- پیامرسان سروش متعلق به صدا و سیمای جمهوری اسلامی و مورد حمایت سپاه پاسداران و دارای ایموجیهای زنان با حجاب، شعار «مرگ بر آمریکا» و عکس سیدعلی خامنهای است!
- محمد رسول کاظمی نجفآبادی که در دهه 80 با نام مستعار «رونا» وبسایتی پورن به زبان فارسی و انگلیسی راهاندازی کرده بود مالک پیامرسان «آیگپ» است.
- نام پیامرسان «ایتا» نخستینبار توسط رئیس مرکز فناوری اطلاعات و رسانههای دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مطرح شد و متعلق به فردی ساکن شهر قم است.
کیهان لندن- با مسدود شدن تلگرام مقامات جمهوری اسلامی به صورت هماهنگ تبلیغات مختلفی را برای استفاده مردم از پیامرسانهای داخلی به راه انداختند.
«سروش»، «ایتا»، «آیگپ»، «ویسپی» و «بله» چهار پیامرسان از پیامرسانهایی هستند که مورد تبلیغات دولت و دیگر مقامات جمهوری اسلامی قرار گرفتهاند.
بخش قابل توجه سهام پیامرسان «سروش» متعلق به صدا و سیمای جمهوری اسلامی است. این پیامرسان که شاید آن را بتوان از قدیمیترین پیامرسانهای ایرانی خواند در سال ۱۳۹۴ با نسخههای رسمی اندروید و آیاواس به بازار ارائه شد اما مورد استقبال کاربران قرار نگرفت.
این نرمافزار که استفاده از آن مدتی پیش از مسدودکردن تلگرام تبلیغ شد، توسط شرکت «توسعه فناوری رسانه سروش» پشتیبانی میشود که مدیرعامل این شرکت محمدرضا علیعسگری است. مدیریت پیامرسان سروش نیز بر عهده سیدمیثم سیدصالحی است.
بسیاری معتقدند محمدرضا علیعسگری نسبت نزدیکی با عبدالعلی علیعسگری رئیس صدا و سیمای جمهوری اسلامی دارد. سیدصالحی نیز که به تازگی مدیریت پیامرسان سروش به او سپرده شده مدیرعامل شرکت دادهپردازی «فنآوا» بوده است که خدمات اینترنت پرسرعت ارائه میدهد.
این پیامرسان که مورد حمایت سپاه پاسداران قرار دارد ایموجیهای زنان با حجاب همراه با تشویق به اعمال مذهبی و شعار «مرگ بر آمریکا» و همچنین عکس سیدعلی خامنهای نیز تولید کرده است. جالب اینجاست که به محض افزایش تبلیغات حکومت برای این پیامرسان، به دلیل تحریمهای ایالات متحده آمریکا، سروش در فروردین ۹۷ از «اَپ استور» حذف شد.
مدیر آیگپ: از وبسایت پورن تا تجلیل برای راهاندازی پیامرسان داخلی
«آیگپ» دیگر پیامرسان داخلی در ایران است که تبلیغات حکومتی زیادی روی آن صورت میگیرد. مدیرعامل این پیامرسان شخصی به نام محمدرسول کاظمی نجفآبادی است. این پیامرسان توسط شرکت «روی خط مدیا» پشتیبانی میشود.
محمدرسول کاظمی نجفآبادی پیشتر و در دهه ۸۰ با راهاندازی شرکتی با عنوان «شرکت فناوری پیشرفته پارس داده» که به سهامداری خودش و دو تن از اقوامش بوده فعالیت حرفهای خود را آغاز کرد. یکی از سهامداران این شرکت الهه کاظمی نجف آبادی، خواهر محمدرسول کاظمی است که در سال ۹۲ در انتخابات شورای شهر تیران (استان اصفهان) شرکت کرد اما به مرحله نهایی نرسید و اکنون به عنوان مسئول امور بانوان هیئت فوتبال شهرستان تیران مشغول به کار است.
محمد رسول کاظمی نجفآبادی در دهه ۸۰ با نام مستعار «رونا» یک وبسایت پورن به زبان فارسی و انگلیسی راهاندازی کرده بود که به همین دلیل در سال ۸۸ توسط اطلاعات سپاه بازداشت و شرکت او پلمپ شد.
در حالی که مدتی از او خبری نبود در اوایل دهه ۹۰ دوباره در حوزه فعالیتهای فناوری اطلاعات سر و کلهاش پیدا شد. شرکت پیشین او «شرکت فناوری پیشرفته پارس داده» از سال ۹۳ دوباره فعال شده و همزمان شرکت «روی خط مدیا» را ثبت کرد.
عرصه فعالیت این شرکت بسیار گسترده است و از خدمات فنی در زمینه اینترنت تا برگزاری همایش و انعقاد قرارداد و تأمین وام و اعتبار بانکی و… را در بر میگیرد. پس از مدتی خرید و فروش و صادرات و واردات کلیه کالاهای مجاز بازرگانی نیز به خدمات این شرکت اضافه شد.
جالب اینجاست که اکنون بسیاری از رسانههای داخل ایران از محمد رسول کاظمی نجفآبادی به عنوان یکی از چهرههای جوانی که در زمینه «استارت آپ» دارای خلاقیت است نام میبرند. او همچنین مورد حمایت دولت هم قرار گرفته بطوری که در خبرها آمده است دو بانک پیامرسان «آیگپ» را خریدهاند. محمد رسول کاظمی نیز با تایید این خبر گفته است: «توافق میان پیامرسان آیگپ و کنسرسیومی با عضویت شرکت گسترش الکترونیک مبین ایران، مجموعه شرکت ارتباطات سیار ایران (همراه اول) و بانکهای پارسیان و پاسارگاد حاصل شده است.»
جالبتر اینکه یکی از اعضای هیئت مدیره شرکت گسترش الکترونیک مبین ایران چهره شناختهشده اصولگرا، مهرداد بذرپاش است. در آخرین آگهی روزنامه رسمی این شرکت به تاریخ اول آبان ۹۶ آمده است که مهرداد بذرپاش به نمایندگی از شرکت گروه توسعه صنعت و معدن تدبیر به سمت رئیس هیئتمدیره شرکت گسترش الکترونیک مبین ایران انتخاب شده است.
«ایتا» از شهر قم
«ایتا» از دیگر مدعیان در میان پیامرسانهای داخلی است که در سال ۱۳۹۶ شروع به فعالیت کرد و اولین نسخهاش برای اندروید و همزمان نسخه وب آن آماده بهرهبرداری شد. همچنین نسخه آیفون و دسکتاپ آن در دست طراحی است.
مراحل طراحی و پیادهسازی نرمافزار ایتا توسط شرکت «اندیشهیاوران تمدن» که گفته میشود یک شرکت خصوصی است، انجام گرفته که این شرکت تحت حمایت دو شرکت طوبی و هاتف فعالیت میکند. سوابق این شرکتها در حوزه فناوریهای مبتنی بر تلفن همراه است.
نام پیامرسان «ایتا» نخستینبار توسط مرتضی موسویان رئیس مرکز فنآوری اطلاعات و رسانههای دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مطرح شد. تبلیغ اصلی که روی این پیامرسان و به عنوان نقطه قوتش مطرح شده «شباهت» به تلگرام است. در حالی که این پیامرسان یک کپیبرداری از برنامه تلگرام است و تنها به جای لوگوی تلگرام از لوگوی دیگری برای ایتا استفاده شده است. جالب اینجاست که در وبسایت «ایتا» نام هیچ شخصی به عنوان گرداننده اصلی نیامده است.
مالک این وبسایت در whois.com یک شرکت خصوصی به نام «شرکت اندیشهیاوران تمدن» نیست بلکه شخصی به نام محسن غفاری از شهر قم است. همچنین در قسمت Organization یا سازمان whois.com شرکت سامانه فناوری طوبی به عنوان سازمان و مالک درج شده است؛ این شرکت با آدرس ارسال پیام صوتی – ارسال پیامک در دسترس است و در واقع یا مالک پیامرسان ایتا در اصل همین شرکت است یا همکاری بین شرکت، شخص و یا آدرس پیامرسان ایتا و شرکت سامانه فناوری طوبی وجود دارد.
با این حساب میتوان به این نتیجه رسید که پیامرسان داخلی ایتا با هدف جمعآوری اطلاعات و شماره تلفنها و هویت افراد و احتمالا سوء استفاده تبلیغاتی به نفع شرکت طوبی دایر شده است. حال باید دید مرتضی موسویان رئیس مرکز فناوری اطلاعات و رسانههای دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در شرکت طوبی دارای منافعی است که به تبلیغ این پیامرسان پرداخته است یا خیر!
«ویسپی»، از هنگکنگ به اسم داخلی
سرویس پیامرسان «ویسپی» در حالی به عنوان یک پیامرسان داخلی معرفی شده که اگر نام این پیامرسان را به زبان فارسی جستجو کنید، وبسایتی به شما معرفی نمیشود اما در صورت جستجوی نام این پیامرسان به زبان انگلیسی، وبسایتی به همین زبان توضیحاتی درباره این پیامرسان میدهد.
پشتیبان ویسپی شرکتی به نام «SG Atlantic Limited» مستقر در هنگکنگ است اما بعضیها مدعی هستند که این پیامرسان داخل ایران و توسط یک اپراتور اینترنت ثابت در کشور یعنی شرکت «شاتل» اداره میشود.
با این حال مدیرعامل شاتل تعلق ویسپی به این شرکت را تکذیب میکند و میگوید: «به عنوان یک اپراتور، رعایت بیطرفی، اصل فعالیت ماست و حامی فعالیت توسعه کاربری همهی پیامرسانها هستیم. این شرکت خدمات CDNبه بسیاری از شرکتهای دارای محتوای داخلی و خارجی ارائه میدهد اما هیچ مشارکتی با هیچ یک از شبکههای اجتماعی خارج از این پروتکل وجود ندارد. چنانچه شرکتهای فعال در این حوزه نیز بخواهند میتوانند از این خدمات استفاده کنند. در همین حال، ما از هرگونه همکاری با سرویسهای داخلی و خارجی که بتواند امکانات پیش روی مشتریان و رضایت آنان را توسعه دهد، استقبال میکنیم.»
«بله» با سرمایه بانک ملی
در این میان شاید سرمایهگذاری بانک ملی در یک پیامرسان نیز جالب باشد. پیامرسان «بله» متعلق به شرکت «دادهورزی سداد» است.
۷۲درصد سهم این شرکت متعلق به بانک ملی ایران است. ۲۴ درصد سهام آن هم متعلق به شرکت خدمات انفورماتیک و چهار درصد هم سهم شرکت سرمایهگذاری گروه توسعه ملی ایران است. سرمایه این شرکت ۵۰۰ میلیارد ریال است.
در بخش معرفی این پیامرسان اطلاعات مبهمی از نحوه شکلگیری این نرمافزار آمده: «ما پنج نفر بودیم؛ جوان و جویای نام. شاید هم مقداری نپخته. دور هم جمع شده بودیم تا محصولی خواستنی و کارآمد را بسازیم. دوست داشتیم در زمینه اپلیکیشنهای اینترنتی ارتباطی فعالیت کنیم. هدف اولمان را «ایمیل» انتخاب کردیم. میخواستیم چیزی بسازیم که روی دست تمام ایمیلهای خارجی بزند. دور، دور پیامرسانها شده بود. آنموقعها وایبر روی بورس بود و مقداری هم ویچت. شروع کردیم به دویدن؛ به یادگرفتن؛ «بله» را بر این مبنا ساختهایم»!
پیامرسانهای داخلی در حالی تبلیغ برای کوچ مردم به این پیامرسانها را از ماهها پیش آغاز کردهاند که هیچ کدام از آنها تا کنون از سوی مردم با استقبال روبرو نشده است. در همین رابطه محمد جواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات روز سهشنبه، ۱۸ اردیبهشت، در نشستی با فراکسیون به اصطلاح مستقلین مجلس گفته است از ۴۵ میلیون کاربر تلگرام فقط یک میلیون نفر از تلگرام خارج شدهاند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر