۲۸ تیر ۱۳۹۷

استمرارطلبان نظام اسلامی در آرزوی گفتگوی مستقیم با آمریکا منهای ترامپ!

- اظهارات واعظی دستیار حسن روحانی در مورد هشت بار درخواست ترامپ برای گفتگو با روحانی جناح اصلاح‎طلب را امیدوار به مذاکره مستقیم رژیم با آمریکا کرده است!
- حسام‎الدین آشنا مشاور امنیتی حسن روحانی از طرح گفتگو با آمریکای منهای ترامپ سخن گفته است.
- برخی کارشناسان در ایران می‌گویند ترامپ به دنبال مذاکره مستقیم با تهران بدون واسطه اروپایی‌هاست.
- علی خرم دیپلمات پیشین جمهوری اسلامی در یادداشتی نوشته برای گفتگو با ترامپ دیر شده است.
محمود واعظی رییس دفتر حسن روحانی
محمود واعظی رییس دفتر حسن روحانی
کیهان لندن- محمود واعظی رییس دفتر حسن روحانی روز چهارشنبه، ۲۷ تیر، در حاشیه جلسه هیات دولت به خبرنگاران گفت در سفر قبلی روحانی به نیویورک برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل، ترامپ ۸ بار برای ملاقات با او تماس گرفته است!
سفر حسن روحانی به نیویورک مربوط به اواخر شهریور سال ۱۳۹۶ است و به فرض اینکه ادعای واعظی درست باشد نمی‎شود فراموش کرد که ۹ ماه از آن زمان گذشته و امروز وضعیت نه تنها برای دولت بلکه برای کل نظام بسیار متفاوت شده است از جمله آنکه یک سال پیش آمریکا هنوز از برجام خارج نشده بود، از تحریم‎های آمریکا خبری نبود، شرکت‎ها و کارخانجات خارجی یکی پس از دیگری ایران را ترک نمی‎کردند، قیمت دلار حدود چهار هزار تومان بود و روسیه و عربستان تصمیم به افزایش تولید نفت برای پرکردن خلاء نفت ایران پس از شروع رسمی تحریم‎ها نگرفته بودند، وضعیت صادرات نفت ایران مبهم نبود و از همه اینها مهمتر هنوز خبری از اعتراضات و اعتصابات سراسری نبود! در طول این مدت شرایط اقتصادی به شدت خرابتر و نارضایتی ناشی از مشکلات معیشتی و گرانی و بی‎اعتمادی شهروندان به نظام به مراتب بیشتر شده است.
با این وجود کام تلخ اصلاح‎طلبان و هواداران دولت، آن هم پس از شعار «اصلاح‌طلب اصولگرا، دیگه تمومه ماجرا» حتی با شنیدن یک ادعای سوخته‎ مبنی بر تماس ترامپ برای گفتگو با روحانی در سال گذشته، شیرین شد و روز پنجشنبه، ۲۸ تیرماه ۹۷، روزنامه‎های نزدیک به جریان فرصت‌طلبِ استمرارطلبان در صفحه اول خود این ادعا را برجسته کردند! جالب است که کارشناسان نزدیک به دولت تدبیر و امید نیز خوشبینانه آن را پنجره‎ای برای ادامه مسیر مفتضحانه‎ای می‌پندارندکه کشتی سوراخ دولت و نظام در حال طی آن است.
کوکِ ساز گفتگو با آمریکا در روزنامه دولت
روزنامه ایران ارگان دولت در گزارشی با عنوان «ایران و آمریکا؛ چه کسی تماس می‎گیرد؟» می‎نویسد: واعظی درست پس از اظهارات هفته گذشته ترامپ که امیدوار به نتیجه گرفتن از تلاش‌هایش برای اعمال فشار علیه ایران بود این موضوع را مطرح کرده است.
اشاره این روزنامه به این صحبت ترامپ است که گفته «می‌دونم که آنها [زمامداران جمهوری اسلامی] مشکلات بسیار فراوانی دارند و اقتصادشان در حال سقوط است، اما می‌خواهم به شما بگویم که در نقطه‌ای خاص، آنها با من تماس می‌گیرند و خواهند گفت که ما حاضریم معامله کنیم.»
گفتگو با آمریکا بدون پرزیدنت ترامپ
روزنامه‎ ایران شرحی هم از پالس‎های قوی دولت باراک اوباما برای مذاکره مستقیم با جمهوری اسلامی ایران داده و برای خواننده چنان فضای مثبتی ساخته  که انگار نه انگار موضوع بر سر عقب‌نشینی تام و تمام نظام مقدس است. در پایان هم به یادداشت اخیر حسام‌الدین آشنا مشاور امنیتی دولت  امنیتی روحانی اشاره کرده که وی در آن آرزوی گفتگو با آمریکای بدون ترامپ را مطرح کرده: «این یک فرصت است برای بهبود رابطه با غرب. اکنون چیزی به نام غرب منهای ترامپ داریم… هلسینکی نشان داد که غرب یعنی اروپا و آن امریکای دیگر که علیه امریکای ترامپ متحد شده‌اند. جای ما کجاست؟ زمان آن است که با امریکای ضد ترامپ و با غرب منهای ترامپ گفتگو کنیم»!
دو گزینه: گفتگو با آمریکا یا گفتگو با آمریکا!
روزنامه اصلاح‎طلب آرمان با قاسم محبعلی تحلیلگر مسائل بین‌المللی گفتگو کرده و او هم گفته «ترامپ دنبال مذاکره دوگانه آمریکایی- ایرانی بدون اروپاست». او در این مصاحبه گفته «ترامپ در وهله اول تلاش دارد بگوید که مسائل از طریق مذاکره مستقیم و دوجانبه حل‌شدنی است، دقیقا مثل اتفاقی که در کره شمالی افتاد.»
این کارشناس سیاسی، راه حل برای جمهوری اسلامی و مشکلاتش را رها کرده و در عوض برای کشورهای اروپا دو نسخه پیچیده که هر دو یکی است: «اروپایی‎ها می‌توانند دو موضع را اتخاذ کنند؛ نخست اینکه میان ایران و آمریکا نقش میانجی را ایفا کنند، یا اینکه تسهیل‌کننده مذاکرات دوجانبه ایران و آمریکا باشند»!
یکی از دیدارهای ظریف و کری در جریان مذاکرات اتمی سال ۲۰۱۵

برای گفتگو با آمریکا دیر شده
سیدعلی خرم دیپلمات پیشین جمهوری اسلامی و استاد دانشگاه اما دیدگاه متفاوتی را بیان کرده و در یادداشتی می‎نویسد: «بر فرض که دونالد ترامپ هشت بار درخواست ملاقات نموده باشد، اینکه نشانه قدرت و هنر ما نیست بلکه موضع طرف مقابل را می‌رساند! هنر ما هنگامی به منصه ظهور می‌رسید که از بهترین فرصت و موقعیت استفاده می‌کردیم. نه اینکه آنقدر زمان بگذرد تا طرف مقابل ما را از نظر اقتصادی دچار تزلزل نموده، تحریم‌های خودش را بطور زورگویانه و غیرقانونی بر ما تحمیل نماید آنگاه طعنه بزند که آیا وقتش نرسیده بیایید با ما مذاکره کنید؟ برنامه دونالد ترامپ به گمانش این است که آنچنان ایران را در موضع ضعف قرار دهد که فشار اقتصادی تبدیل به موج اعتراض شود.»
او در ادامه در انتقاد غیرمستقیم به «نگاه به شرق» که برخی زمامداران رژیم از جمله «رهبر روسوفیل جمهوری اسلامی مبلّغ و مدافع آن است، می‎نویسد: «روسیه به قصد پرکردن جیب خود از کارت‌های گوناگون ایران در صحنه سیاسی نظیر سوریه، یمن، عراق و لبنان و در صحنه اقتصادی نظیر نفت، تجارت، صنعت، سرمایه‌گذاری و دیگر موارد برای تاخت زدن با کارت‌های در دست غرب سعی می‌نماید خود را متولی و قیم نزد ترامپ و غرب معرفی نماید و سخن از سرمایه‌گذاری ۵۰ میلیارد دلاری روسیه در صنعت نفت ایران می‌رانند در حالی که هنوز به تهران نرسیده، سخنانشان از سوی وزیر انرژی روسیه تکذیب می‌شود و یا روسیه پیشقدم می‌شود و به عربستان پیشنهاد افزایش تولید دو میلیون بشکه نفت برای اخراج ایران از بازار صادرات نفت جهان می‌نماید. آنچه که ادعا شد که روسیه قرار بوده سخنگوی ما در ملاقات پوتین با ترامپ باشد، امید دارم که صحت ندارد. شایسته است خودمان سرنوشت خود را رقم بزنیم و اجازه ندهیم دیگران با فرصت‌طلبی سرنوشت ما را در دست گیرند.»
دونالد ترامپ؛ ۲۳ ژوئن ۲۰۱۸

در این میان، جسته و گریخته از داخل ایران منابع غیررسمی در باره‎ی گفتگوهای پنهانی آمریکا و جمهوری اسلامی و پیام‎هایی که محرمانه دو طرف برای یکدیگر ارسال می‎کنند به گوش می‎رسد؛ هرچند مقام‎های رسمی رژیم به تأکید آن را تکذیب می‎کنند و آمریکایی‌ها و واسطه‌ها نیز چیزی بروز نمی‌دهند. اما این روندیست که هم در جام زهرهای قبلی و «نرمش قهرمانانه‌»ی اتمی پیش رفته و هم در رابطه با کره شمالی و کشورهایی در موقعیت مشابه! در روزهای گذشته این هم گفته شد که تهران از طریق پوتین پیامی برای ترامپ فرستاده که بهرام قاسمی سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی آن را تکذیب کرد.
بنا به تجربه، رهبران رژیم اسلامی در ایران برای بقای خود در قدرت از هیچ کاری از جمله همراه با ذلت و خفت و خواری پروا ندارند؛ چه برسد کنار آمدن با واشنگتن که برای برخی محافل خودی جمهوری اسلامی سبب افتخار نیز هست! دولت‎هایی که در عمر چهل ساله‌ی رژیم جمهوری اسلامی در آمریکا روی کار آمده‌اند هیچکدام دست رد به سینه این رژیم نزده‌اند و با گرفتن باج و امتیازات بیشتر از خود انعطاف نیز نشان داده‌اند. با این همه وضعیت  کنونی تفاوت عمده‎ای با گذشته دارد و آن عامل مردم و نارضایتی گسترده جامعه‌ی ایران است که فریادشان  پیش از آنکه به گوش علی خامنه‌ای و زمامداران نظام برسد، به گوش آمریکا رسیده. دونالد ترامپ در نشست هلسینکی و پیش و پس از آن نیز بارها تأکید کرده است که از مطالبات مردم ایران حمایت می‌کند؛ ظاهرا وی خروج از برجام و تشدید تحریم‌ها را در چهارچوب همین حمایت ارزیابی می‌کند. در مقابل اما، علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی بدون آنکه بتواند قدمی در کاهش مشکلات شامل بیکاری و بی‌آبی و بی‌برقی و عدم امنیت و ده‌ها مورد دیگر بردارد، در دیدار با رییس و اعضای دولت (۲۴ تیرماه) «لزوم گسترش روزافزون دیپلماسی و ارتباطات خارجی» را مهم می‌خواند و تاکید می‌کند «بجز موارد معدودی همچون آمریکا، روابط کشور با شرق و غرب باید هر چه بیشتر تقویت شود و تحرک عملیاتی و هدفمند دیپلماسی افزایش یابد.» گویی خامنه‌ای نمی‌داند که چهل سال است رژیمی که وی رهبر آن است، راه و روش دیگری به غیر از این نمی‌شناسد و  اگر این سیاست به رفع و یا حتی کاهش مشکلات کشور پاسخ می‌داد، کشتی نظام مقدس اینقدر سوراخ نمی‌شد که همه به فکر در رفتن از آن بیفتند حتی اگر فقط ابراز آرزوی گفتگو با آمریکا بدون ترامپ باشد!

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر