۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۷

زیست بوم - انتقال آب دریای عمان به ۳ استان کم‌آب: سه هزار روستای سیستان و بلوچستان در معرض بیماری‌های عفونی

- معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست می‌گوید آب دریای عمان نیز مناسب انتقال به سه استان خشک نیست ولی چاره‌ای جز این نداریم.
- روستاهای سیستان و بلوچستان از تانکرهای آب برای رفع نیاز استفاده می‌کنند که اغلب به بخش خصوصی تعلق دارند و مردم باید برای تامین آب تانکر پول بپردازند.
- خطر شیوع بیماری‌های عقونی و روده‌ای برای کمبود آب مورد مصرف بهداشتی وجود دارد.
کیهان لندن- معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست از آغاز احتمالی طرح انتقال آب دریای عمان به استان‌های سیستان و بلوچستان، هرمزگان و خراسان رضوی خبر داد و سیستان و بلوچستان را برای این پروژه در اولویت دانست. بی‌آبی در ۳هزار روستای سیستان و بلوچستان منجر به شیوع بیماری‌های عفونی شده است.
پروین فرشچی معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا از احتمال آغاز طرح انتقال آب به ۳ استان کم‌آب در سال آینده خبر داده است.

وی گفته که این انتقال آب از دریای عمان به سه استان سیستان و بلوچستان، هرمزگان و خراسان رضوی صورت می‌گیرد که سیستان و بلوچستان در اولویت نخست قرار دارد.
پروین فرشچی در حالی پیش‌بینی کرده که در سه سال آینده این استان‌ها به منابع آبی نیازمند می‌شوند که نماینده ایرانشهر در مجلس شورای اسلامی نیز آمار فاجعه‌باری از بی‌آبی در ۳هزار روستای سیستان و بلوچستان ارائه داده است.
نماینده مردم ایرانشهر در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ۳۰۰۰ روستا در مرکز و جنوب سیستان و بلوچستان فاقد شبکه آبرسانی بهداشتی هستند گفت: «با وجود بی‌آبی و مشکلات ناشی از آن، شاهد شعله‌وری کانون‌‌های بیماری عفونی در مرکز و جنوب سیستان و بلوچستان هستیم.»
محمد نعیم امینی ‌فرد به تسنیم گفته که ۳هزار روستا در مرکز و جنوب این استان شبکه آبرسانی بهداشتی ندارند و بی‌آبی و مشکلات ناشی از آن، این روستاها را به کانون بیماری‌های عفونی بدل کرده است!

معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به رد طرح‌های انتقال آب دریای خزر و خلیج فارس به دلیل شرایط آبی متفاوت، گفته که دریای عمان نیز در بخش شمال شرقی شرایط متفاوتی دارد ولی «چاره دیگری برای تامین منابع آب مورد نیاز این مناطق نداریم.»
انتقال آب از دریای عمان به این سه استان که فاقد سفره‌های آب زیرزمینی و بارش‌های کافی هستند، به منظور تامین آب شرب و مصارف صنعت و کشاورزی صورت می‌گیرد.
مردم استان سیستان و بلوچستان به شکل سقایی یا سیار آب مورد نیاز خود را تامین می‌کنند که البته خطرات عمده بهداشتی دارد ولی در عین حال ۲هزار روستا در این استان حتی همین آب سیار را نیز ندارند.

تانکرهای آبرسان در تملک آب و فاضلاب روستایی اندک و انگشت‌شمار است و اکثر آبرسان‌ها به پیمانکاران بخش خصوصی تعلق دارد که «به ازای دریافت پول اقدام به خدمت به این شیوه کردند اما چندین سال است که طلب خود را دریافت نکردند.»
به طور متوسط هر فرد برای تامین نیازهای بهداشتی خود به روزانه ۷۰ تا ۸۰ لیتر آب نیاز دارد که مردم هزار روستا با آبرسانی سقایی حدود ۱۵ لیتر آب دریافت می‌کنند و این به معنای ناکافی بودن آب برای رفع نیازهای بهداشتی است.
به گفته امینی‌فرد علاوه بر مشکلات آب، سیستم دفع فاضلاب در روستاها نیز غیربهداشتی است و در این مناطق بیم شیوع بیماری‌هایی مثل التور، وقوع شعله‌وری و ایپدمی بیماری‌های عفونی روده‌ای می‌رود.
این در حالی است که بیماری‌های عفونی و روده‌ای مانند وبا در مناطق مرزی کشورهای پاکستان و افغانستان رو به رشد است و امینی‌فرد نیز تاکید کرده هیچ سیستم سازمان یافته‌ای برای کنترل بیماری‌های عفونی وجود ندارد و به همین دلیل خطر شیوع مردم منطقه به این بیماری‌ها دوچندان شده است.
این نماینده مجلس شورای اسلامی خواستار تامین آب آشامیدنی روستاها در حوزه مرکزی استان و محدوده شهرستان ایرانشهر، سرباز، فنوج، کنارک و تعداد قابل توجهی از روستاهای چابهار شده است.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر