- صیادان میگویند اگر این مشکل را پیگیری کنند مقامات مجوز صیدشان را باطل میکنند.
- سید مصطفی ذوالقدر نماینده میناب در مجلس شورای اسلامی میگوید شیلات حرف کسی را گوش نمیکند.
- مردم میگویند کشتیهای چینی در دریا هستند و شیلات میگوید نیست؛ معلوم نیست باید چه کار کرد!
کیهان لندن- حدود یک ماه پیش در شبکههای اجتماعی فیلمی مربوط به تجاوز کشتیهای ماهیگیری چینی به آبهای خلیج فارس و دریای عمان منتشر شد و در گزارشهای غیررسمی آمد که چینیها با چراغ سبز مسئولان جمهوری اسلامی برای صید به خلیج فارس میآیند و انواع ماهی را در حجم بالا و به صورت صنعتی صید میکنند.
ولی معاون امور دریایی سازمان بنادر و دریانوردی منکر این گزارشها شد و ادعا کرد اساس این خبر کذب است و هیچ کشتی ماهیگیری چینی در آبهای خلیج فارس وجود ندارد و در دریای عمان کشتیهایی با پرچم جمهوری اسلامی ایران با درخواست شیلات مشغول صید هستند.
طبق معمول که هرگاه یکی از مقامهای جمهوری اسلامی موضوعی را از اساس تکذیب میکند به احتمال قوی میبایست واقعیت داشته باشد، این بار هم ماه پشت ابر نماند و در روزهای گذشته تصاویری مربوط به بندر «نخل ناخدا» در چابهار واقع در جنوب استان سیستان و بلوچستان منتشر شد که نشان میدهد هزاران ماهی که در اثر استفاده صیادان چینی از شوک برقی برای صید آنها تلف شدهاند، امواج دریا آنها را به سواحل عمان آورده است.
شیوهی صید به این ترتیب است که کشتیهای ماهیگیری که برای صید صنعتی (با حجم زیاد) به دریا میزنند از جریان برق با ولتاژ کنترل شده استفاده میکنند که در شعاع محدود آن آبزیان دچار برقگرفتگی میشوند و میمیرند و روی سطح آب میآیند و صیادان تورها را به آب میاندازند و ماهیهای مرده را «صید» میکنند. اما جریان برق هر چه از مرکز صدور خود فاصله میگیرد کاهش پیدا میکند و ماهیهایی که در عمق آب یا مسافتی دورتر از کشتی شنا میکنند، آسیب دیده و دیرتر تَلف میشوند و در نتیجه با فاصلهی زمانی بیشتر روی آب میآیند و «صید» نمیشوند و امواج دریا لاشهی آنها را بعدا به ساحل میآورد.
بر اساس گزارشهای غیررسمی، کشتیهای خارجی با پرداخت اندکی پول (رشوه) وارد حریم آبهای ایران میشوند.
بر اساس این گزارشها، خبرگزاری ایسنا تلاش کرد تا در روز سهشنبه، ۱۸ اردیبهشت، موضوع را پیگیری کند اما این بار نیز یک مسئول دیگر که معاون صید و بنادر ماهیگیری سازمان شیلات است دست به انکار زد و در پاسخ به این پرسش خبرنگار ایسنا که چرا به شناورهای چینی و صیادان چینی مجوز صید آنهم «صید ترالکف» [پهن کردن تور در کف دریا پهن] در آبهای جنوبی کشور داده شده است، ادعا کرد: «هیچ شناور چینی و خارجی در آبهای ایران اجازه صید ندارد و نیست. اما یک شرکت ایرانی از طریق مشارکت و اجاره به شرط تملیک ۱۶ شناور را از طریق چین در اختیار گرفته و در آبهای جنوبی صید ترال میانی انجام میدهد، اما به هیچ وجه نه کشتی چینی و خارجی در آبهای جنوبی با مالکیت طرف خارجی وجود دارد و نه صید ترال کف در این آبها صورت میگیرد.»
با این حال پیگیریهای خبرنگار ایسنا ادامه پیدا کرد و در نهایت از زبان صیادان بومی واقعیت را شنید که میگویند وقتی صیادان خارجی به آبهای ایران میآیند هیچ کس با آنها کاری ندارد.
صیادان بومی همچنین گفتهاند سالها پیش برای صیادی نیازی به سفرهای طولانی نبود، چرا که به راحتی در آبهای نزدیک ماهی برای صید وجود داشت اما امروز باید حداقل ۵۰ تا ۶۰ کیلومتر از بندر دور شویم تا بتوانیم صید کنیم. صیادان نگرانند تأمین هزینههای خانوادههای خود هستند چون با وجود صید صنعتی و با روشهای غیرقانونی ماهی کم شده و صیادان بومی هم اجازه ندارند به مناطق دورتر بروند.
یکی از صیادان گفته «آنها [چینیها] هر چه صید میکنند با خودشان میبرند و بارها با آنها درگیر شدهایم که چرا با صید غیرمجاز کف دریا را هم آسیب میزنید اما گوششان بدهکار نیست و زورمان به آنها نمیرسد.»
در بندر حسینه از صیادی پرسیده شده «چرا به حضور صیادان چینی اعتراض نمیکنید مگر آنها را ندیدی؟» وی پاسخ داده «از هر جا و به هر روشی پیگیری میکنیم به جایی نمیرسیم، حتی تا دادستانی هم رفتیم اما برخی به ما میگویند با دم شیر بازی میکنید و بیخیال این مسئله شوید!»
این صیاد همچنین گفته است که «اگر جایی هم حرفی از این مسئله بزنیم یا آنکه خیلی پاپیچشان شویم، مجوز صید ما را باطل میکنند و آنوقت ما میمانیم و یک زندگی که نمیدانیم باید دخل و خرجش را چگونه با هم تنظیم کنیم. بسیاری از صیادان از آنجا که صیادی درآمد چندانی برایشان ندارد شغل دوم و سوم دارند و خود من با جوشکاری در کنار صیادی درآمدم را بیشتر کردهام.»
چینیها فصلی میآیند!
مدیرعامل یکی از تعاونیهای صیادی استان بندر عباس در این باره به ایسنا گفته است: «شناورهای چینی به صورت فصلی میآیند و میروند و بارها صیادان دیدهاند که صید غیرمجاز ترال کف انجام میدهند و بارها از آنها با سند و مدرک به سازمان شیلات شکایت بردهایم اما فایده نداشته است.»
شیلات حرف کسی را گوش نمیکند
سید مصطفی ذوالقدر نماینده میناب در مجلس شورای اسلامی نیز در این باره گفته «آنقدر درباره صیادان چینی صحبت کردهام که خسته شدم و گوش کسی بدهکار نیست. مردم میگویند «کشتیهای چینی در دریا هستند» و شیلات میگوید «نیست»؛ مشخص نیست باید چه کاری انجام داد!»
این نماینده مجلس در پاسخ به این سوال که آیا در مجلس صحت و سقم این موضوع را پیگیری کرده است یا نه، اینگونه توضیح داد که کشتیهای چینی در ایران حضور دارند و ما هم هزاران بار پیگیری کردهایم اما رئیس سازمان شیلات حرف کسی را گوش نمیکند.
به گفته کارشناسان، با توجه به آسیبهای جدی این رویه صید لگامگسیخته در دریا، محیط زیست و ذخایر ارزشمند دریایی ایران در این منطقه با خطر نابودی روبروست و صیادان ماهی نیز تا چند سال دیگر نخواهند توانست از این منطقه ماهی صید کنند زیرا چیزی از آبزیان باقی نخواهد ماند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر