۳ بهمن ۱۳۹۸

تصرف بوشهر به دست انگلیسی‌های متجاوز، و چگونگی نامگذاری افغانستان و جداشدن آن از ایران

163 سال پیش در چنین روزی، سوم بهمن‌ماه سال 2415 شاهنشاهی برابر با 23 ژانویه سال ۱۸۵۷ میلادی روزی بود که نیروهای اعزامی انگلستان بندر بوشهر و حومه آن را تصرف کردند.

۲۳ ژانویه سال ۱۸۵۷ میلادی روزی بود که نیروهای اعزامی انگلستان به ریاست «اوت رام» پس از شش هفته نبرد خیابانی، بندر بوشهر و حومه آن را تصرف کردند تا دولت تهران مجبور به صرف نظر کردن از شهر هرات و غرب افغانستان امروز شود که از زمان تاسیس کشور ایران به دست کوروش بزرگ همیشه بخشی وفادار از ایران و کانون فرهنگ و ادب ما، و برای مدتی نیز شاهزاده‌نشین ایران و مقر حکومت خراسان بود و شاه عباس که در هرات به دنیا آمده بود پیش از احراز سلطنت در این شهر زندگی می‌کرد.
نیروهای اعزامی انگلستان نهم دسامبر سال ۱۸۵۶ میلادی پس از یک گلوله‌باران شدید گام بر خاک وطن ما در ساحل بوشهر گذارده بودند و از همان لحظه نبرد خیابانی آغاز شده بود. دولت لندن پیش از این به ایران اخطار داده بود که از هرات و غرب افغانستان خارج شود و چون دولت ایران اعتنایی نکرده بود، در اول نوامبر سال ۱۸۵۶ به ایران اعلان جنگ داده بود.
در نبرد خیابانی ۴۵ روزه، بیشتر مردم معمولی از شهر و حومه بوشهر دفاع می‌کردند. گلوله‌باران بوشهر توسط ناوهای انگلیسی صورت گرفته بود. افغانستان که بر سر آن این عملیات صورت گرفته بود از اوایل قرن هجدهم مد نظر انگلیسی‌ها بوده است. منطقه هرات قسمتی از بخش اصلی ایران‌زمین بوده است که در عهد باستان «آریانا» خوانده می‌شد. «افغانستان» نامی است که انگلیسی‌ها بر ایران خاوری گذارده‌اند.
نیروهای انگلیسی که باکشتی از هند وارد آب‌های بوشهر شده بودند نهم دسامبر ۱۸۵۶ (شش هفته پیش از آن) در پی یک گلوله‌باران طولانی در ساحل بوشهر پیاده شده بودند و در این مدت مردم معمولی از منطقه بوشهر دفاع می‌کردند، زیرا که دولت تهران نیروی قابل ملاحظه در بوشهر و کازرون نداشت. درباره دفاع مردمی از بوشهر کتاب‌ها و رساله‌های بسیار نوشته شده است.


امرداد

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر