- در ایران گروهی از دانشجویان و استادان دانشگاه در کمپین «رز سفید ایران» با استفاده از الگوی مبارزه بدون خشونت کارزارهای جدیدی را طراحی میکنند که اولین آن اسکناسنویسی است و با استقبال گسترده مردم مواجه شده.
- موج اسکناسنویسی که کمپین رُز سفید ایران به راه انداخته در سرویس جهانی شبکه بیبیسی هم بازتاب داشته است.
کیهان لندن- گروهی از دانشجویان و استادان دانشگاه در ایران با کمک کاربران و فعالان شبکههای اجتماعی کمپینی در توییتر، تلگرام و اینستاگرام به راه انداختهاند که هدف اصلی آن تاکید بر مبارزات سیاسی بدون خشونت و نافرمانیهای مدنی است: کمپین رز سفید ایران.
در این کمپینِ که بر «اتحاد» و «آگاهی و خردورزی» تاکید دارد، افراد بر اساس مطالعات یا مشاهدات خود از انقلابها و مبارزههای عاری از خشونت که در دنیا اتفاق افتاده و روشهای مدنی مبارزان برای اعتراض و رساندن صدای خود به گوش حکومتهای مستبد را به صورت یک تجربههای موفق معرفی میکنند و در قالب یک کارزار با هشتگ مشترک به اشتراک میگذارند.
در روزهای گذشته کمپین «رُز سفید ایران» پیشنهاد چالش «#صدهزار_اسکناس_سخنگو» را مطرح کرده که توجه خیلی از کاربران و مردم را به خود جلب کرده است. این کارزار شعار سادهای دارد: هر چه میخواهد دل تنگت بگو!
رز سفید یادآور جنبش مقاومت رز سفید آلمان در سال ۱۹۴۲ است که گروهی از دانشجویان و استادان دانشگاه علیه آلمان نازی به راه انداختند و اعضای این گروه با روشهای مسالمتآمیز مثل نقاشی روی ساختمانهای شهر مونیخ و پخش اعلامیه با هیتلر مبارزه میکردند.
در توضیح اینکه چرا اسکناسنویسی به عنوان یک روش مسالمتآمیز انتخاب شده آمده «از آنجا که مسئولین نظام اعتراضها، اعتصابات، صدای کارگر، کشاورز و اقشار مختلف مردم را نادیده میگیرند، این چالش انتخاب شده است و همه افراد میتوانند مشکلاتی را که گرفتار آن هستند از بیکاری، بیآبی، حقوق کارگری تا بیان مسائل اجتماعی و سیاسی نظیر پوشش اجباری و لزوم آزادیهای مدنی و سیاسی را کوتاه روی اسکناس بنویسند.»
کاربری با نام آلبرت انیشتین نوشته «ایده صدهزار اسکناس سخنگو عالیه، اگر جمهوری اسلامی بخواد این نوع اعتراض رو سرکوب کنه تنها راهش نابود کردن اسکناسهاست و این در واقع ضربه به خود جمهوری اسلامیه!»
کاربر دیگری با شناسه سکولار دموکرات توییت کرده «بسیاری از جنبشهای بزرگ تاریخ با حرکتهایی به ظاهر کوچک یا پیشپاافتاده آغازگشتهاند؛ مثلاَ نشستن یک دختر سیاهپوست بر روی صندلی اتوبوس (در حالی که سالها بود نگاه عمومی این بود که سیاه تا وقتی یک «سفید» هست! حق ندارد روی صندلی بنشیند) جرقه شروعِ جنبش حقوق مدنی سیاهان آمریکا بود.»
بر اسکناسها، گروهی از اعتصابات کردستان نوشتهاند، گروهی از نه به حجاب اجباری حمایت کردهاند، تعدادی از اصلاحطلبان انتقاد کردهاند و بعضی از محیط زیست حمایت کردهاند و عدهای هم نوشتهاند که این روش پلی از شبکههای اجتماعی به سوی مردم کوچه و خیابان است که کمتر با اینترنت و فضای مجازی سر و کار دارند و آنها را هم با همین روشها میتوان به مبارزه بدون خشونت دعوت کرد.
سام واثقی نویسنده و پژوهشگر «نوشته چهل سال است هر چه مینویسید مجوز میخواهد! هر چه میگویید مجوز میخواهد! هرچه میخورید و مینوشید و به تن میکنید و… از حکومت اسلامی مجوز میخواهد. دلها مجوز میخواهد! دوستی و عشق مجوز میخواهد! بودنتان مجوز میخواهد! حتا نفسها هم! … سخن بگو! بنویس!»
موج اسکناسنویسی که کمپین رُز سفید ایران به راه انداخته در سرویس جهانی شبکه بیبیسی (بیبیسی انگلیسی) نیز بازتاب داشته است. وبسایت این شبکه در گزارشی با عنوان «ایرانیان برای مقابله با سانسور اعتراض میکنند» نوشته گروه زیادی از کاربران در شبکههای اجتماعی در این کارزار علیه سانسور مقابله میکنند. این وبسایت همچنین اشاره کرده تنها در یک روز (۲٨ آوریل، هشتم اردیبهشت) حدود هشت هزار توییت با این هشتگ به اشتراک گذاشته شده است.
الگو گرفتن از مبارزات بدون خشونت به شهروندان کمک خواهد کرد با روشهای مدنی صدای خود را به گوش حکومتهای خودکامه برسانند و با کمترین خسارت و هزینه در مقابل زورگویی ایستادگی کنند. مبتکران کمپین رز سفید در نظر دارند کارزارهای بعدی را با ابتکارات جدید ارائه دهند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر