۱۴ فروردین ۱۳۹۷

هشدار سرکرده بانک مرکزی نظام اسلامی در باره ریسک سرمایه‎گذاری، و نبود شفافیت بازارهای مالی نظام

- اندکی پس از آنکه در رسانه‎ها گزارش شد بانک اتریشی «اوبربانک» به خاطر تشدید تحریم‌های آمریکا از ادامه همکاری با ایران چشم پوشیده‌، ولی‌الله سیف نسبت به وضعیت سرمایه‌گذاری خارجی در ایران هشدار داده است.
- رییس کل بانک مرکزی ایران می‎گوید باید موانع جذب سرمایه‎ خارجی برداشته شود تا بتوان فضای کسب و کار را تسهیل کرد.

ولی‌الله سیف
کیهان لندن- رییس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی می‎گوید «تسهیل فضای کسب و کار» یکی از راهکارهای اصلی برای جذب سرمایه‎گذاری خارجی است اما وضعیت ایران در ایجاد این فضا مناسبت نیست و موانع و عوامل بازدارنده باید برداشته شود.

ولی‎الله سیف در خصوص جذب سرمایه‌گذاری خارجی می‎گوید «برای توسعه اقتصاد کشور باید از ظرفیت‎های قانونی مختلف استفاده شود و علاوه بر حمایت از سرمایه‎گذاران داخلی باید از جذب سرمایه‎گذاری خارجی نیز حمایت کرد که راه‎های آن برطرف کردن ریسک و هزینه‎سازی است و اینکه سرمایه‎گذار باید از شفافیت بازارهای ایران اطمینان پیدا کنند.
او همچنین تاکید کرده «در زمینه جذب سرمایه‎گذاری خارجی رقابت بین کشورها وجود دارد و ایران برای موفقیت در این رقابت باید به نحوی عمل کند که محیط کسب و کارش در مقایسه با رقبا جذاب‌‏تر باشد.»
آنچه رییس‎کل بانک مرکزی می‎گوید بدیهی است. سازمان بین‎المللی شفافیت در تازه‎ترین گزارش سالانه خود که دوم اسفند سال ۱۳۹۶ ماه منتشر کرد، می‎گوید که ایران در رده ۱۳۰ از میان لیست ۱۸۰ کشور دنیا بر اساس فساد مالی است.
همچنین طبق آخرین گزارش بانک جهانی از بررسی وضعیت شاخص « کسب و کار» جمهوری اسلامی در بین ۱۹۰ کشور دنیا که در سال ۲۰۱۷ مورد بررسی قرار گرفتند در جایگاه ۱۲۰ قرار دارد.
عوامل زیادی ریسک سرمایه‎گذاری در ایران را تشدید می‎کند که ترس از تحریم‎ها و همچنین تسلط بنگاه‌های نظامی و سپاهی در اقتصاد کشور اصلی‎ترین دلایل آن است.
تقریباَ کمتر بخشی در حوزه اقتصادی ایران را می‎توان سراغ گرفت که رد پایی از سپاه یا شرکت‎های وابسته به آن را نتوان دید.
دولتی‎ها خوب می‎دانند جذب سرمایه‎گذار خارجی با چه موانعی روبروست و کدام موانع سیاسی و از جانب چه نهادی و زیر نظر چه کسانی عامل آن است اما کاری برای تغییر از دست‏شان بر نمی‌‏آید.
آن زمان هم که حسن روحانی بحث خروج دولت با تفنگ از اقتصاد را عنوان کرد جعفری فرمانده سپاه خطاب به او گفت «دولتی که تفنگ نداشته باشد تحقیر و تسلیم می‌شود.»
سپاه در بیانیه اخیر خود به مناسب روز جمهوری اسلامی (۱۲ فروردین) ضمن دفاع از «کارنامه درخشان» رژیم در چهل سال گذشته در بخشی از بیانیه تاکید کرده «همواره به خواست دولت‌ها پروژه‌های اقتصادی را در دست گرفته و هرگز رقیب و مانعی برای فعالیت دیگر رقبا در عرصه اقتصاد نبوده است.» این ادعا یعنی سپاه به عنوان بزرگترین مانع پیشرفت اقتصاد به درخواست دولت‎های مختلف نیمی از اقتصاد ایران را بلعیده و درصد مهمی از نیمه‏ دیگر اقتصاد نیز در تصاحب دولت و خصولتی‎هاست.
تاکید ولی‌الله سیف بر لزوم جذب سرمایه‎گذار خارجی نقطه مقابل سیاست‎های علی خامنه‌‏ای درباره تأکید بر بازار داخلی است. چون حتی رونق کارخانه‎های داخل ایران بدون جذب سرمایه خارجی میسر نیست و سرمایه‏‌گذار داخلی هم توان و رغبتی برای ورود به این عرصه ندارد. سپاه روی عوامل بازدارنده‌‏ای که سیف به آن اشاره می‎کند کاملاَ سایه انداخته است.
اظهارات سیف اندکی پس از آن صورت گرفته که بانک اتریشی «اوبربانک» به عنوان نخستین بانک اروپایی که از سال ۲۰۱۵ وارد سیستم مالی ایران شد، این هفته اعلام کرد که به خاطر تشدید تحریم‌های ایالات متحده از ادامه همکاری با ایران چشم پوشیده‌ است.
روزنامه اتریشی «دی پرسه» با انتشار گزارشی در شماره تازه خود نوشت که اوبربانک به عنوان اولین نهاد مالی غربی در ماه سپتامبر با ایران به توافق مالی رسید، اما دولت کنونی آمریکا کسب‌ و کار بانکی با ایران را «با موانع شدیدی» روبرو کرده‌ و به این دلیل پروژه‌های این شرکت در ایران هم‌اکنون متوقف شده‌ است.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر