۲۴ خرداد ۱۳۹۷

شاهزاده رضا پهلوی: به جمهوریخواهان و سلطنت‌طلبان می‌گویم من دغدغه‌ی حکومت ندارم؛ هدف من آزادیست

- در ۲۱ سالگی به این دلیل سوگند پادشاهی خوردم که می‌خواستم به مردم بگویم اگر شما به این نهاد پشت کردید، این نهاد به شما پشت نکرده است.
- من با هر نوع پادشاهی موافق نیستم و می‎دانم پادشاهی که مسئولیت تصمیم‌گیری داشته باشد فرهنگ بت‎سازی و دیکتاتورتراشی با او چه خواهد کرد!
- اساس کار همان جمهوریت است چه در نظام جمهوری و چه پادشاهی پارلمانی که پادشاه در آن یک نماد است و مسئولیت تصمیم‌گیری ندارد.


کیهان لندن- مصاحبه شاهزاده رضا پهلوی با صدای آمریکا که دوشنبه، ۲۲ خرداد، در برنامه «خط قرمز» با اجرای مهدی فلاحتی پخش شد بازتاب زیادی در شبکه‎های اجتماعی پیدا کرده است.
در این مصاحبه که حدود ۲۴ دقیقه است رضا پهلوی با اشاره به مقاومت مدنی شهروندان و اعتراضات و اعتصابات گسترده به خصوص بین طبقه فقیر جامعه که اکثریت مردم ایران را در بر می‎گیرد گفت، فراتر از این تلاش‌ها لازم است طبقه متوسط و مرفه و نیروهای فکری و روشنفکر جامعه که هنوز کنار نشسته‌اند و باید پیگیر و حامی این جریان شوند و رهبری این کار را به عهده بگیرند وارد گود شوند.
او می‎گوید: «شما نمی‎توانید اعتراضات خیابانی را به عنوان راه حل نهایی در نظر بگیرید و کمبودی که در این صحنه است باید جبران شود و می‌بایست تمام هماهنگی‎های لازم را انجام دهیم؛ من به سهم خودم در همکاری با سیاستمداران و بخشی از جامعه مدنی هستم و ضمنا کارشناسان و متخصصین نه فقط در مورد مسائل سیاسی بلکه در مورد برنامه‎ریزی و طراحی نقشه راه در کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت می‌بایست روشن کنند برای مردم که به چه چیزی می‎خواهیم برسیم، چگونه به آنجا خواهیم رسیم و چه اثری در زندگانی آنها خواهد داشت.»
مخالف رژیم بودند اما با اصلاح‏‌طلبان لاس می‎زدند
او در پاسخ به این پرسش که به عنوان یکی از رهبران اپوزیسیون فراتر از مبارزات مردمی در این مدت ۴۰ سال چه کرده است می‎گوید: «[…] خیلی از نیروهای سیاسی حتی برون مرز با وجود اینکه مخالف رژیم بودند اما همچنان در تفکر اصلاح‎طلبی بودند و یک مقدار، معذرت می‎خواهم این اصطلاح را به کار می‎برم، لاس زدن با اصلاح‌طلب‎ها را پیشه کرده بودند. اپوزیسیون کلاسیک که مقدار زیادی چمدان‎های ۴۰، ۵۰، ۶۰ سال گذشته را حمل می‌کند همچنان اندر خم یک کوچه بودند و با هم درگیر می‎شدند و از سر برخوردهای ایدئولوژیک نتوانستند به آن شکل که باید و شاید جبهه متحدی را تشکیل دهند. بحث بین نیروها این بود که چه کسی جمهوریخواه است و چه کسی طرفدار نظام پادشاهی است، کی چپ است و کی راست است تا اینکه بگوییم همه ما می‌بایست اساس سکولاریسم و دموکراسی را مبنا قرار دهیم؛ امروز باید به فکر نجات ایران بود.»
کیست که با جمهوریت مخالفت داشته باشد؟
یکی از مهمترین پرسش‎های فلاحتی از شاهزاده رضا پهلوی این بود که آیا او سلطنت‌‏طلب است یا جمهوریخواه؟ رضا پهلوی پاسخ می‎دهد: «من همیشه به هموطنانم گفتم این انتخاب با مردم است که چه شکل حکومت را می‎خواهند. من اعتقادی الزاما به این یا آن ندارم چون در هر دو فرم کشور قابل اداره خواهد بود و مسئله بیشتر به خصوصیت آن کشور، مردم و بافت اجتماعی‎ آن برمی‎گردد. کیست که با جمهوریت مخالفت داشته باشد؟ من کوچکترین مخالفتی با جمهوریت ندارم. حتی در اساس ممکن است جمهوریخواه هم باشم اما سوالی که مردم ایران باید پاسخ دهند این است که آیا وجود یک نهاد فرامسلکی و غیرسیاسی به عنوان نماد وحدت این کشور نیاز هست یا نه؟ وگرنه من الزاما در خون و رگ‌هایم خون سلطنتی نیست؛ یادتان نرود پدربزرگ من رضاشاه که همه می‎گویند «روحت شاد» می‎خواست ایران جمهوری باشد. بنابراین من روی این بحث نمی‌روم چون فراتر از آن است که من تعیین‌کننده باشم. می‌گویم هیچ مقام مسئولی که در کشور ما تصمیم‌گیرنده است نمی‎تواند غیرمنتخب باشد […] محتواست که اهمیت دارد نه شکل نظام. اگر قرار باشد نظام پادشاهی نهایتا شکل نظام آینده ایران باشد باید مدرن باشد؛ نمی‌تواند چیزی غیر از آنچه نظیرش را در سوئد یا هلند یا ژاپن امروز می‎بینیم باشد.»
شاهزاده رضا پهلوی در کودکی در کنار شهبانو فرح و محمدرضا شاه فقید در مراسم تاجگذاری
اگر مردم بخواهند رییس جمهور شوم کاندیدا می‎شوم
رضا پهلوی در بخشی از این مصاحبه می‎گوید، «امروز وقتی با مردم بخصوص تیپ جوان صحبت می‎کنم مرا به عنوان پادشاه قانونی که [برخی] سلطنت‎طلب‎ها به آن اعتقاد دارند نمی‎خواهند؛ خیلی‎ها جمهوریخواه هستند و می‎گویند ما به خاطر افکار شما طرفدارت هستیم نه به خاطر کسی که هستی و فردا ترجیح می‎دهیم رییس جمهورمان بشوی. من هم چه به سلطنت‎طلب‎ها و چه به جمهوریخواه‎ها می‌گویم که من دغدغه حکومت ندارم تنها تلاش من این است که برسیم به آزادی […] اگر بهتر از من برای اداره امور مملکت پیدا نمی‎کنید بگویید رییس جمهور شو، منم کاندیدا می‌شوم، اگر اکثریت می‎گویید پادشاهی می‎خواهیم و شما به عنوان سمبل باش، ما انتخابات برگزار می‎کنیم، دولت تشکیل می‎دهیم، نخست وزیر انتخاب می‎کنیم و… ولی یکی از اشتباهاتی که بخصوص در جبهه طرفداران نظام پادشاهی پارلمانی مطرح است می‎گویند پادشاهی که مسئولیتی نداشته باشد و تصمیم‎گیرنده نباشد می‎خواهیم چه کار؟! مثل دکور بنشیند آن بالا؟ اینجاست که من مشکل پیدا می‎کنم چون می‎دانم عاقبت این کار چه می‎شود و چون می‎دانم فرهنگ بت‎سازی و دیکتاتورتراشی آخر سر مسئله را منحرف خواهد کرد. اگر یک عده‌ای فکر کنند می‎توانند کسی را آن بالا بگذارند و خودشان در پایین مانورهای همیشگی را بدهند من اولین نفری خواهم بود که با آن سیستم مخالفت خواهم کرد.»
رضا پهلوی درباره سوگند پادشاهی که اندکی پس از روی کار آمدن جمهوری اسلامی در سن بیست و یک سالی بر اساس قانون اساسی مشروطه و به عنوان ولیعهد و وارث تاج و تخت پادشاهی یاد کرد توضیح می‌دهد که «تنها انگیزه من آن زمان این بود که اگر شما مردم به این نهاد پشت کردید،  این نهاد به شما پشت نکرده است.»
واکنش‌های موافق و مخالف 
اظهار نظرهای رضا پهلوی واکنش‎های زیادی در پی داشت به‌ ویژه مواضع شفاف او در مورد شکل حکومت آینده ایران؛ اگرچه وی از سالیان پیش واضح و شفاف در این باره سخن گفته است. گروهی معتقدند پادشاه شدن رضا پهلوی به نفع دموکراسی است و گروه دیگر می‎گویند رییس جمهور بودن او سبب پیشرفت برنامه‎ها خواهد شد و این بحث‎ها در شبکه‎های مجازی از جمله توییتر همچنان ادامه دارد.
گروهی هم به شاهزاده رضا پهلوی با تکرار سخنانی که هیچ ربطی به مواضع آزادیخواهانه‌ی وی ندارد «انتقاد» می‌کنند:

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر