از نمونه غارهای در پیوند با دوران پارینهسنگی در شمال ایران میتوان به دو غار هوتو و کمربند اشاره کرد. غار کمربند در بهشهر مازندران است و برای نخستینبار به دست باستانشناسی به نام «کارِلتون کون» در سال 1318 خورشیدی کاوش شد.
لایهنگاری این غار به گونهی متریک انجام شد و در کل 28 لایه برای این غار در نظر گرفتند که لایههای میانی و بالایی آن در پیوند با دوران فراپارینهسنگی (10هزار سال پیش از میلاد) و نوسنگی (8هزار سال پیش از میلاد) است. سفالهای دورهی نوسنگی این غار از گونهی پوک و ترد، دست-ساز و دارای شاموت گیاهی (مادهی افزودنی برای چسبندگی بیشتر) است. ابزارهای سنگی دوران گوناگون غار از سنگ چخماق ساخته شده بود. پایهی اقتصاد معیشتی غارنشینان بر پایهی رمهداری بوده و از این لایهها استخوان جانورانی چون بز، گوسفند، خوک و گاو به دست آمده است.
غار هاتو (هوتو) کمی بالاتر از غار کمربند و در صد متری آن است. این غار را نیز «کارلتون کون» دو سال پس از غار کمربند کاوش کرد و از دید باستانشناسی 17 لایه برای آن در نظر گرفتند که مانند کمربند دربرگیرندهی دورههای فراپارینهسنگی، نوسنگی و همچنین دورهی تاریخی است. سفالهای به دست آمده از این غار گاهی دارای نگارههایی زیبا بودند. تزیین سفالها با نگارههای هندسی، گیاهی و جانوری بر زمینهی قرمز انجام گرفته و از رنگ سیاه برای کشیدن این نگارهها بهره برده شده است که تا حدودی همانند سفال-های دورهی نوسنگی تپهی سیلک کاشان (در فلات مرکزی ایران) است. اگر آهنگ سفر به مناطق شمالی کشور را دارید حتما از این غارهای باستانی دیدن کنید.
تارنمای امرداد - بنفشه میرزایی
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر