۱ بهمن ۱۳۹۶

بر خلاف وعده روحانی اتفاق افتاد: سونامی در بازار ارز

- بازار ارز قفل شده و بسیاری از صرافی‌ها ارز نمی‌فروشند.
- برخی صرافی‌ها برای فروش ارز بلیت سفر و ویزا و پاسپورت مشتری را می‌خواهند و فقط تا سقف 5 هزار دلار ارز به مشتری می‌دهند.
- این آشفته‌بازار ارز است که سیاست‌های دولت، برخلاف وعده‌هایش، آن را ایجاد کرده است.

کیهان لندن - در حالی که حسن روحانی اعلام کرده بود که اقتصاد را برای فعالان پیش‌بینی‌پذیر می‌کند اما برای دومین بار در دولت او، فنر نرخ ارز‌‌ رها و قدرت تصمیم‌گیری از بازیگران اقتصادی گرفته شد.
بحرانی که بر اثر سیاست‌ها نادرست و خُلفِ وعده روحانی در بازار ارز شکل گرفته این بازار را با سونامی قیمت روبرو و آن را قفل کرده است.
اکنون ارز در بازار به طور رسمی چهارنرخی شده است و دولت هم دست روی دست گذاشته و بدون اینکه شرایط را برای بازگشت آرامش به بازار مهیا کند، اجازه داده که ارز راه خود را در پیش گیرد. سال گذشته هم این اتفاقات رخ داد و این شائبه را به وجود آورد که همزمان با هفته‌های پایانی سال و درست در ماهی که دولت قرار است عیدی و پاداش پایان سال کارمندان خود را بدهد، می‌خواهد دلار و یورو را با قیمت بالاتری بفروشد و ریال بیشتری به دست آورد. این البته حدس و گمان است که برخی رفتارهای دولت، آن را تشدید می‌کند و به آن دامن می‌زند.
حتی اگر این طور هم نباشد، به نظر می‌رسد که نظارت بر بازار ارز ضعیف است و بانک مرکزی باید بیش از این در بازار واکنش نشان دهد چرا که اگر عرضه ارز به اندازه کافی در بازار وجود دارد، چرا باید قیمت اینقدر نوسان داشته باشد؟ پس ممکن است که دلالان در بازار حضور داشته باشند؛ اگر هم عرضه به اندازه کافی نیست، باز هم باید این توضیح از سوی دولت داده شود که چرا عرضه ارز آن هم به صورت قطره‌چکانی در بازار از سوی بزرگ‌ترین عرضه‌کننده ارز صورت می‌گیرد و همین امر به آشفته‌تر شدن بازار دامن می‌زند.
ظهر روز یکشنبه، اول بهمن‌ماه، اگر چه قیمت دلار و یورو بر تابلو‌ها به ترتیب به ۴۶۰۰ و ۵۸۰۰ تومان رسیده اما صرافی‌ها معاملات ارز را سه قفله کرده‌اند و علاقه‌ای به فروش ارز ندارند.
خبرگزاری مهر در گزارشی پیرامون وضعیت بازار ارز در تهران نوشته است گویا تعبیر طهماسب مظاهری وزیر کهنه‌کار اقتصاد و رئیس کل پیشین بانک مرکزی که گفته بود «خزانه سه قفله شده است» این بار در بازار ارز عینیت یافته است چرا که معاملات تقریبا قفل شده و روی تابلوی بسیاری از صرافی‌ها، قیمتی مشاهده نمی‌شود و راسته‌ی خیابان فردوسی شاهد مردمی است که سرگردان از این صرافی به آن صرافی مراجعه می‌کنند.
در این گزارش درباره وضعیت بازار در پیش از ظهر یکشنبه آمده است برخی صرافی‌هایی که می‌خواهند خود را فعال‌تر نشان دهند، دلار آمریکا را تنها به قیمت ۴۵۵۰ تومان از مردم می‌خرند اما فروش ندارند. برخی از صرافی‌هایی که دلارهای منتخب را به دست مردم می‌دهند، از آنها کارت ملی و کارت بانکی به همراه رمز دوم را طلب کرده و در کنار آن، بلیت سفر و ویزا و پاسپورت هم می‌خواهند و در ‌‌نهایت، تا سقف ۵ هزار دلار به هر مشتری می‌دهند؛ آن هم البته اگر فرد طاقت بیاورد و بوروکراسی و ضوابط و شرایط را رعایت کرده و ساعت‌ها در صف‌های طولانی منتظر بماند.
در این میان برخی از توزیع قطره‌چکانی ارز مداخله‌ای از سوی دولت خبر می‌دهند و می‌گویند دولت تنها به صرافی‌هایی که خودش مایل باشد، دلار می‌دهد و همین امر سبب شکل گرفتن رانت برای برخی صرافی‌ها شده است.
یکی از فعالان بازار ارز در گفتگو با خبرنگار مهر می‌گوید: «ظاهرا  دلار مداخله‌ای در بازار توزیع می‌شود اما آنقدر میزانش کم است که هیچ تاثیری بر بازار و شکستن قیمت‌ها ندارد. گویا دولت تنها برای خالی نبودن عریضه صحبت از ارائه ارز مداخله‌ای می‌کند.»
در عین حال قیمت یورو نیز به شدت بالا رفته و هم اکنون قیمت خرید یورو ۵۶۴۰ تومان و فروش آن ۵۷۸۰ تومان است که البته در برخی صرافی‌ها به ۵۸۶۰ تومان هم می‌رسد. برخی صرافی‌ها یورو را به نرخ ۵۷۹۰ تومان، برخی دیگر ۵۸۲۰ تومان، برخی ۵۸۳۰ تومان، برخی ۵۷۵۰ تومان و در ‌‌نهایت برخی دیگر اصلا نمی‌فروشند.
البته بعضی صرافی‌ها معاملات فردا را مبنا قرار داده و قیمت یورو را تا ۶ هزار تومان هم بالا برده‌اند. همچنین برخی صرافی‌ها دلار را به قیمت بالای ۴۶۰۰ و البته با منت به مشتری می‌فروشند.
این آشفته‌بازار ارز است که سیاست‌های دولت آن را ایجاد کرده است؛‌ ولی از سوی دیگر به نظر می‌رسد وضعیت کل اقتصاد ایران چنان آشفته است که اکنون دیگر دولت قدرت و منابع کافی برای سر و سامان دادن به بازار را ندارد.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر