۹ آبان ۱۳۹۶

امیدوارم در سالگرد جنگ قادسیه – ۱۶ تا ۱۹ نوامبر ۶۳۶ میلادی – ایرانیان در همه جای دنیا در راستای جنایات اسلام و تازیان برنامه های ویژه برگزار کنند.

درس ما از هفت آبان – پاشنه آشیل جمهوری اسلامی



از پاسارگاد تا کربلا: چگونه حکومت اسلامی شکاف ملّی- مذهبی بین شهروندان را عمیق‌تر می‌کند

- جمهوری اسلامی موفق شد، با محاصره نظامی پاسارگاد از برگزاری مراسم بزرگداشت کوروش جلوگیری کند.
- صدها نفر از مردم که تا مرودشت رفته بودند، چند کیلومتر مانده به مقبره کوروش متوقف شدند.
- ایست بازرسی، گردان‎های بسیج و سپاه و هلی‌کوپتر اما نه برای جنگ، بلکه مقابله با تجمع در منطقه مستقر شده بود.
- پاسداران در کوه و بیابان دنبال مردم می‌کردند و با ضرب و شتم راه آنها را سد می‎کردند.

کیهان لندن - (+عکس، ویدیو) صدها نفر از شهروندانی که برای برگزاری مراسم هفتم آبان روز گرامیداشت کوروش بزرگ از سرتاسر ایران راهی مرودشت در استان فارس شده بودند کیومترها قبل از پاسارگاد، با سد چند لایه از نیروهای انتظامی، سپاه و گردان‌های بسیج مواجه شدند.
ایست‎های بازرسی در جاده‎های منتهی به پاسارگاد

به هدف رسیدیم به کمک خود شما ابلهان!

ایران پرس نیوز - لیلا جدیدی

گوشه چشمی از " فتنه ۸۸" در پاسارگاد

فراخوان به تجمع در پاسارگاد واکنشهای گوناگونی را به دنبال داشت که از میان آنان سه گروه نمای برجسته تری داشتند.

نخست، واکنش سراسیمه و هیستریک جمهوری اسلامی، سپس واکنش عده ای که این رویداد را ناسیونالیستی، نژادپرستانه و برخی نیز فاشیستی ارزیابی کردند و در آخر مردمی که از راه های دور و با انگیزه ای که در پس آن وجود داشت، برای شرکت در تجمع اعلام شده به حرکت درآمدند.

اما در نهایت، خروجی این حرکت و بسیج شکل گرفته پیرامون آن، نمایش جدایی راه و خواست مردم از رژیم و آرزوی داشتن هویت، آزادی و حقوق بشر بود.

۸ آبان ۱۳۹۶

پنجاهمین سالگرد تاجگذاری شهبانو فرح: هنگامی که شاه تاج را روی سر من گذاشت احساس کردم تمام زنان ایران تاجگذاری کرده‌اند

کیهان لندن - (+عکس، ویدئو) مجله فرانسوی  Point de Vue  در شماره ۲۵ تا ۳۱ اکتبر خود گفتگویی اختصاصی با شهبانو فرح پهلوی انجام داده است.  این نشریه فرانسوی که گفتگو را به مناسبت پنجاهمین سالگرد تاجگذاری شهبانو فرح در تاریخ ۲۶ اکتبر ۱۹۶۷ منتشر کرده می‌نویسد، در جهان دو زن وجود دارند که تاجگذاری کرده‌اند؛ ملکه الیزابت دوم که در سال ۱۹۵۳ تاجگذاری کرد و شهبانو فرح پهلوی که همسرش محمدرضاشاه پهلوی روز ۲۶ اکتبر ۱۹۶۷ تاج سلطنت را بر سر او نهاد. از آن روز، پنجاه سال تمام می‌گذرد.

دره گنج؛ زیست‌گاه کهن انسانی

تارنمای امرداد - علیرضا حصارنوی
شهرستان تفت یکی از مهمترین شهرستان‌های استان یزد است که از دیدگاه تاریخی، طبیعی و گردشگری  نقش ارزنده‌ای در پیدایش تمدن و توسعه و شکوفایی آن داشته است. به طوری که گفته‌اند: «اگر تفت نبود ، یزد هم نبود »این شهرستان با گستردگی 1/5949 کیلومترمربع  در هجده کیلومتری باختری یزد جای دارد که از شمال به شهرستان یزد، از جنوب و خاور به شهرستان مهریز و از باختر به شهرستان آباده از توابع استان فارس می‌رسد.  بلندای مرکز شهرستان تفت از سطح دریا 1560 متر است. این شهرستان ناحیه‌ای کوهستانی است و بیش از 60 درصد روستاهای آن، در دامنه کوه‌ها جای دارند. مهمترین آنها کوهستان شیرکوه با جهت شمال غربی – جنوب شرقی است ، که با 4075 متر بلندی از سطح دریا از بلندترین کوه‌های این شهرستان است.

سیستان سرزمینی با تاریخی کهن

تارنمای امرداد - گروه گردشگری
سرزمین استوره‌ای سیستان خاستگاه نخستین تمدن‌های پیشرفته‌ی بشری به شمار می‌آید. این گستره در گذشته یکی از آبادترین منطقه‌های ایران بوده و به انبار غله ایران نام‌ور بوده است. سیستان در کتاب اوستا یازدهمین سرزمینی است که اهورا مزدا آفرید و همچنین زادگاه رستم دستان قهرمان حماسی شاهنامه فردوسی است. سرزمین سیستان با تاریخ چندین هزار ساله‌ی خود به عنوان نگینى درخشان در کویر ایران دیدنی‌های گردشگری بسیاری دارد. بسیاریِ آثار باستانى و تاریخى سیستان به اندازه‌اى است که بسیارى از دانشمندان و کارشناسان ایرانى و خارجى از آن به عنوان «سرزمین آفتاب» یاد کرده و سیستان را بهشت باستان‌شناسان خوانده‌اند. شوربختانه استان سیستان و بلوچستان با وجود پیشینه‌ی کهن و دارا بودن جاذبه‌های گردشگری طبیعی و تاریخی بسیار از بخت کمتری برای شناخته شدن و جذب گردشگر برخوردار است.

بزرگداشت کوروش بزرگ: سهم خواهی حکومت از هویت مردم

Video Player

من و تو - هفتمین روز از آبان ماه؛ زادروز کوروش بزرگ و روزی که برای طیف زیادی از ایرانی ها یادآور بخشی از هویت تاریخ سرزمین مادری است که این روزها، شاید آن را گم کرده اند.
از این روست که با دور شدن از آن پیشینیه،بیشتر پافشاری می کنند تا آن را جشن بگیرند و به داشتنش ببالند.
آن چه هست نه تنها در باور بلکه در آرایش ظاهری هم با خاستگاه مردم منطبق نیست.  
گویا هر چه این تعلق خاطر مردمی بیشتر می شود، محدودیت و حساسیت حکومت هم تشدید پیدا می کند.

۷ آبان ۱۳۹۶

برنامه ویژه هفت آبان - خسرو فروهر


برنامه ویژه هفت آبان خسرو فروهر همراه با مهمانان گرامی دکتر سعید احمدی و رضا مهربانی

نشنال جغرافی روز جهانی کورش بزرگ را شادباش گفت

به گزارش خبرگزاری ایرانشهر، موسسه معتبر نشنال جغرافی در اکانت رسمی خود در اینستاگرام با انتشار عکسی از آرامگاه کورش بزرگ پادشاه هخامنشی، 29 اکتبر، روز جهانی کورش بزرگ را شادباش گفت.

شاهزاده نور: همه ما امیدواریم به ایران بازگردیم

کیهان لندن - (+عکس) مجله فرانسوی  Point de Vue  در یکی از شماره‌های اخیر خود (۱۸ تا ۲۴ اکتبر) عکس شاهزاده  نور را پشت جلد خود قرار داده و در توضیح آن نوشته است «نور» نواده‌ی شهبانو فرح  ما را در نیویورک می‌پذیرد.

این مجله با عنوان «همه ما امیدواریم به ایران بازگردیم» گزارش می‌دهد که به یک شب‌نشینی خیریه در نیویورک رفته و با شاهزاده نور گفتگو کرده است.

۶ آبان ۱۳۹۶

کورش بزرگ در بابل


هفت آبان، همه با هم در کنار آرامگاه کورش بزرگ، پدر ایران زمین

درس‌هایی از کوروش بزرگ

کیهان لندن - رضا پرچی‌زاده – به مناسبتِ ترجمه‌ی انگلیسیِ کتابِ «درس‌هایی از کوروش» به قلمِ گزنفون، نویسنده‌ی یونانیِ قرنِ چهارمِ قبل از میلادِ مسیح، مجله‌ی «فوربز» نُه درسِ رهبری از کوروش از قولِ گزنفون نقل کرده. از آنجایی که موضوع را جالب یافتم، تصمیم گرفتم آن نُه درس را با توضیحاتی افزوده به فارسی نقل کنم تا هموطنان و دیگرانی که فارسی می‌دانند و انگلیسی نمی‌دانند نیز بهره ببرند.
گزنفون یا زِنوفون (Xenophon) سرداری آتنی و از شاگردانِ سقراط بود. در جریانِ لشکرکشیِ کوروشِ کوچک بر ضدِ برادرش ادشیرِ دوم، گزنفون از مزدورانِ یونانی بود که وی را همراهی کرد. هنگامی که کوروشِ کوچک در نبردِ کوناکسا از اردشیر شکست خورد و کشته شد، سربازانِ یونانی در واقعه‌ای که در تاریخ به «عقب‌نشینیِ ده‌هزار نفر» مشهور است، از قلبِ امپراتوریِ هخامنشی در بابِل و بین‌النهرین (عراقِ امروزی) عقب‌نشینی کرده سرانجام از طریقِ دریای سیاه خود را به خانه و کاشانه‌شان در یونان رساندند. گزنفون ماجرای این عقب‌نشینی را در کتابِ «آناباسیس» (Anabasis) جاودانه کرده است.

مسیرِ حمله (جنوب) و عقب‌نشینیِ (شمال) ده‌هزار نفر به نقل از آناباسیس


راه‌های ورودی به سوی آرامگاه کوروش را می‌بندند و اهالی پاسارگاد را تهدید می‌کنند

- یک دوستدار میراث فرهنگی ساکن مرودشت: سال گذشته آب پاسارگاد را قطع کردند و سرویس‌های بهداشتی را از کار انداختند، پارسال یک سری خانواده‌ها در مسیر پاسارگاد، در خانه‌های خود را باز گذاشتند و با در اختیار قراردادن منبع آب، تلفن ثابت خود را در اختیار کسانی که نیاز به تلفن زدن داشتند قرار دادند و اجازه دادند مردم به داخل خانه‌هایشان بیایند و استراحت کنند.
- «بخشی از این اقدامات، فضاسازی روانی برای ایجاد رعب و وحشت است با این ذهنیت که هر کس امسال به پاسارگاد برود با خطر تهدید روبرو می‌شود. در حال حاضر سعی می‌کنند با انتشار پوستر و اطلاعیه‌های غیر رسمی ‌از سوی نهادهای رسمی‌ این ارعاب را تشدید کنند.»
- سخت‌گیری حکومت برای شرکت در روز کوروش دوچندان شده است. حتی مسیر اتوبوس‌های تهران به شیراز را در این چند روز تغییر داده‌اند!
- «به تمامی‌مغازه‌ها، سوپرمارکت‌ها و اغذیه فروشی‌های پاسارگاد دستور داده‌اند که از روز جمعه تا یکشنبه بسته باشند، به جز نانوایی‌ها که البته نانوایی‌ها هم قرار شده در روز هفتم آبان تعطیل باشند.»
- در کنار همه این اقدامات، مانند حکومت نظامی، برای ساکنان بومی پاسارگاد کارت تردد صادر شده است!

کیهان لندن - فیروزه رمضان زاده- «براساس ماده ۶۱۰ قانون مجازات اسلامی هرگاه دو نفر یا بیشتر اجتماع کنند که جرائمی‌برضد امنیت ملی مرتکب شوند در صورتی که عنوان محارب بر آنها صادق نباشد به دو تا پنج سال محکوم خواهند شد» (معاونت پیشگیری حقوقی).
«هموطن گرامی‌هرگونه حضور در تجمع غیرقانونی در منطقه پاسارگاد به مناسبت هفتم آبان پیگرد قضایی دارد» (اس ام اس اداره اطلاعات).


آرامگاه کوروش در پاسارگاد

«زبان فارسی، جهانی که در مرزها نمی‌گنجد»

خبرنگار امرداد*: سپینود جم
ادبیات کهن(:کلاسیک) فارسی با درون‌مایه‌ای بی‌مانند در جهان جایگاهی ویژه‌ دارد. فردوسی، حافظ، سعدی و خیام امروزه در جهان از چهره‌های ادبی شناخته شده‌ هستند. در جایی خواندم که در جنگ نخست جهانی هنگامی که سربازان بریتانیایی برای جنگ روانه می‌شدند برگردان سروده‌های خیام را زمزمه می‌کردند. ادبیات هم‌روزگار معاصر فارسی هم درون‌مایه‌ی نسبی خود را دارد ولی به شوند دیدگاه‌های ویژه‌ی باخترزمین در سه دهه‌ی گذشته نسبت به ایران، ادبیات فارسی هم به گونه‌ای با تحریم روبه‌رو بوده است.
از این ‌رو ادبیات هم‌روزگار ایران چندان در آن‌ سو شناخته‌شده نیست که به باور من بیشتر ریشه در انگیزه‌های سیاسی دارد. با این‌ همه، برخی از نویسندگان زبان فارسی در جهان شناخته‌شده هستند. نامزد شدن چند بار‌ه‌ی احمد شاملو برای نوبل ادبیات نشان‌دهنده‌ی این است که ادبیات فارسی در جهان شناخته‌شده است. شگفت‌آور است که نویسندگانی در جهان جایزه‌ی نوبل می‌گیرند ولی احمد محمود، احمد شاملو و محمود دولت‌آبادی نوبل را دریافت نمی‌کنند. به گمان من پشت این نگاه انگیزه‌های سیاسی نهفته است وگرنه ما امروز در زمینه‌ی ادب فارسی به ویژه در ایران سرایندگان و نویسندگانی داریم که شایستگی گرفتن نوبل ادبیات را دارند.
* بخشی از گفت‌و‌گوی امرداد با رهنورد زریاب نویسنده‌ی نامدار افغان 

سامانیان آغازگر دگرگونی‌هایی نوین

تارنمای امرداد - بنفشه میرزایی
سامانیان به عنوان نخستین فرمان‌روایی مستقل پس از تازیان(اعراب) توانستند تاریخ نگاره‌های ایران را سمت‌وسوی تازه‌ای بدهند و آن را به سوی یک دگرگونی چشم‌گیر بکشانند.
در این روزگار که میانه‌ی سال‌های 261 تا 389 مهی(:قمری) را دربر می‌گیرد، شهرهای بخارا و سمرقند به کانون‌های هنری پویایی در گستره‌ی ماورالنهر تبدیل شدند. این دو شهر توانستند در برابر بغداد (مرکز خلافت عباسیان) ارزش بسیاری به دست آورند. نکته‌ی مهم این است که نگارگری در این روزگار، در کنار دیوارنگاری، به گونه‌ی کتاب‌آرایی هم به زندگی خود ادامه داد و هنرمندان این روزگار علاقه‌ی ویژه‌ای به آذین کتاب‌ها نشان دادند. گفته می‌شود که یکی از بزرگان سامانی، نگارگران چینی را مامور کرد تا نوشتار منظوم کلیله و دمنه را مصور کند. ولی با ارزش‌ترین آثار نگاره‌ای یافت شده در این روزگار، در پیوند با دیوارنگاره‌های پیرامون نیشابور و سفالینه‌های منقوش این شهر است. 

پاسارگاد؛ بزرگراه مسدود شد؟ پیاده می رویم

ایران پرس نیوز
همزمان با انتشار گزارش‌ها درباره بسته شدن جاده اصلی منتهی به آرامگاه کوروش، امامان جمعه استان فارس شدیدا به برگزاری مراسم بزرگداشت این پادشاه هخامنشی حمله کرده و اسرائیل و آمریکا را «حامی» برگزاری این مراسم دانستند.
از سوی دیگر مدیر کل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای استان فارس اعلام کرد که جاده مرودشت – سورمق آباده در روزهای شنبه و یکشنبه ششم و هفتم آبان به دلیل «تعمیرات» مسدود است.
این جاده مسیر اصلی منتهی به آرامگاه کووروش و بخشی از بزرگراه شیراز – اصفهان است.
یکی از مخاطبان رادیو فردا با ارسال ویدیویی از پاسارگاد از قول مردم محلی عنوان کرده که «به علت نزدیک بودن هفتم آبان، روز کوروش، نهادهای امنیتی در حال میله زدن به دور پاسارگاد، مقبره کوروش هستند تا از تجمع مردم در این مکان جلوگیری کنند.

نامه محمد نوری زاد به کمیساریای عالی حقوق بشر در سازمان ملل: ما پیاده به پاسارگاد می رویم
ما اراده بر این داریم روز هفت آبان را با شکوه برگزار کنیم. روز کورش بزرگ را. 
از نگاه ما و جهانیان، کورش نه یک امپراتور مسلط، بل انسانی شایسته و سرشارازادب انسانی بوده است. دراین سالهای جمهوری اسلامی اما، همه ی نمادها و آثار باستانی ایران به تحقیر و تخریب و بی توجهی دچار شده اند. باورم بر این است که اگر حاکمان اسلامی را شرم از عظمت نام ایران و نگاه جهانیان نبود، چون داعشیان، تخت جمشید و پاسارگاد و معبد آناهیتا و طاق بستان وهمه ی آثار کهن ما را منفجر می کردند.

۵ آبان ۱۳۹۶

هفتم آبان روز کوروش بزرگ، از آبگیری سد سیوند تا «پروژه نفوذ»!

- در حالی که گردهمایی در پاسارگاد در روز هفتم آبان در سال 1384 و در اعتراض به آبگیری سد سیوند آغاز شد، برخی در حکومت آن را به «پروژه نفوذ» ریط می‌دهند.


- شکوه میرزادگی: جمهوری اسلامی هیچ‌وقت به میراث فرهنگیِ غیرمذهبی و غیر شیعی ایران ما روی خوشی نشان نداده که هیچ، سعی در حذف یا نابودی آنها نیز داشته است.

کیهان لندن - روشنک آسترکی (+عکس) بیش از یک دهه است روز هفتم آبان‌ماه به عنوان روز ملی کوروش بزرگ شناخته می‌شود. هر چند در سال‌های نخست جمعیتی چند ده نفره از فعالان فرهنگی و تاریخی در این روز به پاسارگاد می‌رفتند اما در سال‌های گذشته ده‌ها هزار نفر از مردم سراسر ایران در این روز به پاسارگاد می‌روند و بسیاری نیز در تلاش برای ثبت این روز در تقویم رسمی ایران هستند. استقبال مردم از این روز جدا از تجمع گروه‌‌های مختلف در جشن‌های نوروزی است که از سال‌ها پیش برگزار می‌شود.

برخی منابع بر اساس کتیبه‌ی «نبو نعید» روز ۷ آبان را روز ورود کوروش به بابِل می‌دانند

با صدور یک دستور تازه کلمه‎‎ی «ایران» از مراسم دعای ارتش ملّی حذف شد و «اسلام» و «انقلاب» جای آن را گرفت

- با فشار سازمان عقیدتی سیاسی ارتش دو واژه فارسی از متن دعا و احترامات نظامی حذف شد.
- فرماندهان باید به جای استفاده از درود در احترامات نظامی از «سلام علیکم» استفاده کنند.
- به جای عبارت «سربازان ایران» باید از «سربازان انقلاب» استفاده شود.
- تقدیر از مدافعان امنیت و جبهه مقاومت نیز به متن نیایش افزوده شده است.
- این «اصلاحیه»‌ با هدف تغییر زبان و بیان رایج در «ارتش ملی» برای تبدیل آن به «ارتش انقلابی و اسلامی» صادر شده است.
- معلوم نیست زمامدارانی که این دستورات را صادر می‌کنند چرا به ترامپ برای گفتن «خلیج عربی» به جای خلیج فارس تاخته‌اند!

کیهان لندن - (+سند) به گزارش کیهان لندن به کلیه یگان‎های ارتش در ایران دستور داده شده عبارت «ارتش ایران» را از متن مراسم دعا و نیایش حذف کنند و به جای آن از عبارت «ارتش انقلاب» استفاده کنند.

برادر و خواهری که عاشق ایران بودند، شاهدخت اشراف پهلوی و شاهنشاه آریامهر


روز کوروش: فراخوان؛ بزرگراه مسدود شد!

ایران پرس نیوز

روزگار آخوندهای اشغالگر رو به‌ پایان است. زمان برخاستن است. ایران‌ زمین خیزش یکایک فرزندانش را می‌ طلبد.
بزرگراه شیراز - اصفهان در روزهای 5 تا 8 آبان مسدود شد!


همزمان با هفتم آبان (روز کوروش) پلیس راه شمال فارس اعلام كرد: بزرگراه شیراز - اصفهان روزهای 6 و 7 آبان به علت بازسازی جاده و تعمیرات روشنایی تونل مسدود است!
به گزارش بهارنیوز، یک مسئول اداره حمل و نقل استان فارس گفته: با توجه به اجرای عملیات لگه گیری و مرمت آسفالت محور سعادت شهر به صفاشهر و اصلاح روشنایی تونل سعادت شهر، محور مرودشت - سورمق آباده از جمعه پنجم تا دوشنبه هشتم آبانماه جاری مسدود است.

فراخوان به گردهمايی در پاسارگاد
جمعی از کنشگران درون کشور ضمن حمایت از فراخوان محمد نوری‌زاد، در پیوند با روز هفتم آبان، روز کورش بزرگ، ملت ایران را که دل در گرو اعتلا و سربلندی این سرزمین و فرهنگ و سنن و آیین نیاکانی ایران زمین دارند به این گردهمايی تاریخی دعوت مینماید. وعده ما هفتم آبان (روز یکشنبه) در پاسارگاد.

۴ آبان ۱۳۹۶

آبانگان، جشن ستایش آب اهوراآفریده

تارنمای امرداد - سرور تاراپوروالا
جشن آبانگانزرتشتیان برپایه‌ی گاه‌شمار خود در روز آبان از ماه آبان جشن آبانگان را که از جشن‌های ماهیانه است، برپا می‌دارند. واژ‌ه‌ی آبان به چَم(:معنی) آب‌ها است. پاسداری و تمیز نگه‌داشتن آب‌ها و ارج گذاشتن به آب از سوی ایرانیان را تاریخ‌پژوهان بسیاری ثبت کرده‌اند. نماد مادی خورداد امشاسپند (که به چم کمال و رسایی است) آب است و آب جزو جدانشدنی آیین‌های دینی زرتشتیان است.

توطئه، در پهندشت کارزار و پیروزی

تارنمای فردوسی - اردوان مفید
برفتند هر دو براه دراز 
یکی از پیشه یکی کینه ساز
در اغلب داستانها و نمایشنامه های جاویدان جهان، حوادث پیش بینی نشده ای است که خواننده و یا تماشاگر را به دنبال خود می کشاند پیش آمده های غیر منتظره ولی محاسبه شده ای که از سوی نویسنده تعبیه شد و در معماری و ساختار داستان اصلی، آنگونه جاسازی و جایگزین شده که خواننده و ببینده داستان و نمایشنامه نه تنها جلب آن ویژگی های جذاب می شود بلکه خود در تن و گاه خود را در جایگاه قهرمانان داستان حس می کند و با آنها همگام می شود.

نقدی برکتابِ «کودتا»، نوشتهء دکتر آبراهامیان، بخش 2 - علی میرفطروس

*ارزیابی منابع،ارزش علمی و آکادمیک یک تحقیق را برجسته می کند.دربارهء قیام 30تیر آبراهامیان-اساساً- روایتِ اخیرِنورالدین کیانوری و پیروانش راتکرارکرده است.پُرسش این است:حزبی که تاآخرین لحظات،مصدّق را«عامل امپریالیسم»،«نمایندهء استعمار»و«پیرمردِمکّار»می دانست در قیام 30تیر چگونه می توانست ازمصدّق حمایت کندتابه قول آبراهامیان«نقش تعیین کننده»درجنبش مردم داشته باشد؟
*احسان طبری دربارهء هدف از قتل محمدمسعودتوسط«کمیتهء ترورسازمان افسران حزب توده»:« قتل محمدمسعودبرای ایجاد یك شوکِ عَصَبی علیه دربار بود ،زیرا خسرو[روزبه] اطمینان داشت كه قتل ،صدر صد به حساب دربار  تمام خواهدشد».
****

یک تالاب دیگر هم کاملا خشک شده است

تارنمای ایران پرس نیوز

خبرگزاری هرانا – مدیر طرح حفاظت از تالاب های ایران سازمان حفاظت محیط زیست گفت که در عکس‌های ماهواره‌ای حجم اندک آب در اطراف کوه خواجه نشان می‌دهد که این تالاب بی آب است و از لحاظ فیزیکی اوضاع خوبی ندارد.

به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، ابوالفضل آبشت مدیر طرح حفاظت از تالاب های ایران سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به رایزنی ایران در رابطه با حقابه تالاب هامون با کشور افغانستان اظهار کرد: “بر اساس معاهده ایران و افغانستان که طی سالیان پیش از انقلاب اسلامی ایران میان دو کشور برقرار شده بود، میزان حقابه حوزه آبریز هامون در حال حاضر برابر با همان میزان سال‌های گذشته است و به علت سدسازی‌های چند سال اخیر در بالا دست رودخانه آورد آن کم شده است”.

۳ آبان ۱۳۹۶

بایگانی دولت ساسانی چه شد؟ - محمود فاضلی بیرجندی

تارنمای دکتر علی میرفطروس
دژنبشت/ کوه نبشت
«و به اصطخرِ پارس کوهی است، کوه نبشت. گویند کی همه صورت ها و کنده گری ها، از سنگ خارا کرده اند و آثار عجیب اندر آن نموده، و کتاب زند و پازند آنجا نهاده بود.»
فارس نامه ابن بلخی،تصحیح دکتر رستگار فسایی،ص 147
دکتر رستگار فسایی در پانوشت همین مطلب آورده اند: کوه نفشت تلفظ دیگر کوه نبشت است و مقصود همان دژنبشت باشد که عبارت از قلعهء نوشته ها و اسناد بود در استخر فارس که اسناد مهم دولتی را در آن نگه داری می کردند.
دژی که جایگاه نگه داری اسناد مهم دولتی بوده در زمان نگارش فارس نامه، آغاز سده ششم، از میان رفته بوده و از آن جز نامی نمانده بوده است. اگر دژنبشت به دوران ساسانی هم محل بهره برداری بوده؛ این یعنی که ایرانیان آن روزگاران با نگه داری اسناد و مدارک آشنا بوده اند و افزون بر اهمیت معنوی نگه داری اسناد، بر فن و دانش این امر هم احاطه داشته اند.
اینک، چرا دژی چندان پر اهمیت را که بایگانی دولتی ساسانیان بوده نمی شناسیم. استادان و پژوهندگان تاریخ باستان ایران از این دژ چه می دانند.
یک قلم از موجودی اسناد دژنبشت، چنان که طبری، ابن بلخی، گردیزی، و حتی عوفی ذکر کرده اند، 12 هزار پوست گاو بوده که کتاب زرتشت [اوستا] بر آن حک شده بود.
در دژنبشت چه می گذشته؟ ادارهء آن مرکز مهم دولتی در دست چه کسان یا صاحبان کدام مناصب بوده؟ و دیگر این که چه کسانی، در چه زمان، و به چه علت آن بایگانی مملکتی، آن حافظه ایران را از میان برده اند؟
به نقل ازفیس بوک محمود فاضلی بیرجندی،مترجم و پژوهشگرتاریخ وفرهنگ ایران

پدافند از شاهدخت اشرف پهلوی – افشاگری در رابطه با مسعود بهنود

پتک نوسازی بر بافت تاریخی شهر جهانی یزد

خبرنگار امرداد: سیاوش نمیرانیان
هنگامی که کمیته‌ی میراث جهانی یونسکو ۱۸ تیرماه ۱۳۹۶ در شهر کراکوف لهستان رای به جهانی شدن شهر یزد داد شاید فکر آن را نمی‌کرد که هنوز سه ماه از این تصمیم نگذشته سازه‌های ثبت میراث‌شده در این شهر دستخوش ساخت‌وساز شوند. شگفت‌تر آن‌که مسوولان این شهر جهانی‌شده به جای آن‌که همتی دو چندان برای نگاه‌داشت یادمان‌های چندصد ساله و گاه چندهزار ساله‌ی این شهر انجام دهند، با بی‌تفاوتی حتا یک تماس تلفنی را هم در این‌باره پاسخ‌گو نباشند!

۱ آبان ۱۳۹۶

به یاد بزرگ پادشاه ایران زمین، آریامهر و نزدیکی زادروزش!


گوردخمه­‌ی شیرین و فرهاد بر بلندای صحنه

تارنمای امرداد - بنفشه میرزایی
در گستره­ی باختر(:غرب) و شمال باختری ایران و کردستان عراق، شماری گوردخمه وجود دارد که با توجه به دیرینگی آن‌­ها که بیش­تر به روزگار هخامنشی و ماد باز می­‌گردد جاهای بی‌مانندی برای بازدید به شمار می­‌روند.
غارها و پناه­گاه­‌های صخره­‌ای نخستین بار در روزگار پارینه­سنگی مورد بهره­‌وری گروه‌­های انسانی قرار گرفته و به گونه­‌های مختلف تا روزگاران نوین ادامه یافته است. با این حال، در هزاره­ی نخست پیش از میلاد است که در منطقه شاهد استفاده­ی کمابیش گسترده از مهرازی صخره‌­ای برای ساخت فضاهای آرامگاهی هستیم.

«هم‌میهن، پاس‌دار میراث فرهنگی باش» - تخت سلیمان

خبرنگار امرداد: فرشته جمشیدی
ساناز مرادیان - تخت سلیمان بی‌گمان یکی از شگفت‌انگیز‌ترین جاهای گردش‌گری ایران است که در واژه نمی‌گنجد و شاید بهتر بگوییم یک بار برای رفتن به این بخش کافی نیست... تخت سلیمان در استان آذربایجان غربی و در روستای نصرت‌آباد از شهرستان تکاب است. روستایی که مردم آن مهمان‌نواز هستند و برای اقامت چند روزه می‌توان مهمان آن‌ها بود تا با آش دوغ بومی از شما پذیرایی شود.
چند سال پیش که نوشتارهای پهلوی را می‌خواندم همیشه برای من نام آتش‌کده‌ی آذرگشسب سپند(:مقدس) بود، تا آن که توانستم به این سفر باارزش بروم، سفری که خالی از ماجراجویی نبود. در راه به سوی تکاب از استان زنجان و شهرستان ماهنشان گذشتیم. آن‌چه در این شهرستان بر گیرایی(:جذابیت) سفر افزود، دودکش «جن» بود که در 20 کیلومتری شهر ماهنشان و 120 کیلومتری زنجان جای دارد. این پدیده‌ی طبیعی در زبان‌زد(:اصطلاح) زمین‌شناسی «هودو» (Hoodoo) نامیده می‌شود و در اصل نوعی سنگ به گونه‌ی قارچ است که در پی فرسایش پدید آمده و همانند مناره‌ی بلند و نازکی است که سنگ دیگری روی آن جای گرفته است.

جنوبی‌ترین سنگ‌نگاره‌‌های ایران‌زمین رخ‌نمایی کردند

تارنمای امرداد - یوسف ملایی
واپسین و چهارمین سایت سنگ‌نگاره‌های دیار شرجی و گرما هرمزگان زیبا، در همسایگی بلندی‌های کوه شب، در «رویدَر»، پهنه‌ی سرزمین نخل و قلم، میزبان گردش‌گران است. پس از معرفی  سنگ‌نگاره‌های دهکده‌ی دهتل، سنگ‌نگاره‌های ناشناخته‌ی «کوخرد» و جغرافیای کوهستانی و گنـجینه‌ی سنـگ‌نبشته‌های تصویری «بادافشان»،  سنگ‌نگاره‌های روستای کیشی رویدَر پرده از رخ برداشتند.

۲۹ مهر ۱۳۹۶

ساختمان غیرقانونی شهرداری تهران در حریم باغ ملی

- ساختمان شهرداری بدون مجوز میراث فرهنگی در حال ساخت است.

- مقامات شهرداری می‌گویند این بنا ساختمان در راستای طرح تجمیع ساختمان‌های شهرداری و رفاه مردم ساخته می‌شود!
- این بنا به دستور رضاشاه پهلوی در دورانی که هنوز وزیر جنگ بود و با کمک آلمان‌ها ساخته شد.

کیهان لندن - معاون میراث فرهنگی استان تهران از ساخت‌ و ساز غیرقانونی شهرداری تهران در حریم میدان مشق باغ ملی خبر داد. مجموعه باغ ملی در سال ۱۳۷۶به عنوان میراث ملی در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.
آنطور که گزارش شده ساخت‌ و ساز بدون مجوز و استعلام شهرداری تهران در محوطه میدان مشق باغ ملی از شهریورماه سال گذشته شروع شده و تا کنون نیز ادامه دارد.

۲۸ مهر ۱۳۹۶

نابود باد جمهوری اسلامی، سپاه پاسداران، دلالهای جمهوری اسلامی، و برجام – بخش دوم سخنانی در باره هفت آبان

خسرو فروهر

خرس‌های مازندران از خشکسالی و گرسنگی به روستاها هجوم می‌آورند

- در سال جاری ۴ خرس فقط در استان مازندران کشته شده‌اند.
- شکار غیرمجاز و بی‌احتیاطی رانندگان جاده‌ها از دلایل اصلی از بین رفتن خرس‌هاست.


کیهان لندن - یک توله خرس قهوه‌ای روز گذشته در مسیر جاده روستای دویلات- فرید از بخش شهرستان نور در مازندران بر اثر تصادف با اتومبیل کشته شد. یک مقام محیط زیست مازندران، خشکسالی و کمبود غذا را عامل هجوم خرس‌ها به روستاها و باغ‌ها دانسته است.

رنگین‌نگاره‌های «کوخِرد» در مسیر سیلاب

تارنمای امرداد - یوسف ملایی
بخش دیگری از سنگ‌نگاره‌های بستک هرمزگان از سوی کنش‌گران میراث فرهنگی منطقه در روستای کوخِرد شناسایی شد.
 سید ابراهیم کوخردی دبیر پیشین انجمن مردمی میراث فرهنگی کوخرد با اعلام این خبر گفت: با تلاش دوست‌داران میراث فرهنگی کوخرد، منطقه‌ای در نزدیکی کوخرد شناسایی شد که دارای سنگ‌نگاره‌های تاریخی و کهن است. در این منطقه پس از بررسی دشتی به پهنای پنج هکتار، سنگ‌هایی به گونه‌ی پراکنده شناسایی شد که دارای رنگی قرمز و سیاه بودند. 

۲۶ مهر ۱۳۹۶

کارنامه‌ی شهریاران اشکانی

خبرنگار امرداد: فرشته جمشیدی
سکه‌هایی که در روزگار اشکانی زده می‌شد بیش‌تر از سیم(:نقره) و آلیاژ برنج بود و سکه‌های زرین(:طلا) در این روزگار از راه بازرگانی و دادوستد به ایران می‌آمد. در دوره‌ی فرمانروایی اردوان برای تاوانی که رومیان به ایران پرداخت کردند شمار بسیاری سکه‌ی زرین به ایران آمد که این سکه‌های زرین را «آئوری» و همچنین واحد پول اشکانیان را «دِرَخِم» که یک واژه‌ی یونانی است می‌نامیدند. سکه‌های اشکانی بیش‌تر به گونه‌ی چهار درخمی و یک درخمی زده شدند که از زیبایی کم‌تری در برابر سکه‌های پس از این روزگار برخوردار است. نگاره‌های روی این سکه‌ها بیش تر دربرگیرنده‌ی تصاویر فرمانروایان است که به ریخت‌های گوناگون هستند.

سنگ‌نبشته‌های بادافشان؛ سجل تمدنی کهن

نارنمای امرداد - یوسف ملایی
جلوه‌های ماندگار تاریخی سنگ‌نبشته‌های میخی و تصویری «هیروگلیف» در فاصله 25 کیلومتری شمال بهشتِ جنوب، شهرستان زیبای رودان پس از پیچ‌های پرخطر گردنه‌ی مهتابی، در امتداد جاده‌ی دیدنی نگین سبز هرمزگان بخش رودخانه، جاده‌ی باریک و خاکی در سمت راست به دل کوهای زاگرس می‌خزد که مسافران و گردش‌گران را با سرزمین شگفت‌انگیزی می‌برد.
با نگاهی به گذشته‌ی پیش از اسلام به زمان نخستین خط ایران زمین، خطی که داریوش پادشاه هخامنشی سنگ‌نبشته و کورش بزرگ، منشورش را به این خط نگاشت به روستای تاریخی و کوهستانی «باد افشان» سرزمین زیبا و باستانی در 115 کیلومتری بندرعباس رفتیم. گستره‌ای که باید رمز گشایی شود تا سکوتش را بشکند و راز چند هزار ساله‌ی سینه‌اش را فریاد بزند.

۲۵ مهر ۱۳۹۶

بغض سنگ‌نگاره‌ها با پتک سودجویان ترک خورد

تارنمای امرداد - یوسف ملایی
هنرهاي صخره‌اي روزگار غارنشینی هنگامی که غارت شدند سکوت خود را شکستند. سرشان بالای دار بی‌اندیشگی دزدان سودجو و دل‌شان اسیر گمانه‌ی(:احتمال) نابخردانه‌ی جویندگان و گدایان گنج شد. دومین گنجینه‌ی بزرگ سنگ نگاره‌های ایران در روستای تاریخی دهتل پس از محوطه‌های 31 گانه‌ی تیمره‌ خمین، که عنوان کهن‌ترین سنگ نگاره‌های یافته شده در جهان را به دنباله می‌کشند به دست دفینه‌یابان هم‌چنان در هم شکسته می‌شوند. زخم خوردن سنگ‌نگاره‌های دهتل دل دغدغه‌مندان میراث فرهنگی را به درد و اهالی این روستا را بسیار آزرده خاطر کرده است. در واپسین کوشش کنش‌گران برای رهایی این گنجینه بدون سقف ایران‌زمین، در چند روز گذشته دو سایت دیگر از سنگ نگاره‌های هرمزگان برای کاووش و ثبت شناسایی شد و امید می‌رود با ثبت این محوطه‌ها دست چپاول‌گران فرهنگ از دامن سپندشان کوتاه شود.

هرگونه جابجایی و تغییری در منطقه، ممنوع

فردوسی امروز - دکتر ناصر انقطاع
هر تصمیمی درباره آینده کردها که مغایر با پیشینه تاریخی در ایران باشد، مخالف مصالح ملی و باستانی تمام مردم ایران است!
«مادها» اولین تیره آریایی بودند که به فلات ایران آمدند و کردها، اولین سلسله ایران را بنیاد نهادند و کورش بزرگترین قهرمان جهانی ما از یک کرد آریایی زاده شده است!
هم میهنان، بایستی همه پرسی ساده لوحانه، عده ای جاه طلب در جستجوی عنوان های کشورداری را، جدی بگیرند و به بیگانگان فرصت ماجراجویی در منطقه را ندهند! 

پیشینه‌ی حقوق در ایران باستان

خبرنگار امرداد: فرزانه خسروی

دادگستری یکی از پایه‌های هر شهر‌گرایی(:تمدن)‌ است. بی‌گمان در زمان هخامنشیان، اشکانیان و ساسانیان دادگستری در ایران بوده است ولی شوربختانه تاخت و تازهای دشمنان ایران بسیاری از داده‌های(:اطلاعات) ما را از پیشینه‌ی دادگستری در ایران نابود کرد.با این همه، داده‌های ما از دادگستری ساسانی بسیار بیش‌تر از دادگستری هخامنشی و اشکانی است؛ امروزه از قانون‌ها، ساختار دادگستری، بخشی از سامانه‌ی حقوقی، و برخی از کتاب‌های حقوقی و حقوق‌دانان ساسانی داده‌هایی در دست داریم که در دنباله بدان‌ها می‌پردازیم.پیش از بررسی حقوق در روزگار ساسانی باید نا‌هم‌سانی فقه و حقوق را بازگوییم تا مرز میان این دو دانش آشکار شود؛ چراکه بسیاری از جستارها(:موضوعات) میان این دو دانش یک‌سان هستند و نباید فقه زرتشتیان را به جای حقوق ایران ساسانی بررسی کنیم.

منم بیژن نامدار

به گردان ایران نماید هنر- زخوکان جنگی جدا کرده سر!
اساس کجروی ها بد اندیشی ها را «فردوسی» در ذات انسان میداند، تقدیر بدون تدبیر و بی هیچگونه تغییر!؟
فردوسی امروز، اردوان مفید - امروزه در رشته تعلیم و تربیت یا آموزش و پرورش، اساس کار بر بررسی روحیات و خلقیات فرهنگی جامعه است و تلاش در یافتن مطالب و برگزیدن قصه هایی است که بتواند شامل همه انسانها بشود و قادر باشد که دیواره های مذهبی و مرزی و رنگی و نژادی را از میان بردارد تا فرزندان آینده که سازندگان نسل های بعدی هستند با نگاهی متفاوت تر و اندیشه ای سالم تر، در جامعه بشری زندگی کنند. به نظر می رسد این مسأله ای بوده است که متفکرین جهان از نخستین گام هایی که در تاریخ برداشته اند، همواره به آن اندیشیده و آثاری که به وجود آورده اند، اکثراً در راستای این اهداف بوده است، از متفکرین یونان باستان و نمایشنامه های فلسفی و تربیتی پانصد سال قبل از میلاد مسیح گرفته تا نمایشنامه های بزرگترین و نام آورترین نویسنده های تمام اعصار یعنی «شکسپیر» انگلیسی، همگی تلاش کرده اند که به جنبه های مشترک عواطف و احساسات و مشکلات روانی انسان ها بپردازند.

«دریچه‌ای تازه به شاهکار حماسی ایران»

خبرنگار امرداد: سپینود جم - بخشی از گفت‌وگو با سمیرا ستاری نویسنده‌ی کتاب فهرست موضوعی شاهنامه
با توجه به دل‌بستگی بسیاری که به شاهنامه‌ پژوهی و ایران‌ شناسی داشتم بر آن شدم که درباره‌ی دانش‌های طبیعی شاهنامه، به ویژه دانش پزشکی در شاهنامه، پژوهش کنم. چون برادرم دانش‌ آموخته‌ی رشته مهندسی ژنتیک است گاه جستارهایی از دانش ژنتیک مانند پدیده‌ی «زالی» و دیگر موارد شاهنامه برای من می‌گفت. از این ‌رو دریچه‌ای نو در ذهن من گشوده شد و بر آن شدم تا با بهره‌گیری از دانش‌نامه‌های کهن، مانند بندهش ایرانی و هندی، اوستا، گزیده‌های زادسپرم و نسک‌های(:متون) پهلوی و هم‌چنین، دانشنامه‌های نو هم‌چون فرهنگ واژگان امری(دانشنامه‌ی ژنتیک) در باره‌ی دانش ژنتیک و فرهنگ گیاهان دارویی، فرهنگ جانوران در اندیشه‌ی نگارش کاری در این زمینه باشم.

نشنال‌جغرافی یادبود جشن‌های 2500 ساله را در اینستاگرام گرامی‌داشت


موسسه نشنال جغرافی که ناشر معتبرترین نشریه علمی و جغرافیایی جهان است، با انتشار عکسی از تخت جمشید از جشن‌های 2500 ساله شاهنشاهی ایران که در میانه اکتبر 1971 میلادی در محل این بنای باستانی برگزار شد یاد کرده است.

۲۳ مهر ۱۳۹۶

تونل کندوان، بی‌مانند در تاریخ مهندسی ایران

خبرنگار امرداد: فرشته جمشیدی
تونل یا دالان یک راهرو زیرزمینی است که تعریف همگانی ندارد؛ اما به هر روی تونل‌ها بیشتر کمابیش دو برابر پهنایشان درازا (:طول) دارند. هم‌چنین آن‌ها باید از آغاز هر دهانه در همه‌ی سویه‌ها (:اطراف) بسته باشند. برخی از برنامه‌ریزان شهری هر سازه‌ی دالان‌‌مانندی بلندتر از ۱۶ کیلومتر را تونل می‌نامند و کم‌تر از این را زیرگذر می‌دانند.
هم‌چنین شاید هنوز بسیاری از ما نمی‌دانیم که ايرانيان دارای تجربه‌ی سه هزار ساله‌ی تونل‌سازي در جهان هستند. کاریز‌ها كه تونل‌هاي جا به جایی آب هستند، از نوآوری بي‌مانند ايرانيان است. درازای برخی از اين تونل‌ها بيش از 160 كيلومتر است. هم‌چنين شماری از این کاریزها دو اشکوبه(:طبقه) هستند.
ولی در میانه‌ی این تجربه‌ی سه هزار ساله شاید روز 27 اردیبهشت ۱۳۱۷ (16 می سال 1938 میلادی) برای بسیاری از هندازگران(:مهندسان) راه ایرانی جایگاهی ویژه داشته باشد، و آن پایان ساخت تونل کندوان است که در سال 1314 خورشیدی (1935 میلادی) آغاز شده بود. 

خطرى دیگر در یک قدمى سى وسه‌ پل اصفهان

تارنمای امرداد - مهدى جعفرى نوگورانى*
سی و سه پل اصفهان پلی که در نوع خود شاهکارى بی‌مانند از یادمان‌های دوره فرمانروایی شاه‏ عباس اول است و به هزینه و نظارت سردار معروف او الله ‏وردى‏خان بنا شده در سال‌هاى گذشته روح اين پل تاريخى همچون پل‌هاى ديگر مورد تازش قرار گرفته است. از گذر مترو و به‌ خطر انداختن استحكام اين پل، خشك کردن آب زاينده رود و تاثير آن بر بر پايه‌هاى سى و سه پل بنا به مصالح بكار رفته آن كه نيازمند رطوبت هستند تا امروز با نرده‌گذارى دهنه‌هاى روى پل به بهانه‌ی ايمنى گردشگران و رهگذران.

چرا کاوش‌های باستان‌شناسی می‌کنیم؟

تارنمای امرداد - بنفشه میرزایی
هدف از این دانش یافتن گم‌شده‌ها، روشن ساختن تاریکی‌ها و پاسخ به چراها و چگونه‌های بی‌جواب است.
برای نمونه چرا و چگونه شهری‌گری‌های(:تمدن‌های) بزرگ به وجود آمده‌اند؟ نیایش‌گاه‌ها و کاخ‌های بزرگ ساخته شده‌اند؟ بشر در روزگار غارنشینی و پیش‌ از تاریخ در غارها می‌زیسته است؟ غارنشینان خوراک خود را چگونه فرآهم می‌کردند؟ انسان چگونه آتش را کشف کرد؟ چگونه دبیره(:خط) را اختراع کرد؟ چگونه به فن‌آوری ذوب فلزها دست یافت و هزاران پرسش دیگر...

بزرگترین قلعه خشتی ساسانی در قرق کشاورزان

ایران پرس نیوز

سرپرست هیأت باستان‌شناسی قلعه ایرج: این قلعه قابلیت ثبت جهانی دارد، اما تا زمانی که زمین‌های کشاورزی وسط آن است، نمی‌توان کاری کرد.

به گزارش شهروند، مردان کشاورز جای سربازان ساسانی را گرفته‌اند؛ آنها در قلعه تاریخی «ایرج» بذر می‌کارند و محصولشان را کشت می‌کنند.

ساکنان قلعه ١٥٠٠ساله، زمانی آن را جوری ترک کرده بودند که برگردند اما هیچ‌وقت برنگشتند و راز این رفتن برملا نشد. آنها داروندارشان را برداشتند و همه ورودی‌ها و خروجی‌ها را سفت و محکم بستند تا قلعه برایشان بماند، اما نشد.

۲۲ مهر ۱۳۹۶

برداشت خرمای پیارَم در هرمزگان آغاز شد

تارنمای امرداد - یوسف ملایی
برداشت مرغوب‌ترین و گران‌ترین خرمای جهان، پیارَم (طلای شیرین) از نیمه‌ی دوم مهرماه، در شمالی‌ترین شهرستان جنوبی‌ترین استان ایران‌زمین، آغاز شد.

۲۱ مهر ۱۳۹۶

فاجعه‌ای برای غارهای ایران: سازمان‌ها به اسم گردشگری آن‌ها را ویران می‌کنند

- در آیين‌نامه جدید غارهای درجه دو در شرایطی ورود گردشگر آزاد خواهد بود.
- غارهای درجه ۴ برای ورود آزاد خواهند بود.
کیهان لندن - عضو کارگروه غارشناسی می‌گوید سازمان‌های دولتی و غیردولتی به معضلی برای غارهای ایران بدل شده‌اند که به بهانه گردشگری به آنها آسیب می‌زنند. او می‌گوید آیین‌نامه‌ای تدوین شده که غارها را درجه‌بندی کرده و غارهای درجه یک برای گردشگران ممنوع خواهند شد.

۲۰ مهر ۱۳۹۶

نقدی برکتابِ «کودتا»، نوشتهء دکتر آبراهامیان: علی میرفطروس - بخش نخست

تارنمای دکتر علی میرفطروس
*آبراهامیان معتقد است که «آمریکا در اوایل سال 1950 خطر حزب توده را جدّی نمی گرفت». او فراموش می کند که این «عدم جدیّت» ناشی از آن بود که سازمان سیا در سال 1949 تأسیس شده بود و به عنوان یک «سازمان نوپا» در اوایل سال 1950 هنوز امکانی برای ارزیابی قدرت حزب تودهء ایران نداشت. ضعف اطلاعاتی آمریکا در آن زمان چنان  بود که حتّی نتوانست در بارهء سلطهء شوروی بر چکسلواکی و رومانی  پیش بینی یا اقدام کند!
*با وجود اعتقاد آبراهامیان به «نئومارکسیسم» (مکتب تامپسون)، به نظر می رسد که نویسنده- ضمنِ تعلّقِ خاطر به حزب توده- کتابش را با رنگ و بوی تُندِ مارکسیستی آمیخته است؛ تعلّق خاطر و رنگ و بوئی که در «دشمنی باامپریالیسم آمریکا» تجلّی می یابد.
*خلیل ملکی با آزادمنشی و شجاعت اخلاقیِ خاص، هیچگاه نخواست «وجیه الملّه» بمانَد و نخواست که مانند بسیاری از روشنفکران و رهبران سیاسی آن زمان، «حقیقت» را قربانی «واقعیّت» سازد، از این رو، او، نه مطلوب «روشنفکران عوام» بود ونه، محبوبِ «عوامِ روشنفکر».
***

۱۹ مهر ۱۳۹۶

شهیاد، نمادی جاودان برای ایران باستان

تارنمای امرداد - به مناسبت چهل‌وششمین سال بازگشایی برج شهیاد
نوشتار: مهندس مهدی احــدی*
در نیمه‌ی دوم دهه 40 ایران سرمست از دلار نفت، دروازه‌اش را به روی جهان گشوده بود و شاه که از تلاطم‌های سیاسی نخستین حکومتش گذر کرده بود می‌خواست اقتدار خودش و ایران را به رخ جهانیان بکشاند. از این رو به فکر برگزاری جشن‌های 2500 ساله‌ی شاهنشاهی ایران افتاد و طرح بنای یادمانی از حکومت خودش را که باور(:اعتقاد) داشت گامه(:مرحله) عبور ایران از دروازه شهریگری(:تمدن) بزرگ ایران است را به مسابقه گذاشت. دروازه جديد، كه روانشاد بهرام فره‌‌وشی - ايران‌شناس زرتشتی - آن را «شهياد» ناميد، می‌بايست نه تنها بنای يادبود دوران پهلوی، بلكه یادآور نام و جایگاه پادشاهان گذشته امپراتوری بزرگ ايران باشد. در سال ۱۳۴۵خورشيدي طرح يك نماد معرف ايران، میان مهرازان(:معماران) ايراني که در مقیاس ملی بود به مسابقه گذاشته شد، كه در نهايت مهندس حسین امانت‌، زاده‌ی 1321 در تهران ،جوان 24 ساله و دانش‌آموخته از دانشگاه هنرهای زیبا تهران که در آتلیه روانشاد سیحون آموزش دیده بود، برنده‌ی این مسابقه شد. سرانجام این بنای یاد بود در سال1350 شمسی به باشندگی (:حضور) نمایندگان ملل گوناگون در آیینی باشکوه بازگشایی شد.
ویژگی‌های بنا