- تعداد فوک های خزری کوچکترین نوع فوک در دنیا به شدت کاهش یافته و نسل این جاندار در معرض خطر قرار دارد.
- «آلودگی هوای نفتی در دریای خزر، ریخته شدن پسماندهای صنعتی به این دریا، شکار بی رویه آنها و نیز گیر کردن این حیوان در تورهای ماهیگیری ماهیگیران از علل اصلی کاهش شدید تعداد این فک ها اعلام شده است.»
- شکار این فوک بیشتر در سواحل روسیه بوده و از این رو این کشور شکار این جاندار را در سال جاری ممنوع کرده است.
- در ایران نیز فوک خزری در سواحل بندر ترکمن دیده شده و بیشتر به دلیل گیر افتادن در تورهای ماهیگیری کشته می شود.
منوتو- روزنامه همشهری در گزارشی با اشاره به تلاش های صورت گرفته در زمینه حمایت از فوک خزری از در معرض خطر بودن این جاندار دریایی خبر داده است.
بر اساس این گزارش آلودگی هوای نفتی در دریای خزر، ریخته شدن پسماندهای صنعتی به این دریا، شکار بی رویه آنها و نیز گیر کردن این حیوان در تورهای ماهیگیری ماهیگیران از علل اصلی کاهش شدید تعداد این فک ها اعلام شده است.
این روزنامه به نقل از مرکز درمانی و تحقیقاتی فوک خزر نوشته: «تا بیش از بیست سال، ایرانیان می توانستند گله های فوک خزری را در حال شنا و یا استراحت در سواحل شمالی کشور مشاهده کنند، اما حالا نام آنها نیر برای بسیاری ناآشنا است.»
به گفته نگار یاریان مسئول پژوهش این مرکز آمار دقیقی از تعداد این فوک ها در حال حاضر وجود ندارد و احتمالا تنها زیر ۷۰هزار فوک هنوز باقی مانده اند.
او گفته: «آلودگی ها نفتی دریای خزر و پسماندهای صنعتی، همچنین شکار این جاندار باعث شده حیات فوک خزری به خطر افتاده و باروری آنها بسیار کم شود. ضمن این که خانه سازی های بی رویه در ساحل دریای خزر سبب شده این حیوان زیستگاه های خود را از دست بدهد.»
به گفته یاریان از آنجا که ماهیگیران تورهای خود را در فاصله زیادی از ساحل پهن می کنند و به خاطر گرانی سوخت دیر به دیر به آنها سر می زنند، این فوک های خیلی مواقع در تورهای ماهیگری گیر کرده و چون با شش نفس می کشند و احتیاج دارند که به سطح آب بیایند تا نفس بگیرند، می میرند.
مسئول پژوهش مرکز درمانی و تحقیقاتی فوک خزر با بیان اینکه تلاش هایی برای حمایت از این جاندار صورت گرفته گفته: «این فوک های بیشتر در سواحل روسیه شکار می شوند و شکار بی رویه جمعیت انها را کاهش داده است. روس ها از خز این حیوان برای دوخت لباس استفاده می کنند که با تلاش های طرفداران و فعالان حقوق حیوانات شکار این جاندار در سال ۲۰۱۸ توسط روسیه ممنوع اعلام شده است.»
به گفته او فوک خزری در ایران بیشتر بندر ترکمن دیده شده و تلاش هایی نیز از جمله تشویق ماهیگیران به آزاد سازی فوک هایی که در تور گیر می کنند صورت گرفته است. یاریان گفته: «برای فرهنگ سازی حفظ این گونه خاص به ازای تحویل هر فوک زنده، برای تامین هزینه تور پاره شده برای نجات فوک و جبران خسارت وارد شده این مرکز ۲۰۰ هزار تومان به ماهیگیر اهدا می کند.»
فوک خزری از کوچکترین نوع این جاندار دریایی بوده و در فصل گرما در سواحل جنوبی دریای خزر و در فصل سرما در بخش شمالی آن زندگی می کند. این حیوان تنها پستاندار آبزی دریای خزر است که در لیست گونه های در معرض خطر قرار دارد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر