابکان برای نگاهبانی از شهر «اردشیرخُوَره» (فیروزآباد کنونی)، دژی ساخت که اکنون در دامنهی کوهی جای دارد که 6 کیلومتر دورتر از جادهی فیروزآباد به شیراز است. دوری این دژ استوار تا نقش برجستهی تنکاب، چندان نیست. تنگاب نقشی از تاجگذاری اردشیر ساسانی است.
۳۱ مرداد ۱۳۹۹
دژ فلکالافلاک؛ دژی به شکوه و بلندای تاریخ
در میان دژهای باستانی و تاریخی ایران یکی از باشکوهترین آنها که بایسته است از آن یاد شود، بیگمان قلعهی «فلک الافلاک» است که در مرکز شهر خرمآباد در استان لرستان و بر بلندای تپهای جای گرفته است. پیرامون آن دژ کهن، شهر خرمآباد دامن گسترده است. این دژ (قلعه) را «دژ شاپورخواست» نیز مینامند و نامهای دیگر که دربارهی آن سخن خواهیم گفت.
۳۰ مرداد ۱۳۹۹
زمانیکه نیشابور پایتخت ایران شد
1579 سال پیش در چنین روزی، 30 امرداد سال 1000 شاهنشاهی (441 میلادی)، یزدگرد دوم پادشاه ایران از دودمان ساسانی بر آن شد که برای نزدیک بودن به شمال خاوری کشور و جلوگیری از ورود بازماندهی هونها به فرارود (بخش شمال خاوری خراسان بزرگ) برای کوتاه مدت، پایتخت را از تیسفون (نزدیک بغداد) به نیشابور (از شهرهای خراسان) جابجا کند.
۲۹ مرداد ۱۳۹۹
ارگ علیشاه؛ بازماندهای از شکوه مهرازی ایران
با آنکه «ارگ علیشاه» در گذر زمان آسیبهای بسیار دیده است و آنچه اکنون از آن بهجا مانده تنها نمایی از شکوه پیشین آن است، گمانی در این نیست که یکی از شاهکارهای بیمانند هنر مهرازی (معماری) ایران باید شمرده شود. این سازهی شکوهمند را استاد فلکی تبریزی در سدهی هشتم مهی طراحی کرده و به شیوهی معماری آذری ساخته است.
۲۸ مرداد ۱۳۹۹
پیروزی ارتش ایران بر ارتش عثمانی در دو نبرد همزمان
در جریان جنگِ 3 ساله میان نیروهای دو فرمانروایی ایران و عثمانی (جنگ سالهای 2302 ـ 2305 شاهنشاهی)، 275 سال پیش در چنین روزی، در 28 اَمُرداد سال 2304 شاهنشاهی (نوزدهم آگوست 1745 میلادی)، همزمان دو نبرد سخت در منطقه موصل (شمال عراق امروز) و در قارص (کارس Kars ـ شمال شرقی ترکیه امروز) میان نیروها روی داد که در هر دو نبرد، پیروزی قاطع از آن ایران بود.
۲۷ مرداد ۱۳۹۹
ارگ خانملک کیانی؛ برآوردهی خاندانی کهن
کیانیها از خاندانهای کهن سیستان و بلوچستان بودند که نژاد خود را به صفاریان و یعقوب لیث میرساندند و چنین میگفتند که از نسل شاهان کیانی شاهنامهاند. یکی از شناختهشدهترین فرمانروایان این خاندان، ملک محمود سیستانی بود که در آشوبهای پایان شاهنشاهی صفویان، در نیمهی نخست سدهی دوازدهم مهی(:قمری) و پس از کشته شدن شاه سلطان حسین صفوی، بر خاور (:شرق) ایران چیرگی یافت و مشهد را پایتخت خود ساخت.
ارگ کریمخانی؛ استوار و پابرجا
کریمخان زند در روزگار کوتاه پادشاهی خود توانست سازهها و بناهای بسیار باارزشی پدید آورَد. هر کدام از آن سازهها شکوه و زیبایی بسیاری به پایتخت او شیراز، بخشیدهاند. هر چند حکمرانان قاجاریِ پس از او، با کینهتوزی شگفتانگیزی آسیبها به سازههای روزگار زندیه زدند اما هنوز هم میتوان بخش فراوانی از زیبایی و دلانگیزی شهر شیراز را برآوردهی خانِ زند دانست. یک نمونهی آن «ارگ کریمخانی» است که استوار و پابرجا، سایه افکنده و قامت برافراشته است.
۲۶ مرداد ۱۳۹۹
در پارسی بودن واژهی «جرگه»
ذبیحالله ساعی (نویسنده و استاد دانشگاه): برگزاری و نیز داغ شدن بحث برگزاری جرگهها در کشور (افغانستان)، همواره بگومگوهای را میان صاحبنظران و نیز علاقمندان مباحثی از این دست بر سر این که “واژه جرگه چه معنایی دارد و از دید تبارشناسی واژهها، ریشهها و خاستگاه آن به کدام زبان بر میگردد؟”، به همراه میآورد. شماری بر خاستگاه پارسی این واژه تاکید کرده و عدهی دیگر آن را واژهی با ریشههای ترکی یا مغولی میدانند.
ارگ کلاه فرنگی؛ سازهای چشمنواز در بیرجند
در شهر بیرجند سازهها و ساختمانهای دیرینهای هست که برگرفته از معماری و شیوهی ساخت آن اقلیم و زیستبوم است اما در آن میان، یک سازه دیده میشود که معماری آن هیچ همسانی و همانندی با دیگر بناهای شهر ندارد. این ساختمان زیبا و چشمنواز را «ارگ کلاه فرنگی» مینامند. همان که نماد و نشانهای برای شهر بیرجند در استان خراسان شناخته میشود.
پیدا شدن اسکلت بانوی اشکانی در تپه اشرف اصفهان
در ادامهی کاوشهای تپه اشرف اصفهان باستانشناسان به بازماندهای از یک اسب و اسکلت یک بانوی دیگر دوره اشکانی دست یافتند. گفته میشود گورسپاریهای یافت شده از طبقهی میانه(:متوسط) دوره اشکانی هستند.
در ادامهی هفتمین فصل کاوشهای تپه اشرف و در ادامهی کشف شواهدی از معماری قبرها، اسکلت بانوی اشکانی، اسکلت اسب چهار ساله و اشیای باستانی، باستانشناسان به اسکلت یک دختر نوجوان و البته بقایایی از ستون فقرات یک اسب دیگر دسترسی پیدا کردند.
۲۵ مرداد ۱۳۹۹
۲۴ مرداد ۱۳۹۹
۲۳ مرداد ۱۳۹۹
زیست بوم ایران - تا ۲۰ سال دیگر کویرهای ایران هم نابود میشوند!
-«بیابان و کویری که همه تصور میکنند نماد بدبختی است به صورت کاملا برعکس منبع عظیمی از منابع است که میتواند اقتصاد یک کشور را به صورت کامل متحول کند.»
-کردوانی از وضعیت دریاچههای نمکی کشور انتقاد کرد و گفت که «دریاچههای آران و بیدگل و قم وضعیت خوبی ندارند و بجای نمکزارهای طبیعی، در سایر نقاط نمکزارهای مصنوعی ایجاد شده که حاصل برداشت غیرمجاز آب است.»
کردوانی گفته است: «نیترات آمونیوم که در روزهای اخیر آنچنان انفجار بزرگی در لبنان رقم زد، محصول بیابانها و کویرهایی است که ما از آنها غافل شدهایم!»
۲۲ مرداد ۱۳۹۹
ارگ انار؛ لگدکوب سوداگران گنج
اندکی بیش از 200 کیلومتر دورتر از شهر کرمان، شهری کهن و تاریخی به نام «انار» دیده میشود. این شهر در روزگار باستانی، نام دیگری داشت و آن را «آبان» میخواندند. شهر آبان (شهر انار کنونی) زمانی بخشی از استخر فارس شمرده میشد اما پس از گذر از دوران باستانی، در شمار شهرهای کرمان شناخته شد. پس از آنکه شهر آبان به دست تازیان افتاد به سبب آتشکدهی بزرگی که در شهر بود، آن را «نار» (واژهای تازی به معنای آتش) نامیدند و سپستر دگرگونیهایی در خوانش آن پیدا شد و به انار آوازه پیدا کرد.
۲۱ مرداد ۱۳۹۹
ارگ بلقیس؛ ویرانکدهی تاریخ
شهر اسفراین دیرینگی بسیار کهنی دارد و کانون بسیاری از رویدادهای تاریخی بوده است. اما بنای کهن اسفراین همان نیست که اکنون میشناسیم. این شهر سازهای تاریخی داشته است که در گذر روزگارانی پُرتلاطم و آکنده از رخدادهای ریز و درشت از میان رفته است. یکی از آن سازههای دیرینه، مجموعهی اسفراین و ارگ کهن آن است؛ ارگی که به نام «بلقیس» آوازه پیدا کرده است. پیوندی میان بلقیس افسانهای و شهر اسفراین نیست. پس چرا این شهر را به آن نام خواندهاند؟ پس از این، به آن خواهیم پرداخت.
ارگ گوگد؛ از باروهای کهن تا سازههای نو
«ارگ گوگَد» در شهرستان گلپایگان چنان باشکوه و فریبا قامت برافراخته است که جز ستایش سازندگان آن، نمیتوان سخن دیگری بر زبان آورد. اما آنچه اکنون از این ارگ ساختهاند با آنچه پیشتر بود، دگرگونیهایی دارد. بدان اندازه که می توان ارگ کنونی گوگد را آراسته با جامههای نو و امروزین دانست.
ارگ آق قلعه؛ گذرگاه بادهای سرگردان
در میان ارگهای ایران، «ارگ آق قلعه» یک ویژگی نمایان دارد که آن را سرآمد دیگر سازههایی از این دست میسازد. این سازه تنها ارگ خشتی و گِلی ایران است که چهار اشکوب (:طبقه) دارد. همین ساختار، بسنده است تا آق قلعه را باارزش و مهم بدانیم. پیشینیان نیز ارج آق قلعه را میشناختند. آنها هم که از تسخیرناپذیری آن هراسان بودند، همه کار میکردند تا از این ارگ استوار، جایی نیمهویران و خالی از هر باشندهای بسازند. یک نمونهی آن در آغازین سالهای فرمانروایی قاجاریه بر سر ارگ آق قلعه آمد.
۱۸ مرداد ۱۳۹۹
۱۷ مرداد ۱۳۹۹
۱۶ مرداد ۱۳۹۹
ارگ مورچهخورت؛ چیدمانی همگن و استوار
نزدیک به 50 کیلومتر دورتر از شهر اصفهان، ارگی را خشتبرخشت برآوردهاند که یادآور یکی از نمایانترین نبردهای نادرشاه افشار است؛ ستیز و آویزی که او در این ارگ از سر گذراند، به رهایی ایران از دست یاغیان داخلی و دشمنان بیگانه انجامید. آن ارگ را به نام روستایی که آن را دربرگرفته است، «مورچه خورت» مینامند.
۱۲ مرداد ۱۳۹۹
۱۱ مرداد ۱۳۹۹
ایران تنهای من - زخمها بر پیکره دژ تاریخی شیوَشگان
سرانجام نزدیکبه چهار سال پس از فراهم شدن پروندهی ثبت ملی، دژ تاریخی «شیوَشگان» را ملی کردند، یعنی آغازین گام برای رهایی نخستین سکونتگاه انسان از دست درازیها و آسیبها برداشته شد؛ اما در گذر سالهای پیش آناندازه به این محوطه آسیب وارد شده که وضعیت امروز شیوشگان را حتا با ثبت ملیاش، با اما و اگرهایی همراه کرده است.
دیدنی های ایران - غار علیصدر؛ شاهکار طبیعت ایران
بیستم تیرماه سال 2522 شاهنشاهی، خبری در روزنامهی سراسری اطلاعات نگاهها را به سوی خود میکشید. در آنجا آمده بود که شماری از کوهنوردان «کلوپ سینای همدان» غاری را کشف کردهاند که تاکنون همانند آن دیده نشده است و پایان آن پیدا نیست. این را هم در ادامهی خبر آورده بودند که دهانهی غار تنها 50 سانتیمتر است و جز غارپیمایان حرفهای، کسی توان راه یافتن به درون غار را ندارد.
اشتراک در:
پستها (Atom)