- همه راههایی که اکنون دولت برای حل مشکلات اقتصادی پیشبینی کرده، راهحلهای موقت و مُسکن هستند که راه به جایی نمیبرند.
- رشد بالای نقدینگی و معضلات نظام بانکی علت افزایش تورم در سال جاری است و هیچ اقدام عملی برای بهبود وضعیت آنها صورت نگرفته است.
کیهان لندن- تیمور رحمانی، اقتصاددان و استاد دانشگاه تهران، معتقد است اقتصاد ایران باید با تورم تکرقمی خداحافظی کند و پیشبینی میکند تورم در سال ۹۷ به بیش از ۱۵درصد خواهد رسید.
تیمور رحمانی در گفتگو با خبرگزاری ایسنا گفت دولت باید با اقداماتی زمینه رشد اقتصادی را فراهم کند تا به دنبال آن مسئله بیکاری حل شود وگرنه اقداماتی که اکنون در دستور کار قرار داده، فقط نقش مُسکن را دارد.
این اقتصاددان همچنین گفته است فعلا تا اینجا تورم در حول و حوش ۱۰درصد نگه داشته شده، ولی تداوم این نرخ تورم غیرممکن است.
او همچنین معتقد است رشد بالای نقدینگی و معضلات نظام بانکی علت افزایش تورم در سال جاری است و اقدامات عملی برای بهبود وضعیت آنها صورت نگرفته است در نتیجه پیشبینی میشود که به تدریج فشار ایجاد شده و بانک مرکزی مجبور شود برای خلق پول اقدام کند، کما اینکه چنین کاری را نیز برای حل مشکل موسسات کوچک انجام داد.
وی ادامه داد: «در نتیجه اگر بخواهم چشمانداز سال ۱۳۹۷ درباره تورم را بگویم باید تاکید کنم که اقتصاد ایران خیلی خوششانس باشد که نرخ تورم سال ۱۳۹۷ تا ۱۵درصد باقی بماند وگرنه تورم از این حدود بالا خواهد رفت مگر اینکه دچار بحران یا رکود اقتصادی شود.»
این اقتصاددان در ادامه سخنانش درباره وضعیت رشد اقتصادی گفت: «ما معمولا برای بررسی شاخصهای اقتصادی به اطلاعات بانک مرکزی مراجعه میکنیم و از همین رو بنا بر اطلاعات بانک مرکزی، اقتصاد ایران در نیمه اول سال ۱۳۹۶ رشد اقتصادی ۵درصدی را تجربه کرده و فکر میکنم که کل این سال نیز رشد اقتصادی بیش از این میزان اعلام شده نخواهد داشت و البته به نظر من افت خواهد کرد و اگر خوشبین باشیم، میتوانیم رشد اقتصادی سه تا چهار درصدی متصور باشیم.»
رحمانی علت اصلی مشکلات اقتصادی در ایران را وضعیت ناخوشایند نظام بانکی اعلام کرد و گفت: «باید مشکلات نظام بانکی حل شود تا ما به رشد فراگیر و پایدار دست پیدا کنیم. انتظار نداریم که کل مشکلات اقتصادی را دولت برطرف کند ولی به هر حال دولت اقداماتی در خصوص اصلاح نظام بانکی و جراحی آن باید در دستور کار قرار دهد. باید بگویم اگر بخواهیم منصفانه اظهار نظر کنیم باید بگوییم که در مقطع حساس کنونی کل نظام تصمیمگیری برای حل مشکلات باید متحد شود و دولت به تنهایی از پس آن بر نمیآید.»
این اقتصاددان درباره اولویتهای امسال اقتصاد ایران گفت: «دولت باید حل بحران نظام بانکی و چارهاندیشی برای کسری بودجه و بدهی دولت که مشکلات فراوانی ایجاد کردهاند را در اولویت قرار دهند. به هر حال تلاش در جهت اصلاح این بخشها کمک خواهد کرد که چشمانداز امیدوارکنندهتری برای اقتصاد ایران داشته باشیم.»
این اقتصاددان درباره چشمانداز بیکاری در سال ۹۷ نیز گفت: «با توجه به اینکه پیشبینی میشود رشد اقتصادی در سال ۱۳۹۷ کاهش یابد، چشمانداز چندان مناسبی برای بهبود وضعیت بیکاری نداریم. همه راههایی که اکنون دولت برای حل مشکلات اقتصادی پیشبینی کرده، راهحلهای مُسکنگونهای هستند که راه به جایی نمیبرند و البته تاکید میکنم که برای حل مسائل اقتصادی باید کل نظام سیاستگذاری به فکر چارهجویی باشند. در همین مسائل بیکاری تلاش دولت برای ایجاد ۵۰۰هزار یا حتی یک میلیون شغل بینتیجه است. دولت و نظام تصمیمگیری باید به دنبال آن باشند که رشد اقتصادی به شکل قابل توجهی افزایش یابد و در سایه آن معضل بیکاری برطرف شود. مسئله رشد اکنون یکی از مسائل مهم اقتصاد ایران است که به ویژه باید در بنگاههای کوچک و متوسط به آن توجه کرد تا بتوانیم شاهد حل مسئله بیکاری هم باشیم.»
گفتنی است دولت در حالی نرخ تورم را در ماههای گذشته زیر ۱۰درصد عنوان کرده است که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان تورم واقعی بیش از ۱۰درصد است. پیشتر فرامرز توفیقی، رئیس کمیته مزد کانون عالی شوراها، اعلام کرده بود مراکز رسمی تعیین نرخ تورم و شاخصهای اقتصادی، اقدام به تغییر سال پایه کرده و بدین ترتیب با دستکاری دادهها، نرخ تورم اعلامی را پایینتر از واقعیت نشان دادهاند.
از سوی دیگر همانطور که تیمور رحمانی مطرح کرده است اقدامات دولت درباره ایجاد اشتغال تنها اقداماتی ناپایدار و مُسکن هستند که بیشتر کاربرد تبلیغاتی برای عملکرد تیم اقتصادی دولت روحانی را در بر میگیرد. حسن روحانی که از ابتدا ایجاد اشتغال را به عنوان یکی از وعدههای اصلی انتخاباتی خود در نظر گرفته بود اکنون بر اساس منابع موجود در لایحه بودجه باید سال آینده بیش از یک میلیون شغل ایجاد کند که کاملا غیرواقعی به نظر میرسد. با آغاز سال جدید خورشیدی نیز محمدباقر نوبخت، سنخگوی دولت، بار دیگر بر ایجاد بیش از یک میلیون شغل تأکید کرد و دولت را آماده تحقق این وعده دانست. اما به نظر کارشناسان این وعدهها با شرایط فعلی اقتصاد ایران همخوانی ندارند و همانطور که تیمور رحمانی در گفتگوی خود با خبرگزاری ایسنا اشاره کرده است سالی سخت همراه با افزایش تورم در انتظار اقتصاد ایران است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر