نشست اخیر تعدادی از چهره های اپوزسیون جمهوری اسلامی در واشنگتن آمریکا، حاصل همکاری چند ایرانی ثروتمند و علیرضا نوریزاده بود.
دماوند- چند منبع آگاه و مطلع از این نشست، در گفتگو با دماوند، جزئیاتی از پشت پرده آن را در میان گذاشته اند.
کیومرث نعیمی و کتایون یزدانی، دختر هژبر یزدانی، سرمایهدار فقید و مشهور ایرانی برای برگزاری یک کنفرانس با هدف ایجاد یک آلترناتیو برای جمهوری اسلامی با علیرضا نوریزاده، مدیر تلویزیون ایران فردا که ساکن لندن است، تماس میگیرند.
نوریزاده با استقبال از این حرکت، همکاری خود را با شاهرخ میراسکندری، دوست قدیمیش آغاز میکند. شاید جالب باشد که بدانید شاهرخ میراسکندری، دوست و همکار علیرضا نوریزاده در این کنفرانس، از فرزندان الهه، خواننده بزرگ کشورمان است که چند سال قبل، وکالت هادی سلیمانپور، سفیر جمهوری اسلامی در آرژانتین هنگام انفجار تروریستی در مرکز یهودیان بوئنوسآیرس را بر عهده داشت!
نوریزاده از این پس در تماس با برخی چهرههای اپوزسیون به آنها وعده میدهد که حمایت عربستان سعودی و برخی شخصیتهای آمریکایی از این ائتلاف را کسب کند.
او البته در این راه از همراهی همیشگی شهریار آهی و محسن سازگارا، از گروه اتحاد برای دموکراسی نیز بهره میگیرد.
نوریزاده در این گفتگوها میگوید که این ائتلاف به آلترناتیو اپوزسیون برای جمهوری اسلامی تبدیل خواهد شد.
به جز نوریزاده، افراد دیگری مانند کیومرث نعیمی، کتایون یزدانی و شاهرخ میراسکندری نیز با ارتباطات جداگانه از افراد مختلفی دعوت میکنند.
اما افرادی که توسط علیرضا نوریزاده به این کنفرانس دعوت میشوند، عمدتا از اعضای «کنگره ملیتهای ایران فدرال» بودند که اگرچه به طور رسمی خواستار تجزیه ایران نیستند اما بعضا تمایلات خود در این رابطه را پنهان نمیکنند.
با آگاهی از حضور فعالان قومگرا در این کنفرانس، تعدادی از فعالان سیاسی طرفدار پادشاهی، شرکت در آن را رد میکنند.
اگر به فهرست سخنرانان نشست توجه شود، متوجه میشویم که قرار بود افرادی که اکثرا عضو «کنگره ملیتهای ایران فدرال» هستند، زیر نام نمایندگی از «ملت عرب» و «ملت ترک آذربایجان» و «ملت کرد» و «ملت بلوچ» در کنار عدهای از طرفداران پادشاهی و افرادی مانند محسن سازگارا، شهریار آهی و علیرضا نوریزاده {که ظاهرا قرار بود نقش نمایندگان «ملت فارس» را برعهده داشته باشند} قرار بگیرند و با اعلام اتحاد خود، بگویند که همه جریانات سیاسی اپوزیسیون ایران، یا آنطور که خودشان میگویند، «ملیتهای ایران»، با اتحاد خود، آلترناتیو جمهوری اسلامی را تشکیل دادهاند و اکنون کشورهای آمریکا، عربستان سعودی و دیگر کشورهای مهم باید این آلترناتیو را به رسمیت بشناسند.
البته، دستکم به برخی از دعوتشدگان گفته شده بود که نشست واشنگتن از حمایت دولتهای عربستان و آمریکا برخوردار است، اما برخی از آنها حتی نتوانستند ویزای آمریکا را نیز به موقع دریافت کنند.
اما از سوی دیگر، با توجه به اینکه تقریبا قریب به اتفاق دعوتشدگان یا طرفداران پادشاهی و مشروطه خواه بودند و یا قومگرا و عضو «کنگره ملیتهای ایران فدرال»، برای موفقیت ائتلاف، حضور شاهزاده رضا پهلوی در این نشست بسیار مهم و تا حدودی حیاتی بود.
در نتیجه، برگزارکنندگان، تلاش و اصرار زیادی برای شرکت شاهزاده رضا پهلوی در این نشست کردند که مورد موافقت او قرار نمیگیرد.
یک روز بعد از این نشست، برنامه خط قرمز، گفتگویی با شاهزاده رضا پهلوی پخش می کند که وی در آن می گوید آن دسته از اپوزسیون جمهوری اسلامی که در به وجود آوردن انقلاب اسلامی نقش داشته، نباید در دولت انتقالی پس از جمهوری اسلامی نقشی داشته باشد.
یک فرد نزدیک به فرزند آخرین پادشاه ایران به دماوند گفته که این سخنان او اشاره ای مستقیم به نشست واشنگتن بوده است.
شاهزاده حتی درخواست ها برای ارسال پیامی به این نشست که علیرضا نوریزاده مسئولش بوده، نمی پذیرد.
برخی گفته ها جکایت از آن دارند که حتی ستار، خواننده بزرگ و میهن پرست نیز شخصا از شاهزاده برای نوعی حمایت از این نشست دعوت می کند، اما این درخواست او محترمانه رد می شود.
ستار در آغاز نشست برای حاضران آواز میخواند، اما ادامه نشست به خوبیِ و گرمی آواز او نبود.
شرکت کنندگانی که اکثرا طرفدار نظام پادشاهی بودند و از سخنان برخی از شرکتکنندگانِ قومگرا تعجب کرده بودند، با شنیدن سخنان کریم عبدیان، هنگامی که رسما سخن از تجزیه ایران کرد، دیگر تاب نیاوردند و اعتراض خود را اعلام کردند.
برخی از آنها حتی در اعتراض به سخنان تجزیه طلبانه نشست را ترک کردند. یکی از شرکتکنندگان از طیف پادشاهی به نام کورش کلهر نیز با اعتراض شدید، خواستار آن شد که به او اجازه سخنرانی دهند، در غیر این صورت سخنانش را بیرون از آن مطرح خواهد کرد.
او در سخنانش گفت که حضورش در این نشست را بزرگترین توهین به خودش میداند و از برگزارکنندگان به شدت انتقاد کرد که چرا او را در جریان حضور افراد تجزیهطلب در این نشست نگذشتهاند.
محسن سازگارا نیز که قرار بود یکی دیگر از سخنرانان باشد، با دیدن شرایط و به بهانه بیماری، از سخنرانی خودداری کرد.
پس از پایان این نشست، مهرداد سلطانی مقدم در مقالهای در گویانیوز از شکست «ائتلاف سلطنتطلبان و کنگره ملیتهای ایران فدرال» نوشت و کریم عبدیان نیز در نوشتاری که در العربیه منتشر شد، از برخورد سلطنتطلبان حاضر در جلسه با خودش انتقاد کرد.
اما برگزارکنندگان نشست واشنگتن این نشست را همچنان موفقیتآمیز خوانده و میگویند که حضور چند نظامی بازنشسته آمریکایی و چند مامور سی آی ای در آن پیروزی بزرگی بوده است.
کسی البته ماموران سی آی ای در این جلسه را نمیشناسد، اما برخی از برگزارکنندگان میگویند که آنها در آن حاضر بودهاند! آنها ادعا دارند که یکی از نظامیان بازنشسته آمریکایی حاضر در جلسه نیز، که با دونالد ترامپ در ارتباط است، گزارشی مثبت از آن برای رئیس جمهور آمریکا فرستاده است.
آنها همچنین بر حضور گروههای مختلف «کنگره ملیتهای ایران فدرال» در این ائتلاف و ظاهرا با هدف کسب حمایت عربستان سعودی اصرار دارند و خواهان اتحاد طرفداران پادشاهی و مشروطه خواهان با آنها هستند. این در حالیست که از یک سو شخص شاهزاده رضا پهلوی حاضر به کوچکترین حمایتی از این ماجرا نشده، نیروهای اصلی پادشاهی و مشروطه خواه مانند حزب مشروطه، رنسانس ایرانی یا حتی شورای ملی در این جلسه شرکت نکردند.
تلاش نافرجام برای ایجاد اتحاد میان گروه ها و شخصیت های ملیگرا در طیف پادشاهی و مشروطه خواه با قومگرایان از سوی برگزارکنندگان و به طور مشخص نوریزاده در کنار مخالفت شاهزاده رضا پهلوی با نفس این حرکت، باعث شده تا نوریزاده و دوستانش ناامیدانه به دنبال تشکیل نشستی دیگر احتمالا این بار در ژنو سوییس و البته با شخصیت هایی متفاوت باشند تا ناکامی نشست واشنگتن جبران شود.
از طرفی دیگر، ساکنان اروپا بدون نیاز به ویزا می توانند به ژنو بروند و با توجه به ارتباط خوب نوریزاده با تجزیه طلبان، احتمالا نشست آینده محلی برای حضور نمایندگان همه سازمانهای قومگرا و تجزیهطلب خواهد بود.
باید منتظر ماند و دید به جز سازمانهای قومگرا و یا افرادی مانند شهریار آهی چه کسانی در نشست ژنو شرکت خواهند کرد. البته، علیرضا نوریزاده، با دعوت از فردی به نام هوشنگ کردستانی که حدود ۴۰ سال پیش به دستور شخص داریوش فروهر از حزب ملت ایران و جبهه ملی اخراج شده بود، او را به عنوان «یار وفادار داریوش فروهر» و «نماینده سازمانهای ملیِ فعال در ایران» در میان برخی از حاضران بیخبر و آمریکاییهای حاضر در نشست واشنگتن جا زد و احتمالا در جلسه آتی نیز افرادی مانند او شرکت خواهند کرد.
اما برای فعالان سیاسی اصلی اپوزسیون روشن است که هیچ چهره یا سازمان مهمی از اپوزیسیون ایران در نشست واشنگتن شرکت نکرده و حضور افرادی مانند ستار یا تعدادی از اعضای حزب مشروطه أولا به صفت شخصی و ثانیا بی اطلاع از نقشه های برگزارکنندگان به ویژه نوریزاده بوده است.
این نوع نشستها نه تنها کوچکترین کمکی به کنار زدن جمهوری اسلامی نمیکند، بلکه به دلیل استفاده از تجزیه طلبان، خوراک تبلیغاتی لازم برای جمهوری اسلامی را هم فراهم میکند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر