۶ تیر ۱۳۹۷

ناشایسنگی نظام اسلامی - فروش ۴ شی‌ء ایران‌باستان در حراج کریستیز: میراث فرهنگی حوصله پیگیری ندارد!

- گفته می‌شود این اشیا در حفاری‌های غیرمجاز به دست آمده و از ایران قاچاق شده‌اند.
- این اشیا متعلق به دوره اشکانی و ساسانی هستند و بین ۱۵ تا ۵۶ هزار دلار قیمت‌گذاری شده‌اند.

کیهان لندن- در حالی که قرار است تا چند روز دیگر ۴ عدد از گرانبهاترین اشیای ایران باستان در حراج کریستیز به فروش برسد، رئیس اداره اموال کل موزه‌ها پس‌ گرفتن آنها را باتوجه به بدون‌شناسنامه بودن اشیای یادشده «سخت» خوانده است! اما مدیرکل حقوقی و املاک سازمان میراث‌فرهنگی گفته که برای پس‌ گرفتن این اشیا تلاش می‌کنند، اگر اداره موزه‌ها به طور مکتوب درخواست پیگیری به آنها بدهد.
آنگونه که خبرگزاری ایسنا دیروز ۴ تیرماه اعلام کرد، قرار است سوم ژوییه برابر با ۱۲ تیرماه، ۴ عدد از اشیای گرانبها و متعلق به تمدن ایران در حراج کریستیز در لندن به فروش برسد!
در حراج کریستیز این آثار در کنار مجموعه‌ای بیش از ۱۰۰ شی‌ء تاریخی متعلق به تمدن‌های مصر، روم، یونان و اروپا به فروش می‌رسند.
گزارش ایسنا حاکی است که اشیای تاریخی ایران شامل: یک ظرف سفالین مربوط به دوره اشکانی است که قدمت آن به سده سوم پیش از میلاد و بیش از ۲هزار سال می‌رسد. کریستیز قیمت تقریبی این ظرف را بین ۱۹ هزار و ۸۹۰ دلار تا ۵۶ هزار و ۵۲۰ دلار اعلام کرده است.
ظرف سفالین دیگری متعلق به دوره اشکانی و اوایل دوره ساسانی با قدمت سده سوم پس از میلاد نیز در این حراج به فروش خواهد رسید که آغشته به لعاب فیروزه‌ای است و ۱۵ هزار و ۹۱۲ دلار تا ۲۶ هزار و ۵۳۰ دلار قیمت‌گذاری شده است.
محمدرضا زاهدی رئیس اداره اموال اداره کل موزه‌ها و اموال منقول فرهنگی تاریخی گفته که این اشیای تاریخی از طریق حفاری غیرمجاز به دست آمده و غیرقانونی از ایران خارج شده است و اصل آنها دیده نشده و بر اساس عکس‌هایی که در خبرگزاری‌ها منتشر شده، احتمال زیاد می‌رود که این اشیا اصل و متعلق به ایران باشند.
او گفته با اینکه نمی‌توان از روی عکس دقیق اظهار نظر کرد ولی ظواهر امر نشان می‌دهد که این اشیا متعلق به ایران است و «بنابراین باید بتوانیم برای بازگرداندن این اشیا اقدام کنیم.»
محمدرضا زاهدی ارائه مدرک و سند در رابطه به تعلق این اشیا به ایران را «سخت» دانسته و اضافه کرد: «چرا که این اشیا به صورت غیرقانونی از کشور خارج شده و ارائه سند و مدرکی که نشان دهد این آثار متعلق به ایران است و به صورت غیرقانونی در این حراجی به فروش گذاشته شده، مشکل است».
ابراهیم شقاقی مدیرکل حقوقی و املاک سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری از تلاش‌ها برای توقف این حراجی و بازگرداندن اشیای متعلق به ایران خبر داده و گفته که پیش از این هم در پرونده سرباز هخامنشی موفق بوده‌اند و آن را از حراج نیویورک پس گرفته‌اند.
او با این حال گفته که «اداره کل موزه‌های سازمان میراث فرهنگی باید به صورت مکتوب این موضوع را به ما اعلام کند تا با ارائه اسناد مکتوب و معتبر بتوانیم جلوی این حراجی را بگیریم و اشیای متعلق به ایران را به کشور برگردانیم.»
آنگونه که از اظهار نظرهای مقامات سازمان میراث فرهنگی پیداست، گویا محمدرضا زاهدی رئیس اداره اموال اداره کل موزه‌ها و اموال منقول فرهنگی حوصله سر و کله زدن‌ و پیگیری این موضوع و پس‌ گرفتن اشیای تاریخی را ندارد! گو اینکه در ثبت جهانی «راه‌آهن ایران» نیز وزارتخانه‌های مربوطه چون وزارت راه و شهرسازی، با سهل‌انگاری و تنلی حتی مدارک لازم برای ارائه به یونسکو را در اختیار سازمان میراث فرهنگی قرار ندادند و پرونده به سال ۲۰۲۰ موکول شد.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر