- ناصر ملکمطیعی رفت و کسانی که وی را از فعالیت هنری محروم و ممنوع کرده بودند، تسلیت میگویند!
- مسعود ده نمکی: محسن مخملباف یکی از عاملان ممنوعیت فعالیت هنری ناصر ملک مطیعی بود.
- جای هنرمندان محبوب در دل مردم است حتی اگر به اجبار چهل سال بر پرده سینما ظاهر نشوند.
کیهان لندن- درگذشت ناصر ملکمطیعی پس از ۴ دهه ممنوعیت فعالیت هنری و ممنوعالتصویری، اذهان عمومی را به سوی متهمان اصلی دوری تحمیلی وی از سینما و تلویزیون سوق داده؛ متهمانی که امروز پیام تسلیت میفرستند و در سوگ وی توییت میکنند و ملکمطیعی را یکی از سه ستون سینمای ایران مینامند.
با درگذشت ناصر ملکمطیعی بازیگر سینمای قبل از انقلاب و ممنوعالتصویر و ممنوعالکار شدنش بعد از انقلاب و سالها خانهنشینی و محرومیت از فعالیت هنری، حالا پس از درگذشت وی، تازه به یاد کسانی افتاده که یا خود بانی حذف این هنرمند محبوب در سینما بودند و یا در برابر حذف سینماگران و هنرمندان قدیمی از پرده سینما، سکوت کردند.
در فضای مجازی، تاریخ ممنوع از کار شدن و یا اجبار به مهاجرت بازیگرانی چون ناصر ملکمطیعی و بهروز وثوقی این روزها در حال ورق خوردن و مرور شدن است: حرف از روزهای احضار او و دوستانش به دادگاه انقلاب به میان آمده و روزهای تلخی که این سینماگران معروف و محبوب قبل از انقلاب، پس از پیروزی انقلاب اسلامی پشت سر گذاشتند.
نمای دیگر درگذشت ناصر ملکمطیعی، رنگ عوض کردن نهادها و کسانی است که خود از اهرمهای اصلی فشار بر هنرمندان قبل و پس از انقلاب هستند و سالهاست زندگی و هنر هنرمندان بازیچهی اعتقادات و سود و زیان آنهاست. اما حالا، به گونهای از ناصر ملکمطیعی یاد میکنند که گویی هرگز با فعالیت او و همکارانش بر پرده سینما مشکلی نداشتهاند و این آنها نبودهاند که نسلی از هنرمندان کشور را درست مانند گروهها و احزاب سیاسی، از عرصهی زندگی اجتماعی حذف کردند!
در این میان، روزنامه کیهان تهران که هربار با نوشتن یادداشت یا نقدی، موجب توقیف آثار هنری و سینمایی یا ممنوعیت کار سینماگران شده، دست به انتشار مطلبی زده و از ریشههای اصلی ممنوعیتها و محرومیتهای هنری ناصر ملکمطیعی نوشته است.
این اقدامات در حالی صورت میگیرد که این روزنامه، همین هفته گذشته، به جعفر پناهی فیلمساز ممنوعالکار و ممنوعالخروج، برای چندمینبار تاخته و پیش از این نیز نوشته بود که محمد رسولاف کارگردان سینما را به دلیل ساخت فیلمهای سیاسی و ضدحکومتی، ممنوعالکار بکنند. رسولاف، بعد از روزنامه کیهان حکومتی، و تازه هنگام خروج از ایران، متوجه ممنوعالخروج بودن خود شد!
حالا، کیهان تهران که از برنامه اتمی تا کار هنرمندان خط و ربط تعیین میکند با انتشار مطلبی با عنوان «کلاهِ مخملی رسانههای زنجیرهای بر سر مطالبات معیشتی» نوشته که روزنامهشان (کیهان تهران) در دوران مدیریت محمد خاتمی یادداشت تندی علیه اکران فیلم «برزخیها» ساخته ایرج قادری و با بازی ناصر ملک مطیعی منتشر کرده است.
این یادداشت در تاریخ ۹ خردادماه سال ۱۳۶۱ نوشته شده و در آن آمده: «همه اینها را نوشتهام که بگویم ای برادری که فکر و رفتار تو و خواست آمریکا یک مجموعه واحد را تشکیل میدهد، ای هنرشناسنمای غاصب پستی که صلاحیتش را نداری، همانگونه که برای خوشایند شرق فیلم «برنج خونین» را به فستیوال تاشکند میبری در فستیوال غرب فیلم برزخیها را فراموش نکن.»
کیهان تهران همچنین در یادداشت خود، به «فشارهای بیامان» محسن مخملباف که موجب محروم شدن ناصر ملکمطیعی از بازیگری شد نیز اشاره کرده است.
در این بین، حتی مسعود ده نمکی کارگردان سری فیلمهای «اخراجیها» که پیشتر به شغل مقدس به زیر کشیدن فیلمها از روی پرده سینما اشتغال داشت و سینماگران را کتک میزد، در صفحه اینستاگرامش، تصویر ناصر ملک مطیعی را منتشر کرده و این بازیگر پیشکسوت را «لوطی» خوانده است!
دهنمکی به مقایسه ناصر ملک مطیعی با محسن مخملباف پرداخته و نوشته که «لوطی در وطن و روشنفکر در آغوش اجنبی .لوطی که توسط خالق توبه نصوح تکفیر و ممنوع الکار شد و فیلم برزخیهایش توقیف و دیگری از فیلم توبه نصوح به فیلم سکس و فلسفه رسید.»
شوخی روزگار در این نوشته مسعود ده نمکی درباره ممنوعالکار شدن ناصر ملکمطیعی دست کمی از به دست گرفتن این هنرمند محبوب توسط «بسیجی دهنگشاد» ندارد!
اما صدا و سیمای جمهوری اسلامی گوی سبقت را در تزویر و ریا از دیگران ربوده و با انتشار خبر درگذشت ناصر ملک مطیعی مطلقا به روی خود نیاورد که اولین نهادی بوده که ملک مطیعی را از تلویزیون حذف کرده و همین زمستان سال گذشته از پخش مصاحبههای این هنرمند ۸۸ ساله، جلوگیری کرده است. در عین حال خبر درگذشت این هنرمند را با آن همه فیلمهایی که وی را به محبوب قلب مردم تبدیل کرد طوری منتشر کرده که انگار ناصر ملک مطیعی فقط یک فیلم بازی کرده و آن هم فیلمی بوده که به نام «نقش نگار» بعد از انقلاب ساخته شده!
این رویکرد صدا و سیمای حکومت مورد انتقاد پرویز پرستویی و فرزند ملکمطیعی در مراسم تشییع پیکر این هنرمند قرار گرفت. همچنین، عدهای از مردم گزارشگران صدا و سیمای جمهوری اسلامی را که قصد تهیه گزارش از مراسم تشییع پیکر ملکمطیعی را داشتند، از محوطه بیرون کردند.
اصلاحطلبان نیز در فضای مجازی به انتشار پیامهای تسلیت پرداختند اگرچه نه تنها در مورد زیر پا گذاشتن حقوق هنرمندان پیش از انقلاب و حذف آنها همیشه سکوت کردهاند، بلکه هم اکنون نیز درباره محدودیتهایی که علیه هنرمندان اعمال میشود حرفی نمیزنند و از هنرمندانی نیز که به دلیل فعالیت هنری و مدنی در زندان هستند سخنی نمیگویند.
محمدعلی ابطحی، محمود احمدینژاد، سازمان امور سینمایی، زهرا اشراقی، سیداحمد خمینی، و چند نماینده مجلس شورای اسلامی نیز درگذشت ناصر ملکمطیعی را تسلیت گفتند. از محمد خاتمی اما تا کنون چیزی دیده و شنیده نشده است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر