- یک دوستدار میراث فرهنگی ساکن مرودشت: سال گذشته آب پاسارگاد را قطع کردند و سرویسهای بهداشتی را از کار انداختند، پارسال یک سری خانوادهها در مسیر پاسارگاد، در خانههای خود را باز گذاشتند و با در اختیار قراردادن منبع آب، تلفن ثابت خود را در اختیار کسانی که نیاز به تلفن زدن داشتند قرار دادند و اجازه دادند مردم به داخل خانههایشان بیایند و استراحت کنند.
- «بخشی از این اقدامات، فضاسازی روانی برای ایجاد رعب و وحشت است با این ذهنیت که هر کس امسال به پاسارگاد برود با خطر تهدید روبرو میشود. در حال حاضر سعی میکنند با انتشار پوستر و اطلاعیههای غیر رسمی از سوی نهادهای رسمی این ارعاب را تشدید کنند.»
- سختگیری حکومت برای شرکت در روز کوروش دوچندان شده است. حتی مسیر اتوبوسهای تهران به شیراز را در این چند روز تغییر دادهاند!
- «به تمامیمغازهها، سوپرمارکتها و اغذیه فروشیهای پاسارگاد دستور دادهاند که از روز جمعه تا یکشنبه بسته باشند، به جز نانواییها که البته نانواییها هم قرار شده در روز هفتم آبان تعطیل باشند.»
- در کنار همه این اقدامات، مانند حکومت نظامی، برای ساکنان بومی پاسارگاد کارت تردد صادر شده است!
«هموطن گرامیهرگونه حضور در تجمع غیرقانونی در منطقه پاسارگاد به مناسبت هفتم آبان پیگرد قضایی دارد» (اس ام اس اداره اطلاعات).
هرچند، هفتم آبان ماه به عنوان «روزکوروش بزرگ» و تاریخ ورود کوروش به بابِل و صدور فرمان آزادی ادیان و رها کردن اسیران یهودی در آن شهر، در تقویم ایران ثبت نشده اما بسیاری از شهروندان ایران چندین سال است که در این روز به صورت خودجوش در مجموعه جهانی پاسارگاد و در کنار آرامگاه کوروش گرد هم میآیند و با روشن کردن شمع و خواندن منشور کوروش، نخستین منشور حقوق بشر، یاد و نام این پادشاه باستانی ایران را گرامی میدارند.
سال گذشته در این روز، با وجود این که مسیر ورود اتومبیلها به راههای ورودی پاسارگاد از سوی ماموران پلیس راه شیراز مسدود شده بود اما مردم پس از پارک کردن ماشینهای خود در کنار جاده، پیاده خود را به آرامگاه کوروش رساندند. به نظر میرسد امسال سختگیریها و فشارهای مسوولان برای جلوگیری از ورود مردم به پاسارگاد بیشتر شده و احتمالا به سرکوب و بازداشت آنها منجر خواهد شد.
یکی از دوستداران میراث فرهنگی ساکن مرودشت با اشاره به پیامهای هشدارآمیزی که به شهروندان فرستاده میشود به کیهان لندن میگوید: «مثلا به اسم استانداری فارس یا مجموعه تخت جمشید پوستر منتشر کردهاند که از جمعه تا یکشنبه پاسارگاد تعطیل است، همین الان به صورت گسترده در حال ارسال اس ام اسهای مختلف تهدیدآمیز به تلفنهای همراه هستند.»
نزدیک به سه چهار ماه پیش بحث برگزاری روز کوروش در دستگاههای دولتی استان فارس نیز مطرح شد.
م- س در این زمینه توضیح میدهد: «بدنه استانداری از این موضوع حمایت زیادی کردند، حتی دفتر امام جمعه استقبال کرد و قرار شد برنامههای فرهنگی برای بزرگداشت کوروش پیشبینی شود. در این زمینه رایزنیهایی با انجمنهای مردمنهاد در استان فارس نیز انجام شد و آنها هم یک سری پیشنهادات ارائه کردند.»
اما به گفته وی، از حدود یک ماه پیش برنامهریزیها برای بزرگداشت روز کوروش به برخورد شدید با برگزارکنندگان تغییر پیدا کرد. در این ارتباط جلسات مختلفی در شورای تامین استان برای تنگتر کردن شرایط برگزاری روز کوروش تشکیل شد.
مهمترین اقدام در این زمینه تشدید محدودیت ورود به راههای منطقه پاسارگاد است. به گفته م- س، چندی پیش به وسیله هلیکوپتر یک سری از راههای فرعی منتهی به پاسارگاد را شناسایی کردند، راههایی که پیش از این بدون نظارت بودند، از آنجا که در مسیر ورود به پاسارگاد روستاها، دشتها و درههای زیادی وجود دارد از طریق این راههای بومی میتوان بدون عبور از جاده به پاسارگاد رفت، بنابراین درصورت مسدود کردن جاده میشد از طریق این راهها به پاسارگاد رسید. در چند هفته اخیر این راههای بومی نیز پس از شناسایی به وسیله لودر، خاکریزی و بسته شدهاند.
در کنار این اقدامات، مسوولان دولتی یک تئوری دیگر را هم مطرح کردهاند. م- س توضیح میدهد: «آنها میگویند ما همه مسیرهای اتوبوسهای تهران به شیراز را از سمت شمال فارس مسدود میکنیم و اتوبوسها میتوانند از یک راه فرعی و و از یک شهرستان دیگر به شیراز برسند. بنابراین کسانی که فقط میخواهند به شیراز بروند اجازه ندارند از جاده اصلی عبور کنند بلکه آنها را میفرستند به جاده فرعی که هیچ ارتباط و دسترسی به پاسارگاد نداشته باشند. یعنی مسیر اتوبوسها را در این چند روز تغییر میدهند.»
در کنار همه این اقدامات، مانند حکومت نظامی، برای ساکنان بومی پاسارگاد کارت تردد صادر شده است!
به گفته این دوستدار میراث فرهنگی ساکن مرودشت، قرار است در بین راه هم یک سری محدودیت ایجاد کنند تا بومیان و محلیها هم نتوانند به پاسارگاد بروند. چندی پیش برای اهالی پاسارگاد و دشت سلیمان و کسانی که وسیله نقلیه دارند کارت تردد صادر کردند تا به جز این افراد، کسی حق رفت و آمد در پاسارگاد نداشته باشد.
او توضیح میدهد که به تمامیمغازهها، سوپرمارکتها و اغذیه فروشیهای پاسارگاد دستور دادهاند که از روز جمعه تا یکشنبه بسته باشند، به جز نانواییها که البته نانواییها هم قرار شده در روز هفتم آبان تعطیل باشند.
وی در ادامه میگوید: «همان طور که میدانید سال گذشته آب پاسارگاد را قطع کردند و سرویسهای بهداشتی را از کار انداختند، پارسال یک سری خانوادهها در مسیر پاسارگاد، در خانههای خود را باز گذاشتند و با در اختیار قراردادن منبع آب، تلفن ثابت خود را در اختیار کسانی که نیاز به تلفن زدن داشتند قرار دادند و اجازه دادند مردم به داخل خانههایشان بیایند و استراحت کنند، امسال این خانوادهها شناسایی شدند و پس از احضار، تهدیدشان کردهاند که اگر این رفتارها را امسال هم تکرار کنید با شما برخورد میکنیم.»
م- س به مهمان نوازی اهالی پاسارگاد اشاره میکند و میافزاید: «آنها با این رفتارها نشان دادند که چنین سوء رفتارهایی به اهالی پاسارگاد ارتباطی ندارد و آنها در این سال ها همواره خونگرمی و مهماننوازی خود را ثابت کردهاند.»
همچنین گفته میشود تعداد زیادی نیرو ازسوی نهادهای مختلف در حوزههای امنیتی در حال اعزام به پاسارگاد هستند.
م- س در این زمینه میگوید: «میگویند تعدادی از بسیجیها قرار است کفن بپوشند و کفنپوش به سمت پاسارگاد و به سمت گلزار شهدا حرکت کنند. میدانید که در نزدیکی پاسارگاد، محلی به اسم گلزار شهدا ایجاد کردهاند و تعدادی شهید گمنام را در این محل دفن کردهاند. حتی تا این حد، قرار است یک سری افراد را تجهیز کنند تا اگر تعداد مردم زیاد بود با کنترل فضای آن روز، به نوعی با آنها درگیر شوند.»
به اعتقاد این دوستدار میراث فرهنگی، بخشی از این اقدامات، فضاسازی روانی برای ایجاد رعب و وحشت است با این ذهنیت که هر کس امسال به پاسارگاد برود با خطر و تهدید روبرو میشود. در حال حاضر سعی میکنند با انتشار پوستر واطلاعیههای غیررسمی از سوی نهادهای رسمی این ارعاب را تشدید کنند. البته ممکن است بخش زیادی از این اقدامات که قرار است انجام شود با توجه به تبعات سنگینی که ممکن است در کشور به وجود آورد در لحظههای آخر لغو شود ولی فعلا به این شکل میخواهند عمل کنند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر