۳۰ دی ۱۳۹۶

نشنال اینترست: آیا ۲۰۱۸ سالِ انقلاب در ایران خواهد بود؟

- اعتراض‌ها در ایران همچنان مورد توجه رسانه‎ها و تحلیلگران سیاسی دنیا قرار دارد، نشنال اینترست به به انعکاس دیدگاه‎های صاحب‎نظرانی پرداخته که عموم آنها معتقدند رژیم جمهوری اسلامی سرنگون خواهد شد.
- «ريموند تانتر» و «ایوان ساسچا شیهان» دو تحلیلگر سیاسی در آمریکا پیشنهاداتی را به دولت آمریکا ارائه داده‎اند تا بر اساس آن از معترضان در داخل ایران را حمایت کند.
- کارشناسان به این سوال پاسخ دادند که چرا مردم عربستان در خیابان‎ها نیستد، اما مردم ایران هستند؟
- این پیشنهادات شامل قرار گرفتن سپاه در فهرست سازمان‎های تروریستی و مقابله با فعالیت‎های وزارت اطلاعات رژیم است.
- «سقوط جمهوری اسلامی به دلیل عدم حمایت مردم از رژیم‌های دیکتاتور حتمی است، فقط زمان دقیق آن مشخص نیست».

دختران چادر سیاه در پیاده‏‌روی کنار سفارت پیشین آمریکا در تهران
دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا ۱۲ ژانویه در بیانیه‎ای تهدید کرد در صورتی که شروط مورد نظرش در توافق اتمی بعد از پایان مهلت ۱۲۰ روزه اعمال نشود تعلیق تحریم‎های اتمی جمهوری اسلامی ایران را تمدید نخواهد کرد و برای خروج ایالات متحده از برجام تصمیم‎گیری می‌کند.
همزمان وزارت خزانه‎داری آمریکا، صادق آملی لاریجانی رییس دستگاه قضایی جمهوری اسلامی و چندین فرد و نهاد ایرانی و چینی مرتبط با فعالیت‎های موشکی سپاه را که به صورت شبکه‏‎ای به طور غیرقانونی اقدام به تامین بخشی از تجهیزات نظامی برای ایران ‎کردند در فهرست تحریم‎های خود قرار داده است.
پایگاه خبری نشنال اینترست با این مقدمه به شرح اوضاع داخلی این روزها در ایران و به‌خصوص تظاهرات سراسری و بازداشت و مجروح شدن هزاران شهروند معترض پرداخته و نوشته است «حرکت دونالد ترامپ فرصتی برای تحت فشار قرار دادن رژیم تهران به خاطر نادیده گرفتن تحریم‎ها و اقدامات غیرقانونی اعم از آزمایش‎های موشکی و سرکوب معترضان را فراهم می‎کند».
به نوشته این وبسایت «سرکوب معترضان در ایران، حکومت جمهوری اسلامی را در یک موقعیت نامطلوب مقابل ترامپ قرار می‎دهد که  به حمایت از حقوق بشر و حمایت از آرمان‎های مردم ایران تمایل نشان داده است، در حالی‎که جرج بوش و باراک اوباما هیچ‌کدام وقتی مردم ایران علیه حکومت‎ بپاخاستند و به دنبال تغییر رژیم بودند از آنها حمایت نکردند، اما دونالد ترامپ به دنبال یک اقدام تاریخ‌‏ساز است و پس از تظاهرات در ایران تهدید کرده آنهایی را که علیه معترضان آزادی‎خواه اقدام به خشونت کنند مجازات خواهد کرد».
ترامپ در واکنش به بزرگترین حرکت اعتراضی مردم ایران از زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در سال ۲۰۰۹ تا کنون با استقبال از اعتراضات گفته این حرکت فرصتی برای نشان دادن نفرتِ مردم علیه جمهوری اسلامی و ضربه‎ای سخت به رژیمی استبدادی خواهد بود.
فردریک کیگان عضو موسسه مطالعاتی «امریکن اینترپرایز» و ماری دونوان تحلیلگر ارشد این موسسه، معتقدند «اعتراضات اخیر در ایران، با وجود گستردگی بی‎سابقه‎ای که دارد و امیدواری‎هایی که در واشنگتن به وجود آورده، احتمالاً نمی‎تواند بلافاصله بقای رژیم را تهدید کند» اما ری تکیه، عضو ارشد اندیشکده شورای روابط خارجی و کارشناس پیشین وزارت خارجه آمریکا در امور ایران معتقد است «قیام‎های مردمی در ایران باعث می‎شود که حکومت جمهوری اسلامی در نهایت سقوط کند».
این گزارش در ادامه با اشاره به حمایت گروهی دیگر از کارشناسان از اعتراضات در ایران از جمله عامری سرین مدیر موسسه «اسراییل پراجکت» و همتایان‎اش در آمریکا و همین‌طور با اشاره به پشتیبانی کوین مک‌کارتی رهبر اکثریت جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا و اد رویس رییس کمیته امور خارجی مجلس این کشور از این اعتراضات می‎نویسد که اکثریت مجلس نمایندگان آمریکا نهم ژانویه، سرکوب معترضان را محکوم کردند و خواستار حمایت‎های قانونی از اعتراض‎ها شدند.
نشنال اینترست پرسیده «اگر واقعاً این تظاهرات برای جمهوری اسلامی نگران‌کننده نیست، پس چرا نیروهای تحت فرمان رژیم تا این حد سعی در منحرف کردن افکار عمومی از آن دارد و در صدد پنهان کردن اعتراض مردم در خیابان‎ها است؟»
علاء‎الدین بروجردی، رییس کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی ۳۱ دسامبر در مقاله‎ای اعتراضات را پروژه‎ای از سوی عربستان، اسراییل و آمریکا معرفی کرده و مدعی شده این کشورها گروه‎های تروریستی خارج از ایران از جمله سازمان مجاهدین خلق را تامین مالی کردند تا به آشوب‎ها در ایران دامن بزنند.
روزنامه اسراییلی هآرتص روز ششم ژانویه با اشاره به سخنان سفیر جمهوری اسلامی در سازمان ملل مبنی بر دخالت کشورهای خارجی در اعتراضات نوشت شواهدی برای این ادعا وجود ندارد.
شاید به همین دلیل است که مایک پمپئو رییس سازمان سیا به درستی می‎گوید، این تظاهرات برخاسته از اعتراض مردم ایران بوده و آنها خواستار زندگی بهتر و پایان دادن به رژیمی دین‏‌سالار شدند.
روزنامه هآرتص تحلیل کرده، فارغ از این اعتراضات هیچ راه حل فوری برای تنگناهای اقتصادی موجود در ایران وجود ندارد و طبقه کارگر و قشر متوسط در این کشور آسیب دیده‌اند و مسؤولیت این وضعیت هم با اصلاح‎‏طلبان و هم با محافظه‎کاران یا اصولگرایان است.
چرا ایران؟ چطور و چه وقت؟
نشنال اینترست در ادامه این گزارش، به همزمان شدن اعتراضات در ایران و بالا گرفتن تنش میان جمهوری اسلامی و رقبای منطقه‎ای آن اشاره کرده و  می‌نویسد، نیکی هیلی سفیر آمریکا روز پنجم ژانویه در نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل متحد با حمایت از اعتراضات در ایران گفت که «مردم این کشور برای دستیابی به حقوق بشر و آزادی‎های اساسی بپاخاستند و رژیم نمی‎تواند حق قانونی آنها را نادیده بگیرد و آمریکا اشتباه گذشته را تکرار نخواهد کرد و دست روی دست نخواهد گذاشت و از معترضان حمایت می‎کند».
در مقابل واسیلی نبنزیا سفیر روسیه در شورای امنیت با انتقاد شدید از واشنگتن برای تشکیل نشست اضطراریِ شورای امنیت در مورد اعتراضات در ایران، آن را سوء استفاده آمریکا از شورای امنیت و دخالت در امور داخلی ایران دانست و در حالی که نیکی هیلی اعتراضات را نمایش قدرت و شجاعت مردم ایران در برابر رژیم جمهوری اسلامی خواند سفیر روسیه گفت، سوء استفاده‌ی اعضا از شورای امنیت به ساختار سازمان ملل متحد لطمه می‎زند.
شاهزادگان و ملایان: چرا مردم عربستان در خیابان‎ها نیستد، اما مردم ایران هستند؟
الیوت آبرامز مشاور ارشد سیاست خاورمیانه در شورای امنیت ملی آمریکا در باره خیزش مردم در ایران می‎گوید که این تظاهرات نشان می‎دهد میلِ رسیدن به آزادی در تهران اهمیت بیشتری دارد تا در ریاض. دیدگاه آبرامز عنصر «سرخوردگی» مردم در خیابان‎های ایران را برجسته می‎کند.
در ادامه‌ی این گزارش آمده علی خامنه‌‏ای رهبر جمهوری اسلامی که اکنون ۷۸ سال دارد جانشین آیت‎الله خمینی است که در ۸۶ سالگی درگذشت. این وضعیت یک بار در عربستان سعودی پیش آمد، به این ترتیب که یکی از برادران جانشین برادر دیگر شد در حالی که سن بیشتری از وی داشت. با این حال در عربستان برخلاف ایران قدرت در حال انتقال به نسل جدید است؛ شاهزاده جدید محمد بن سلمان و ۳۲ نفر و مشاوران او از نسل جوان عربستان هستند.
آبرامز یادآور شده که واضح است سعودی‎ها پیشرفت‎های اجتماعی و اقتصادی قابل ملاحظه‎ای داشتند و شروع به تبلیغ آن کردند و این یعنی دولت آنها را افراد جدیدی می‎گردانند و موتور تغییراتِ ناگهانی در آن روشن است.
مجله اسراییلی «MEMRI»  با اشاره به شعار «نه غزه، نه لبنان، جانم فدای ایران» یا «سوریه را رها کن، فکری به حال ما کن» در اعتراضات سراسری ایران می‎نویسد شعارهای مردم مستقیم خطاب به رهبران رژیم بوده و آنها خواستار سرنگونی و توقف کمک‎های مالی به سوریه و غزه شده‌اند.
درگیری‌ها در تظاهرات دی ماه در تهران حوالی میدان انقلاب
در میان این مطالبات، معترضان خواستار برگزاری رفراندوم، پایان دادن به نظام ولایت فقیه، برگزاری انتخابات آزاد و جدایی دین از دولت شدند.
رژیم ایران چطور تغییر می‎کند؟ با حمله و اشغال کشور به رهبری آمریکا نظیر آنچه در عراق در مورد صدام حسین اتفاق افتاد یا از طریق مردم در داخل کشور همان طور که سبب تغییر و فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و بسیاری از کشورهای اروپای شرقی شد؟ در اینجا سه مرحله هست که باید به آنها اشاره شود.
راه پیش رو
اول، تصمیم وزارت امور خارجه آمریکا، دستور وزارت خزانه‎داری و دفتر کنترل دارایی‎های خارجی برای قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست سازمان‎های تروریسم بین‎المللی است و اعمال تحریم علیه این تشکیلات نظامی و همچنین زیرمجموعه‌های سپاه. ده‎ها نفر از اعضای سپاه در قاچاق سلاح و مهمات، نقض حقوق بشر و سرکوب معترضان نقش دارند که آمریکا باید آن را مورد توجه قرار دهد.
دوم، اقدامات پیشگیرانه کاخ سفید در مورد فعالیت‎های وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ایران (MOIS) و ماموریت‎های ضداطلاعاتی رژیم در سراسر جهان. در سال ۲۰۱۲ در دوران اوباما، تیم تحقیقاتی کنگره در مورد نهادهای امنیتی ایران گزارشی تدوین کرد که در آن قید شده بود سازمان‎های امنیتی جمهوری اسلامی از جمله وزارت اطلاعات رژیم با چندین فرد و سازمان برای شناسایی مخالفان خود در خارج از ایران در حال انجام ماموریت هستند. همچنین پیشنهاد داده شد علیه فعالیت‎های برون‌مرزی رژیم و تلاش برای نفوذ نیروهای امنیتی آن در سراسر جهان تدابیر جدیدی در نظر گرفته شود.
سوم، تاریخ انقضای استراتژی امنیت ملی آمریکا در مورد رژیم ایران بسر آمده است. تظاهرات سراسری در ایران و خشونتی که نیروهای امنیتی علیه معترضان به کار بردند نقش مهمی بازی می‌کنند. گسترش و سرعت گرفتن این تظاهرات در ایران به این معناست که تغییر رژیم در این کشور نیازمند به کار گرفتن سیاست‎های امنیتی ملی آمریکا و گروه‎های حقوق بشری است.
این گزارش به ریسک‎های تاریخی معترضان در سال ۱۹۸۹ در انقلاب رومانی یا اعتراضات میدان تیان‌آنمن چین و همین وقایع در فرو ریختن دیوار برلین و انقلاب مخملی در چکسلواکی اشاره کرده و نوشته باید در نظر گرفت که در رویدادهای تاریخی که معترضان حکومت‎های خود را به چالش کشیده‌اند اتفاقات چقدر سریع و به طور موازی رخ داده‌اند.
آیا در سال ۲۰۱۸ در ایران انقلاب رخ خواهد داد؟ شاید. معترضانی که علیه حکومت دینی ایران به خیابان‎ها آمده‌اند نشان داده‌اند که این رژیم آینده‎ای ندارد.
فِرِد چارلز ایکله استراتژیست هسته‎ای می‎گوید، همان طور که جنگ‎ها به پایان می‏‌رسند، همه دیکتاتوری‎ها هم سقوط می‌کنند زیرا از حمایت مردم برخوردار نیستند.
اگر تظاهرات سراسری مردم ایران نشان‌دهنده عدم محبوبیت نظام و عدم حمایت مردم از این نظام نیست پس بیانگر چیست؟! اگر این اعتراضات اکنون وضعیت بحرانی رژیم ایران را نشان نمی‌دهد پس کی نشانگر آن است؟!
رییس سازمان سیا به درستی می‏‌گوید، شرایط اقتصادی در ایران خوب نیست و همین باعث شده که مردم به خیابان‎ها بروند. به گفته او رژیم تهران خشونت‎ در منطقه را تشدید می‎کند و قاسم سلیمانی پول‎ها را به لبنان و سوریه و یمن برده و هدر داده و تلاش می‌کند که خود را چهره‌ای محبوب نشان دهد.
همانطور که جان بولتون سفیر پیشین آمریکا در سازمان ملل در گردهمایی گروهی از ایرانیان در پاریس گفت، رفتار و اهداف رژیم ایران تغییر نخواهد کرد و تنها راه، تغییر این رژیم است!
پرسش نه بر سر تغییر رژیم بلکه بر سر زمان آن است.

نویسندگان: ریموند تانتر رئیس پیشین کمیته بررسی سیاست ایران در آمریکا و تحلیلگر ارشد خاورمیانه در شورای امنیت ملی در دولت‎های ریگان و ایوان ساسچا شیهان استاد روابط بین‎الملل دانشگاه بالتیمور
کیهان لندن

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر