۸ مهر ۱۳۹۹

دریاچه نئور؛ چشم‌اندازی زیبا

هرسو که نگاه کنیم ماهی‌های بازیگوشی را می‌بینیم که لحظه‌ای آرام و قرار ندارند. دهان‌های بی‌صدایشان را پشت سر هم باز و بسته می‌کنند و شتابان از این‌سو به آن‌سو می‌روند. انگار از چیزی ترسیده‌اند و راه فراری می‌خواهند. گاهی با هم هستند و وقت‌هایی جدا و پراکنده. «نئور» آن‌ها را پناه می‌دهد، اما تنها نیمی از سال.

زیست بوم ایران - مرگ در کمین آبسنگ‌های مرجانی خلیج فارس

آبسنگ‌های مرجانی در برابر گرم شدن آب دریاها و اقیانوس‌ها بسیار حساس و شکننده‌اند، به گونه‌ای که دچار سفیدشدگی و سپس مرگ می‌شوند. شوربختانه در چند سال گذشته به سبب گرمایش زمین، شمار سفیدشدگی مرجان‌ها در خلیج فارس افزایش یافته و بازه زمانی آن نیز کوتاه‌تر شده است.

۶ مهر ۱۳۹۹

اُستودان‌های کتیبه‌دار مَرودشت

در یکی از روستاهای شهر مَرودشت و بر سینه‌ی کوهی بلند، چند اُستودان نبشته‌دار وجود دارد که باید آن‌ها را دُردانه‌ی اُستودان‌های سرزمین پارس و حتا کشور به‌شمار آورد که همچنان استوار است، ولی در شرایط خوبی به سر نمی‌برند.

۲ مهر ۱۳۹۹

تاریخ ایران و جهان - بیرون راندن رومیان از آبخازیا در فرمانروایی ساسانیان

1478 سال پیش در چنین روزی، دوم مهرماه سال 1101 شاهنشاهی (542 میلادی)، در زمان پادشاهی خسرو انوشیروان، ارتش ایران شهر بندری سوخامی (تسوخامی) در آبخاریا را از رومیان پس گرفت.

دریاچه‌ی چشمه سبز

ایران ما سرزمین شگفت‌آوری است. تا تاریخ به یاد دارد و استوره‌ها نشان می‌دهند، بوده است. همین است که جای‌جای این سرزمین نشانه‌های بسیار کهن و دیرینه‌ای با خود دارد که به هزاره‌هایی می‌رسد که باید دست را سایبان چشم کرد تا تصویری کم‌وبیش پیدا از آن دید؛ از بس که دور است و مانده در هزارتوهای تاریخ و استوره و افسون افسانه. این سرزمین، نقش‌ها و یادگارهایی جاودان در سینه‌ی خود نهفته است.

دریاچه‌های تار و هویر

دشوار بتوان باور کرد که اندکی دورتر از دود و دَم و شلوغی‌های سرسام‌آور پایتخت، دو دریاچه‌ی دیوار به دیوار، چنان رنگ‌های شادی آفرینی به طبیعت زده‌اند که جان را تازگی‌ای هزارباره می‌بخشد. آب‌های زلال و چشمه‌ساران بسیار و زیست‌بومی که سِحر می‌کند و در فریبایی همتا ندارد، در رگ‌های همان شهری جاری است که بی‌قواره و بی ‌در و پیکر و آغشته به هزار آلودگی زیست‌بومی است.

۱ مهر ۱۳۹۹

پیام شاهزاده رضا پهلوی برای آغاز سال نوی آموزشی: آغازی نو در انتظار شما آینده‌سازان ایران است

 هم‌میهنان عزیزم،

سال تحصیلی نو در حالی فرا می‌رسد که کشورمان بیش از هر زمان، درگیر شرایطی پیچیده و نگران‌کننده است. من قصد ندارم اینجا به بازگویی این شرایط بپردازم چرا که آغازی نو در انتظار شما آینده‌سازان ایران است؛ آنچه می‌خواهم به شما یادآوری کنم، تلاش و امید به ساختن آینده‌ای متفاوت و روشن برای ایران‌مان است.

۳۰ شهریور ۱۳۹۹

چگونه بحرین از ایران جدا شد؟

گفتگوی شش سال پیش خسرو فروهر با استاد مهدی شمشیری که از آرشیو تلویزیون اندیشه پاک شده است.

هنر هفت هزار ساله کلپورگانِ سیستان و بلوچستان

دست‌های زنان کلپورگان آفریننده‌اند و هنر آفریدن هفت هزار سال است در سرانگشتان آنان می‌خرامد. زنانی که نگاهبان میراثی هزاران ساله‌اند و هنر سفالگری را از هزارتوی زمان گذر داده و تا به امروز نگاه‌داشته‌اند.

دریاچه کافتر؛ ‌تشنه‌ای چشم‌به‌راه

یکی بود، یکی نبود. سال‌هایی نه خیلی دور، دریاچه‌ای بود به زلالی اشک چشم. دل مرغ و ماهی و آدم‌های آن دور و حوالی به همان دریاچه خوش بود. پولک ماهی‌ها زیر روشنایی آفتابِ مهربانی که هر روز به دریاچه می‌تابید، برق می‌زد؛ پرنده‌ها، بال‌زنان از این سو به آن سو می‌رفتند و خسته که می‌شدند لب دریاچه می‌نشستند و خستگی در می‌کردند؛ زمین آدم‌ها هم سیراب بود از آب شیرین دریاچه. تا اینکه بعضی از همان آدم‌ها به خیال کندن چاه و سپردن زمین‌هایشان به این و آن افتادند. از آب دریاچه هم آنقدر برداشتند که از نفس افتاد.

۲۹ شهریور ۱۳۹۹

دریاچه بزنگان؛ خشکسالی و باران‌های زندگی‌بخش

چشم‌ها به آسمانی دوخته شده بود که نمی‌بارید. زمین خشک بود و دریاچه‌ای که زمانی پر از آب بود، نمک‌زاری شده بود، برهوت. نه صدای بال زدن پرندگانی به گوش می‌رسید که از دورتر سرزمین‌ها خود را به دریاچه می‌رساندند و جست‌وخیزکنان در آب زلال آن غوطه می‌خوردند؛ نه خبری از گیاهانی بود که سیراب از آب گوارای دریاچه، قد می‌کشیدند و پهنه‌ای سبزگون می‌ساختند. آسمان لکه ابری هم نداشت و دریاچه‌ی «بزنگان» از خاک‌های تَرک‌خورده، آماسیده بود.

استاد شاپور شهبازی ما را با جهان‌بینی هخامنشیان آشنا کرد

شادروان پروفسور شاپور شهبازی ما را با ستون‌های برا‌فراشته و ایوان و کاخ‌های میراث جهانی پارسه و زندگی و جهان‌بینی شاهنشاهی بزرگ هخامنشیان آشنا کرد و تاریکی‌های تاریخ ایران باستان را زدود و پرده‌ها را کنار زد.

۲۷ شهریور ۱۳۹۹

عدل علی و غیرت حسینی!!؟ - گزارشی گمان شکن از خسرو فروهر

دریاچه مارمیشو؛ صدفی بر گِرد مروارید

راستی، «مارمیشو» را تاکنون دیده‌اید؟ شاید نه؛ از آن‌رو که نامش در میان دریاچه‌های پُرآوازه‌ی ایران کمتر به گوش رسیده است. برای آن‌هایی که مارمیشو را ندیده‌اند، می‌توان این بازی ذهنی را پیش کشید که برای لحظه‌ای چشم‌هایمان را ببندیم، دره‌ای طولانی را تصور کنیم که دور تا دور آن را کوه‌هایی سبز در سبز فرا گرفته است.

مرزها دیگر اساسِ دوریِ ما نیستند - سروده ای زیبا از نجیب بارور، شاعرِ افغان


زادگاهِ رستم و شاهان ساسانی یکی‌ست
شوکت شهنامه و فرهنگ ایرانی یکی‌ست

ارزش خاک بخارا و سمرقندِ عزیز
نزد ما با گوهر و لعل بدخشانی یکی‌ست

ما اگرچون شاخه‌ها دوریم از هم عیب نیست
ریشۀ کولابی و بلخی و تهرانی یکی‌ست

۲۶ شهریور ۱۳۹۹

زیست بوم ایران - گستره‌ی شاخاب گرگان کاهش یافته است

تنها شاخاب (خلیج) دریای مازندران سال‌هاست با خشکی فزاینده دست و پنجه نرم می‌کند و کارشناسان باور دارند پیامدهای زیست بومی خشک‌شدن گوهر فیروزه‌ای جبران‌ناپذیر است.

پارسی در جایگاه دوم زبان کلاسیک و باستانی

زبانشناسان و ادیبان اروپایی در پایان نشست سه روزه خود در شهر برلین که در نیمه سپتامبر 1872 برگزار شده بود، زبان پارسی را در ردیف زبان‌های یونانی، لاتین و سانسکریت، یکی از چهار زبان کلاسیک شناختند.

چگونه در فضای مجازی درست بنویسیم؟

همه‌ی ما هر روز با دوستانمان در فضای مجازی در گفت‌و‌گو هستیم و در این میان گاه از گونه‌ها‌ی نوشتاری بی‌پایه‌و اساسی بهره می‌بریم یا با آن روبه‌رو می‌شویم. این شیوه‌ی نادرست کم‌کم جای خود را در نوشتارهای روزمره‌ی ما جا کرده و گویی نا‌موزونی‌هایش دیگر به‌چشم نمی‌آید و آزاردهنده نمی‌نماید.

ایزدبانوی ایلامی مَرودشت

سنگ‌نگاره‌ی ایزدبانوی ایلامی در پیرامون شهر مَرودشت، همچنان استوار و همانند کوه ایستاده است و نگاهش به سوی مردم امروزی است تا شاید زخم‌های کهنه‌اَش را مَرهمی باشند.

دریاچه گهر؛ سرد و گوارا، در سایه‌سار بلوط‌های کهن‌سال

اشترانکوه پوشیده از برف و یخ، در میانه‌ی رشته کوه‌های زاگرس، سر به آسمان برافراشته است. چکادهای(:قله‌های) بلند این کوه، با بلندایی بیش از 3500 متر و دره‌هایی که در دامنه‌ی آن دیده می‌شوند، یکی از زیباترین زیست بوم‌های استان لرستان را شکل می‌دهند.

دریاچه قله‌کوه سبلان؛ پهنه‌ای از آب و آینه

از دره «قره سو» در شمال باختری استان اردبیل تا کوه «قوشا داغ» در شهرستان اهر، رشته کوهی کشیده شده است که آتشفشانی نیمه خاموش را در دل خود نگاه داشته است. آن رشته‌های سنگ و صخره، سبلان نام دارد: پر از تاریخ و افسانه‌های قومی و یادآور روزگارانی بسیار دور.

۲۴ شهریور ۱۳۹۹

تاریخ ایران و جهان - شورش هراتیان دربرابر تازیان به روزگار شاهزاده پیروز ساسانی

1359 سال پیش در چنین روزی، 24 شهریور سال 1220 شاهنشاهی (661 میلادی)، مردم هرات که خبر بازگشت شاهزاده پیروز، پسر یزدگرد سوم، واپسین شاهنشاه ساسانی را از چین به تخارستان شنیده بودند، دربرابر حکمران تازی خود سر به شورش برداشتند.

ایران تنهای من - حَریم «حوض دختر گَبر» اِقلید شکسته شد

حَریم و عَرصه‌ی گوردَخمه‌ی نِبشته‌دار ساسانیِ نامدار به «حُوض دخترگَبر» در شهر اِقلید با ساخت پلکانی از سوی شهرداری بر بستر طبیعی و باستانی کوه، خَدشه‌دار و شکسته شد.

۲۳ شهریور ۱۳۹۹

بارگیری «سره‌نویسیِ پارسی در دربارِ‌ ایلخانان» - نگاهی به شهنشاه‌نامه‌ی احمدِ تبریزی

پارسی‌انجمن: بر پایه‌ی گواه های استوار و روشنِ تاریخی و زبان‌شناختی، تا چهارسد سالِ پیش (تا میانه‌ی سررشته‌داریِ صفویان، دستِ کم تا پایانِ‌ سده‌ی دهمِ مَهی(قمری)) زبانِ همه‌ی آذربایجانیان گویشی از پارسی بود، لیک با ترک‌تازیِ زبانِ ترکی، این گویشِ پارسی اندک‌اندک از میان برفت تا امروز که تنها باشندگانِ چند آبادی آن را نگه بداشته‌، به روزگارِ ما رسانده‌اند.

دریاچه ولشت؛ جوشش چشمه‌ها و نرمک بارش باران

در جنوب باختری علم‌کوه، در نزدیکی شهر مرزن‌آباد، «وَلَشت»، یکی از زیباترین دریاچه‌های ایران، نهفته است و این پهنه‌ی آبی دل‌انگیز از دیده‌های دور، پنهان است. دریاچه‌ی ولشت در میان گودالی بزرگ جای گرفته است که تپه‌هایی با بلندای کم، اما دربرگیرنده، آن را از نگاه‌ها دور نگه می‌دارند. این خوی زیست‌بوم شمال است که جلوه‌گری‌ها دارد و با جان و روان آدمی بازی‌های هوش رُبا می‌کند.

داریک نخستین پول ایران به فرمان داریوش بزرگ، شاهنشاه هخامنشی

2508 سال پیش در چنین روزی، 23 شهریور سال 71 شاهنشاهی (488 پیش از میلاد)، داریوش بزرگ (Darius the Great)، شاهنشاه ایران، فرمان ضرب سکه‌ای را داد که نام آن را داریک (دریک) نامیدند.

۲۲ شهریور ۱۳۹۹

نوید افکاری را اسلام کشت! - گزارشی گمان شکن از خسرو فروهر

چند میلیون ایرانی را باید اسلام در ایران هنوز بکشد تا دیگر از این فرقه اهریمنی دفاع نکنید؟

دریاچه اُوان؛ چهره‌ای آرام و درونی خروشان

در امردادماه سال 1388 خورشیدی با برافراشتن پرچم ایران و پرچم سازمان ملل در کنار دریاچه‌ی اُوانِ قزوین، آنجا به نام «قطب گردشگری جهان» شناسانده شد. این آوازه‌ی جهانیِ کم‌مانند برای یکی از زیباترین دریاچه‌های سرزمین ما، نشان از ارزش بی‌مانند زیست‌بوم ایران دارد. البته اگر ارزش این داده‌های طبیعی را بدانیم!

تاریخ ایران و جهان - تراکیه در گستره فرمانروایی ایران باستان

2512 سال پیش در چنین روزی، 22 شهریور سال 67 شاهنشاهی (492 پیش از میلاد)، «مردونیا ــ مردونیه» سپهبد هخامنشی، تراکیه-اروپایی را در گستره‌ی فرمانروایی ایران درآورد.

قلعه الموت؛ هوشمندی در ساخت دژ نظامی

حسن صباح، پیشوای نامدار اسماعیلیان ایران، زمانی که در سال 483 مهی(:قمری) از سفر مصر به ایران بازگشت، در جست‌و‌جوی جایی بلند و دسترس ناپذیر بود تا دژی استوار بسازد و با پیروان پُر شَر و شورَش فرمانروایی هراس‌آور را بنیان گذارد. او سرانجام بر فراز کوهی از رشته کوه‌های البرز، در گستره‌ی رودبار قزوین، جای دلخواهش را یافت.

۲۰ شهریور ۱۳۹۹

دموکراسی، ناسیونالیسم، کاپیتالیسم و دشمنانشان (اسلام و سوسیالیسم) - گزارشی گمان شکن از خسرو فروهر

قلعه قمچقای؛ سازه‌ای به درازنای تاریخ

در نهفتِ کوه و در میان دره‌ای آکنده از لاله‌های واژگون، دژی دیده می‌شود که از زمان‌های دور باستانی، پا‌به‌پای تاریخ آمده است و اکنون یکی از صدها دژی است که نشان از رویدادهای بسیاری دارد که بر ایران کهن، گذشته است. آن بنا را «قلعه قمچقای» می‌نامند و پرتگاهی را که در دامن آن ژرفایی بیم‌آور دارد، «دره شاهان» می‌خوانند.

قلعه فورگ؛ دژی استوار در سرزمین دژهای کهن

خراسان، دیرینگی‌ای به پهنای تاریخ  ایران دارد. از دورترین زمانی که تاریخ به یاد می‌آورَد، آنجا آکنده از رویدادها و برآمدن‌ها و فروافتادن‌های سرکشان و فرمانروایان بوده است. پس شگفت نیست اگر در جای‌ جای بخش جنوبی خراسان، بیش از یکصد دژ تاریخی شناخته شده باشد که هر کدام داستان‌ها از رخدادهای سهمگین تاریخی در دل خود دارند. در آن میان، «دَرمیان» با 22 دژ کهن، سرشار از نشانه‌هایی از فراز و فرودهای تاریخی است. از همین‌روست که دَرمیان را «سرزمین قلعه‌های کهن خراسان جنوبی» نام داده‌اند.

۱۹ شهریور ۱۳۹۹

خسرو فروهر در چهار دقیقه – حزب توده گفته بود: خانم فرخ رو پارسا را اعدام کنید تا ضدانقلاب پر رو نشود!

آیا میدانید اکنون چندنفر از اعضای رسمی آن حزب در رسانه های اپوزیسیون برنامه سیاسی اجرا میکنند و شما برایشان تبلیغ نیز میکنید؟

نابودی زیست بوم ایران - تالاب زریوار در آستانه‌ی برهوت شدن

وعده مقابله با ورود فاضلاب به دریاچه «زریوار» سال‌هاست داده می‌شود ولی همچنان بازار وعده‌ها داغ است و خبری از عملی کردن این مهم در میان نیست و زیباترین تالاب کشور در آستانه‌ی نابودی قرار دارد.

۱۸ شهریور ۱۳۹۹

محمد جواد ظریف، بانکهای سویس، هیتلر، و حزب توده – خسرو فروهر

نوع آوری دیگر از ایران - نامگذاری روز جهانی سوادآموزی

55 سال پیش، در سال 2524 شاهنشاهی (1965 میلادی)،  سازمان‎ آموزشی، علمی و فرهنگی ملل‎ متحد «یونسکو»، هشتم سپتامبر، را به پیشنهاد ایران (در زمان شاهنشاه آریامهر) روز جهانی سوادآموزی نام گذاشت.

نابودی زیست بوم ایران - ارژن‌ها زیر تیغ جان می‌دهند

واگذاری زمین‌های دشت ارجنای چالشتر شهرکرد، در استان چهارمحال و بختیاری، بریدن چند اصله درخت ارژن و در خطر قرار گرفتن این رویشگاه طبیعی سبب ایجاد نگرانی‌هایی برای دوستداران جنگل‌ها و منابع طبیعی شده است.

۱۷ شهریور ۱۳۹۹

تاریخ ایران و جهان - درخواست یاری یمنی‌ها از خسروانوشیروان؛ فرمانروای ساسانی

1458 سال پیش در چنین روزی، 17 شهریور سال 1121 شاهنشاهی (562 میلادی)، تنی چند از سران یمن در تالار نامور به طاق کسری در شهر تیسفون (36 کیلومتری بغداد امروز) پایتخت آن زمان ایران با خسروانوشیروان، پادشاه وقت ایران دیدار و از او درخواست یاری کردند.

دریچه‌ی حیاط خاوری کاخ آپادانای تخت جمشید پیدا شد

سرپرست گروه کاوش آبراهه‌های تخت‌جمشید گفت: «یکی از دریچه‌های حیاط شرقی کاخ آپادانا مربوط به دوره هخامنشی، در واپسین روزهای فصل چهارم کاوش آبراهه‌های تخت‌جمشید پیدا (کشف) شد». 

ایران تنهای من - نگهداری پایه ستون ساسانی در کنار جاده‌ی اصلی و در بدترین شرایط

پایه ستون ساسانی در یکی از روستاهای شمالی پارس که در کنار جاده‌ی اصلی و در بدترین شرایط حفاظتی رها شده بود، پس از آگاهی‌رسانی و اعتراض‌های نگارنده در پنج سال پیش، تنها از این‌سوی خیابان به آن‌سوی خیابان جا‌به‌جا شده و به بدترین شیوه‌ی ممکن نگهداری می‌شود.

ایران تنهای من - تخریب و چپاول میراث فرهنگی دنباله دارد

تاراج آثار باستانی ایران داستان دورودرازی دارد. دست‌درازی‌ها گاه از سوی گروه‌های باستان‌شناسی بیگانه بود که سرگرم کاوش در محوطه‌های باستانی بودند و زمانی به دست سوداگرانی که به طمع یافتن گنج، محوطه‌های تاریخی را زیرورو می‌کردند و اسکلت مردگان چند هزار ساله را بیرون می‌ریختند.

قلعه ضحاک؛ بر فراز کوهساری از سنگ و صخره

تا چشم می‌بیند صخره است و آسمان. درست در فرازین‌ترین جای کوه، بر روی چکادی(:قله‌ای) بلند، آنجا که کوه سر به آسمان سوده است، «قلعه ضحاک» دیده می‌شود؛ هزاران سال است که دیده می‌شود. مردمان آن گستره باور دارند و سینه‌به‌سینه از نیاکانشان شنیده‌اند که ضحاک ماردوش در آن دژ زندگی می‌کرد. بیدادگر بود و فریبکار.

۱۶ شهریور ۱۳۹۹

قلعه تُل؛ گذشته‌ی یک دژ تاریخی

«قلعه تُل» روزگار کوتاهی برآمد و بسیار زود به تَلی از خاک و برج و باروهایی فروریخته تبدیل شد. به سخن دیگر، در کشمکش‌های سیاسی و قدرت‌طلبی‌های بسیار، این سازه دیری نپایید و پایدار نماند تا یادآور گذشته‌اش باشد که مالامال از آمدوشد و نبرد و کشاکش بود و جان‌پناهی برای آن‌ها که دژ را کانون فرازجویی‌های خود کرده بودند. اکنون نمایی که از تُل برجای مانده است به سختی می‌تواند بازگوی هیاهوی پیشین و رویدادهای بسیارش باشد. پس ارزش این دژ در چیست؟

۱۵ شهریور ۱۳۹۹

ایران تنهای من - حَریم سنگ‌نگاره‌ی ساسانی گویُم شکسته شد

مالک باغی که سنگ‌نگاره‌ی ساسانی نامدار به «گویُم» در آن جای گرفته است به‌تازگی در حَریم و عَرصه‌ی این نگارکَند ساسانی ارزشمند و ملی، اتاقکی را ساخته و حَریم آن را شکسته و خَدشه‌دار کرده است.

ایران زیبای من - دشت کالپوش؛ تابش خورشید از زمین به آسمان

نسیم شهریور که می‌وزد و بوی پاییز آرام‌آرام لابه‌لای گندم‌زارها می‌پیچد؛ در گوشه‌ای از طبیعت چشم‌نواز ایران‌زمین دشت آفتابگردان کالپوش پرده از رخ بر‌می‌دارد و گویی هزاران خورشید از زمین به آسمان می‌تابد. جلوه‌گری آفتابگردان‌ها چنان است که پنداری جهانی سراسر خورشید در دشتی زیبا سربرآورده است.

قانون شدن درس ورزش در مدارس ایران

93 سال پیش در چنین روزی، 15 شهریور سال 2486 شاهنشاهی، درس ورزش در مدارس ایران برای تندرستی دانش‌آموزان قانون (اجباری) شد. از آغاز سال تحصیلی (یکم مهرماه 2486)، درس ورزش در برنامه‌ی هفتگی مدارس افزوده شد.

۱۳ شهریور ۱۳۹۹

نابودی زیست بوم ایران - ۳۰ میلیون هکتار از زمین های ایران در حال «بیابان شدن» و ۱۴ میلیون هکتار مناطق «بحرانی بیابانی»

- در میان اراضی بیابانی، کویرها ۱۷.۹ درصد و اراضی بدون پوشش ۵۳.۳ درصد را شامل می‌شود.
- فرسایش بادی، تخریب سرزمین، تغییر اقلیم، زمین‌شناسی، پوشش گیاهی، کشاورزی، آب، محیطی، اقتصادی، اجتماعی، تکنولوژی توسعه شهری، فعالیت‌های انسانی، بهره‌برداری‌های ناپایدار از جمله عوامل بیابان‌زایی هستند.

زادروز ابوریحان بیرونی؛ دانشمند بزرگ ایرانی

1047 سال پیش در چنین روزی، ۱۳ شهریور سال 1532 شاهنشاهی (973 میلادی)، ابوریحان بیرونی، دانشمند بزرگ ایرانی، چیره بر تمامی دانش‌های دانشگاهی روزگار، در خوارزم چشم به جهان گشود.

دژ جمشیدی؛ پناهگاه مردم از گزند دشمنان

دژهای تاریخی آغاز و انجامی دارند. زمانی شکوه و بلندای آن‌ها چشم‌ها را خیره می‌کند و زمانی دیگر روبه ویرانی می‌گذارند و گذر زمان چهره‌ی آن‌ها را دگرگون می‌کند و روبه فرتوتی و سالخوردگی می‌بَرد. «قلعه جمشیدی» نیز سرنوشتی این‌گونه دارد.

قلعه سِب؛ شکوه معماری سیستان و بلوچستان

در استان سیستان و بلوچستان 27 بنای ثبت شده‌ی تاریخی می‌شناسیم که «قلعه سِب» یکی از آن‌ها و شاید زیباترین سازه‌ی کهن آن دیار دیرینه باشد. قلعه سب را در خاوری‌ترین (:شرقی‌ترین) جای کشور، در کناره‌های مرزی ایران، می‌توان دید؛ در شهرستان سراوان و در بخش «سِب و سوران» و روستایی هم‌نام با قلعه. 

۱۲ شهریور ۱۳۹۹

به بهانه‌ی سیزدهم شهریورماه، زادروز شاپور شهبازی

پروفِسُور شادرُوان شاپور شهبازی در سیزدهم شهریورماه 1321 خورشیدی، در محله‌ی قَصرُدَشت شیراز زاده شد. در همان دوران خُردسالی مادرش را از دست داد. او در خانواده‌ای فرهنگ‌دوست پرورش یافت و بزرگ شد.

گزارش گمان شکن از خسرو فروهر

جاماسپی به پارسیِ سره چاپ شد

پارسی‌انجمن: نیاز بود که روزی «جاماسپی» به پارسی درآید و اینک این نیاز برآورده شده است: «جاماسپی» (گزارشِ پارسیگِ (پهلویِ) یادگارِ جاماسپ/ جاماسپ‌نامه)، یادگاری بازمانده از هزاره‌ها، با گردانش و گزارشِ «بزرگمهر لقمان»، به پارسیِ سره، برایِ نخستین بار، از سویِ شورآفرین، چاپ شد.