۵ اسفند ۱۳۹۶

زیست بوم - بیکاری ۵۰هزار تن به دنبال کم‌آبی زاینده رود

  •  مسئولان استان اصفهان درباره گسترش فقر و بیکاری به دنبال بحران آب و کم‌آبی زاینده رود هشدار داده‌اند.
  •  به گفته استاندار اسبق اصفهان بی‌آبی و خشک شدن زاینده رود در کنار سیاست‌های غلط موجب بیکاری ۵۰ هزار کشاورز شده است.
  •  یک کشاورز اصفهانی به ایلنا گفته است کشاورزانی که روزی از مکنت مالی برخوردار بودند حالا به فکر درآوردن نان شب هستند.
 اصفهان: بیکاری ۵۰هزار نفر به دنبال کم‌آبی زاینده رود

منوتو- مسئولان استان اصفهان درباره گسترش فقر و بیکاری به دنبال بحران آب و کم‌آبی زاینده رود هشدار داده‌اند.
خبرگزاری کار ایران (ایلنا)، روز شنبه پنجم اسفند ماه از قول محسن مهرعلیزاده، استاندار اصفهان نوشته است که بیکاری به دنبال بی‌آبی چالش بزرگی در این استان است.
حمیدرضا فولادگر، نماینده اصفهان در مجلس هم گفته است کشاورزان ممر درآمدی ندارند. بر اساس گفته‌های این مقامات استانی فقر و بیکاری در میان کشاورزان اصفهانی گسترشی چشمگیر یافته است آن هم در استانی که ۵۶۹ هزار هکتار زمین کشاورزی دارد: چیزی معادل ۵.۲ درصد از کل اراضی کشاورزی ایران.
مطابق آمار سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان ۱۵۸هزار و ۷۱۴ نفر در این استان به کشت محصولات زراعی و محصولات باغی مشغول هستند که بی‌آبی هم معیشت آنها را تهدید می‌کند. این وضعیت بر زندگی کارگرانی که روی صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی کار می‌کنند نیز تاثیر قابل ملاحظه‌ای می‌گذارد.
از جمله مشکلاتی که گفته می‌شود باعث تشدید بحران آب در حوزه کشاورزی در استان اصفهان شده است بی‌توجهی به حقآبه کشاورزان است. موضوعی که موجب اعتراضات متعدد کشاورزان اصفهانی را به دنبال داشته است.
بر اساس گزارش ایلنا، آخرین دست از تجمعات کشاورزان اصفهانی در این مورد دی ماه سال جاری برگزار شده. آنان ۱۰۰ دستگاه از تراکتورهای خود را در کنار جاده‌ها مستقر کردند و همانجا چادر زدند و خواهان دریافت حقآبه‌های خود شدند: «کشاورزان شرق اصفهان دو کشت سهم آب دارند اما حالا شرایط به گونه‌ای شده که به یک کشت سهم آب در پاییز قناعت کرده‌اند. با این حال مسئولان نظام صنفی کشاورزان شهرستان اصفهان اعلام کرده‌اند پاییز امسال هم آبی برای کشت به کشاورزان اختصاص داده نشده است.»
مهدی بصیری، عضو کمیته آب اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان اصفهان، بهمن ماه امسال درباره مشکلات پیش روی کشاورزان در فصل بهار سال ۹۷ گفته است: »طبق آخرین برآوردهای صورت گرفته، امکان واگذاری آب برای کشت بهاره کشاورزان شرق وجود ندارد. باید توجه داشت که مسئولان هنوز برای حل مشکلات کشاورزان شرق ورود نکرده‌اند و این امر؛ معضلی بزرگ را در آینده به همراه خواهد داشت.«
از سوی دیگر سیدمحمود حسینی، استاندار اصفهان در  سال‌های ۱۳۸۱ تا ۱۳۸۴ درباره بیکاری کشاورزان ساکن شرق اصفهان به ایلنا گفته است: «در شرق اصفهان که ۳۰۰ هزار نفر جمعیت دارد بالغ بر ۵۰ هزار کشاورز به علت کم‌آبی زاینده رود بیکار شده‌اند و آنها هم که بیکار نشده‌اند، درآمدهای‌شان کاهش یافته است و آسیب‌های فرهنگی دیده‌اند. این در شرایطی است که می‌توانستیم با مدیریت صحیح منابع آب جلوی بیکاری کشاورزان را بگیریم.»
بر اساس گفته‌های استاندار اسبق اصفهان، اعلام بیکاری ۵۰ هزار کشاورز تنها در حوزه آبی زایند‌ه رود در شرایطی است که این استان بر اساس آمار اعلام شده از سوی مرکز آمار ایران همین حالا نرخ بیکاری ۱۱,۴ درصدی را تجربه می‌کند و متوسط نرخ بیکاری در آن بالاتر از سایر استان‌هاست: «استان اصفهان جزء سه استان اول کشور در داشتن بالاترین نرخ بیکاری است. حالا درنظر بگیرید که این همه کشاورز هم بیکار یا مجبور شده‌اند به مشاغل جایگزین و نامرتبط مثل مسافربری روی بیاورند. واقعیت این است که کم‌آبی در ایران تنها مرتبط با کاهش سطح بارندگی نیست بلکه سیاست‌هایی که در سه دهه اخیر داشته‌ایم، کار را به اینجا رسانده است.»
استاندار اسبق اصفهان در این باره به بار سنگین خارج از ظرفیتی که تمرکز صنایع سنگین در این استان ایجاد کرده‌، اشاره داشته و گفته است: «استقرار صنایع فولاد، صنایع ذوب آهن و صنایع شیمیایی که آب‌بر هستند مناسب حال استان اصفهان نبود و نخواهد بود؛ چراکه اگر می‌خواهیم شغل در این استان ایجاد کنیم باید از مشاغلی حمایت کنیم که در شرایط فعلی آب کمتری می‌خواهند و بازدهی بیشتری دارند؛ مثل کشاورزی. از سوی دیگر کشاورزان اصفهانی از قدیم بالاترین نرخ بازدهی را در کارشان داشتند و حتی در دوران جنگ به سیستان و بلوچستان رفتند و تجربیات خود را در آنجا هم پیاده کردند اما حالا مساله حقآبه باعث رنجش خاطر آنها شده است آن هم وقتی که برای آن پول می‌دهند و حق‌شان است که آب زاینده‌رود در زمین‌های‌شان جاری شود.»
یکی از کشاورزان استان اصفهان که ایلنا او را عبداللـه جمالی معرفی کرده، درباره مشکل کمبود آب برای کشاورزی در این استان گفته است: «زمانی بود که یک پلاک چند جریبی زمین کشاورزی مخارج یک خانواده تامین می‌کرد. درآمد آن‌قدر بود که جدا از امور روزانه بتوان هم فرزندان را روانه خانه بخت کرد و هم به سفر حج رفت اما خشکسالی و بی‌آبی باعث شده کشاورزان توانگر دیروز، درگیر چگونگی تامین معاش شبِ خانواده باشند.»
حسن روحانی، رییس جمهوری ایران، در ایام تبلیغات دوازدهمین انتخابات ریاست‌جمهوری گفته بود: «در دولت یازدهم مردم را از خطر خشکی دریاچه ارومیه نجات دادیم و این‌بار نوبت زاینده رود است.»

با وجود این اظهارات، به نوشته ایلنا احیای دریاچه ارومیه هم تنها چند روزی موجب شادی کشاورزان آذربایجانی شد و حالا شرایط آنها بهتر از کشاورزان اصفهانی نیست و محصولات آنها هم در بی‌آبی می‌سوزند.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر