- کانون بازنشستگان تامین اجتماعی استان تهران و کانون هماهنگی شوراهای اسلامی کار استان تهران در بیانیهای مشترک از کارگران و بازنشستگان خواستهاند تجمعی برگزار نکنند.
- اعتصابات و اعتراضات کارگری در نخستین روزهای هفته آخر دیماه نیز ادامه دارد.
ماهها حقوق عقب افتاده، اخراج کارگران و نبود امنیت شغلی موجب شده در ماههای گذشته تجمعات کارگری در سراسر ایران افزایش یابد بطوری که هر روز خبرهایی درباره تجمعات و اعتصابهای کارگری در شهرهای مختلف منتشر میشود. در این میان اما به نظر میرسد مقامات حکومتی در حالی که اقدامی برای حل مشکلات کارگران نمیکنند و با سیاستهای ناکارآمد نیز مشکلات آنها را افزایش میدهند، به هر ترتیب میخواهند جلوی برگزاری هرگونه تجمع و اعتصابات متشکل و گسترده را بگیرند.
اعتصاب و اعتراض ادامه دارد
از اواسط پاییز امسال، هر هفته چند تجمع اعتراضی و یا اعتصاب در واحدهای تولیدی و صنعتی برگزار شده است. در سه روز نخست هفته آخر دیماه نیز تجمعهای کارگران ادامه داشته است.
اعتصاب کارگران مجتمع کشت و صنعت نیشکر هفت تپه از بامداد روز دوشنبه، ۲۵ دیماه، برای بار دیگر از اداره تعمیر و نگهداری ماشین آلات شروع شده. در ادامه کارگران کارخانه و سایر بخشهای مجتمع کشت و صنعت نیشکر هفت تپه به کارگران معترض پیوسته و اعتراضات این مجتمع را سراسری کردهاند.
همچنین کارگران کارخانه «کیان کُرد» در ملایر به دلیل پرداخت نشدن حقوق ۵ ماه گذشته و عیدی سالهای ۹۵ و ۹۶ روزهای شنبه و یکشنبه، ۲۳ و ۲۴ دیماه، مقابل این کارخانه درست به تجمع اعتراضی زدند.
این کارگران که تعداد آنها حدود ۲۵۰ نفر است، میگویند مطالبات مزدی آنان مربوط به دستمزد ۵ ماهه سال جاری میشود. همچنین کارفرما به دلیل کمبود نقدینگی، عیدی سال ۹۵ و ۹۶ آنان را پرداخت نکرده است.
از سوی دیگر جمعی از کارگران «کیش چوب»، روز یکشنبه، ۲۴ دیماه، در اعتراض به بلاتکلیفی ۲۰۰ نفر از همکارانشان به دلیل تعطیلی این واحد تولیدی، مقابل ساختمان منطقه آزاد کیش در جزیره کیش تجمع کردند.
یکی از کارگران معترض به خبرگزاری ایلنا گفته است: «از مهر ماه سال ۹۶ این واحد تولیدی برای مدت حدود یک ماه تعطیل و تمامی ۲۰۰ کارگر این واحد صنعتی بلاتکلیف شدند. هنوز نه گامی برای راهاندازی دوباره کارخانه برداشته شده و نه مطالبات کارگران پرداخت شده است.»
به گفته کارگران برخی از آنها به صورت میانگین ۸ تا ۱۵ ماه معوقات مزدی طلبکارند و دو ماه حق بیمه کارگران نیز به تامین اجتماعی پرداخت نشده است. آنها میگویند آخرین حقوقی که آنها دریافت کردهاند مربوط به دستمزد شهریور ماه سال ۹۵ است که در خرداد ماه سال جاری توسط کارفرما به حساب بانکی آنها واریز شده است. همچنین کارفرما به دلیل کمبود نقدینگی عیدی سال ۹۵ آنان را پرداخت نکرده است.
از سوی دیگر نزدیک به ۶۰۰ کارگر پیمانی راهآهن شمال شرق از روز شنبه، ۲۳ دیماه، تاکنون در اعتراض به تاخیر افتادن سه مزد و ۵ ماه حق بیمه از سوی پیمانکار دست به اعتراض صنفی زدهاند. این کارگران که از ۴ تا ۸ سال دارای سابقه کار هستند میگویند سه ماه مزد و ۵ ماه حق بیمه خود را از پیمانکار طلبکار هستند. همچنین حدود ۵ ماه است که حق بیمه ما به سازمان تامین اجتماعی واریز نشده است. به طوری که تمدید دفترچههای درمانی هرچند ماه یکبار با مشکل تامین اعتبار روبرو میشود.
کارگران معدن زغال سنگ طزره از زیرمجموعههای معادن زغال سنگ البرز شرقی نیز روزهای شنبه و یکشنبه، ۲۳ و ۲۴ دیماه، به دلیل عدم پرداخت دو ماه حقوق خود دست به اعتراض زدند. در حالی که کارفرما با وعده پرداخت یکماه دستمزد کارگران را راضی کرد سر کار بازگردند اما کارگران میگویند مدتهاست کارفرما قول پرداخت منظم و به موقع حقوق را میدهد اما به آن عمل نمیکند.
بیانیهای به نام سکوت و به کام حکومت
با این وجود کانون بازنشستگان تامین اجتماعی استان تهران و کانون هماهنگی شوراهای اسلامی کار استان تهران در بیانیهای مشترک از کارگران و بازنشستگان خواستهاند تجمعات و اعتراضات سراسری را محکوم کنند و خواستههای خود را از طریق مصاحبه، مناظره و بیانیه مطرح کنند و تجمعی برگزار نکنند.
در این بیانیه با انشای تکراری و تبلیغاتی و تشریفاتی آمده است: «در ایامی که میهن اسلام و نظام مقدس جمهوری اسلامی در معرض هجوم و حمله انواع دشمنان قسم خورده غربگرا و مرفهین خارجنشین قرار دارد و متاسفانه برخی معترضین داخلی از احساسات پاک و بیشائبه افراد دارای مشکلات اقتصادی سوءاستفاده نمودهاند، جامعه شریف کارگران ایران که تحت فشار بیشترین معضلات اقتصادی نسبت به سایر اقشار جامعه میباشند، به دلیل تعهدات خود به نظام جمهوری اسلامی و شهدا به خصوص شهدای جامعه کارگری و عشق و علاقه وافر به مدیران اجرایی نظام بالاخص مقام معظم رهبری تلاش نمودهاند به منظور حفظ آرامش و امنیت اجتماعی جامعه مطالبات و خواستههای به حق خود را در قالب مصاحبه، مناظره و بیانیه از طریق نمایندگان قانونی خود مطرح و پیگیری نمایند و ضمن محکوم کردن اغتشاشات اخیر که موجب بر هم زدن نظم و و انضباط اجتماعی میگردد، حتی از برگزاری اجتماعات صنفی آرام صرفنظر نموده، به این امید که کارگزاران و مدیران اجرایی نظام به این بیانیهها و اطلاعیهها پاسخ مناسب و در خور شان جامعه کارگری را بدهند.»
در بیانیه این دو تشکل صنفی، حتی کارگران و بازنشستگان انزجار خود را از تجمعات روزهای گذشته اعلام کرده و همچنین از کارگران و بازنشستگان خواسته شده این این افراد با برگزار نکردن تجمعات به قانون پایبند باشند!
در حالی که برگزاری تجمعات صنفی بر اساس قانون اساسی جمهوری اسلامی عملی غیرقانونی نیست اما این پرسش مطرح است که عدم پرداخت حقوق کارگران آن هم برای چندین ماه، اخراج آنها و پرداخت نشدن مزایا و حق بیمه آنها بر اساس کدام قانون در جمهوری اسلامی صورت میگیرد که این تشکل صنفی برگزاری تجمع و اعتراضات صنفی را خلاف قانون اعلام میکند؟!
فرمایشی خواندن شورای اسلامی کار
در این میان سندیکاری کارگران شرکت اتوبوسرانی تهران و حومه ساعاتی پس از انتشار بیانیه مشترک کانون بازنشستگان تامین اجتماعی استان تهران و کانون هماهنگی شوراهای اسلامی کار استان تهران، شورای اسلامی کار را «فرمایشی» و «بیعمل» خطاب کرد.
در متنی که در کانال تلگرامی سندیکای کارگران شرکت اتوبوسرانی تهران و حومه منتشر شده بدون اشاره مستقیم به این بیانیه، عملکرد شورای اسلامی کار مورد نقد قرار گرفته و اعلام شده است شورای اسلامی کار در مورد مطالبات معوق شده کارگران از جمله طرح طبقه بندی مشاغل، شارژ کارت اعتباری و لباس فرم بیعمل بوده است.
در این متن آمده است: «حمایت شورای اسلامی کار فرمایشی از مدیریت برای سرکوب و فروکش کردن اعتراضات کارگران موجب شده مدیریت با خیالی آسوده حتی مزایایی را که از سال های قبل رانندگان و کارگران شرکت واحد بر پایه اعتراضات عمومی به دست آورده بودند را نسبت به سالهای گذشته کم و یا بعضا قطع کند.»
در ادامه آمده است: «مبلغی که باید به مناسبت عید قربان و عید فطر با شارژ کارت اعتباری کارگران پرداخت میشد؛ پرداخت نشده است. در ضمن از سال گذشته هم معوقات شارژ کارت اعتباری وجود دارد. لباس فرم رانندگان و لباس کار کارگران را ندادهاند. شورای فرمایشی هیچ اقدامی برای بازنگری طرح طبقهبندی مشاغل انجام نداده است. همچنین شورای بیخاصیت در مورد مسکن هر از گاهی با انتشار عکس و خبری تبلیغاتی که هیچ نتیجهای نداشته تلاش دارد؛ مانع از اعتراضات کارگران برای پیگیری مسکن باشد.»
گفتنی است شورای اسلامی کار، تشکلی صنفی و جدا از تشکلهای مستقل کارگری است. این شورا مرکب از نمایندگان کارگران و کارکنان یک کارگاه و نماینده کارفرما است که در واحدهای دارای بیش از ۳۵ نفر شاغل دائم، تشکیل میشود.
همچنین کارگران بر اساس قانون میتوانند تشکل صنفی مستقلی را تاسیس کنند. در ماده ۱۳۱ قانون کار آمده است «به منظور حفظ حقوق و منافع مشروع و قانونی و بهبود وضع اقتصادی کارگران، کارگران مشمول قانون کار میتوانند مبادرت به تشکیل انجمن صنفی نمایند.»
این در حالیست که در بسیاری از واحدهای تولیدی و صنعتی کارگران از عملکرد شورای اسلامی کار رضایت ندارند و معتقدند برخی اعضای این شوراها به حکومت وابسته هستند و نمیتوانند به صورت مستقل پیگیر منافع کارگران باشند. تجمع و تظاهرات تنها ابزار کارگران و کارمندان برای بیان خواستهها و حقوقشان است بدون آنکه تا کنون گوش شنوایی در حکومت و دولت برای شنیدن صدای برحق آنها وجود داشته باشد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر