۸ بهمن ۱۳۹۶

لغو بازدید از اوین به بهانه شرایط بد جوی: وضعیت مبهم بازداشتی‎ها در بندهای امنیتی و شهرستان‎ها

-مهدی محمودیان فعال سیاسی: بازدید از زندان اوین هیچ اثری ندارد، از بازداشت‌شدگان و خانواده‌های کشته شده بخواهید به شما مراجعه کنند و گزارش بدهند.
- یک زندانی سیاسی در گفتگو با کیهان لندن از شکنجه سفید داخل زندان می‎گوید و امیدوار نیست اجازه بازدید از بندهای سپاه داده شود.
- آمار دقیقی از بازداشتگاه‎های شهرستان‎ها و وضعیت آنها وجود ندارد.

بازداشتگاه اوین
(کیهان لندن+ویدیو) در حالی که قرار بود صبح یک‌شنبه هشتم بهمن تعدادی از نمایندگان مجلس از زندان اوین بازدید کنند و در مورد وضعیت بازداشتی‎های اعتراضات دی‎ماه گزارش دهند یک نماینده گفته «به‌دلیل شرایط نامساعد جوی» این بازدید به تعویق افتاده است.
محمدعلی وکیلی در گفتگو با ایلنا، با اشاره به این‌که قرار بود هیاتی متشکل از نمایندگان مجلس شورای اسلامی از زندان اوین و محل نگهداری بازداشت‌شدگان اعتراض‌های اخیر بازدید کنند، اعلام کرد، این بازدید به زمان دیگری موکول شد و هنوز زمان انجام این بازدید مشخص نیست.
دو روز پس از نشست علاء‎الدین بروجردی رییس کمیسیون امنیت ملی مجلس و هیات نمایندگان جمهوری اسلامی با دیوید مک آلستر رییس کمیته روابط خارجی پارلمان اروپا در بروکسل (چهارم بهمن‎ماه) ویدیو‌یی از این جلسه منتشر شده که در آن بروجردی ادعا کرده در جریان اعتراضات سراسری دی ماه در ایران بیش از ۹۰۰ نفر از نیروهای پلیس زخمی و مجروح شدند و گروهی از آنها در بیمارستان هستند.
او همچنین با اشاره بازداشت صدها نفر از معترضان ادعا کرده اکثرشان پس از چند روز با گرفتن تعهد آزاد شدند و ما به عنوان نماینده در بین معترضانی که مطالبات صنفی دارند حاضر می‎شویم ولی وقتی افرادی با سوء استفاده اقدام به تخریب و آتش زدن کنند، وضعیت تغییر می‎کند چون پلیس مسوول حفظ امنیت است.
ادعاهای بروجردی مبنی بر مجروح شدن ۹۰۰ نفر از نیروهای پلیس تا کنون از سوی هیچ کدام از مقام‎های انتظامی رژیم تایید نشده است. از سوی دیگر ویدیوهای زیادی مروبط به حواشی تظاهرات دی‎ماه با رفع فیلتر تلگرام در فضای مجازی دست به دست می‎شود که نشان می‎دهد نیروی انتظامی جمهوری اسلامی تظاهرات مسالمت‎آمیز شهروندان را به شدت سرکوب کرده است و در خیابان به بدترین وضع ممکن معترضان را با باتوم کتک زده‌اند.
در حالی که مقام‎های سیاسی و انتظامی جمهوری اسلامی ایران مدعی هستند با ملایمت و آرامش با اعتراضات برخورد کردند و تنها با آنهایی که قصد تخریب داشتند برخورد خشن صورت گرفته، اما تصاویر بی‎شماری در فضای مجازی به اشتراک گذاشته شده که نشان می‎دهد تظاهرات مسالمت‌آمیز مردم به شدت سرکوب شده است.
روی دیگر این ماجرا کشته شدن مشکوک تعدادی از زندانی‎ها در بازداشتگاه‎ بود که بروجردی درباره آنهم حرفی نزد.
دانشگاه اوین، توصیه بنیان‌گذار!
روز پنج‎شنبه، ۱۵ تیرماه ۱۳۹۶، (ششم ژوئن) ۵۰ نفر سفرا و کاردارهای سفارتخانه‌‏های خارجی در ایران در حالی از زندان اوین بازدید کردند که به گفته برخی خبرنگاران در محیطی نمایشی صورت گرفت طوری که حتی بوی رنگ در برخی بندهای مورد بازدید به قدری زیاد بود که در برخی مواقع سفرا مجبور به گرفتن بینی خود می‏‌شدند، زیرا تنها چند ساعت قبل از این بازدید، به بندهای مورد نظر رسیدگی شده بود.
کاظم غریب‌آبادی معاون امور بین‌الملل ستاد حقوق بشر قوه قضائیه هم پس از پایان این بازدید ادعا کرد، «مدیریت زندان‌ها در جمهوری اسلامی ایران با کشورهای غربی متفاوت است و طبق گفته امام خمینی نگاه ما به زندان نگاه به یک دانشگاه است، از این رو باید شرایطی فراهم آوریم تا زندان‌های ما به یک دانشگاه تبدیل شوند».
«دانشگاه اوین» سوژه بسیاری از بازداشتی‎های اعتراضات خرداد سال ۸۸ بود.
هفت ماه از این بازدید گذشته بود که تظاهرات سراسری در ایران حدود ۱۰۰ شهر آغاز شد که با انبوهی از آمار ضد و نقیض در مورد تعداد بازداشتی‎ها، کشته‏‌شدگان و مفقودین همراه است و تا همین اواخر اجساد جوانان در کوچه و خیابان و رودخانه‎ها رها می‎شود و نیروی انتظامی یا اعلام می‎کند که آنها ارتباطی با اعتراضات نداشتند و یا اگر در زندان جان‏ خود را از دست داده‌اند به آنان برچسب اعتیاد یا خودکشی ‎می‌زنند.
درخواست بازدید از زندان اوین بارها از سوی اقلیتی از نمایندگان مجلس  مطرح ولی با آن مخالفت شده تا جایی که غلامرضا حیدری نماینده اصلاح‎طلب که فرزندش هم مدتی در زندان اوین بسر برده است، اعلام کرد، «امیدوار نیستم، اجازه بازدید از زندان اوین داده شود.»
اما روز یک‌شنبه، اول بهمن، بهمن الهیار ملکشاهی عضو کمیسیون قضایی مجلس از تعیین اعضای هیئت بازدیدکننده از زندان اوین خبر داد و گفت، نمایندگان مجلس یک‌شنبه آینده یعنی هشتم بهمن از زندان اوین بازدید می‌کنند.
غلامرضا میرزایی نیکو هم دیگر نماینده اصلاح‌طلب مجلس اعلام کرد که متاسفانه تا کنون از سوی وزارت دادگستری یا قوه ‌قضاییه هیچ پاسخی به درخواست محمود صادقی و دیگر نمایندگانی که درخواست بازدید از زندان اوین را داشتند، داده نشده و تنها با درخواست کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس موافقت شده است.
همزمان خبر فجایعی که از زندان‎ها به گوش می‌‏رسد خانواده‎ها را نگران سلامت عزیزان‎شان می‌کند.
از سویی دیگر طیبه سیاوشی نماینده تهران در مجلس روز جمعه، ششم بهمن، گفت، درخواست بازدید از زندان اوین در مجلس مطرح شد و در لیست هم نام یکى از نمایندگان زن قرار گرفت، چند روز بعد مطلع شدند قوه قضاییه نام این نماینده زن را از این لیست حذف کرده است.
این در حالیست که در جریان اعتراضات اخیر بیش از ۳۷۰۰ تا ۳۸۰۰ نفر از معترضین بازداشت شدند که صدها نفر از آنان زن بوده‌اند.
مسئله اساسی‎ دیگر وضعیت زندان‎های شهرستان‎هاست که امکانات آنها به شدت پایین است و خطر بیشتری جان بازداشتی‎ها را تهدید می‎کند؛ در عین حال آمار دقیقی از زندان‌های شهرستان‌ها  در دست نیست و تا امروز ۵ نفر داخل زندان‎ها جان خود را دست داده‌اند و رسماً کهریزک دوم با ابعاد وحشتناک‎تر موجودیت پیدا کرده است و طبق آمار سرکوب‎ها در اعتراضات ۹۶ در مقایسه با سال ۸۸ افزایش بیشتری داشت. منتها برخی رسانه‌های داخل و خارج از ایران از جمله رسانه‌های نزدیک به اصلاح‌طلبان برعکس سال ۸۸ سکوت پیشه کرده‌اند.
شکنجه‎های سفید
یکی از بازداشت‎شدگان تظاهرات سال ۸۸ که بیش از ۱۰ ماه در اوین زندانی بوده به کیهان لندن می‎گوید: «به طور معمول از همان ابتدای دستگیری به مدت طولانی در زندان انفرادی بندهای امنیتی نگهداری می‎شوند و تا مدت‎ها هم اجازه تماس با خانواده به آنها داده نمی‎شود. سالن‎های باریک و سلول‎های انفرادی چهار متری و تاریکی که تنها روزنه آن دو پنجره کوچک است که توسط میله‎های فلزی پوشیده شده است.»
او می‎افزاید: «زندانی‎ها از حقوق اولیه هم برخوردار نیستند مثلاً عدم دسترسی به ابتدایی‎ترین امکانات از جمله هواخوری بالای نیم ساعت که نمونه شکنجه‎های سفیدی است که زندانیان امنیتی پس از آزادی از آن تا مدت‎ها به دلیل ماندن در چنین محیطی با فشار روحی روانی آن دست و پنجه نرم می‎کنند.»
علاوه بر این بازجویی‎های طولانی‌مدت همراه با توهین و تهدید و شکنجه‎های روحی و روانی از جمله موارد متعددی است که طی این سال‌ها از سوی بسیاری از زندانیان بازگو شده که تا کنون مورد توجه هیچ‌ کدام از مسؤولان قرار نگرفته است.
شرایط وخیم زندان و مخالفت با بازدید از بندهای امنیتی
به عقیده بسیاری از کارشناسان، تجربه دو دهه ۶۰ و ۷۰ خورشیدی نشان داده است که جمهوری اسلامی سابقه‌ای طولانی در اعمال انواع شکنجه در بازداشتگاه‎ها دارد و گوش‌‌اش بدهکار درخواست هیچ نهادی نبوده و نیست.
زندانی‎هایی که با اتهامات مبهم امنیتی روبرو هستند، از دسترسی به وکیل محروم‌اند و وقتی هم پس از آزادی از شکنجه گزارش می‌دهند اغلب نادیده گرفته می‌شود و صدای آنها به گوش هیچ‎کس نمی‎رسد.
فعالین اجتماعی می‎گویند، نمایندگان مجلس طبق قانون باید بتوانند با دسترسی نامحدود به همه‌ی بخش‌های زندان، از جمله بندهای ۲۰۹ و ۲-الف و بند ۲۴۱ که در آنها مقامات اطلاعاتی بر افراد بازداشت‌شده نظارت می‌کنند، پافشاری کنند.
تلاش‎های بی‎حاصل برای بازدید از بندهای امنیتی
بندهای معروفی که طی سال‎های گذشته بارها خبرساز شده و تا کنون به دلایل فوق امنیتی نه تنها مورد بازدید نهادهای حقوق بشری و نمایندگان ملت قرار نگرفته بلکه در مهرماه سال ۹۱ محمود احمدی‎نژاد، رییس جمهور آن دوران هم نتوانست از این زندان بازدید کند.
او در سال آخر دوره ریاست جمهوری خود در نامه‎ای خطاب به آملی لاریجانی درخواست بازدید از زندان اوین را کرده بود که با مانع‌تراشی رییس قوه قضاییه  ابتدا به بعد موکول شد و بعد به بهانه «صلاح نبودن» از حضور رییس جمهور وقت برای بازدید از زندان اوین جلوگیری به عمل آمد.
مهدی محمودیان فعال و زندانی سیاسی در توییتی خطاب به سیاوشی نماینده تهران نوشته «خانم سیاوشی بازدید از زندان اوین هیچ اثری ندارد، کمیته‌ای از نمایندگان مجلس تشکیل بدهید و با اعلام شماره تلفن و آدرس از بازداشت‎شدگان و خانواده‌های کشته شده بخواهید به شما مراجعه و گزارش بدهند، بسیاری از خانواده‎ها هنوز تحت فشارند بجای بازدید از زندان فشار را از دوش آنها بردارید.»
نگرانی‎ها آنجاست که زندانی‎ها در اوین در چه شرایطی نگهداری می‎شوند که بارش برف سبب شده قرار بازدید کمیته پیگیری از اوین لغو شده است؟

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر