۱۱ خرداد ۱۳۹۹

تاریخ ایران و جهان - روزی که شهر «اَنبار»، «پیروزشاهپور» نام گرفت

1777 سال پیش در چنین روزی، در سال 802 شاهنشاهی برابر با سال 243 میلادی، پس از پیروزی شاهپور یکم پادشاه ساسانی ایران بر گوردیان سوم امپراتور روم، شهر «اَنبار» در 60 کیلومتری غرب بغداد امروز، به شهر «پیروزشاهپور» تغییر نام یافت.

چندی پس از آن شکست، گوردیان به دست افرادش کشته شده بود و ژنرال‌های رومی ِ حاضر در محل، فیلیپ را به امپراتوری موقت روم برگزیده بودند که با شاهپور صلح کرد و امتیازات فراوان به او داد.
در برخی نوشته‌ها آمده است که شاهپور یکم «انبار» را پس از عمران و آبادی و انتقال جمعیت بیشتر به آنجا که مرکز شهرستان انبار (اینک، ایالت انبار) بود، «پیروزشاهپور» نامیده بود. توافق بر سر صلح در همین محل حاصل آمده بود. به درستی دانسته نیست که از چه زمانی این شهرستان که امروزه «ایالت الانبار عراق» خوانده می شود به نام قدیمی خود (انبار) بازگشت داده شده است. «انبار» واژه ای فارسی است به معنای محل نگهداری اجناس و در آن زمان غلّات. پس از رو به ویرانی نهادن «پیروزشاهپور» شهر فلوجهِ ایالت انبار در نزدیکی آن به وجود آمده است.
ایالت انبار در طول 12 قرن، بخشی از قلمرو ایران بود. این ایالت که نام آن از شهر انبار (پیروزشاهپور) گرفته شده است 138 هزار کیلومتر مربع وسعت دارد. شهر رَمادی مرکز این ایالت به دست امپراتوری عثمانی ساخته شده است. در دوران اشکانیان و ساسانیان، ایالت انبار در سمت شمال گسترش بیشتری داشت و نام آن ساتراپی آشورستان بود زیراکه شمال آن آشوری‌نشین بود.
شاهپور یکم در سال 242 میلادی پادشاه ایرانیان شده بود و جنگ با رومیان را از دوران پدرش، اردشیر، آغاز شده بود.



امرداد

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر