۱۴ تیر ۱۳۹۷

سخنان تهدیدآمیز روحانی در اروپا و ذوق‌زدگی اصلاح‌طلبان از «اتحاد سپاه و دولت»؛ دسته‎گُل روحانی یا سیگنال سلیمانی؟!

- حسام‎الدین آشنا: دکتر روحانی همان است که بود. هم مرد مذاکره است هم مرد مبارزه؛ او مرد روزهای سخت است. ‌سپاهیان قدیمی و اصیل او را به خوبی می‌شناسند.
- محمد قوچانی: ما هم ظریف می‎خواهیم، هم قاسم سلیمانی. هم دیپلمات و هم سردار!
- الهه کولایی: نامه سردار نماد يكپارچگی داخلی است.
- ارتش آمریکا: آماده تضمین آزادی تردد دریایی در تنگه هرمز هستیم.
- رسانه‌های اسراییل از تشکیل کمیته مشترک آمریکا و اسراییل «برای افزایش فشار» بر حکومت ایران خبر دادند.
- آیا قاسم سلیمانی با تقدیرنامه‌اش از روحانی، در کار «دولت بی‌تفنگ» کارشکنی کرده و یا برای مشارکت سپاه و دولت در نوشیدن جام زهر نهایی و نرمشی قهرمانانه‌تر از پیش، سیگنال داده است؟!
- پس از سخنان تهدیدآمیز روحانی در اروپا و تقدیرنامه سلیمانیِ اصولگرا از روحانی و ذوق‌زدگی استمرارطلبان، می‌بایست منتظر تصمیم آمریکا ماند که چه بسا در دیدار با روسیه در هلسینکی بیشتر مشخص شود.

کنفرانس مطبوعاتی آلن برسه و حسن روحانی
کیهان لندن- حسن روحانی این هفته به سوئیس و اتریش سفر کرد تا بلکه روزنه‎ای برای ادامه مذاکره با اروپایی‎ها درباره سرنوشت برجام و مقابله با تحریم‎ها پیدا کند.
سخنان تهدیدآمیز حسن روحانی رییس جمهوری اسلامی ایران در جریان کنفرانس خبری مشترک با الن برسه رییس جمهوری سوئیس در مورد اسراییل و تهدید به بستن تنگه هرمز، واکنش مثبت قاسم سلیمانی فرمانده نیروهای قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در پی داشته است. فرصتی که دست‌کم از دو زاویه می‌توان به آن نگریست: سلیمانی از این فرصت سود برد تا کشورهای اروپایی را بیشتر رم دهد و تأکید کند که روحانی در جمهوری اسلامی ایران کاره‌ای نیست. و یا اینکه سیگنالی در پشتیبانی از دولت روحانی فرستاد تا بگوید که در صورت آماده شدن جام زهر و نرمشی قهرمانانه‌تر از پیش، سپاه پشتیبان دولت است!
تقدیر رئیس دولت باتفنگ از رئیس دولت بی‌تفنگ
روحانی روز سه‎شنبه، ۱۲ تیرماه، در سوئیس در مورد به رسمیت شناختن اسراییل به صراحت گفت جمهوری اسلامی رژیم صهیونیستی را نامشروع دانسته و فعالیت‌های آن را در منطقه تجاوزکارانه ارزیابی می‌کند. وی همچنین در بخش دیگری از سخنان خود با لحنی معنی‌دار تاکید کرد «امکان ندارد نفت منطقه صادر شود و نفت ایران صادر نشود» که مخاطبان اعم از سیاستمداران و رسانه‌ها، آن را اشاره به بستن تنگه هرمز تعبیر کردند.
قاسم سلیمانی بلافاصله پس از این سخنان در قدردانی از روحانی دست به قلم برد و در نامه‌ای شد و مواضع او را «بیانات بسیار ارزشمند»ی دانست که «مایه مباهات و افتخار است». سلیمانی در این نامه تاکید کرده است «حقیر به‌ عنوان سرباز ولایت و این ملت سرفراز و با همه جان به حضور جناب‌عالی عرض می‌کنم: این همان دکتر روحانی است که ما شناخت داشتیم و داریم و می‌بایست باشد. شما با سخنان حکیمانه ارزشمند و قدرتمندانه خودتان رهبر عزیز، ملت بزرگوار ایران اسلامی و مسلمانان جهان را سرافراز نمودید.»
او همچنین نوشت «دست شما را برای ایراد این سخنان به‌موقع، حکیمانه و صحیح می‌بوسم و برای هر سیاستی که مصلحت نظام اسلامی باشد در خدمت هستیم» و نامه را چنین امضا کرد: «برادرتان قاسم سلیمانی»!
قاسم سلیمانی و حسن روحانی
این ابراز «برادری» قاسم سلیمانی در حالیست که طی یکی دو سال اخیر روحانی دست‌کم در دو سخنرانی رسمی به شدت به سپاهی‎ها حمله کرد و آنها را «دولت با تفنگ» خواند. روحانی همچنین سپاهیان را متهم به کارشکنی در برجام و سیطره در اقتصاد و دست داشتن در اختلاس‎ها کرد.
یک تعبیر از نامه سلیمانی این است که وی با تعریف و تمجید از سخنان ضداسراییلی و تهدیدآمیز روحانی به اروپایی‌ها پیام داد که وعده‌های دیگر روحانی را درباره برجام و سیاست‌های جمهوری اسلامی زیاد جدی نگیرند زیرا وی کاره‌ای نیست و فقط وقتی مطابق آمال سپاه پاسداران سخن بگوید، مورد تأیید قرار می‌گیرد و سپاه تنها در این صورت «برای هر سیاستی که مصلحت نظام اسلامی باشد در خدمت» است!
تعبیر دیگر اما این است که روحانی و سپاه به عنوان دولت‌های بی‌تفنگ و باتفنگ توافق‌ رسیده‌اند و در پس نمایش ضداسراییلی و تهدیدهایی مشابه بستن تنگه‌ی هرمز که امری ناممکن و به معنای ورشکستگی بیشتر خود جمهوری اسلامی است، نظام و رهبرش آماده‌ی نرمش تاریخی و یک عقب‌نشینی‌ قهرمانانه‌تر از پیش هستند.
در واکنش به تهدید روحانی، ارتش آمریکا هشدار داد تنگه هرمز باید همچنان به روی نفتکش‌ها باز بماند و آمریکا و متحدان آن در این زمینه از آمادگی کامل برای مقابله با هر اختلالی برخوردارند. بیل اوربان سخنگوی فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا گفت نیروهای ایالات متحده و متحدان منطقه‌‌ای این کشور «آماده تضمین آزادی تردد دریایی و گردش آزاد تجارت حسب مجوزهای قوانین بین‌الملل هستند.»
ذوق‌زدگی استمرارطلبان
و اما از آن طرف، اصلاح‎طلبانِ استمرارطلب و اطرافیان حسن روحانی از نامه قاسم سلیمانی حسابی ذوق زده شده‌اند.
حسام‌الدین آشنا مشاور روحانی در توییتر خود نوشت «‌نامه سردار به رئیس ‌جمهور مهمترین سند هماهنگی مطلق نیروی نظامی و مدیریت سیاسی کشور تحت زعامت ولایت امر برای هر سیاستی است که مصلحت نظام اسلامی باشد. واقعیت این است که  دکتر روحانی همان است که بود. هم مرد مذاکره است هم مرد مبارزه؛ او مرد روزهای سخت است. ‌سپاهیان قدیمی و اصیل او را به خوبی می‌شناسند.»
الهه کولایی عضو شورای‎ عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان در یادداشتی با عنوان «نامه سردار نماد یکپارچگی داخلی» نوشت که این نامه طرح‎های رقبای ژئو‌پولتیکی ایران در سطح منطقه و جهان برای ایجاد شکاف‌های داخلی را بی‌اثر می‎‌سازد.
روزنامه سازندگی وابسته به حزب کارگزاران تصویر قاسم سلیمانی را در صفحه نخست خود چاپ کرده و تیتر زده است: «اتحاد سپاه و دولت»! و محمدقوچانی سردبیر این روزنامه درباره آن در اینستاگرام‎اش نوشته: «اتحادی که مبنای حاکمیت ملی در هر کشور است: حاکمیت باید یگانه و یک‌پارچه باشد و میان امر سیاسی و امر نظامی پیوند و اتحاد باشد. می‌دانم که اصولگرایان تندرو و اپوزیسیون رادیکال ناسزا خواهند گفت اما این صفحه، فارغ از وظیفه حرفه‌ای و روزنامه‌نگاری، بیانگر دیدگاه واقعی من و دوستان و همفکرانم است و گمان می‌کنیم راهی جز تقویت وحدت این دو امر، سیاسی و نظامی وجود ندارد؛ چه در صلح، چه در جنگ… سال‌هاست از دوران مهرنامه می‎نویسیم که ما هم ظریف می‎خواهیم، هم قاسم سلیمانی. هم دیپلمات و هم سردار»!
غلامحسین کرباسچی دبیرکل حزب کارگزاران و اسپانسر روزنامه‎ سازندگی هم تصویر قاسم سلیمانی روی جلد سازندگی را در اینستاگرام خود به اشتراک گذاشته است. این همه در حالیست که کارگزارانی‎ها مدت‌هاست مجیز سپاه را می‌گویند و برای قاسم سلیمانی مدیحه‌سرایی می‎کنند ولی کرباسچی تا چندی پیش یکی از منتقدان سلیمانی و سیاست حضور نظامی رژیم در سوریه بود.
ادامه‌ی تهدید در وین
روحانی مواضع ضداسراییلی خود را در کنفرانس خبری مشترک با سباستیان کورتس صدراعظم اتریش نیز با لحنی شدیدتر‎ تکرار کرد و گفت: «برخی کشورهای اروپایی بدهکاری تاریخی به یهودی‌ها دارند که به ما ربط ندارد، اما یهود به ما ایرانی‌ها بدهکار است و منجی آنها در بابِل بودیم ما با یهودیان دنیا رابطه نزدیکی داریم اما صهیونیست‌ها اشغالگر هستند… داعش را حمایت می‌کنند و نقش اسراییل در منطقه مخرب است.»
نمایشگر ویدیو
در واکنش به این اظهارات، یکی از سخنگویان ارتش اسراییل گفت، قاسم سلیمانی هر سال ۱۰۰ میلیون دلار برای سازمان‌های تروریستی در غزه ارسال می‌کند. هر جا که رژیم ایران و قاسم سلیمانی پا می‌گذارند، تباهی و ویرانی با خود می‎آورند.
برخی ناظران معتقدند تلاش‌های حسن روحانی و ظریف در سوئیس و اتریش برای جلب رضایت اروپایی‎ها یا ایجاد روزنه برای گفتگو با آمریکا بی‎نتیجه بوده و روحانی را وادار کرده تا تندتر از گذشته علیه اسراییل موضع‎گیری کند. تقدیرنامه‌ی قاسم سلیمانی از روحانی را نیز در همین جهت ارزیابی می‌شود که با هدف کارشکنی در تلاش‌های روحانی تنظیم شده است. مشابه این اتفاق حدود یک ماه پیش در سفر نتانیاهو به اروپا روی داد که همزمان توییت‌های علی خامنه‎ای علیه اسراییل که این کشور را «غده سرطانی» خواند و آن را دوباره تهدید به نابودی کرد، سبب تقویت مواضع نتانیاهو شد و وی با دست پر به کشورش بازگشت. این بار تقدیر سلیمانی از روحانی می‌تواند نقشی مشابه بازی کند تا روحانی دست خالی روانه‌ی ایران شود.
نگاه‌های معنی‎دارسباستیان کورتس صدر اعظم اتریش به سخنان ضداسراییلی روحانی
تشکیل کمیته مشترک آمریکا و اسراییل «برای افزایش فشار» بر حکومت ایران
همزمان منابع اسراییلی از تشکیل یک کمیته مشترک اسراییل و آمریکا برای «افزایش فشار از داخل» بر جمهوری اسلامی خبر داده‌اند. روزنامه اورشلیم‌ پست با اعلام این خبر نوشت در هفته‌های اخیر مقامات امنیتی دو کشور در این مورد دیدارهایی با هم داشته‌اند.
تلویزیون ۱۰ اسراییل با استناد به سخنان یک مقام امنیتی اسراییل از راه‌اندازی تیمی مشترک از مقام‌های این کشور و آمریکا خبر داده که قصد دارند از «اختلافات داخلی» در ایران به عنوان اهرم فشار استفاده کرده و فشارها بر جمهوری اسلامی را افزایش دهند.
این رسانه همچنین گزارش داد اسراییل و آمریکا از چند ماه پیش کارگروهی مشترک تشکیل داده‌اند که بر تلاش جهت پشتیبانی از اعتراضات در داخل ایران و اعمال فشار روی حکومت این کشور متمرکز است.
مطابق این گزارش، مقام‌های دو طرف در طول چند ماه گذشته چندین بار با یکدیگر دیدار کرده‌اند. مقام‌های اسراییل گفته‌اند در دیدار جان بولتون مشاور امنیت ملی کاخ سفید و همتای اسراییلی او که چند هفته پیش در کاخ سفید انجام شد، درباره اوضاع داخلی ایران و همکاری‌های این تیم مشترک بحث و تبادل نظر شد.
کانال ۱۰ اسراییل گزارش داده است بولتون و مشاور امنیت داخلی اسراییل هر دو معتقدند وارد کردن فشار بر حکومت ایران در داخل روی رفتارهای زمامداران این کشور در منطقه اثر دارد.
یک مقام اسراییلی در این باره گفته است: «هیچکس بطور جدی به تغییر نظام ایران فکر نمی‌کند اما تلاش این تیم آن است که ببیند آیا می‌توان از ضعف‌های داخلی حکومت ایران برای اعمال فشار بیشتر بر آن و تغییر رفتارش استفاده کرد یا خیر؟!»
اورشلیم پست تاکید کرده در هفته‌های گذشته نیز مقام‌های اسراییل و آمریکا در فضای مجازی تلاش کردند پیام‌هایی را علیه حکومت ایران منتشر کنند.
در انتظار واکنش آمریکا
در چنین مجموعه‌ای است که اصلاح‎طلبان از «اتحاد دولت و سپاه» ذوق‎زده شده‌‎اند.  اگرچه این ذوق‌زدگی نشان می‌دهد که احتمال توافق در رهبری کشوری و لشکری نظام برای جام زهر نهایی چندان دور از ذهن نیست و به همین دلیل رسانه‌های وابسته نیز برای تبلیغ آن بلافاصله وارد میدان شدند، ولی ناگفته نباید گذاشت که در این میان یک «مشکل کوچک» در کار است:
جام زهر اروپایی وجود ندارد و هیچ جام زهری بدون آمریکا قابل تصور نیست! مگر آنکه روحانی مأمور شده باشد پیام نوشیدن جام زهر نهایی را از طریق دو کشور «خنثی» مانند سوئیس و اتریش به آمریکا برساند و قاسم سلیمانی هم با نامه‌اش همراهی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با «دولت بی‌تفنگ» را اعلام کند. در این صورت، می‌بایست منتظر تصمیم آمریکا ماند. تصمیمی که چه بسا گفتگوهای آمریکا و روسیه در هلسینکی که قرار است روز ۱۶ ژوییه برگزار شود، در آن نقش مهمی بازی کند.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر