۱۱ بهمن ۱۳۹۸
روستای شگفتانگیز قورتان، دومین بنای خشت و گل ایران
شگفت نیست نام روستایی در دل اصفهان «قورتان» باشد؟ قورتان چگونه واژهای است و به چه چم (:معنا) است؟ گفته شده گسترهای که این روستا در آن جای گرفته، یکی از شکارگاههای بهرام پنجم ساسانی (بهرام گور) بوده است. چون این پهنه گورخرهای فراوان داشته است به نام «گورتان» آوازه پیدا کرده و اندکاندک با دگرگونی در زبان، به «قورتان» تبدیل شده است.
۱۰ بهمن ۱۳۹۸
نیم نگاهی به شاهِ دکترعبّاس میلانی ( بخش۲) - دکتر علی میرفطروس
* تاریخ در زمان و مکان(جغرافیا) تحقّق می یابد و لذا، درکِ زمان و مکان برای درکِ یک شخصیّت یا یک رویدادِ تاریخی ضروری است.
*اصلاحاتِ شاه و تغییر ساختار اجتماعی-فرهنگی ایران، شرایطی به وجود آورده بود که شریعتی و مطهّری آنرا «حالتِ نیم مُرده و نیم زندۀ دین» می نامیدند.
* دکترمیلانی چنین وانمود می کند که گوئی شاه از کودکی «درمکتب اسلام» تربیت شده بود، در حالیکه خصلتِ ضد آخوندی و عموماً سکولار و عُرفیِ رضاشاه، تعلیم وُ تربیتِ دینیِ شاه را ممنوع یا دشوار کرده بود.
***
روستای شگفتانگیز اُشتبین با نشانههایی از تاریخ
به هر جای روستای اُشتبین (اوچتبین) در جلفای آذربایجان شرقی که گام بگذارید نشانههایی از 500 سال پیش، روزگاری که صفویان بر ایران فرمانروایی میکردند، پیدا خواهید کرد. یک نشانه، خانههای اُشتبین است که سبک و شیوهی مهرازی آنها صفوی و قاجاری است. نردههای زیبا، ارسیها، پنجرهها و سرستونهای نقشدار، رنگورویی دلانگیز به خانههای این روستای سردسیر داده است. افزونبر اینکه از هنرورزی مردم آن نیز داستانها میگوید.
۹ بهمن ۱۳۹۸
روستای شگفتانگیز قارنه، روستایی آرمیده در دل تاریخی هفت هزار ساله
در کوه قارنه، از رشته کوههای کلاه قاضی اصفهان با بلندی دو هزار متر، بازماندهی نیایشگاهی به نام آناهیتا دیده میشود که اکنون بخشهایی از آن بهجای مانده است. یکی از شگفتیهای این نیایشگاه کاربرد تیرهای آهن در پی بنا است. این را کاوشهای باستانشناسی نشان داده است. در پایین این نیایشگاه، روستایی با دیرینگی هفت هزارساله هست که به نام «قارنه» شناخته میشود. گفته شده است، بانی روستا قارن پسر کاوهی آهنگر بوده است. خاندان کارن، یکی از هفت خاندان بزرگ و نامآور روزگار ساسانیان بودهاند.
۸ بهمن ۱۳۹۸
روستای شگفتانگیز هفتادُر، روستایی به دیرینگی تاریخ
در دهستان عقدای شهرستان اردکان یزد، در گسترهای کویری که کوهها دور تا دور آن را گرفتهاند، روستایی دیده میشود که تاریخ دیرینهی آن صدها سال کهنتر از بنای اردکان است. این روستا «هَفتادُر» نام دارد و فاصلهاش از شهر اردکان 30 کیلومتر است.
۷ بهمن ۱۳۹۸
شاهزاده رضا پهلوی در گفتگو با روزنامه آلمانی «دی وِلت»: کشته شدن سلیمانی مانند پایان «دارث ویدر» بود!
- «نگرش و طرز تفکر اروپا عقبمانده است. هنوز روی دیپلماسی حساب باز کردهاند. میخواهند به توافقی برسند به این امید که زمامداران اسلامی در ایران تحت فشار آنها بگویند اشتباه کردیم و رفتارشان را تغییر بدهند.»
- «آنچه بسیاری از کشورها را امروز نگران میکند، ربطی به تکنولوژی اتمی ندارد بلکه به اهداف مخفی زمامداران قدرت در ایران بر میگردد. اگر این رژیم از بین برود، همزمان همهی این تهدیدات از بین میرود، باضافه تروریسم و حمایت از گروههای افراطی در تمام منطقه.»
- «رهبران جمهوری اسلامی باید برای تمام جنایاتی که مرتکب شدهاند به پاسخگویی فرا خوانده شوند به ویژه افرادی به خاطر اقداماتی در سطح علی خامنهای. چنین جریان دادخواهی در چارچوب توانمندسازی ملی قرار میگیرد. روند دادخواهی و عدالت نیز بخشی از دموکراتیزه و لیبرالیزه شدن کشور است، مانند دادگاه نورنبرگ.»
- همزمان روزنامه تایمز نیز با اشاره به شعار «ای شاه ایران، برگرد به ایران» نوشته است،در ناآرامیهای اخیر در ایران که طی آن معترضان خشمگین جان خود را در مقابله با رژیم به خطر انداختند، یک نام به گوش میرسید: پهلوی.
۵ بهمن ۱۳۹۸
روستای شگفتانگیز زرگر، مردمانی آشنا با زبانی ناآشنا
در صد کیلومتری تهران، در شهرستان آبیک قزوین، روستایی به نام «زرگر» دیده میشود که اگر سخن گفتن مردمانش را بشنوید حتا یک کلمهی آن را نخواهید فهمید. به چهرههایشان هم که نگاه کنید به اروپاییان شباهت میبَرند. این مردم که در مهربانی و دلبستگی به ایران زبانزد هستند، از کجا آمدهاند؟ زبان آنها ریشه در کجا دارد؟ چرا با زبان فارسی از زمین تا آسمان تفاوت دارد؟ از خودشان که بپرسید پیش از آن که چیزی دریابید سردرگمتر خواهید شد؛ چون آنها هم نمیدانند ریشههایشان به کدام سرزمین میرسد و زبانشان چگونه چنین شده است.
ایستا؛ شگفتانگیزترین روستای جهان
شاید یکی از رمزآلودترین روستاهای جهان را بتوان در شهرستان طالقانِ استان البرز یافت. مردمانش میگویند: «ما کاری با دیگران نداریم. دیگران هم نباید کاری با ما داشته باشند!». آنها از این که از «شر» تکنولوژی و هرگونه ابزار نوینی خود را رها کردهاند، خوشنود و آسودهاند. شناسنامه ندارند، از آب و برق و گاز استفاده نمیکنند و تلفن به کارشان نمیآید. پیداست چون شناسنامه ندارند از هیچکدام از خدمات دولتی هم نمیخواهند بهره ببرند. کجای جهان میتوان مردمانی چنین گوشهگیر و بُریده از زندگی مدرن یافت؟ گویی آنها از همهی جهان کناره گرفتهاند.
۴ بهمن ۱۳۹۸
نیم نگاهی به شاهِ دکترعبّاس میلانی (بخش۱) - دکتر علی میرفطروس
*میلانی، شاه را «مذهبی»، «مُرغدِل» (ترسو) و «شاهِ برفی» نامیده است، ولی آیا آن اصلاحاتِ عظیمِ اجتماعی و تحوّلات شگفتِ صنعتی، فرهنگی و هنری یا آن جدالِ سهمگین علیه «ارتجاع سیاه»، به دستِ همین شخصیّتِ «مذهبی» و «مُرغدِل» انجام شده بود؟!
*یکی از نتایجِ هرج وُ مرج های سیاسی-اجتماعی و «عصرِ ترور و آشوب» این بود که شاهِ مشروطه خواه -به تدریج- از احزاب سیاسی، آزادی و دموکراسی دل بُرید و ضمن کوشش برای کسبِ اقتدارِ سیاسی، به تدریج از «سلطنت» به «حکومت» گرائید.
*ادعای میلانی دربارۀ «دعوتِ شاه ازآیت الله قُمی»، حیرت انگیز و نادرست است!
***
ایران من - تالاب حِلهی بوشهر، گذرگاهی برای پرندهی کمیاب ناگوا
ستان بوشهر در پیرامون خلیج فارس، با خط ساحلی 903 کیلومتری، برخوردار از تالابی چشم نواز به نام حِله در بندرگناوه این استان است. این تالاب زیبا و ارزشمند، گسترهای پُربار و غنی شناخته میشود.
روستای شگفتانگیز هجیج، روستایی با گویشی همانند با زبان اوستایی
در دل گسترهی سرسبز اورامانات، روستایی با پیشینهای بسیار کهن جای گرفته است که اگر برای مردمانش نوشتهای اوستایی یا پهلوی بخوانید بسیاری از واژگان آن را به آسانی درمییابند. آن مردمان به زبان کُردی و به گویش هورامی سخن میگویند. واژگان فارسی کهن نیز که اکنون بهکار نمیرود، بر زبان آنان جاری است. گویش آنان حتا با روستاهای آن گستره هم تفاوت دارد. این روستا «هجیج» نام دارد.
نمایش آثار تاریخی ایران در موزهی ملی ژاپن
گنجینهی موزهی «شوسویین» ژاپن به سدهی هشتم میلادی برمیگردد. این موزه دربردارندهی آثار گوناگونی از دورههای تاریخی است. آثار با ارزشی از ایران باستان، که بهدست امپراتور «شومو» و همسرش «کومیو» در دورهی «نارا» گردآوری شده است، در این موزه نگهداری میشود. این آثار سالی یکبار در شهر تاریخی نارا در غرب ژاپن بهنمایش درمیآید.
۳ بهمن ۱۳۹۸
ایران من - برم الوان کهگیلویه و بویراحمد، تالابی از رنگها
استان کهگیلویه و بویراحمد در جنوب باختری (:غربی) ایران، در امتداد رشته کوههای زاگرس، با زیست بومی زیبا و دستنخورده، به «سرزمین چهارفصل» آوازه دارد. این گستره، سرشار از دریاچهها و رودهای خروشان است و کوههایی که سر به آسمان میسایند. این استان دو بخش اقلیمی سردسیر و گرمسیر دارد. تالابهای برم الوان و برم شیر، از شناخته شدهترین پهنههای آبی آن بهشمار میروند.
۲ بهمن ۱۳۹۸
روستای سرآبادان، روستایی شگفتانگیز با تاریخی کهن و دیرپا
در میان کوههای سربه فلک کشیده در دل درهای سرسبز، روستایی ییلاقی آرمیده است که به بهشتی گمشده میماند. این روستا پیرامون شهرستان تفرش در استان مرکزی جای دارد.
روستای شگفتانگیز قطرم، نگینی در دل کویر بافق
روستای قُطرُم سرشار از شگفتیهایی است که نگاه هر بینندهای را خیره میکند. نخست این که پیشینهی قطرم به 5000 سال پیش بازمیگردد و از تاریخی درازدامن برخوردار است. تفاوت دما در جاهای روستا نیز دستِ کمی از شگفتیهای دیگر آن ندارد. این تفاوت دما نشانهای از طبیعت یگانهی قطرم است. تماشای برآمدن و فرونشستن خورشید در قطرم از دیدنیهای بیمانند این روستا است!
۲۹ دی ۱۳۹۸
گزارش و ویدئوی مصاحبه شاهزاده رضا پهلوی با شبکه خبری فاکس بیزنس - شاهزاده رضا پهلوی: رژیم ایران اصلاحپذیر نیست؛ ریشه را از ته بِکنید تا بیثباتی و دشمنی و تروریسم و تهدیدات اتمی پایان یابد
-مردم ایران قادرند، رژیم را تغییر دهند اما به کمک خارجی نیازدارند. آمریکا نباید با رژیم مذاکره کند، رژیم، اصلاحناپذیر است.
-اولین کاری که یک حکومت مسئول در ایران انجام خواهد داد، دست کشیدن از هر نوع خصومت و جنگی است. چنین حکومتی به تروریسم پایان خواهد داد و تهدید مربوط به گسترش سلاح هستهای را متوقف خواهد کرد.
-به عنوان یک ملت فقط میتوانیم به خودمان متکی باشیم؛ اما حمایت جهانی، هزینههای انسانی و جانی را برای ما مردم ایران بسیار کاهش خواهد داد.
مصاحبه رضا پهلوی با فاکس بیزنس
ایران من - تالابهای استان فارس، زیست بومی سرشار از شگفتیها
تالابهای استان فارس سرشار از گونههای ژنتیکی ارزشمند، فراوانی پرندگان، ماهیها و جانوران آبزی است. از این دید، تالابهای استان درشمار گسترههای کممانند کشور شناخته میشوند. بختگان، طشک، ارژن، پریشان و کم جان، تالابهای بینالمللی فارس هستند. این تالابها، در کنار دیگر تالابهای استان، در معتدل کردن آب و هوا و تغذیه منابع آبی نقش بهسزایی دارند. افزونبر آن که زیستگاهی برای پرندگان و دوزیستان شناخته میشوند.
۲۸ دی ۱۳۹۸
ایران من - تالابهای استان قم، جوشش زندگی در دل کویر
قم با آن که استانی خشک و کویری است اما شگفتآور است که یکی از برخوردارترین استانهای تالابی ایران شناخته میشود. تالابهای این استان نزدیک به 10 درصد از پهنهی جغرافیایی آن را شکل میدهد. گسترهی آنها نیز به بیش از 290 هزار هکتار میرسد. از ویژگی تالابهای استان قم ماندگاری نسبی آنها است.
۲۷ دی ۱۳۹۸
چرا «شاه رفت»؟ - دکتر امیراصلان افشار
سفر به آمريكا: دام و يك فريب بزرگ!
اشاره:
در26دی ماه 1357،درنهایت شگفتی وناباوری مردم ایران،روزنامه هابا بزرگترین تیترتاریخ مطبوعات ایران،خبردادندکه«شاه رفت!».
بسیاری ازتحلیلگران «انقلاب اسلامی»،رفتن شاه ازایران را عامل اصلی تشویق انقلابیونِ هوادارخمینی وتسریع سقوط شاه وروی کارآمدن آیت الله خمینی می دانند.بهرحال،علل وعوامل انقلاب1357،روایت دردناکی است که باوجودافشای اسناد و انتشارکتاب های فراوان،هنوزدرهاله ای ازابهام قراردارد،دراین میان،انتشار«خاطرات دکتر امیراصلان افشار»،آخرین رئیس تشریفات دربار و محرم و همراه محمدرضاشاه درآخرین روزهای زندگی،می تواندپرتوتازه ای به علل وعوامل رفتن شاه ازایران باشد.
دکتر امیراصلان افشار
۲۶ دی ۱۳۹۸
رضا پهلوی به کشورهای غربی میگوید: مردم ایران دنبال دخالت شما نیستند بلکه خواهان تغییر سیاست خارجی شما هستند!
- با توجه به اعتمادی که مردم به من دارند تمام تلاش خود را به کار گرفتم که هماهنگی بین مردم ایجاد کنم. ما یک دستور کار و هدف داریم: آزادی کشورمان! بعد میتوانیم بنشینیم و مشکلاتمان را حل کنیم. تنها راه برای اینکه بدانیم مردم چه میخواهند، صندوق رأی هست! تا آزاد نباشیم حرف بزنیم چطور میخواهیم مشکلات را حل کنیم؟!
- این پیام شما درباره مذاکره با رژیم ایران به مردمی که میخواهند خود را از شرّ آن آزاد کنند، اصلا مشوق مردم نیست بلکه آنها را دلسرد میکند. الان وقت آن رسیده که برای تغییر رژیم تلاش کرد؛ هر کاری به غیر از تغییر رژیم بیهوده است! گفتگو باید با مردم ایران انجام بگیرد. اجازه بدهید مردم به شما پیشنهاد بدهند که چه بکنید.
- البته که ما میدانیم دیپلماسی بهترین راهکار است ولی باید ببینیم که چقدر و تا کی میخواهید برای دیپلماسی تلاش بکنید که تا حالا هیچ نتیجهای از آن نگرفتید؟! چند سال دیگر؟! آیا هنوز معلوم نشده که این رژیم صداقت ندارد و حتا حاضر است مردم را هم قربانی بکند؟!
- دولت آمریکا اگر واقعا میخواهد به طرف تنشزدایی برود، بهترین راه این است که به این رژیم اعتماد نکند! باور کنید که در میان نیروهای نظامی هر روز بیشتر میخواهند به مردم بپیوندند. اگر شما به دنبال جنگ و خشونت نیستید باید کشته شدن مردم ایران را کاهش بدهید! هیچکس به دنبال جنگ نیست. مردم، راه حل هستند. مشکل، این رژیم است.
شاهزاده رضا پهلوی و مایکل دوران در بخش پرسش و پاسخ نشست موسسه هادسن
شاهزاده رضا پهلوی در انستیتو هادسن خطاب به جهان آزاد: با این رژیم هیچ چشمانداز خردمندانهای برای تنشزدایی پایدار وجود ندارد
- مدتهاست که زمان آن رسیده تا دریافت که جمهوری اسلامی یک رژیم عادی نیست و رفتارش را تغییر نخواهد داد.
- برای هممیهنان من این رژیم یک رژیم اشغالگر ضد ایرانی است که هیچ احترامی برای تاریخ و فرهنگ و منافع ملی ایران و ا یرانیان قائل نیست. و برای شما این رژیم بزرگترین تهدید علیه صلح و ثبات و رفاه در خاورمیانه است. نه فقط به این دلیل که بذر تفرقه و نابودی و مرگ در تمام منطقه میکارد بلکه همچنین به این دلیل که این رژیم بین شما و مردم ایران ایستاده است! مردمی که یکی از بهترین متحدان طبیعی شما در تمام جهان به شمار میروند.
- درست مانند قربانیان پرواز ۷۵۲ مردم ایران نیز به توجه و حمایت شما نیاز دارند.
ایران من - تالابهای قزوین، گسترهی ارزشمند زیستی کشور
استان قزوین یکی از گسترههای بسیار ارزشمند از دید دارا بودن منابع طبیعی است. تالاب اللهآباد در این استان، توانایی تبدیل شدن به بخشی کممانند در حوزهی گردشگری دارد. هر چند اکنون پارههایی از این تالاب خشک شده است اما میتوان با مدیریتی درست آن را باززندهسازی کرد. پیداست چشمپوشی از این کار، بارش ریزگردها را برای استانهای قزوین، البرز و تهران در پی خواهد داشت.
تالاب اللهآباد قزوین
۲۵ دی ۱۳۹۸
اِوَزی، گویشی بازمانده از زبانهای کهن ایرانی
اِوَز، بخش لارستان کهن استان فارس را دربرمیگیرد. مردمان این گستره به گویشی سخن میگویند که بسیار دیرینه است. این گویش که یادگاری از زبانهای کهن ایرانی است، دنبالهی زبان پارسی نو (یا همان پارسی دری) است. ریشههای این گویش به زبان اوستایی و پهلوی برمیگردد. از اینرو، گویش اِوَزی برای شناخت ریشههای زبان پارسی و بهرهگیری از واژگان آن، ارزش گرانبهایی دارد. پیداست که گردآوری و ثبت واژگان گویشها کاری بایسته و سزاوار است. با انجام چنین کاری است که فرهنگیهای بومی از فراموشی و نابودی رهایی مییابند.
۲۳ دی ۱۳۹۸
ایران باستان را بهتر بشناسیم - شش و نیم تن طلا تاوان جنگی رومیان به ایران
رومیان مالیاتها را افزایش داده بودند تا بتوانند به ایران شش هزار و پانصد کیلوگرم طلا تاوان جنگ بدهند.
در جریان رایزنی دو امپراتوری ایران و روم شرقی برای بستن یک قرارداد صلح پایدار، مخالفان ژوستی نی یَن (ژاستینیان) و معروف به «ژوستی نی یَن بزرگ» و ناراضیان از افزایش مالیاتها، از فرصت مسابقه ارّابه سواری Chariot Race که در میدانی در جوار کاخ سلطنتی در شهر قسطنطنیه (استانبول) برگزار شده بود استفاده کرده و دست به شورش زدند. شورش میدان مسابقه با همین اعتراض آغاز شده بود که هفت روز طول کشید و ضمن آن حدود 30 هزار نفر کشته شدند و نیمی از شهر ویران گردید.
ایران من - تالابهای خوزستان، سرمایههای بیجانشین ملی
استان خوزستان با تالابهای بسیار ارزشمندی مانند تالاب شادگان و هورالعظیم، برخوردار از پهنههای آبی یگانهای است. بومیهای خوزستان تالاب را «هور» مینامند.
تالاب شادگان
۲۲ دی ۱۳۹۸
ایران من - تالاب صالحیه البرز، زیستگاه همیشگی حواصیلها
استان البرز سرشار از زیستگاههای کوهستانی و دشتی است. از اینرو، یکی از گسترههای مهم زیستی پرندگان بهشمار میرود. صالحیه تنها تالاب استان البرز است که گسترهی آن، با پیش چشمداشتن زمینهای باتلاقی پیرامون تالاب، به 10 هزار هکتار میرسد. بخشی از این تالاب در استان قزوین است.
تالاب صالحیه
۲۱ دی ۱۳۹۸
گفتگو درباره آیندهی ایران؛ مؤسسه هادسن میزبان شاهزاده رضا پهلوی
- رضا پهلوی برجستهترین چهره مخالف جمهوری اسلامی بطور فزاینده به نماد اتحاد و همبستگی بین ایرانیانی تبدیل میشود که به دنبال جایگزینی رژیم فعلی با یک دموکراسی لیبرال و سکولار هستند. از همین رو او در موقعیت منحصر به فردی قرار دارد تا این مسیر سرنوشتساز را روشن کند. آیا رضا پهلوی میتواند این مجموعهی بیسابقه از چالشهای تاریخی را که با آن روبروست مدیریت کند؟ چگونه میتوان به بهترین شکل از مانورهای پرزیدنت ترامپ استفاده کرد؟ ایالات متحده برای دستیابی به بهترین نتایج هم برای خودش و هم برای مردم ایران چه راهکارهایی را باید در پیش بگیرد؟
ایران من - تالابهای اردبیل، گنجینهی بیمانند گونههای گیاهی و جانوری
استان اردبیل 64 گسترهی آبی و شناخته شده دارد. از این میان، 51 تالاب و پهنهی آبی آن دارای ارزش زیستگاهی است. این تالابها، همانند دیگر تالابهای کشور، در انباشت آب، جلوگیری از ویرانی سیلابها، سیرابکردن سفرههای زیرزمینی و پالایش آب، ارزش بیمانندی دارند. افزونبر این که گنجینههای گرانبهای ژنی گیاهی و جانوری بهشمار میروند.
تالاب نئور
۲۰ دی ۱۳۹۸
چرا غلط نویسی فارسی در افغانستان تبدیل به هنجار شده؟ - عزیز حکیمی
اشتباهات دستورزبانی و املایی در ادبیات نوشتاری (و گفتاری) در بالاترین سطوح اداری و آکادمیک در افغانستان – از دفتر ریاست جمهوری و پارلمان و وزارتخانهها گرفته تا نهادهای بینالمللی و دانشگاهها – بحثی تازه نیست، هرچند برای علاقهمندان به زبان فارسی در افغانستان به شدت نگرانکننده است.
در روزهای گذشته، آنچه موضوع کژیهای زبان فارسی در افغانستان را بار دیگر در شبکههای اجتماعی مطرح کرد، بازنشر کتاب قصهای برای کودکان با عنوان «دو پشکها» بود. ناشر این کتاب موسسهای در جلالآباد است، ولایتی که باشندگان آن عمدتا پشتوزبانند، و این کتابها را با حمایت مالی یک نهاد جاپانی منتشر، و در سطحی وسیع از طریق وزارت معارف افغانستان در مکاتب این کشور توزیع کردهاند.
۱۹ دی ۱۳۹۸
ایران بزرگ - سرزمین سغد کجاست؟
«پانزده سال پیش دولت تاجیکستان نام استانی در شمال باختری این کشور را از لنین آباد به «ولایت سغد» دگرگون کرد. گسترهی (:مساحت) این ولایت نزدیک به 25000 کیلومتر مربع است که بخش اندکی از پهنهی سغد باستانی و درهی فرغانه را در بر دارد که در همسنجی (:مقایسه) با گسترهی راستین سغد باستان بسیار ناچیز است. اکنون باید پرسید که گسترهی باستانی سغد کجا بوده است؟
۱۸ دی ۱۳۹۸
۱۷ دی ۱۳۹۸
۱۶ دی ۱۳۹۸
۱۵ دی ۱۳۹۸
ایران من - زریوار کردستان، بزرگترین تالاب آبشیرین جهان
تالاب زریوار در استان کردستان، بزرگترین تالاب (دریاچه) آبشیرین جهان و بیگمان زیباترین گسترهی آبی باختر (:غرب) ایران بهشمار میرود. جنگلهای نیمهانبوه و چشمنواز بلوط و مازو (فراوردهای گیاهی) پیرامون تالاب و گوناگونی پوشش گیاهی و جانوری آن، از این تالاب پهنهای شگفتانگیز ساخته است؛ تا بداناندازه که هنوز برخی از رفتارهای زیستمحیطی و اورگانیسم آن ناشناخته مانده است. زریوار را باید بیگمان یک از توانمندیهای ارزشمند توسعهی گردشگری در باختر ایران دانست.
تالاب یا دریاچهی زریوار کردستان
۱۴ دی ۱۳۹۸
«کورِنگوُن»، کهنترین سنگنگارهی ایلامی
به گزارش اَمرداد، کارشناسان سنگنگارهی ایلامی نامدار به «کوُرِنگوُن» در شهر نوبنیاد رستمِ مَمَسنی در سرزمین پارس را کهنترین و ارزشمندترین نگارکَندِ (:نقشبرجسته) ایلامی ایران میدانند که از دید پژوهشهای تاریخی و باستانشناختی از جایگاه ویژهای نزد پژوهندگان برخوردار است. با اینهمه، سنگنگارهی ایلامی کورِنگون در یک دههی گذشته با دشواریهای بسیار فراوانی دستوپنجه نرم کرده است.
اشتراک در:
پستها (Atom)