۲۳ اسفند ۱۳۹۶

از ویژگی های چهارشنبه‌سوری امسال: زنده کردن آیین قاشق‎زنی

- امسال مردم در بسیاری از شهرها با زنده کردن آیین باستانی «قاشق‌زنی» و رقص و موسیقی و پخش شیرینی و پریدن از روی آتش جشن چهارشنبه‌سوری را با شکوه فراوان برگزار کردند.
زردی من از تو، سرخی تو از من
کیهان لندن- امسال جشن چهارشنبه‌سوری در ایران برای گروهی از مردم پُر از خاطره‌های به یادماندنی با لحظه‎های سرشار از شادی و رقص و پایکوبی بود و برای عده‏‌ای حدود ۳۵۰۰ نفر و خانواده‌هاشان کوله‎باری از اندوه و حسرت.
جشن چهارشنبه‌سوری امسال در گوشه و کنار کشور در بسیاری از شهرهای بزرگ و کوچک برای گروه‎های خانوادگی و دوستانه و حتی غریبه‌هایی که سرزده به این گروه‌ها می‌پیوستند خاطره‌انگیز شد. پریدن از بوته‌های آتش با موسیقی و رقص و پخش شیرینی‎های این سنت باستانی همراه شد، مثل آنچه شامگاه، ۲۲ اسفند، در محله‎ی قلهک تهران جریان داشت:
یکی از ویژگی‎های جشن چهارشنبه سوری امسال احیای سنت زیبای «قاشق‌زنی» بود که کم‌کم به فراموشی سپرده می‌شد اما دسته‎های مختلفی از جوانان در شهرهای مختلف به رسم قدیم قاشق‎زنی کردند و تصاویر زیادی در شبکه‎های مجازی از آن را به اشتراک گذاشتند.
نقطه عطف چهارشنبه‌سوری ۹۶ را کاربران در شبکه‎های مجازی با هشتگ  (#قاشق_زنی) در فضای توییتر و اینستاگرام برای عموم به اشتراک گذاشته‌اند. صدای طبل و سرنا و قاشق‎زنی زنان و دختران و حتی پسران چادرگُلی به سر حال و هوای دیگری به شهر داده بود که بسیار زیباتر و بهتر از صدای ترقه و نارنجک‎های خطرناک بود که در این دو سه دهه اخیر در سایه ندانم‎کاری‎ها و فرهنگ‎ستیزی‎های جمهوری اسلامی مُد شد و جای سنت‎های باستانی را گرفت تا هر سال با درگیری و حادثه به پایان برسد.
بهنام از کاربران توییتر عکسی از قاشق‌زنی خودش و خانواده‌اش گذاشته و نوشته «رفتیم قاشق‌زنی. خیلی خوب بود و مردم برخورد بسیار خوبی داشتن. جای همتون خالی.»
قاشق‌زنی و چادرهای گلدار
البته کاربر دیگری به نام محسن هم توییت کرده که به قاشق‌زنی رفتند و «بسیج اومد جمعمون کرد، به همین راحتی البته با کلی توهین و تحقیر که حرمت چادر رو چرا رعایت نمیکنید؟! به درک من که شخصن کلی انرژی گرفتم از شاد کردن بقیه.»
تهران، یوسف آباد
مراسم چهارشنبه سوری در شمال ایران:
در بعضی از محله‎ها و شهرها هم چهارشنبه‌سوری از زمین تا آسمان با مراسم ملّی و باستانی متفاوت بود و خیابان‌‏ها چیزی شبیه میدان جنگ شده بود.
در یکی از محلات تبریز:
حسین رحیمی رئیس پلیس تهران گفت حوادث در پایتخت نسبت به سال‌های قبل کاهش چشمگیری داشته است. او ادعا کرد هیچ مورد ناامنی در پایتخت گزارش نشد با این حال خودش تاکید کرد ۸ نفر از «اخلالگران» بازداشت شدند و ماموران نیروی انتظامی آسیب دیدند.
طبق اعلام سرپرست اورژانس تعداد مصدومان چهارشنبه‌سوری در کل کشور ۳۴۴۶ نفر و تعداد کشته‌های ناشی از انفجار ترقه و نارنجک به چهار نفر رسید. در بین مصدومان بعضی فقط رهگذر بودند. از این تعداد  ۸۲۵ نفر از آنها دچار سوختگی درجه ۲ و ۳ شده بودند؛ ۵۲ مورد قطع عضو شده و ۳۱۸ بستری شدند و همچنین ۱۱ نفر در بخش مراقبت‎های ویژه بستری هستند.
سخنگوی سازمان آتش‌نشانی تهران نیز تایید کرده که امسال تلفات چهارشنبه‌سوری کمتر از سال‎های قبل بوده است. او همچنین گفت تا کنون ۱۶۰ حریق در واحدهای مسکونی، تجاری و موتور و ماشین گزارش شده است.
وضعیت امنیتی در بعضی شهرها
نگاه جمهوری اسلامی به این جشن ملی مانند تمام آیین‌های ملی دیگر بیش از آنکه فرهنگی باشد امنیتی است. معمولاً مدیریت برگزاری جشن‌های عمومی با شهرداری‌هاست اما بعد از انقلاب از آنجا که روحانیت با مراسم و جشن‌های ملی و فرهنگی مشکل داشت و هنوز هم دارد، تقریباً هیچ برنامه حساب شده‎ای برای برگزاری جشن چهارشنبه‌سوری در ایران وجود ندارد و همین مسئله باعث شد تا انواع و اقسام مواد منفجره غیراستاندارد و رویدادهایی شبیه هرج و مرج جای زیبایی‎های این روز را بگیرد.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر