تارنمای امرداد - بنفشه میرزایی
در گسترهی باختر(:غرب) و شمال باختری ایران و کردستان عراق، شماری گوردخمه وجود دارد که با توجه به دیرینگی آنها که بیشتر به روزگار هخامنشی و ماد باز میگردد جاهای بیمانندی برای بازدید به شمار میروند.
غارها و پناهگاههای صخرهای نخستین بار در روزگار پارینهسنگی مورد بهرهوری گروههای انسانی قرار گرفته و به گونههای مختلف تا روزگاران نوین ادامه یافته است. با این حال، در هزارهی نخست پیش از میلاد است که در منطقه شاهد استفادهی کمابیش گسترده از مهرازی صخرهای برای ساخت فضاهای آرامگاهی هستیم.
گوردخمهی شهرستان صحنه (شیرین و فرهاد) در بلندیهای شمالی این منطقه و در 60 کیلومتری خاور(:شرق) کرمانشاه به سوی همدان جای گرفته است. در اینجا و به فاصلهی یکصد متری از هم، دو گوردخمه ساخته شده است. گوردخمهی بزرگتر در محل به شیرین و فرهاد بزرگ و گوردخمهی کوچک به بوچکه شیرین (شیرین کوچک) نامور(:مشهور) است.غارها و پناهگاههای صخرهای نخستین بار در روزگار پارینهسنگی مورد بهرهوری گروههای انسانی قرار گرفته و به گونههای مختلف تا روزگاران نوین ادامه یافته است. با این حال، در هزارهی نخست پیش از میلاد است که در منطقه شاهد استفادهی کمابیش گسترده از مهرازی صخرهای برای ساخت فضاهای آرامگاهی هستیم.
گوردخمهی صحنه در ارتفاع 11 متری از سطح زمین ساخته شده و دربردارندهی ایوان و دو فضای خاکسپاری(:تدفین) است و سطح گستردهای از صخره برای ساخت گوردخمه هموار شده است. با توجه به بقایای موجود، به نظر میرسد پایه ستونهای برجای مانده طرحی مخروطی شکل داشتهاند. که پژوهشگران از جمله فونگال این پایه را با انواع هخامنشی تختجمشید مقایسه میکند و آن را مربوط به پس از دورهی داریوش میداند.
در اینجا گورهای بزرگی وجود دارد که برای خاکسپاری تعبیه شده است. نوع پایه ستون، پوشش ایوان با کمک تیرهای چهارگوش عمود بر ایوان، گوی بالدار نقش شده، ایجاد گور بر روی سکو و پوششهای قوسی و خرپشتهای و مقایسهی آن با نمونههای هخامنشی، از جمله شواهد و مدارکی هستند که برپایهی آنها میتوان تاریخ اواسط یا اواخر روزگار هخامنشی را برای ساخت این گوردخمه پیشنهاد داد.
نیاز به یادآوری است که برآیندهای به دست آمده دربارهی گونهی تاریخگذاری و انتساب این گوردخمهها به دورهای ویژه، قطعیت کامل ندارد و گاهی و در بعضی از بنمایهها(:منابع) آنها را به مادها نسبت دادهاند.
اگر قصد سفر به منطقهی کرمانشاه را دارید به شما پیشنهاد میکنیم که حتما از این مکان برجستهی باستانی که پیوندی مستقیم با تاریخ فرهنگ و تمدن ایرانی دارد بازدید کنید و از جاذبههای گردشگری آن لذت ببرید.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر