۱۰ آبان ۱۳۹۹

درخت اَورس 600 ساله‌ی الیگودرز

درختان کهن‌سال درسرزمین پارس بازگفت‌های(:روایت‌های) بسیار دارند. بازگفت‌های تلخ و شیرین. بازگفت‌هایی که گاه با پیروزی آمیخته است گاه با شکست. می‌شود در سایه‌سارشان پای داستان‌های آن‌ها نشست و از درد دل‌شان شنید . دردهایی که تنها به‌دست انسان رقم می‌خورد. می‌سوزانند ، می‌بُرند و یا دلشان هوای یادگاری نوشتن با تیزی چاقو بر تنه‌ی پرسخاوت درخت می‌کند . انسانی که گاه با ساختمان‌سازی و گاه با بدسلیقگی باعث بریدن درختان کهن‌سال می‌شود.

۹ آبان ۱۳۹۹

دریاچه کوه‌گول؛ کنار گل‌های آویشن

در گستره‌ی کوهستانی دنا، در استان کهگیلویه و بویراحمد، هر آنچه به زمین ما رنگ و تازگی می‌بخشد و چشم‌نوازش می‌سازد، می‌توان دید. تابلویی نقش‌درنقش و فریباست که بی‌دریغ دامن گسترده است. از آن جلوه‌گری‌ها، دریاچه‌های فصلی دنا نمایان‌تر و فراوان‌تر هستند.

دریاچه‌ی سقالکسار؛ پاکیزه‌ترین دریاچه‌ی ایران

در میان دریاچه‌های ایران، «دریاچه سقالکسار» در استان سبز در سبز گیلان، در پاکیزگی زبانزد است. هر پهنه‌ی آبی‌ای، اگر ساکن و بی‌حرکت باشد، گمان آلودگی آن می‌رود. آب، تنها زمانی پاک و نیالوده خواهد بود که جاری باشد. اما دریاچه‌ی سقالکسار از این قانون پیروی نمی‌کند.

۸ آبان ۱۳۹۹

کورش بزرگ - گزارشی گمان شکن از خسرو فروهر

 

دریاچه برم فیروز؛ گوهری در دامان زاگرس

در دامنه‌ی رشته کوه زاگرس، در شهر سبز سپیدان، در استان فارس، دریاچه‌ای به نام «بَرم فیروز» دیدنی‌ها به آن گستره بخشیده است. تنها 15 کیلومتر آن سوتر از سپیدان این دریاچه را می‌توان دید. اما برای رسیدن به آنجا و بهره‌بردن از طبیعت هزار نقش‌اش، باید از راهی پُر از شیب‌وفراز و کوهستانی گذشت؛ راهی که با هر گام، بلندایی افزون‌تر می‌گیرد.

دریاچه ارومیه؛ نمک بر زخمی جانکاه (بخش 2)

ماجرایی که بر دریاچه‌ی ارومیه رفته است، شگفت‌آور و غم‌انگیز است. باور کردنی نیست دریاچه‌ای را که در ارزش و اهمیت آن تردیدی نیست، بدان سادگی و از سر بی‌برنامگی و کارهای شتاب‌زده و نسنجیده، به حال و روزی انداختیم که هر آن بیم مرگ آن می‌رود.

۶ آبان ۱۳۹۹

دریاچه ارومیه؛ آن‌گونه که بود (بخش 1)

آنچه بر سر «دریاچه ارومیه» آمده است، داستان دور و دراز و غم‌انگیزی است که به‌سادگی نمی‌توان از کنار آن گذشت. از این‌رو، در بخش نخست به ویژگی‌ها و ارزش‌های بی‌مانند این دریاچه خواهیم پرداخت؛ یا به سخن دیگر: آن‌گونه که پیش‌تر بوده است؛ و در بخش دوم از بحران مرگ‌زایی یاد می‌کنیم که چندین سال است گریبان دریاچه ارومیه را گرفته است. به دیگر سخن: دریاچه‌ی ارومیه آن‌گونه که اکنون هست.

دریاچه‌ی بختگان؛ بخت‌برگشته‌‌ای که سدها جانش را گرفتند

دیگر دشوار بتوان وعده‌ها را باور کرد. خشک شده است و شاید امیدی به زندگی دوباره‌اش نباشد. سدهای بلندی که چنگ در گلویش انداختند، جان دادنش را از دور نگاه کردند، بی آنکه خم به ابرو بیاورند و دل‌های سنگی‌شان بلرزد. گفتیم: کاری باید کرد. گفتند: هنوز دیر نیست!

۵ آبان ۱۳۹۹

بارگیری بررسیِ خرده‌گویشهای قصران به همراهِ واژه‌نامه‌ی قصرانی

پارسی‌انجمن: قصران بخشی از ریِ باستان (بخشِ اباختری(شمالی) آن) است. قصران نامیدن این بخش از ریِ کهن به نیمه‌ی دوم سده‌ی دوم مَهی برمی‌گردد. گفتنی است که روزگاری تهران یکی از دیه‌های قصران بوده است.

پناهندگی افسران دریایی آتن به ناوگان ایران

2418 سال پیش در چنین روزی، 5 آبان سال 161 شاهنشاهی (398 پیش از میلاد)، «کونون» ادمیرال مشهور آتنی با شماری از افسران دریایی آتن به ایران پناهنده شده و به استخدام نیروی دریایی ایران درآمدند.

گزارشی از پیدا شدن سنگ‌نبشته‌ی ساسانی در زرین‌دشت

شهرستان زرین‌دَشت در جنوب خاوری (:شرقی) سرزمین جاویدان پارس جای دارد. مرکز این شهرستان، شهر حاجی‌آباد است. شهری که به اَنگیزه‌ی کشف تپه‌های باستانی نامدار به تُل سِفیدک در دهه‌ی 50 خورشیدی بر سر زبان‌ها اُفتاد که دیرینگی آن به دوره‌ی ساسانیان می‌رسید و یکی از استقرارگاه‌های مهم این دوران تاریخی در سرزمین پارس به شمار می‌آید و دستاوردهای اَرزنده‌ای از کاوش‌های باستان‌شناسی در آن به‌دست آمده که امروزه در موزه‌ی ایران باستان نگهداری می‌شود.

۳ آبان ۱۳۹۹

مستند پادشاه - گزارشی گمان شکن از خسرو فروهر

پیدا شدن سفال‌های نقش‌دار در دشت مود

دومین فصل کاوش گستره‌ی گبری به انجام رسید. «محوطه گبری مود» در دشت مود، دربردارنده‌ی دو تپه با بلندای کم و نزدیک به‌هم است که تپه‌ی شمالی دارای بلندای بیشتری در سنجش با تپه‌ی جنوبی است. این تپه در سال ۱۳۷۶ خورشیدی، از سوی اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان گمانه‌زنی و تعیین حریم شد و در سال ۱۳۸۱ با شماره ۶۳۶۴ در فهرست میراث ملی به ثبت رسید.

پیدا شدن گورهایی در یک جایگاه اشکانی

سومین فصل کاوش محوطه‌ی سوغانلو 4، در حوضه‌ی سد «کانی سیب» پیرانشهر استان آذربایجان غربی ، به شناسایی 10 فضای معماری و گورهایی با خاکسپاری‌های انجامید که دارای ویژگی‌ها و ساختار معماری همانندی هستند. محوطه‌ی سوغانلو 4، از مهمترین استقرارگاه‌های حوضه‌ی آبگیر سد کانی سیب پیرانشهر در یک دره‌ی میانکوهی باریک و بر روی بلندی‌های طبیعی جای گرفته است.

ایران تنهای من - غبار فراموشی بر معماری خیابانی اصفهان

معماری خیابانی معاصر اصفهان که ره‌آورد نوجویی (:تجدد) و آمیختگی آن با تزیینات معماری و بازتاب پیشینه‌ی فرهنگی ایران است، اکنون در حال فراموشی و نابودی است که با پافشاری کنشگران میراث فرهنگی و مدیران شهری، هیچ برنامه‌ای برای سامان‌مندکردن معماری خیابانی و نمایش آن در شهرموزه‌ی اصفهان دیده نمی‌شود.

۳۰ مهر ۱۳۹۹

زادروز نادرشاه افشار؛ سردار بزرگ ایران زمین

332 سال پیش در چنین روزی، 30 مهر سال 2247 شاهنشاهی (1688 میلادی)، نادرشاه، سردار بزرگ ایران زمین، در دستگِرد خراسان چشم به جهان گشود. وی 59 سال زندگی کرد و در دوران فرمانروایی اش، مرزهای ایران را در شمال و شمال غربی، جنوب و شرق به اندازه‌ی زمان ساسانیان رسانید.

دریاچه میقان؛ زیستگاهی شیرین برای پرندگان و دیگر جانوران

دریاچه‌های شور ایران کم‌شمار نیستند، اما نه به شوری دریاچه-تالاب «میقان». ذره‌ای از آب این دریاچه را نمی‌توان چشید؛ از بس شور است. با این همه زیستگاهی شیرین برای پرندگان و حیات‌وحش پیرامون دریاچه است. پس، شوری آب میقان را باید به شیرینی پناه دادن به جاندارانش بخشید.

۲۹ مهر ۱۳۹۹

نبرد میکال و پیروزی ناوگان دریایی ایران

2499 سال پیش در چنین روزی، در سال 80 شاهنشاهی (479 پیش از میلاد)، یک سال و چند هفته پس از جنگ سالامیس، ناوگان ایران در دماغه‌ی میکال (جزیره آموس ـ دریای اژه) دسته‌ای از کشتی‌های جنگی سه ردیف پاروزَنِ اتحادیه‌ی یونانیان را به دام انداخت و نابود کرد.

کاریزهای ایران، سرمایه‌های ناشناخته‌

کاریزهای (:قنات‌های) ایران بخشی از تاریخ و فرهنگ ایران‌زمین هستند که نشان از هوش نیاکان ما در بهره‌مندی و مدیریت آب در سرزمینی کم آب دارد. به این یادمان‌ها که برخی از آن‌ها در فهرست میراث جهانی جای گرفته‌اند آن‌چنان که بایسته است توجه نشده و با چالش‌های فراوان دست‌به گریبان است.

دریاچه‌ی چورت؛ جنگلی زیر آب

مگر جنگل هم زیر آب می‌رود؟ از طبیعت و چشم‌بندی‌هایش، همه کار برمی‌آید. تنها باید سراپا چشم شد و از بخشوده‌های طبیعت شادی بُرد. از جنگل‌های زیر آب نیز در جهان نام و نشان‌ها می‌توان گرفت؛ از برزیل گرفته تا کامبوج. یک نمونه از این پدیده‌ی شگفت‌انگیز، در زیست‌بوم ایران ما نیز هست؛ در شمال ایران و در پهنه‌ای که زیباتر از آن تصور کردنی نیست. 

دریاچه پریشان؛ دریاچه‌ای که یاریگر زندگی شادمانه بود، ولی افسوس

هیچ‌کس به اندازه‌ی مردم کازرون ارزش «دریاچه پریشان» را نمی‌دانند و عاشقانه دوستش نمی‌دارند. چندین سال است که آرزوی آن مردم رهایی پریشان از خشکی و بی‌آبی شده است؛ آرزویی که به درازا کشیده و سال به سال به خواست و امیدی دشوارتر انجامیده است. پریشان چنان زخم خورده است که زندگی دوباره‌ی آن به رویا می‌ماند، تا حقیقت.

۲۷ مهر ۱۳۹۹

بارگیریِ «خطِ میخیِ فارسیِ باستان» - نوشته‌ی قریب

پارسی‌انجمن: زبانِ پارسه (پارسیِ باستان) زبانِ یادمانهای بر جایِ مانده از شاهنشاهانِ هخامنشی است. بیشترِ این یادمانها به دبیره‌ی میخی‌اند که بر کوهها، دیوارِ پلکانها و ستونِ کاخها، پوششِ سنگیِ تندیسها، مُهرها، آوندهای زرین و سیمین و دیگر چیزها کنده شده‌اند. نوشته‌های پارسه بی‌گمان بر پوست و لوخ(پاپیروس) و پارچه و استخوان و چوب هم بوده که در تاریخِ پرآشوب و پرتازشِ برآمده از الکسندرِ گُجسته و تازیان و ترکان و مغولان و دیگر گزندهای روزگار از میان رفته‌اند.

۲۶ مهر ۱۳۹۹

ساخت وه ارتخشیر به فرمان اردشیر ساسانی

1798 سال پیش در چنین روزی، 26 مهر سال 781 شاهنشاهی (222 میلادی) اردشیر ساسانی پسر پاپک و فرمانروای پارس دستور داد، در ساتراپی (استان) کرمان، شهر «وه اردشیر، وه ارتخشیر» را بسازند.

۲۳ مهر ۱۳۹۹

سالروز آغاز ساخت راه‌آهن‌ سراسری ایران

93 سال پیش درچنین روزی، 23 مهر سال 2486 شاهنشاهی، نخستین کلنگ ساختمان راه‌آهن سراسری در تهران محل کنونی ایستگاه تهران برزمین زده شد و از همان زمان به‌گونه‌ی رسمی ساختمان راه‌آهن از سه نقطه جنوب، مرکز، و شمال آغاز شد.

دریاچه الندان

در دل جنگل‌های شمال ایران، در میان گستره‌ای که جای‌جای آن درختان سرافراشته و انبوه انبوه از برگ‌وبار سایه افکنده‌اند، دریاچه‌ای به زیبایی یک نگین، به دلخواهی یک رویای خوش، دیده می‌شود. این دریاچه را «الندان» می‌نامند؛ درست چند گام آن‌سوتر از روستایی که آن‌هم الندان نام دارد. کاش می‌دانستیم بومی‌ها چرا به دریاچه و روستایشان الندان می‌گویند. جست‌وجوهای ما برای یافتن معنای این واژه به جایی نرسید!

دریاچه تِمی؛ دریاچه‌ای در اوج زیبایی میان کوه های زاگرس

در سال 2007 میلادی، گردشگری استرالیایی به نام «وندی موریسون»، بر آن شد که سرتاسر جاده‌ی تاریخی ابریشم را به همراه همسرش، آلن اسمیت، بپیماید. آن دو سفرشان را آغاز کردند تا به ایران رسیدند. آن‌ها اندکی کمتر از یک ماه در کشور ما بسر بردند و بسیاری از جاذبه‌های گردشگری استان لرستان را هم از نزدیک دیدند.

۲۲ مهر ۱۳۹۹

دریاچه مورزرد؛ دریاچه‌ای سه‌گانه

چگونه می‌توان باور کرد که آن همه زیبایی و نقش‌های دلپذیر در گستره‌ای کوچک از سرزمین ما جای گرفته باشد؟ پهنه‌ای سراسر پوشیده از کوه‌های بلند، دشت‌های فراخ، درختان انبوه، رودخانه‌ها و چشمه‌ساران و آبشارهای سرریز و دریاچه‌هایی به زیبایی دل‌انگیزترین طبیعتی که بتوان تصور کرد. کهگیلویه و بویراحمد چنین ویژگی‌های دلربایی دارد.

۲۱ مهر ۱۳۹۹

دریاچه‌ی شلمزار؛ در کنار دشتی فراخ و کوه‌هایی بلند

دریاچه‌ی شلمزار در استان زیبای چهارمحال و بختیاری دامن گسترده است. با شهرکرد، مرکز استان، 37 کیلومتر فاصله دارد و نزدیک جنوب خاوری شهر شلمزار است. شهر شلمزار مرکز شهرستان کیار است و خود در فریبایی و رنگ‌آمیزی طبیعت، سرآمد شهرهای آن گستره شمرده می‌شود.

زیست بوم ایران - زاینده‌رود دوباره خشک شد

رودخانه‌ی زاینده‌رود پس از ماه‌ها جاری بودن و تامین نیاز بخش‌های گوناگون و حیات و سرزندگی منطقه، به‌تازگی دوباره خشک شد تا پرده‌ای غمبار از جان‌دادن میلیاردها موجود زنده را در تراژدی بی‌آبی بزرگترین رودخانه مرکزی ایران ببینیم، کاری نابخشودنی که باید برای آن تدبیر ویژه‌ای اندیشید.

۲۰ مهر ۱۳۹۹

درگذشت و به خاک سپاری حسن طلایی استاد باستان‌شناسی ایران در سکوت خبری

هنگامیکه شجریان با همکاری امت همیشه در صحنه به حریم فردوسی بزرگ و میراث فرهنگی کشور تجاوز میکرد، حسن طلایی مغانجوقی، استاد باستان‌شناسی دانشگاه تهران و رییس پیشین موسسه‌ی باستان شناسی دانشگاه تهران، درگذشت و در سکوت خبری به خاک سپرده شد. او سه‌شنبه ۱۵ مهر بر اثر سکته درگذشت. پیکر این استاد باستان‌شناسی چهارشنبه ۱۶ مهر در زادگاهش در شهر سلماس در آذربایجان‌غربی به خاک سپرده شد.

پیدا شدن نقش‌برجسته‌ای تازه در تخت‌جمشید

فصل چهارم کاوش آبراهه‌های تخت‌جمشید با هدف بازگشایی بخش جنوبی آبراهه خاوری دروازه ناتمام، به پایان رسید. در روزهای پایانی این کاوش، چهره‌ی انسان تراشیده شده در این مجموعه میراث جهانی کشف شد. تصویری از این نقش‌برجسته تاکنون در اختیار رسانه‌ها قرار نگرفته است.

دریاچه جازموریان

سال به سال گذشت و «جازموریان» تکیده‌تر و ناتوان‌تر شد. پیامدهایش گریبان ما را هم گرفت. ریزگردها برخاستند و بیماری چشمی تراخم یکی از ده‌ها گرفتاری شد که جان کندن جازموریان، ما را هم دچار و بیمار کرده بود. آخر سر، نه از کوشش و چاره‌جویی ما، که از مهربانی آسمان بود که باران بارید و خون در رگ‌های جازموریان دوید. سوسوی امیدی در دل‌ها روشن شد و زمین‌های خشک و پوسته پوسته‌ی پیرامون جازموریان، امیدها در دل اندوختند تا زندگیِ به مویی بسته‌ی‌شان، جانی تازه بیابد.

سفال پیدا شده در آب‌های خلیج پارس

در واپسین روز از هفته‌ی گردشگری، از سفال پیدا شده در آب‌های خلیج پارس رونمایی شد. این کوزه‌ی تاریخی چندی پیش در ژرفای ۳۰ متری آب‌های ساحلی بندر سیراف به قلاب عبدالحسین سماچی، صیاد اهل سیراف، افتاده بود که با کاری ارزشمند از سوی این صیاد به موزه‌ی سیراف پارس پیشکش شد.

چشم به راه بازگشت «امید»

«امید» سال گذشته، ۲۹ مهر ماه، برای زمستان‌گذرانی به تالاب بین‌المللی فریدونکنار کوچ کرده بود. در۸ اسفند ماه پس از ۱۲۹ روز زمستان‌گذرانی در فریدونکنار به سیبری بازگشت و اکنون با آغاز فصل پاییز در انتظار بازگشت این تک درنای سیبری به ایران هستیم تا تنها امید به جمعیت باختری درنای سیبری را بار دیگر در دل بپرورانیم و یک سال دیگر از دیدن آن احساس خرسندی کنیم.

۱۶ مهر ۱۳۹۹

سالروز تصویب متمم قانون اساسی مشروطه و جدایی از شریعت

113 سال پیش، در نیمه‌ی مهرماه سال 2466 شاهنشاهی، مجلس شورای ملّی فصلی به نام حقوق ملت به قانون اساسی افزود. مسایل گوناگون در پیوند با زندگی و حقوق مردم در این متمم آمده بود و به مفاهیمی مانند دموکراسی، عدالت اجتماعی و حقوق شهروندی پرداخته شد.

۱۵ مهر ۱۳۹۹

دریاچه ممرز؛ آمیزه‌ای از زیبایی، هراس و هیجان

درختان سوخته‌ای که میان دریاچه سر برآورده‌اند و شاخه‌های بی‌برگ و سیاه‌شان را مانند رگ‌های بی‌خون، این‌سو و آن سو پراکنده‌اند، به خیال آدمی راه می‌دهد تا تصویری ترس‌آور در ذهن بسازد و آنجا را قلمرو ناشناخته‌ها گمان ببرد. «دریاچه مَمرَز» تا بوده این گونه بوده است: خیال‌آور، مه‌آلود و آکنده از سکوتی مرموز که به ناگاه صدای پرنده‌ای ناشناس یا غرش حیوانی درنده، سکوتش را می‌شکند و تَن آدمی را می‌لرزاند.

پالایش زبان پارسی

هرچه از سده‌های چهارم و پنجم پیش‌تر می‌آییم نثر پارسی بیشتر با وام‌واژه‌های عربی آمیخته می‌شود و بازی‌های زبانی و سجع‌پردازی زبان پارسی را از سرشت زاستاری(:طبیعی) خود دور و دورتر می‌کند. ترزبانش (:ترجمه) تاریخ طبری ساده‌تر و پارسی‌تر از تاریخ بیهقی است. تاریخ بیهقی پارسی‌تر از کلیله‌و‌دمنه است و کلیله‌ و دمنه پارسی‌تر از تاریخ وَصّاف.

۱۴ مهر ۱۳۹۹

صفویان و شیعه ی دوازده امامی، بخش نخست – خسرو فروهر

دریاچه الیمالات؛ شگفتانه‌ی هزار رنگ طبیعت

چگونه می‌شود راهی را که سربزیر و آرام، به کوتاهی می‌توان گذر کرد و به پایان آن رسید، پیمودنش ساعتی، شاید هم بیشتر از ساعتی، زمان ببرد؟ آن‌اندازه که گویی که انتهایی ندارد؛ یا ما نمی‌خواهیم انتهایی داشته باشد. نه، شدنی نیست که از زیبایی و تماشایی‌های پیرامون دل کند و جز پیشِ پا را ندید.

ایران تنهای من - بی‌مهری‌ها به سنگ‌نبشته‌ی تَنگ براق

بی‌مهری‌ها به سنگ‌نبشته‌ی پهلوی ساسانی نامدار به تَنگ بُراق، همچنان دنباله دارد. یادگار ارزشمند ساسانیان در بدترین شرایط حفاظتی و نگهداری به سر می‌برد و در خطر بزرگی قرار دارد.

سالروز گشایش مجلس شورای ملی ایران

114 سال پیش در چنین روزی، 14 مهر سال 2465 شاهنشاهی (1906 میلادی)، نخستین جلسه از نخستین دوره مجلس شورای ملی، در کاخ گلستان با حضور مظفرالدین شاه برگزار و نظام حکومتی ایران پارلمانی سلطنتی (مشروطه) شد.

۱۳ مهر ۱۳۹۹

دریاچه کیو؛ درخشش پهنه‌ای آبی

آدمی جدای از طبیعت نیست؛ بخشی از همین زیستی‌بومی است که در پیرامونش می‌بیند. اینکه گاه از سر نادانی دست به ویرانی طبیعت می‌زند، داستان دیگری است که به سرشت آزمندانه‌ی آدمی برمی‌گردد. گاه طبیعت چنان با زندگی روزمره‌ی آدمی آمیخته و یکی می‌شود که جدایی از آن شدنی نیست. در چنین هنگامی، طبیعت با تاریخ و فرهنگ و هویت آدمیانی که در کنار آن زندگی می‌کنند، گره می‌خورد. از این‌رو، جدایی یا آسیب زدن به آن، بی‌گمان گم کردن بخشی از شناسه‌ی ما خواهد بود.

۱۲ مهر ۱۳۹۹

تلاش تاجیکستان برای گسترش زبان فارسی، حذف زبان فارسی در افغانستان، و حذف جنایات روسیه از کتابهای تاریخ در ایران

ادارۀ ثبت احوال جمهوری اسلامی افغانستان در سایت خود در بخش نام نویسی برای دریافت شناسنامه، زبان‌های پشتو و دری را به عنوان زبان اصلی و فارسی را جزو گزینۀ زبان‌های خارجی قرار داده است. این اقدام واکنش‌های زیادی را در میان فارسی زبانان این کشور به همراه داشت.

پیدا شدن نیم‌رُخ مرد باستانی از آبراه تخت‌جمشید

در پی انجام واپسین گامه‌های(:مراحل) کاوش در آبراهه‌های تخت‌جمشید، و پس از یافتن 13 اسکلت انسانی و جانوری اکنون سنگ‌نگاره‌ای از چهره‌ی برجسته‌ی یک مرد به‌دست آمد که دارای ویژگی‌هایی کم‌مانند است.

پیدا شدن 278 یادمان تاریخی دوره هخامنشی

این یادمانهای تاریخی که از جنس طلا هستند، به هنگام خرید و فروش آن‌ها در شهر کرمانشاه، از هفت سوداگر به دست آمد. برخی از یادمانهای هخامنشی دربردارنده‌ی گوشواره، آویز، حلقه، گل سینه، مدال، انگشتر، پلاک، سگک کمربند، سینه‌ریز و نمونه‌های دیگر بوده‌اند. کارشناسان میراث‌فرهنگی استان کرمانشاه، دیرینگی آنها را از دوره هخامنشی دانسته‌اند.

۱۱ مهر ۱۳۹۹

نوآوری ایرانیان باستان در تاریخ صنعت

1520 سال پیش، در مهرماه سال 1059 شاهنشاهی (500 میلادی)، ایرانیان موفق به ساخت پولاد (آهن آبدیده) شده‌اند که نوآوری آن در تاریخ عمومی صنعت، به نام ایران آمده است.