۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۷

زیست بوم - ۱۶.۶ میلیون تن در معرض بالاترین تنش‌آبی تابستان امسال: احتمال جیره‌بندی آب در اصفهان!

- ۳۳۴ شهر ایران تابستان امسال در وضعیت قرمز و بحران بی‌آبی قرار دارند.
- احتمال جیره‌بندی آب در اصفهان وجود دارد.
- در حالی که هر کودک دبستانی می‌داند ایران کشوری خشک و کم‌آب است، تازه مدیران با جلسه و همایش به فکر راه حل هستند!

کیهان لندن- کم‌آبی در ایران در نیم قرن اخیر بی‌سابقه اعلام شده و بیش از ۱۶ میلیون شهروند در معرض تنش آبی در تابستان ۹۷ قرار دارند. در این بین، استان اصفهان در صدر کم‌آب‌ترین استان‌های ایران قرار گرفته است. با این وجود، مدیران منابع آب کشور، در حال برگزاری جلسه و همایش و همچنین تکرار شعار «مصرف بی‌رویه، کار خیلی بدیه» هستند که مردم را زیر سوال می‌برد و نه مدیریت کشور را!
جهانگیر حبیبی معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت مدیریت منابع آبی ایران، وضعیت کم‌آبی را «بسیار پرمخاطره» توصیف کرده و گفته است که «شرایط وخیم خشک و کم‌آبی را در طول ۵۰ سال اخیر تجربه می‌کنیم.»
این مقام مسئول مدیریت منابع آبی، در تقسیم‌بندی کم‌آب‌ترین‌ها، استان اصفهان را در وخیم‌ترین وضعیت ارزیابی کرده و گفته که «در حال حاضر استان اصفهان شرایط بدتری را نسبت به سایر استان‌ها تجربه می‌کند؛ به گونه‌ای که کم‌آبی در این استان نسبت به سال‌های گذشته بسیار بی‌سابقه است.»
در چنین شرایط نابسامانی، جهانگیر حبیبی معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت مدیریت منابع آب ایران، بدون ارائه هیچ برنامه یا راه‌ حلی در مواجهه با کم‌آبی موجود گفته که «چند روز است که با حضور قائم مقام وزیر نیرو و مسئولان ارشد حوزه آب جلسات متعددی را در استان اصفهان برای حل بحران آب برگزار می‌کنیم که امیدواریم بتوانیم با بررسی چالش‌ها مشکلات را پشت سر بگذاریم»!
آنگونه که این مدیر منابع آب ایران گفته، مدیران با وجود اینکه هر کودک دبستانی می‌داند ایران کشور خشکی است و سال‌هاست روند خشکسالی و کم‌آبی در کشور ادامه دارد، تازه به دنبال پیدا کردن راه‌ حل می‌گردند: «به دنبال این هستیم تا برنامه‌هایی را برای حل این بحران تدوین و آنها را وارد مرحله اجرا کنیم چرا که در حال حاضر شرایط منابع آبی وخیم است و باید برای حل این مسئله گام‌های بزرگی برداشت»! به این مدیران باید گفت شما اول همان گام‌های کوچک را برای کاهش مشکل بردارید، گام‌های بزرگ پیشکش!
گویا مدیران آبی، وزارت نیرو و سازمان محیط زیست صرفا در مقام اطلاع رسانی از وضعیت وخیم آب کشور بر‌می‌آیند و با همین اعلام وخامت هم احساس انجام وظیفه می‌کنند!
حبیبی در پاسخ به این سوال که آیا ممکن است در تابستان استان اصفهان دچار جیره‌بندی آب شود، نیز صرفا اظهار امیدواری کرده که «چنین مشکلی به وجود نیاید» ولی احتمال جیره‌بندی را رد نکرده و گفته که «تمام تلاش خود را برای این منطقه انجام خواهیم داد.»
با این حال، وی اعلام کرده که جیره‌بندی آب در استان‌های دیگر ایران صورت نمی‌گیرد.
جهانگیر حبیبی «مدیریت مصرف و اصلاح بدمصرفی» را همچون دیگر مدیران حوزه آبی عوامل اصلی کم‌آبی و صرفا مدیریت آب را در گروی اصلاح فرهنگ مصرف دانسته است. در حالی که از یک سو فرهنگ‌سازی‌های مصرف آب و ارائه الگوهای مصرف از سوی همین مدیران در حد تبلیغات «مصرف بی‌رویه، کار خیلی بدیه!» باقی مانده و همه چیز در سطح می‌گذرد و از سوی دیگر به گفته‌ی کارشناسان، کاهش مصرف آب لوله‌کشی نقشی در بحران آب ندارد و سوء استفاده از منابع آب زیرزمینی، کویرزایی و تغییرات اقلیمی، و همچنین کشاورزی بی‌برنامه و بی‌رویه دلایل اصلی بحران آب در ایران و جهان هستند.
همچنین چندی پیش شاهین معاون راهبری و نظارت بر بهره‌برداری شرکت مهندسی آب و فاضلاب نیز از تنش آبی در تابستان سال جاری در « ۳۳۴ شهر» ایران خبر داده بود. پیش از این نیز عیسی کلانتری رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در پیام نوروزی امسال خود گفته بود که ایران با تنش آبی روبروست.
حالا از بین این ۳۳۴ شهر، ۱۰۷ شهر در وضعیت قرمز قرار دارند و  بر اساس آمار ۵۰ درصد از جمعیت شهری در وضعیت قرمز، ۱۹ درصد در وضعیت نارنجی و ۳۰ درصد در وضعیت زرد تنش آبی در تابستان سال ۱۳۹۷ قرار دارند که تمرکز جمعیت افرادی که بیشترین تنش آبی را تجربه می‌کنند در فلات مرکزی با جمعیتی معادل ۱۶.۶ میلیون نفر است.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر