۳۰ فروردین ۱۳۹۷

فوربس: بحران ارزی ایران تاثیرات ژئوپلیتیک است

- مجله اقتصادی فوربس در تحلیلی از بازار ارز ایران نوشته مشکل اصلی نظام ارزی این است که ارز نقدی (به صورت اسکناس) در ایران بسیار کم شده.
- رییس اتاق بازرگانی تهران دلایل بحران ارزی را برشمرده و دست روی «اختلافات سیاسی داخل» و «شدت یافتن خروج سرمایه از ایران» گذاشته است.

تعطیلی صرافی‌های پایتخت

کیهان لندن- مجله اقتصادی فوربس در گزارشی به بحران ارزی در ایران پرداخته و نوشته اقدامات جدیدی بانک مرکزی تا حد زیادی نتوانسته ارزش ریال ایران را در هفته گذشته افزایش دهد.
در بخشی از این گزارش با اشاره به ادامه سقوط ارزش ریال در برابر ارزهای خارجی به ویژه کاهش آن در مقابل یورو، پوند انگلیس و فرانک سوئیس و دلار آمریکا، نوشته اثر شکست سیاست‌های بانک مرکزی و دولت ایران در سیاست‎های ارزی را باید در وضعیت فعلی واردکنندگان و صادرکنندگان دید که دسترسی‎شان به ارز بسیار کاهش داشته و نمی‎توانند نه از بانک‎های دولتی و نه از صرافی‌ها ارز خریداری کنند و صرافی‌ها هم اجازه خرید و فروش ندارند.
این در شرایطی است که دلال‎ها نیز قیمت‎هایی بالای هر دلار ۵۷۰۰ تومان می‎دهند و بعضی از آنها نیز حاضر به معامله نیستند.
فوربس با شرح وضعیت وخیم بازار ارز در ایران تاکید کرده مشکل اصلی نظام ارزی ایران این است که ارز نقدی (به صورت اسکناس) در کشور بسیار کم شده و این چندان به سیاست بانک مرکزی ارتباط ندارد بلکه تاثیرات ژئوپلیتیک است که بر مبانی اقتصادی تاثیر گذاشته و ارزش پول ایران را کاهش داده. این موجی است ناشی از تهدیدهای دونالد ترامپ برای خروج از برجام و تحریم‎ها.
اگر فکری نکنند بحران اقتصادی- سیاسی جدید به وجود می‌آید
محمدمهدی بهکیش یکی از اقتصاددانان در داخل ایران روز چهارشنبه، ۲۹ فروردین، در یادداشتی در روزنامه دنیای اقتصاد نوشته «اگر قیمت ارز را همین امروز براساس قیمت سکه محاسبه کنیم، قیمت در حدود ۵۵۰۰ تومان برای هر دلار برآورد می‌شود. بازار تجارت چمدانی، نیازهای خانواده‌های ایرانی خارج از کشور که مثلا درآمد حاصل از اجاره منزلشان را برای مخارج روزانه به کشور محل سکونت منتقل می‌کنند یا هزینه مسافرت‌های تجاری، کارشناسی، گردشگری و ده‌ها نیاز دیگر قابل‌توقف نیستند و آنقدر تنوع دارند که دولت نمی‌تواند همه آنها را پوشش دهد. اگر دولت هرچه سریع‌تر راهی برای خرید و فروش ارز برای تامین این گونه نیازها ایجاد نکند، بازار غیر رسمی کار خود را خواهد کرد و نقل و انتقال ارز، ازجمله دلار با قیمت بالاتری صورت خواهد گرفت یا بحران اقتصادی- سیاسی جدیدی را به‌وجود خواهد آورد.»
مسعود خوانساری رییس اتاق بازرگانی تهران در یادداشتی با عنوان نیاز کشور به گفتمان ارزی و سیاست‎های غلط یانک مرکزی و دولت در چهل سال گذشته پرداخته و از دید خود به عواملی که در رشد قیمت دلار موثر بوده اشاره کرده است: ۱- اختلافات سیاسی داخل کشور، ۲- تحریم‌های بین‌المللی به‌ ویژه عدم ارتباطات بانکی که امکان انتقال ارز را دچار مشکل کرده‌ است، ۳- مشکلاتی که در دوبی به دلیل وضع مالیات بر فروش گذاشته شد. بسته شدن صرافی‌ها که عملا با ایران کار می‌کردند و در نهایت سخت‌شدن ورود اسکناس از دوبی به ایران، ۴- احتمال خروج آمریکا از برجام و حواشی سیاسی پس از آن، ۵- رشد پایه پولی و نقدینگی، ۶- رشد منفی سرمایه‌گذاری در کشور و شدت یافتن خروج سرمایه از کشور، ۷- جوّ روانی ایجاد شده در جامعه و تلاش مردم برای تبدیل ریال به دلار و دیگر ارزها برای حفظ ارزش دارایی‌هایشان.
دلایلی که خوانساری شرح داد وقتی تکمیل‎تر می‎شود که روی بسته شدن بخش‎های زیادی کانال‌های جمهوری اسلامی که از طریق آنها تحریم‎ها را دور می‎زد و اسکناس (دلار و یورو) وارد ایران می‎کرد نیز تاکید شود. در دو سه سال گذشته تعداد زیادی از اشخاص و شرکت‎های حقیقی و حقوقی که چند منظوره توسط دانه‌درشت‎ها اداره می‎شدند با تلاش وزارت بازرگانی، خزانه‎داری و دستگاه قضایی آمریکا و نهادهای امنیتی این کشور شناسایی شدند. بازداشت رضا ضراب، مهمت آتیلا هاکان، سیدعلی‎صدر هاشمی‌نژاد و خیلی‎های دیگر یعنی مسدود شدن پولشویی‎ها به نفع اقتصاد فاسد رژیم ایران که سپاه روی آن چنبره زده است.
در حال حاضر در ایران فعالیت صرافی‎ها رسما تعطیل است. هزاران شهروند اعم از بازرگان، دانشجو، بیماران، مسافران، شرکت‎های تجاری، فروشندگان لوازم خانگی و بازار نرم‌افزار و سخت‌افزار بلاتکلیف و راکد است با فردایی که نامعلوم است.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر