۱۳ دی ۱۳۹۶

انتقاد برخی اصلاح‏‌طلبان از سرکوب تظاهرات و سقوط یک مرد مؤمن! ‎

- عمادالدین باقی: تاکید می‎کنم تظاهرات به هر نحوی خاموش شود، موقتی است.
- تاجرنیا: معترضان در برخورد با مفاسد تبعیض دیده‎اند.
- زیباکلام: آقای شمخانی، عربستان این همه آدم به خیابان کشانده؟
- مصطفی تاجزاده: سوریه نمی‎شویم.
- سران اصلاحات درک کرده‎اند که این جنبش نه شعار «رای من کو» سر می‎دهد و نه شال و مُچ‎بند سبز و بنفش دارد و نه اصلا امیدی به چهره‌های اصلاح‌طلب دارد. این جنبش با بریدن از «دو بال نظام»، «کشتی» حکومت را که اصلاح‌طلبان و اصولگرایان سرنشینان آن هستند «سوراخ» کرده‌ است.

اصلاح‏‌طلبان در ایران بر سر دوراهی بزرگی قرار گرفته‌اند؛ بخش عمده‌ آنها سکوت کرده و ظاهرا بلاتکلیف مانده‌اند که آیا این تظاهرات را به عنوان یک اعتراض برخاسته از مردم در واکنش به گرانی‎ها و فساد ارزیابی کنند و یا در کنار حکومت بمانند و از آنجا که بقای‎شان در گرو بقای این حکومت است هر آنچه توان دارند برای تحریف و خفه‌کردن و سرکوب اعتراضات مردمی و سراسری به کار بگیرند.
تظاهرات سراسری مردم در ایران
کیهان لندن - محمد هاشمی رفسنجانی، برادر علی‎اکبر هاشمی‎رفسنجانی با استناد به روایتی از خمینی صراحتاً گفته اصولگرا و اصلاح‌‏طلب همه در «یک کشتی» نشسته‌اند، اگر کشتی «سوراخ» شود همه غرق می‎شوند. باید اذعان کرد که واقعا حق با اوست. سیدعلی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی نیز در سال‌های گذشته بارها از «اصلاح‌طلب» و «اصولگرا» که زمانی قبل‌تر «محافظه‌کار» نامیده می‌شدند، به عنوان «دو بال نظام»‌ اسم برده بود که جمهوری اسلامی به هر دو نیاز دارد وگرنه مختل می‌شود.
از آنجا که مواضع «محافظه‌کاران» و «اصولگرایان» هموراه صریح و مشخص بود، یکی از دستاورد‌های بزرگ این دوره از جنبش اجتماعی مردم ایران را باید افشای مواضع دوپهلو و نقش فریبکارانه‌ی «اصلاح‌طلبان» دانست. بیشتر چهره‌های اصلاح‌‏طلب، از رییس جمهور «اصلاحات‌»شان گرفته تا نظریه‌پردازان‌شان، نه تنها سفره خود را از مردم جان به لب رسیده از بیکاری و بی‌پولی جدا کردند و نه‌تنها واکنشی به ده‎ها کشته و زخمی و صدها بازداشتی نشان نمی‌دهند بلکه معترضان را تحقیر کرده و آنها را بازیچه و دست‌نشانده قلمداد می‌کنند. آنها ترجیح داده‌اند که رسماً اعلام کنند زیر چتر حکومت جمهوری اسلامی می‎مانند و همچون «مجمع روحانیون مبارز» به ریاست حجت‌الاسلام محمد خاتمی، تظاهرات را «اغتشاش» و «آشوب» می‌دانند و خواهان سرکوب آن هستند.
اما در این میان هستند شماری از چهره‎های اصلاح‏‌طلب که موضع دیگری را در پیش گرفته‌اند.
اعتراضات اگر به زور سرکوب خاموش هم شود، موقتی است و دوباره شعله‌ور می‌شود
عمادالدین باقی فعال سیاسی و روزنامه‎نگار نوشته که از چند روزنامه و خبرگزاری با او تماس گرفته‌اند تا نظرش رادرباره تظاهرات بگوید. او  به آنها گفته «علاقه‌‏ای به حرف‎های کلیشه‎ای و تکراری» ندارد و ادامه داده است:‌ «از اینکه همواره ناگزیریم طوری برای شما حرف بزنیم که نه سیخ بسوزد نه کباب و به تریج قبای کسی برنخورد تا بتوانید منتشر کنید دیگر حالم از خودم هم بهم می‎خورد. به نظر من تا نشود آزادانه و صریح درباره همه علل و دلایل و راه حل‌ها صحبت کرد این رخدادها پایان نمی‎گیرند و اگر هم با هر روشی خاموش شوند موقتی است (تاکید می‎کنم موقتی است) چون علل و ریشه‎های آن موجودند».
بحران معیشت و تبعیض در برخورد با فسادها
علی تاجرنیا، فعال سیاسی نیز گفته «نباید اعتراضات مردم را فقط مختص به دولت، وضعیت معیشتی و اقتصادی آنان بدانیم و در واقع این کار به نوعی تنزل دادن و محدود کردن خواسته‌های آنان است.»
او با اشاره به نقش صدا و سیمای رژیم در نمایش اعتراض‌ها گفته رسانه ملی باید بتواند تریبون درستی برای مطالبات و خواسته‌های مردم و نمایندگان آنان باشد. اگر این نهاد در دست یک جریان سیاسی خاص قرار بگیرد و احزاب، تشکل‌ها و نمایندگان مطبوعات آن‌طور که باید و شاید برای ابرازنظر ابرازی در اختیار نداشته باشند، طبیعتا مسیر شبکه‌های خارجی انتخاب می‌شود.
او صراحتاً تاکید کرده «آنچه بیش از هر چیز امروز مردم را ناراضی می‌کند صرفا مشکلات اقتصادی و معیشتی نیست، تبعیضی که آنان در برخورد با فساد می‌ببینند هم یکی دیگر از این عوامل است».
خط و نشان پلیس ضدشورش برای مردم
لطمه به «اعتبار» اصلاح‏‌طلبان
صادق زیباکلام که در روزهای گذشته رسماً اعلام کرد از تظاهرات حمایت نمی‎کند، سرانجام مجبور شده است تحت فشار افکار عمومی در نامه‎ای سرگشاده به علی شمخانی، دبیر شورای‎عالی امنیت ملی دست‌کم به کنایه بنویسد «نمی‎دانستم عربستان از چنین توانمندی برخوردار است که می‌تواند هزاران نفر را به خیابان‌ها بکشاند». این نامه در واکنش به این ادعای شمخانی است که عربستان را عامل ناآرامی‎های ایران دانسته است.
زیباکلام همچنین در توییتی به محمد خاتمی، «رییس دولت اصلاحات» و بیانیه اخیر «مجمع روحانیون مبارز» واکنش نشان داده و نوشته است: «جناب حجت‌الاسلام سید محمدخاتمی، با سلام و احترام اصولگرایان چیز بیشتری ندارند که در جریانات اخیر ازدست بدهند. اما به اعتبار اصلاح‎طلبان تا به همین‌جا هم لطمات جدی وارد شده.صندوق رای هنوز تنها راه نجات کشور است.ما به «تکرار می‌کنیم» شما نیاز داریم. به خاطرآینده ایران نگذارید این سرمایه را ازدست بدهیم». اشاره زیباکلام به نقش خاتمی در انتخاب دوباره‌ی حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم است که به رأی‌دهندگان رهنمود داد با رأی به حسن روحانی، گزینش وی را به ریاست قوه مجریه تکرار کنند.
فساد‌های بنیادین و بی‎عدالتی گسترده
محمود صادقی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی که از آغاز اعتراضات موضع‏ تقریبا مستقلی نسبت به وقایع داشته در توییتی تازه نوشته است «بیگانگان و کسانی که معترضان را به آنان نسبت می‌دهند، مانند دو تیغه یک قیچی‌اند که گرچه در ظاهر با هم تضاد دارند، اما درواقع برای قطع یک ریشه به کار می روند؛ و آن امید مردم به شنیده شدن اعتراض‌شان به فرآیندهای ناعادلانه و فساد نهادینه شده در ما مسئولان قوای سه‌گانه است».
در بین اصلاح‌‏طلبان چهره‎هایی نیز هستند که دست‌کم در حرف به سوی حکومت غَش نکردند.
مصطفی تاجزاده، معاون وزیر کشور دولت اصلاحات یکی از آنهاست که توییت کرده «فیلتر کردن صفحات مجازی پرکاربر مثل تلگرام در زمانی که حکومت بیش از همیشه نیازمند ارتباط سالم و موثر با شهروندان است، رابطه‌ی مردم با یکدیگر و نیز با مسؤولان را قطع می‌کند و به مشکلات فعلی دامن می‌زند». او با هشتگ «#سوریه_نمی‏شویم» به آن دسته از حامیان محمد خاتمی و میرحسین موسوی که مدعی‎اند ایران با این اعتراضات در شرایط سوریه و لیبی شدن قرار گرفته پیام دیگری می‌دهد.
اصلاح‏‌طلبان و حامیان آنها در بین دانشجویان، خبرنگاران و روزنامه‎نگاران چند نگرانی دارند.
بسیاری از آنها شکست تظاهرات سال ۸۸ را چشیده‎اند و هنوز با احکام سنگین قضایی روبرو هستند و به خود فکر می‌کنند که در صورت حمایت از این اعتراضات، اگر این جنبش نیز به شکست بیانجامد حکومت روزگار آنها را سیاه‎تر می‎کند. از طرفی سران اصلاحات درک کرده‎اند که این جنبش نه شعار «رای من کو» سر می‎دهد و نه شال و مُچ‎بند سبز و بنفش دارد و نه اصلا به چهره‌های اصلاح‌طلب امید بسته است. این جنبش با بریدن از «دو بال نظام»، «کشتی» حکومت را که اصلاح‌طلبان و اصولگرایان سرنشینان آن هستند «سوراخ» کرده‌ است.  معترضان هزاران جوانی هستند که در کنار خانواده‌های خود جان‏ در کف دست گرفته و سقوط نظام جمهوری اسلامی را می‌خواهند. کسانی که شعارهای مردم را شنیده باشند و هنوز هم خود را به خواب بزنند، اعم از اصلاح‌طلب و اصولگرا و هواداران آنها، نهایتا یا در کنار سرکوبگران قرار گرفته است و یا موج اعتراضات مردم آنها را پشت سر خواهد نهاد.
در این بین کم نیستند اصلاح‏‌طلبانی که حتی بدشان نمی‎آید برای حفط صندلی و قدرت نیم‌بند خود، رابطه‌شان را با اصولگرایان بهبود بخشند تا پس از سرکوب مردم شاید سهم بیشتری به آنها برسد. موضع‌‏گیری‎های محسن هاشمی رییس شورای شهر، معصومه ابتکار و محمدرضا عارف و چند نفر دیگر القاکننده‌ی چنین مواضع و اهدافی است.
تحریف‌های تحریک‌آمیز رییس دفتر روحانی
در این میان، محمود واعظی، رییس دفتر حسن روحانی در حاشیه نشست هیات دولت روز چهارشنبه گفته «اینکه عده‌ای آشوب ایجاد کنند چه ربطی به گرانی دارد». این موضع‎ او چنان شور است که با واکنش منفی خبرنگاران و فعالین سیاسی اصلاح‌‏طلب هم روبرو شد. آمنه شیرافکن خبرنگار اصلاح‎طلب در توییتی اظهارات او را «وقیحانه» توصیف کرده است. او در توییتی می‌نویسد «آقای واعظی کاش واقعا سکوت کنی مرد مؤمن».
حال باید منتظر بود و دید آیا با ادامه‌ی تظاهرات سراسری مردم، چه حکومت و چه اصلاح‌‏طلبان به عنوان شریک قدرت و یکی از «بال‌»های نظام مجبور به تغییر رویکرد خواهند شد یا اینکه با سرکوب مردم منتظر می‌مانند تا موج تظاهرات «کشتی سوراخ» آنها را به قعر تاریخ بفرستد.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر