معماری خیابانی معاصر اصفهان که رهآورد نوجویی (:تجدد) و آمیختگی آن با تزیینات معماری و بازتاب پیشینهی فرهنگی ایران است، اکنون در حال فراموشی و نابودی است که با پافشاری کنشگران میراث فرهنگی و مدیران شهری، هیچ برنامهای برای سامانمندکردن معماری خیابانی و نمایش آن در شهرموزهی اصفهان دیده نمیشود.
آنچه از معماری خیابانی اصفهان معاصر بهجا مانده است بیشتر به نگارستانی میماند که اکنون در پشت انبوهی از تابلوهای تبلیغاتی پنهان شده یا در حال نابودی و ویرانی است. بسنده است که برای دیدار این نگارستانهای خیابانی، سری به خیابانهای چهارباغ عباسی، چهارباغ پایین، طالقانی، کاشانی و یا عباسآباد اصفهان بزنید؛ نماها و قابهایی بیمانند از کاشیکاریها، گچبریها، آجرکاریها، معقلیها در سردر خانهها، مغازهها، بدنه خیابانها، بالکنها با تصاویر انتزاعی و غیر انتزاعی شما را میخکوب تماشا میکند. اما بیمهریها و کج سلیقگیها را هم کم نمیبینید؛ آنجا که سردرهای بیمانند آجرکاری و لچکیهای کاشیکاری معرق زیر انبوهی از تابلوهای تبلیغاتی پنهان شده و تنها شمسهها و چندپرها و هندسیها از گوشه و کنار تابلوها و بنرها سرک میکشند!
روند پرشتاب تخریب شناسنامههای معماری خیابانی معاصر اصفهان، در کمتر از دو دهه، نشان میدهد در این باره با همهی گوشزدها، غفلت فراوان شده و اگر شرایط به همین شکل پیش برود، این اندک باقیماندههای میراث ارزشمند، در سالهای پیشرو با روندی شتابناکتر در هالهای از غفلت، ناآگاهی و بیبرنامگی از میان میرود.
به هر روی اگرچه معماری خیابانی اصفهان از گذشته تاکنون دستخوش دگرگونیهای بسیاری بوده و هرچند هنوز نمودهایی از فرهنگ اصیل ایرانی بر درودیوار این شهر برجای مانده است، اما کارشناسان و کنشگران میراثفرهنگی بر این باور هستند که در حالی که میراث معماری خیابانی معاصر در حال نابودی و فراموشی است، معماری خیابانی این روزهای اصفهان لجام گسیخته و از کف رفته است.
خبرنگار امرداد: سپینود جم
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر