۱۱ بهمن ۱۳۹۸

سالروز شکست مغولان در ایران‌زمین

799 سال پیش در چنین روزی، در 11 بهمن سال 1779 شاهنشاهی برابر با 31 ژانویه 1221 ترسایی، درگیری با مغول‌ها در پَروان (غزنه)، و درگیری با دیگر نیروی خارجی در ایران خاوری (افغانستان امروز)، با پیروزی سپاهیان ایران به پایان رسیده است.


نبرد دو روزه پروان میان یک سپاه مغول به فرماندهی قوتوقو ـ امیرزاده مغول ـ و سپاهیان جلال الدین خوارزمشاه با شکست مغولان پایان یافت. [پروان ناحیه‌ای است در ایالت غزنه، جنوب کابل و شرق بامیان ـ با ایالت پروان افغانستان امروز اشتباه نشود]. این نخستین شکست سپاهیان مغول از آغاز لشکرکشی چنگیزخان به ایران‌زمین بود. در این نبرد 45 هزار مغول با 60 هزار نیروی سلطان جلال الدین جنگیده بودند. سلطان جلال‌الدین پس از افتادن نیشابور به دست مغولان در سال 1220 میلادی، به شرق خراسان بزرگتر (افغانستان شمالی امروز) رفته بود و در تخارستان [واقع در شمال کابل] یک واحد نظامی مغول را فراری داده و از آنجا رهسپار غزنه شده بود. در پی عزیمت جلال الدین به تخارستان، مغولان به ریاست تولی خان پسر چنگیز نیشابور را ویران و همه ساکنان آن را قتل عام کرده بودند؛ زیراکه نیشابوری‌ها ـ به‌مانند سایر خراسانیان ـ درپی آگاه شدن از چند پیروزی نظامی جلال الدین، برضد مغولان بپاخاسته بودند. شمار کشته شدگان نیشابور و مناطق اطراف آن را بیش از یک میلیون و هفتصد هزار تن برآورد کرده‌اند.

619 سال بعد (دوم نوامبر 1840) در ناحیه پروان غزنه میان پشتون‌ها به ریاست دوست‌محمدخان و یک سپاه انگلیسی نبردی روی داد که مقدمه نخستین دور جنگ های معروف جنگ‌های افغان و انگلستان بشمار رفته است. در دنباله همین جنگ، پشتون‌ها 14 ماه بعد (ژانویه 1842) در نزدیکی جلال‌آباد نیروهای در حال عقب‌نشینی انگلیسی را به دام انداختند و قتل عام کردند و غیر نظامیان هندی همراه آنان را اسیر و به بردگی کشاندند. نیروهای روسیه نیز در دهه 1980 بیشترین تلفات را در کوه‌های لغمان (شمال شرقی ایالت غزنه) متحمل شده بودند. از زمان اسکندر مقدونی تاکنون هر نیروی خارجی که به پرشیای خاوری (افغانستان امروز) تعرض کرده شکست خورده و تلفات سنگین داده است. مردم غزنه را «غزنوی» گویند که دودمانی به همین نام در تاریخ وجود دارد.


امرداد

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر