- اقامتگاه رضاشاه در جزیره موریس جزو اموال ایران است و معلوم نیست چرا حالا فیل وزارت خارجه جمهوری اسلامی یاد هندوستان کرده و به یاد این عمارت در اقیانوس هند افتاده است!
- تقاضای مجوز برای فروش این عمارت از سوی وزارت خارجه در شرایطی صورت میگیرد که از سرنوشت مومیایی منتسب به رضاشاه خبری در دست نیست.
اقامتگاه رضاشاه در جزیره موریس کاخ والری Val Ory
کیهان لندن- وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی از هیئت دولت خواسته تا مجوز فروش «کاخ والری» را صادر کند. این کاخ اولین محل اقامت رضاشاه فقید در دوران تبعید در جزیره موریس است. بنیانگذار سلسله پهلوی شش ماه نخست دوران تبعید خود را در این ساختمان سپری کرد که جزو اموال ایران به شمار میرود.
در حالی که سرنوشت مومیایی منتسب به رضاشاه فقید همچنان نامعلوم است و در پس تناقض گویی و ناراستی مدیران مسئول، بیم نابود کردن آن میرود، حالا فیل وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی یاد هندوستان کرده و به یاد اقامتگاه رضاشاه در جزیره موریس واقع در اقیانوس هند افتاده است!
آنگونه که پایگاه اطلاعرسانی دفتر هیئت دولت اعلام کرده، وزارت امورخارجه درخواست صدور مجوز برای فروش این کاخ در منطقه موکا واقع در جزیره موریس را به دولت حسن روحانی ارائه کرده است.
تلاش برای نابودی و پاک کردن هر آنچه به تاریخ ایران و به ویژه تاریخ معاصر و دوران پهلوی مربوط میشود تا جایی پیش رفته که وزارت امور خارجه، قصد دارد چوب حراج به اقامتگاه رضاشاه در دوران تبعیدش بزند. اقامتگاهی که جزو اموال و میراث ایرانیان به شمار میرود.
این کاخ که محل اقامت کوتاهمدت رضاشاه فقید بوده در طول سالهای گذشته مورد بیتوجهی قرار داشت از همین رو این عمارت مانند دیگر آثار تاریخی در خود ایران رو به ویرانی رفته و به متروکهای تبدیل شد. بخش اعظم منطقه موکا که جزو اموال رضاشاه به شمار میرفته، به تدریج فروخته شده و حالا فقط همین عمارت نیمهویرانه باقی مانده است که با توجه به توریستی شدن جزیره موریس که سالانه هزاران نفر را از سراسر جهان به سوی خود جلب میکند میتواند به یکی از دیدنیهای این منطقه تبدیل شود.
ولی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی اندکی پس از کشف مومیایی منتسب به رضا شاه تصمیم گرفته عمارتی را که جزوی از تاریخ و میراث فرهنگی ایرانیان در جزیره موریس به شمار میرود، بفروشد و پولش را به جیب بزند.
البته بیمسئولیتی مقامات جمهوری اسلامی در حفظ و نگهداری آثار فرهنگی و تاریخی در خود ایران امر تازهای نیست ولی اینکه دامنهی این بیاعتنایی و بیتوجهی به خارج از مرزهای ایران نیز برسد، جای تأمل دارد.
رضاشاه پهلوی پس از کناره گرفتن از سلطنت در سال ۱۹۴۱ به جزیره موریس در اقیانوس هند تبعید شد و پس از شش ماه اقامت در آن جزیره به ژوهانسبورگ پایتخت آفریقای جنوبی نقل مکان کرد و در ۴ مرداد ۱۳۲۳ در ژوهانسبورگ درگذشت. پیکر وی پس از مدتی به مصر انتقال یافت و در آنجا مومیایی شده و در مسجد رفاعی به امانت گذاشته شد تا اینکه در اردیبهشت سال ۱۳۲۹ به تهران منتقل و در محوطه شاهعبدالعظیم در شهر ری به خاک سپرده شد. پس از انقلاب در اردیبهشت سال ۵۹ صادق خلخالی با موافقت روحالله خمینی رهبر انقلاب و جمهوری اسلامی آرامگاه رضاشاه را تخریب کرد اما به گفتهی وی پیکر شاه فقید ایران به دست نیامد. در روز سوم اردیبهشت ۹۷ به هنگام حفاری در محوطه شاهعبدالعظیم یک پیکر مومیایی پیدا شد که بر اساس شواهد گفته میشود متعلق به رضاشاه است. مقامات جمهوری اسلامی اما در این مورد اطلاعرسانی نکرده و معلوم نیست از وحشت محبوبیت رضاشاه در جامعه چه بلایی بر سر تنها مومیایی کشفشده در ایران آوردهاند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر