هرسو که نگاه کنیم ماهیهای بازیگوشی را میبینیم که لحظهای آرام و قرار ندارند. دهانهای بیصدایشان را پشت سر هم باز و بسته میکنند و شتابان از اینسو به آنسو میروند. انگار از چیزی ترسیدهاند و راه فراری میخواهند. گاهی با هم هستند و وقتهایی جدا و پراکنده. «نئور» آنها را پناه میدهد، اما تنها نیمی از سال.
۸ مهر ۱۳۹۹
زیست بوم ایران - مرگ در کمین آبسنگهای مرجانی خلیج فارس
آبسنگهای مرجانی در برابر گرم شدن آب دریاها و اقیانوسها بسیار حساس و شکنندهاند، به گونهای که دچار سفیدشدگی و سپس مرگ میشوند. شوربختانه در چند سال گذشته به سبب گرمایش زمین، شمار سفیدشدگی مرجانها در خلیج فارس افزایش یافته و بازه زمانی آن نیز کوتاهتر شده است.
۶ مهر ۱۳۹۹
اُستودانهای کتیبهدار مَرودشت
در یکی از روستاهای شهر مَرودشت و بر سینهی کوهی بلند، چند اُستودان نبشتهدار وجود دارد که باید آنها را دُردانهی اُستودانهای سرزمین پارس و حتا کشور بهشمار آورد که همچنان استوار است، ولی در شرایط خوبی به سر نمیبرند.
۵ مهر ۱۳۹۹
۴ مهر ۱۳۹۹
۲ مهر ۱۳۹۹
تاریخ ایران و جهان - بیرون راندن رومیان از آبخازیا در فرمانروایی ساسانیان
دریاچهی چشمه سبز
ایران ما سرزمین شگفتآوری است. تا تاریخ به یاد دارد و استورهها نشان میدهند، بوده است. همین است که جایجای این سرزمین نشانههای بسیار کهن و دیرینهای با خود دارد که به هزارههایی میرسد که باید دست را سایبان چشم کرد تا تصویری کموبیش پیدا از آن دید؛ از بس که دور است و مانده در هزارتوهای تاریخ و استوره و افسون افسانه. این سرزمین، نقشها و یادگارهایی جاودان در سینهی خود نهفته است.
دریاچههای تار و هویر
دشوار بتوان باور کرد که اندکی دورتر از دود و دَم و شلوغیهای سرسامآور پایتخت، دو دریاچهی دیوار به دیوار، چنان رنگهای شادی آفرینی به طبیعت زدهاند که جان را تازگیای هزارباره میبخشد. آبهای زلال و چشمهساران بسیار و زیستبومی که سِحر میکند و در فریبایی همتا ندارد، در رگهای همان شهری جاری است که بیقواره و بی در و پیکر و آغشته به هزار آلودگی زیستبومی است.
۱ مهر ۱۳۹۹
پیام شاهزاده رضا پهلوی برای آغاز سال نوی آموزشی: آغازی نو در انتظار شما آیندهسازان ایران است
هممیهنان عزیزم،
سال تحصیلی نو در حالی فرا میرسد که کشورمان بیش از هر زمان، درگیر شرایطی پیچیده و نگرانکننده است. من قصد ندارم اینجا به بازگویی این شرایط بپردازم چرا که آغازی نو در انتظار شما آیندهسازان ایران است؛ آنچه میخواهم به شما یادآوری کنم، تلاش و امید به ساختن آیندهای متفاوت و روشن برای ایرانمان است.
۳۰ شهریور ۱۳۹۹
چگونه بحرین از ایران جدا شد؟
گفتگوی شش سال پیش خسرو فروهر با استاد مهدی شمشیری که از آرشیو تلویزیون اندیشه پاک شده است.
هنر هفت هزار ساله کلپورگانِ سیستان و بلوچستان
دستهای زنان کلپورگان آفرینندهاند و هنر آفریدن هفت هزار سال است در سرانگشتان آنان میخرامد. زنانی که نگاهبان میراثی هزاران سالهاند و هنر سفالگری را از هزارتوی زمان گذر داده و تا به امروز نگاهداشتهاند.
دریاچه کافتر؛ تشنهای چشمبهراه
یکی بود، یکی نبود. سالهایی نه خیلی دور، دریاچهای بود به زلالی اشک چشم. دل مرغ و ماهی و آدمهای آن دور و حوالی به همان دریاچه خوش بود. پولک ماهیها زیر روشنایی آفتابِ مهربانی که هر روز به دریاچه میتابید، برق میزد؛ پرندهها، بالزنان از این سو به آن سو میرفتند و خسته که میشدند لب دریاچه مینشستند و خستگی در میکردند؛ زمین آدمها هم سیراب بود از آب شیرین دریاچه. تا اینکه بعضی از همان آدمها به خیال کندن چاه و سپردن زمینهایشان به این و آن افتادند. از آب دریاچه هم آنقدر برداشتند که از نفس افتاد.
۲۹ شهریور ۱۳۹۹
دریاچه بزنگان؛ خشکسالی و بارانهای زندگیبخش
چشمها به آسمانی دوخته شده بود که نمیبارید. زمین خشک بود و دریاچهای که زمانی پر از آب بود، نمکزاری شده بود، برهوت. نه صدای بال زدن پرندگانی به گوش میرسید که از دورتر سرزمینها خود را به دریاچه میرساندند و جستوخیزکنان در آب زلال آن غوطه میخوردند؛ نه خبری از گیاهانی بود که سیراب از آب گوارای دریاچه، قد میکشیدند و پهنهای سبزگون میساختند. آسمان لکه ابری هم نداشت و دریاچهی «بزنگان» از خاکهای تَرکخورده، آماسیده بود.
استاد شاپور شهبازی ما را با جهانبینی هخامنشیان آشنا کرد
۲۷ شهریور ۱۳۹۹
دریاچه مارمیشو؛ صدفی بر گِرد مروارید
راستی، «مارمیشو» را تاکنون دیدهاید؟ شاید نه؛ از آنرو که نامش در میان دریاچههای پُرآوازهی ایران کمتر به گوش رسیده است. برای آنهایی که مارمیشو را ندیدهاند، میتوان این بازی ذهنی را پیش کشید که برای لحظهای چشمهایمان را ببندیم، درهای طولانی را تصور کنیم که دور تا دور آن را کوههایی سبز در سبز فرا گرفته است.
مرزها دیگر اساسِ دوریِ ما نیستند - سروده ای زیبا از نجیب بارور، شاعرِ افغان
زادگاهِ رستم و شاهان ساسانی یکیست
شوکت شهنامه و فرهنگ ایرانی یکیست
۲۶ شهریور ۱۳۹۹
زیست بوم ایران - گسترهی شاخاب گرگان کاهش یافته است
تنها شاخاب (خلیج) دریای مازندران سالهاست با خشکی فزاینده دست و پنجه نرم میکند و کارشناسان باور دارند پیامدهای زیست بومی خشکشدن گوهر فیروزهای جبرانناپذیر است.
پارسی در جایگاه دوم زبان کلاسیک و باستانی
چگونه در فضای مجازی درست بنویسیم؟
ایزدبانوی ایلامی مَرودشت
سنگنگارهی ایزدبانوی ایلامی در پیرامون شهر مَرودشت، همچنان استوار و همانند کوه ایستاده است و نگاهش به سوی مردم امروزی است تا شاید زخمهای کهنهاَش را مَرهمی باشند.
دریاچه گهر؛ سرد و گوارا، در سایهسار بلوطهای کهنسال
اشترانکوه پوشیده از برف و یخ، در میانهی رشته کوههای زاگرس، سر به آسمان برافراشته است. چکادهای(:قلههای) بلند این کوه، با بلندایی بیش از 3500 متر و درههایی که در دامنهی آن دیده میشوند، یکی از زیباترین زیست بومهای استان لرستان را شکل میدهند.
دریاچه قلهکوه سبلان؛ پهنهای از آب و آینه
از دره «قره سو» در شمال باختری استان اردبیل تا کوه «قوشا داغ» در شهرستان اهر، رشته کوهی کشیده شده است که آتشفشانی نیمه خاموش را در دل خود نگاه داشته است. آن رشتههای سنگ و صخره، سبلان نام دارد: پر از تاریخ و افسانههای قومی و یادآور روزگارانی بسیار دور.
۲۴ شهریور ۱۳۹۹
تاریخ ایران و جهان - شورش هراتیان دربرابر تازیان به روزگار شاهزاده پیروز ساسانی
ایران تنهای من - حَریم «حوض دختر گَبر» اِقلید شکسته شد
۲۳ شهریور ۱۳۹۹
بارگیری «سرهنویسیِ پارسی در دربارِ ایلخانان» - نگاهی به شهنشاهنامهی احمدِ تبریزی
دریاچه ولشت؛ جوشش چشمهها و نرمک بارش باران
در جنوب باختری علمکوه، در نزدیکی شهر مرزنآباد، «وَلَشت»، یکی از زیباترین دریاچههای ایران، نهفته است و این پهنهی آبی دلانگیز از دیدههای دور، پنهان است. دریاچهی ولشت در میان گودالی بزرگ جای گرفته است که تپههایی با بلندای کم، اما دربرگیرنده، آن را از نگاهها دور نگه میدارند. این خوی زیستبوم شمال است که جلوهگریها دارد و با جان و روان آدمی بازیهای هوش رُبا میکند.
داریک نخستین پول ایران به فرمان داریوش بزرگ، شاهنشاه هخامنشی
۲۲ شهریور ۱۳۹۹
نوید افکاری را اسلام کشت! - گزارشی گمان شکن از خسرو فروهر
دریاچه اُوان؛ چهرهای آرام و درونی خروشان
قلعه الموت؛ هوشمندی در ساخت دژ نظامی
حسن صباح، پیشوای نامدار اسماعیلیان ایران، زمانی که در سال 483 مهی(:قمری) از سفر مصر به ایران بازگشت، در جستوجوی جایی بلند و دسترس ناپذیر بود تا دژی استوار بسازد و با پیروان پُر شَر و شورَش فرمانروایی هراسآور را بنیان گذارد. او سرانجام بر فراز کوهی از رشته کوههای البرز، در گسترهی رودبار قزوین، جای دلخواهش را یافت.