۱۱ خرداد ۱۳۹۹
۱۰ خرداد ۱۳۹۹
تاریخ ایران - شکست تازیان از مازندرانیها
«حَجّاج» حاکم اموی کرمان و فارس ماموریت پشتیبانی از حمله نظامی به مازندران و تصرف این منطقه از ایران را داشت که هنوز به تسخیر تازیان در نیامده بود. چند ماه پس از مرگ حَجّاج، یزید ابن مهلب از سوی دمشق مامور این کار شده بود.
1306 سال پیش در چنین روزی، 10 خورداد سال 1273 شاهنشاهی برابر با 31 می سال 714 میلادی، ابن مهلب دست به یورش زد که از مازندرانیها شکست سختی خورد و عقبنشینی کرد.
ایران زیبای من - تنگ مهریان
از جادهی زیبایی که یاسوج، مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد را به شهر اقلید در شمال استان فارس میرساند، پنج کیلومتر باید دور شد تا به درهای رسید که از همان آغاز، چشمانداز آن خواهنده و هوشرُبا است. کوههای صف کشیده و سبزی درختان سر به هم داده، دره را رنگی دلپذیر و آرامبخش زده است. آنجا را «تنگ مهریان» میگویند؛ یا اگر بخواهیم به گویش بومیهای منطقه بگوییم: «تنگ مهریون»!
ایران زیبای من - دره پل پرزین؛ چشمنوازی طبیعت در دشت خوزستان
تنها چند کیلومتر دورتر از اهواز و شوشتر، درهای هست که مانند پناهگاهی آرام بخش و خُنک، پذیرای آنهایی است که از گرمای توانفرسای خوزستان گریزانند. دره با آبشارها و چشمههایش، سخاوتمندانه زیبایی و تازگی خود را پیشکش میکند تا گوشهای متفاوت با آبوهوایی را که از دشتهای گرم خوزستان سراغ داریم، ارمغان کند. اما «دره پل پرزین» بردباری گردشگران را میخواهد. زیبایی دامنهاش را نه یکباره، بلکه آرام آرام و به کُندی هویدا میکند تا پردهای دیگر از شگفتیهایش را نمایان کرده باشد؛ آناندازه شگفت که از یاد ببریم در دشت خوزستان و گرمای تابسوزَش ایستادهایم.
۹ خرداد ۱۳۹۹
تأملات بهنگام؛ تأمل بازپسین و همیشگی: «مملکت ما ایران است و ما ایرانی هستیم»
- فروغی زمانی این عبارت را نوشته که مرام میهندوستی و خصلت وطنخواهی جز در میان برخی مشروطهخواهان آن دوران، رونق نداشت و اکثریت باشندگان ممالک محروسه قاجار نه تنها از نعمت حداقل سواد بیبهره بودند بلکه مرزهای وطنشان را تنها محدود به قریه یا ولایتشان میدانستند.
- در آن ایام، این نوع وطنپرستی، تنها مختص به فروغی نبود، ملیگرایی تقریبا همهی رجال عصر رضاشاه پهلوی، از همین جنس بود. برکشیدنِ ایران و تلاش برای آبروداری ایرانیان در عرصهی انسانیت، در دورانی که «قحطِ خدای» و قحطِ انسانیت مشکلِ توأمانِ همهی ابناء بشر بود- و امپراتوری جهانخوار و رو به زوال بریتانیا از یکسو و اوباش نورسیده اتحاد جماهیر شوروی از سوی دیگر سعی در تخریب هویت ملی ما ایرانیان داشتند- کاری شگرف بود. چون نیک بنگریم، بزرگان آن زمان ایرانزمین، هر یک به قدر وُسع خود در آن کار شگرف کوشیدند و سربلند از انجام آن بیرون آمدند.
ایران تنهای من - بریدن درختان هزارساله برای ساخت چوب قلیان
بریدن درختان سرخداری که هزار سال از کاشت آنها میگذرد، آنهم برای تولید چوب قلیان، ویرانگری دیگری است که بر سر زیست بوممان میآوریم. گزارشها حکایت از آن دارد که در نجاریها و کارگاههای چوببری گنبد کاووس، حمل بدون مجوز و خرید و فروش قاچاق چوبهای جنگلی انجام میگیرد. در حالیکه این کار، پیامدهای نگران کنندهای برای زیستبوم آن گستره دارد.
زیست بوم ایران - گونههای جانوری که در خطر از میان رفتن هستند!
شمار گسترده ای از گونههای جانوری در خطر از میان رفتن هستند. با شناخت بهتر آنها و آشنایی با خطراتی که این گونهها را تهدید میکند، نگهبان آنها باشیم. چراکه آنها نیز به اندازه ما در کره زمین حق زندگی دارند. در دنباله، با چند گونه از این جانوران آشنا شویم.
ایران زیبای من - دره ارغوان؛ کران تا کران به رنگ بنفش
حتا تصورش نیز روان را آسودگی میبخشد: دشتی سرشار از درختچههای ارغوانی! درخت ارغوان در زیبایی کممانند است. رنگ بنفش آن طبیعت را خودنمایی و رنگی شادیآور میدهد. دشتهای ارغوانی ایران کمشمار نیستند. اما ارغوانهایی را که در طرقبه میتوان یافت، گویی رنگورویی دیگر دارند و دلپذیرتر به چشم میآیند. دشت ارغوانی آنجا، به درهای میرسد که چشمنواز است و گردشگاهی برای بسیاری از آنهایی که میخواهند زیستبوم سرزمینمان را بهتر بشناسند.
۸ خرداد ۱۳۹۹
ایران تنهای من - ویران کردن کوه الوند
در روزهای گذشته تصویرهایی از فعالیت لودرهایی در راه قله الوند پخش شده است که در حال ویران کردن کوه هستند. باوجود اینکه گفته میشود این کار با مجوز اداره منابع طبیعی درحال انجام است، مدیرکل منابع طبیعی استان همدان میگوید که این اداره هیچگونه پروانهای (:مجوزی) برای این کار صادر نکرده است و اکنون در حال بررسی است که این جادهکشی، راهشکافی و ویرانی راه است یا اصلاح آن.
روستای توران پُشت؛ یادمان بانویی از گسترهی ایران باستان
تورانپشت، یکی از روستاهای کهن با دیرینگی 5000 سال در شهرستان تفت در استان یزد جا گرفته است که به دستور توراندخت دختر خسروپرویز در جایی که پیشتر قهستان، قناتستان با داشتن قناتهای بیشمار، نامیده میشد، بنیاد شده است.
۷ خرداد ۱۳۹۹
ایران زیبای من - دره گاهان؛ گسترهای دیگرسان میان دیوارههایی بلند
شماری از درههای فرعی به درهای اصلی میپیوندند و «گاهان» را شکل میدهند؛ درهای در میان کویری کمآب. اما دره گاهان میانهای با خشکی و کمآبی کویر ندارد. پهنهای است دیگرگون با آنچه از کویر دیدهایم. چشمهها در آن جاری است و آبشاری که از بلندا فرو میریزد و زمین را سیراب میکند. دره گاهان با «شیرکوهِ» برف پوش فاصلهای ندارد و خود بخشی از آن است. سنگها و دیوارهها به این دره شکلی دیگرسان دادهاند و از آن جایی کمهمتا و یگانه ساختهاند.
آرامگاه شمس تبریزی
آرامگاه شمس تبریزی، عارف بزرگ ایرانی، کجاست؟ تا چندی پیش از چهار شهر نام میبردند و میگفتند که آرامگاه شمس در آنجاست. اکنون یک شهر دیگر به آنها افزوده شده است تا همچنان گمانها دربارهی جای درگذشت شمس و آرامگاه او، گوناگون باشد.
یادبود شمس تبریزی در میدانی در تبریز
آرامگاه خواجوی کرمانی
آرامگاه خواجوی کرمانی، شاعر نامدار ایران، در سادگی شگفتآور و غافلگیرکننده است. نه سقف و گنبدی دارد، نه شکوه و عظمتی. شاید قدرناشناسی است که آرامگاه عارف و شاعری که غزلیاتش زیبا و سرشار از درونمایههای عارفانه و عاشقانه است، چنین کمرنگ و رو باشد؛ شاید هم خواست خود او چنین بوده است که سقف و ستونی، آرام جای او را رنگوروی آستانه و بارگاه ندهد و ساده باشد.
۶ خرداد ۱۳۹۹
ایران زیبای من - دره هملون؛ کوتاه و آسانگذر
شهر تهران بی دروپیکر و گاه بدقواره به چشم میآید. اما به همان اندازه طبیعت، کوهها و دامنههایش زیبا و دلانگیز است. آنچه طبیعت در اینجا ساخته است چشمنواز و کممانند است؛ آنچه ما خواستهایم بسازیم و ساختیم، چهبسا نازیبا و درهم از کار درآمده است.
۳ خرداد ۱۳۹۹
آرامگاه نادرشاه افشار؛ پابهپای تاریخ
نادرشاه افشار در سالهای پایانی زندگیاش، دستور داد تا آرامگاهی در پایتختش، مشهد، برای او بسازند. به فرمان نادر سنگهای مرمر سیاه و بسیار بزرگی را از دهخوارقان (آذرشهر کنونی)، در آذربایجان، به مشهد آوردند تا در ساخت آرامگاه به کار ببرند.
ایران زیبای من - دره ازنا جاسب؛ دلخواه و دستیافتنی
بیش از آنکه جاهای آشنا در زیستبوم ایران فراوان باشند، ناشناختهها و کمتر دیده شدهها پُرشمارند. بیراه نیست اگر بگوییم طبیعت ایران هنوز هم دیده نشده است و شگفتیهای خود را آشکار نساخته است. یا ما در جستوجوی شناخت و آگاهی از آنها برنیامدهایم، یا شمار شگفتیهای پنهان و آشکار طبیعت سرزمین ما بسیار است و دامنگستر.
ایران زیبای من - دره عشق؛ پوششی از مخمل سبز
زیبایی زیستبوم استان چهارمحال و بختیاری بینیاز از یادآوری و پافشاری است. جایجای آن بوموبر دیرینه، سرشار از شگفتیها و زیباییهایی است که چشمها را خیره میسازد و هر نگرندهای را به ستایش وامیدارد. یکی از جلوهگریها و خودنماییهای زندهوَش چهارمحال و بختیاری، «دره عشق» است. آن دره، در دلربایی و فریبندگی کمتر همتایی دارد.
۲ خرداد ۱۳۹۹
بارگیریِ «فرهنگِ تطبیقیِ عربی با زبانهای سامی و ایرانی» مشکور
پارسیانجمن: «فرهنگِ تطبیقیِ عربی با زبانهای سامی و ایرانی» نوشتهی استادِ درگذشته، دکتر محمودجواد مشکور، استادِ پیشینِ دانشگاه و هموندِ فرهنگستانِ دمشق، است.
مشکور، محمدجواد (۲۵۳۷)؛ فرهنگِ تطبیقیِ عربی با زبانهای سامی و ایرانی (المعجم المقارن بین العربیه و الفارسیه و اللغات السامیه)؛ دو پوشینه؛ تهران: بنیادِ فرهنگِ ایران.
ایران زیبای من - دره ستارگان؛ یکی از شگفتیهای زمینشناسی جهان
جزیرهی قشم در استان هرمزگان، بزرگترین جزیرهی ایران و خلیجفارس شناخته میشود. در آنجا افزونبر دیگر جاذبههای گردشگری و زیستبومی، درهای هست که پدیدهای شگفتآور در زمینشناسی جهان بهشمار میرود. پدیدهای که در سراسر قارهی آسیا یافتنی نیست، جز در ایران و در جزیرهی زیبای قشم. آنجا را «دره ستارگان» مینامند و دربارهی آن داستانهای بسیاری بر زبان بومیان قشم است.
۱ خرداد ۱۳۹۹
ایران زیبای من - دره رغز؛ عروس درههای ایران
زیستبوم بخشنده است و زیباییهای خود را از انسان دریغ نمیکند، اما دستیابی به آنها همیشه آسان نیست، دشواریها دارد و آزمودن بیم و خطرها. یک نمونهی آن «دره رغز» یا «تنگه رغز» است، در استان فارس. این دره نمونهای درخشان و تماشایی از زیستبوم ایران است. با این همه، پیمایش آن سخت است و نیازمند کوهپیمایی و صخرهنوردیهای دشوار.
زیست بوم ایران - قوچ ارمنی؛ نشانههایی گسسته، از ماندگاری
ارزش خود را میشناسند. میدانند زیبا و کمیاباند. بیسبب نیست که مغرورند و رفتاری بلندپروازانه دارند. اهل پنهان شدن هم نیستند. هم روزها را اینسو و آنسو پرسه میزنند هم شبگردند. اما شمارشان روزبهروز کاستی میگیرد و رد و نشانشان کمیابتر میشود. شکار و نابودی زیستگاههای «قوچ ارمنی» زندگی را برای آنها سخت کرده است.
۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۹
زیست بوم ایران - خروس کولی دشتی؛ در لبهی پرتگاه
با اندکی دلسوزی و مدیریت میتوان جلوی نابودیاش را گرفت. حیف نیست پرندهای به این زیبایی، زیستبوم ما را رها کند و نخواهد پشت سرش را هم ببیند؟ وقتی زیستگاهش را نابود میکنیم و تالابها را به حال خود رها میسازیم، نباید انتظار داشته باشیم که «خروس کولی دشتی سینهسیاه» باز هم سراغی از ما بگیرد و رخت و جامهاش را در اینجا پهن کند.
۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۹
ایران زیبای من - آدرشک؛ درهای کممانند در دل کویر
نام یزد با کویر آمیخته است. کویر، خشک و کمآب است و یادآور گرمای سوزان. اما در دل همان کویر، درهای با نام کمیاب «آدرشک» دیده میشود که زلالترین آبها و سرریزترین آبشارها را دارد. یخچالهای طبیعی درهی آدرشک حتا در گرمای تابسوز تابستان نیز سرد و خنک است. دره آدرشک یکی دیگر چشمنوازیهای زیستبوم ایران است.
۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۹
زیست بوم ایران - افعی شاخدار دُم عنکبوتی؛ فریبنده و ناشناس
افعی شاخدار دُم عنکبوتی، را یکی از رازآمیزترین، گولزنکترین و زیباترین افعیهای جهان میدانند. این افعی تنها در زیستبوم ایران پیدا میشود و نشانی از آن در هیچ جای دیگری از جهان دیده نشده است. از اینرو، این گونهی جانوری، سرمایهای ملی در حیات وحش ایران بهشمار میرود. با این همه، ناآگاهی دربارهی ارزش و جایگاه ملی و جهانی افعی شاخدار دُم عنکبوتی، این گونهی بسیار مهم زیستبوم ایران را با آسیبهایی زیانبار روبهرو کرده است.
۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۹
ایران زیبای من - دره شیرز؛ نگین زیستبوم ایران
جایجای زیستبوم ایران سرشار از زیباییها و شگفتیهای بیمانند ست. دستودلبازی طبیعت در پدید آوردن چنین سرزمین برازندهای، مرزواندازهای نمیشناسد. اما آیا ما ارزش زیستبوممان را میشناسیم؟ از شگفتیهای آن آگاهیم؟ اندیشیدهایم که پایایی آن به کدام کار و کرداری وابسته است؟ شاید: نه! جز این بود، با آلاینده و پسماندها تباهش نمیکردیم.
ایران زیبای من - دره راگه؛ دیریافتهای دلربا
زیستبوم پهناور استان کرمان، ناشناختهها و کمتر شناختههای بسیاری دارد. جایجای آن گسترهی تاریخی، سرشار از زیباییهای ستایشبرانگیزی است که کران و پایانی ندارند. یک نمونه از آن کمتر شناختهها، «دره راگه» است؛ گسترهای با رخسارهای رنگین و دیوارههایی وهمآور!
۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۹
۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۹
مناظرات و مبالات فکری هوشنگ معین زاده و دکتر میترا مقبوله در باره دین ها
چندی پیش فراز کوتاهی از کتاب در دست انتشار خود «میراث خواران خدا» در فیسبوک منتشر کردم که اشارهای داشتم به اشو زرتشت و ابداع خدای یگانۀ او. بانوی گرامی دکتر میترا مقبوله، نویسنده، پژوهشگر و عرفان شناس نامدار کشورمان به نقدِ نظرم پرداختند که من هم متنی در پاسخ ایشان نوشتم. در اینجا هر سه متن را یک جا برای دوستداران مبادلات فکری منتشر میکنم. ه.م
هنر و پیشه ایرانی - سفیدگری؛ شعلههای خاموش کورهها
کار سادهای بود و گرهای نداشت. نه کارآموزی دورودرازی میخواست، نه ابزار بسیاری. میشد فوتوفن آن را با اندکی بردباری آموخت و به کار بُرد. اما سر و کار داشتن پیوسته با کوره و اسید، ناخوش و بیمارشان میکرد و ریهها را از کار میانداخت. با این همه، باید لِم کار دستشان میآمد و درمییافتند ظرفها را چه اندازه روی کوره تاب بدهند و بچرخانند. یا چگونه بسابند تا چربیها و رنگ گرفتگیها از میان برود.
اشتراک در:
پستها (Atom)